Börja spara skola

Lär dig handla med aktier

Går du och funderar på att börja investera i aktier men är lite osäker på hur det egentligen fungerar? Att börja investera i aktier kan för många kännas otydligt och svårt att hantera men det behöver faktiskt inte vara så komplicerat att komma igång med investeringarna. Och med lite mer kunskap om aktiehandel så kan du få en fin ökning på bankkontot. Idag finns flera olika online verktyg för att börja lära sig om aktier och börsen. Aktie-skola.se är ett gratisverktyg som erbjuder bra grundläggande kunskap om börsen och att komma igång med en aktieportfölj.

Kom igång med aktiehandel

Det är lätt att gå lite för fort fram när det gäller att börja med aktier, att man springer iväg och börjar handla aktier lite hals över huvud. Det är bra att ge sig själv lite tid och faktiskt sätta sig in i grunderna innan du fiskar upp plånboken och börjar investera. Först är det bra att fundera över valet av bank, vad erbjuder din bank när det gäller handel med aktier? Du kan handla med aktier och fonder hos storbanker som Swedbank, Nordea, Handelsbanken tillexempel, men det finns också mer specialiserade aktörer som Avanza och Nordnet. Avgifterna eller courtage kan skilja sig rätt markant mellan de olika aktörerna och de senare nämnda mer specialiserade aktörerna har ofta väldigt förmånliga avgifter för att handla och sälja aktier.

Välj ett konto för din aktiehandel

När du valt vilken bank du vill utgå ifrån för din aktiehandel så är det dags att fundera igenom vilket konto du ska välja som utgångspunkt för ditt aktieinnehav. Här finns till exempel investeringssparkonto (ISK), värdepapperkonto (VP), eller kapitalförsäkring (KF) att välja mellan. Kapitalförsäkring är egentligen en försäkring men var väldigt populär hos investerare innan investeringssparkontot fanns. Skillnaden mellan dessa konton handlar om betalning av skatt och hur du deklarerar din vinst.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here