Ge bort aktier eller fonder – Julklapp eller present

0
Ge bort aktier eller fonder - sparande

I dagens samhälle där man köper en massa skräp bara för köpandets skull så borde man ta sig en funderare. Är prylarna till någon nytta eller är det bara ren kapitalförstörelse? De allra flesta man talar med håller med om att det köps för mycket onödigt skräp i julklapp och presenter till släktingar och barn. Detta gäller speciellt för barn som får julklappar för tusentals kronor på julafton eller födelsedagar. Ofta är barnen så små att de inte ens förstår vad det är de har fått. De hade haft lika roligt med ett vedträ istället för en brandbil i julklapp.

Gör något vettigt med pengarna istället. Starta ett sparkonto eller aktiespar till dina nära och kära. Ingen person har någonsin varit besviken eller missnöjd över att få aktier/fonder/värdepapper eller pengar i julklapp istället för meningslösa prylar som knappt används.

Hur ger jag bort aktier i julklapp eller present?

Tyvärr kan du inte öppna konto i andras namn. Du får helt enkelt skriva ett fint kort som du ger bort i present där det står vilka aktier och hur många aktier du vill ge bort. Avanza har färdiga sådana kort som du kan ladda ner och skriva ut.

Sedan kan du sätta dig ner med presentens mottagare och öppna ett aktiekonto eller ett ISK. När aktiekontot är öppnat sätter du enkelt in pengar på kontot och ni kan gemensamt köpa de aktier som du valt.

Öppna sparkonto/aktie- och fondkonto åt någon annan

Om det är en minderårig eller omyndig person så kan man öppna ett konto i den personens namn så länge man har samtliga förmyndares godkännande och underskrift. Om det är en myndig person som skall få presenten/julklappen så kan man istället skriva ihop ett fint kort där det står en beskrivning av vad julklappen/presenten innebär. Sedan hjälps man åt att starta upp kontot (det tar bara några minuter) och för över den summan som man tänkt ge bort i gåva.

Tips på finansiella julklappar eller presenter

Aktier:
Starta ett konto hos Nordnet.se eller Avanza.se. Sätt in önskad summa och köp Investor B, Handelsbanken B och Skanska B. Där har du tre företag som i princip garanterat kommer att leverera fin avkastning över en mycket lång tid.

Fonder:
Starta ett konto hos Nordnet.se eller Avanza.se. Sätt in önskad summa och stoppa in pengarna i den avgiftsfria fonden Avanza Zero eller fonden Carnegie Sverigefond. Där är två bra fonder som med absolut största sannolikhet kommer att leverera en fin avkastning över en mycket lång tid.

Ränta genom att agera bank:
Hemsidan/plattformen Lendify.se erbjuder ett koncept där dina pengar lånas ut och du får ränta på pengarna. Detta är mycket bra tjänster som levererat många fina procent i avkastning till oss på Ekonomifokus under åren. Starta ett konto på Lendify.se och sätt in önskad summa. Välj att automatiskt investera summan i olika lån och allt sköter sig sedan automatiskt. Du tjänar alltså ränta på dina pengar som du sätter in.
Minsta insättning = 500 kr.

Ränta via fastighetsinvesteringar:
Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Räntekonto:
Högräntekonton erbjuder en riktigt hög ränta på insatt kapital.
Enligt vissa aktörer kan de erbjuda upp till 10 % i årlig ränta på insatt kapital.
De omfattas dock inte av insättningsgarantin. Det innebär att pengarna kan gå förlorade om de går i konkurs. Du får alltså en riktigt hög årlig ränta via dessa konton men mot en högre risk. Med ränta-på-ränta effekten blir det riktigt stora pengar efter några år om man får 10% per år.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here