Olika sätt att investera pengar på – investeringsalternativ

10
Olika sätt att investera pengar

Att investera sina sparade pengar är en god idé, det vet alla. Det finns massor av olika sätt att investera sina pengar på. Alla sätt är bra förutom de dåliga. Hur man skall investera sina pengar beror på hur mycket risk man vill ta och vilka krav man har på avkastning på pengarna. Är man äldre och skall gå i pension inom 10 år så bör man vara väldigt försiktig med sina pengar. Är man ung så kan man ta mer risker. Det viktigaste av allt är att aldrig förlora pengar. Om du aldrig förlorar pengar så kommer din förmögenhet att växa. Satsa på säkra och trygga investeringar och viktigast av allt, sprid dina investeringar för att minska risken! Det kallas för att diversifiera.

När du investerar dina pengar så får du antingen avkastning via ränta eller via värdestegring på den tillgång du investerat i. Till exempel så kan fonder och aktier både stiga och sjunka i värde. Ett sparkonto har däremot ett konstant värde men du får ränta från banken för att du låter pengarna sitta där.

Olika sätt att investera dina pengar

Aktier

Aktier är ett av de bästa sätten att investera pengar på. Man bör ha ett månadsspar till sitt aktiekonto och investera i trygga och stora bolag. Några bra exempel är Investor B, Handelsbanken B och Skanska. Starta ett aktiekonto på Nordnet.se och sätt in pengar. Det kostar inget att öppna eller att inneha ett konto. Sätt in pengar varje månad och köp aktier så kommer du att bli en stor vinnare över tid. Räkna med ca 8 % i årlig avkastning över tid.

Fonder

Att investera i fonder är tryggt och bra. Du kan välja mellan aktiefonder, räntefonder eller indexfonder. Om du sätter in dina pengar i en fond så sitter det experter och placerar pengarna åt dig i olika tillgångar. Är du ung bör du satsa på indexfonder och aktiefonder. Tipsen där är Carnegie Sverigefond och Avanza Zero indexfond. Även fonder handlar du hos Nordnet.se. Starta ett konto och börja handla eller månadsspara i fonder. Det är superenkelt. Indexfonder och aktiefonder levererar vanligtvis runt 8 % i årlig avkastning över tid.

Om du istället känner att du vill ha hjälp med fondvalen så är fondroboten/spartjänsten Lysa.se (annonslänk) ett mycket bra alternativ. Som kund hos Lysa öppnar du ett konto och sedan sköter de investeringarna till en mycket låg förvaltningsavgift (0,24%).

Bostad

På lång sikt är det alltid en god investering att köpa sig en egen bostad. Det blir förmodligen den största investering du gör så var noggrann och försiktig. Köp inte en för dyr bostad utan se till att du har råd att bo kvar även om det blir tuffa tider. Långsiktighet är den vinnande strategin på bostadsmarknaden.

Alternativa investeringar

Agera bank och låna ut pengar till privatpersoner
Här på ekonomifokus har vi en hel kategori om olika alternativa investeringar. Kika i menyn så hittar du de olika artiklarna i kategorin. Den alternativa investering som vi tycker är bäst är den som Lendify.se erbjuder. Där startar du ett konto, sätter in pengar och sedan investeras de pengarna i lån till andra privatpersoner. Dina pengar sprid ut på en massa olika lån till andra och i gengäld får du ränta och amorteringar på dina utlånade pengar. Detta ger normalt mellan 5-10 % per år i avkastning. Det kostar inget att starta och att äga konto hos Lendify.se.
Minsta insättning = 500 kr.

Investera i olika fastighetsprojekt
Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Sparkonto

Att bara ha pengarna på ett vanligt sparkonto är en tråkig investering som bara ger någon procent eller två i dagens läge. Det finns dock högräntekonton som ger upp till 10% i ränta. Dock omfattas dessa inte av insättningsgarantin vilket gör att du tar en betydligt högre risk om du sätter in pengar där. 

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

10 KOMMENTARER

 1. Jag har fått lite pengar över ca 200000kr och tänkte sätta undan ytterligare 5000kr i månaden!! Hur skulle du ha börjat investera? Om man siktar på 10% avkastning per år? Mvh Johan

  • Hej Johan.

   Jag hade spridit pengarna på lite olika investmentbolag, aktiefonder och indexfonder.
   Investor tror jag är ett bra köp nu när man får 15-20% i substansrabatt.
   Jag hade även köpt lite Avanza zero (avgiftssfri indexfond) samt Carnegie Sverigefond eftersom jag tycker att Simon Blecher är en riktigt duktig förvaltare.

   Du kan ju även ta en liten del av pengarna och satsa i de olika tipsen i artikeln.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Chrest.

   Absolut. Jag själv investerar i princip alla mina pengar på börsen långsiktigt.
   Över tid presterar börsen alltid fina resultat. Se bara till att ha en lång tidshorisont (minst 5 år) på dina investeringar och köp bra aktier eller fonder.
   Jag rekommenderar aktiefonden Carnegie Sverigefond som förvaltas av Simon Blecher.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej Adem.

     Carnegie Sverigefond tycker jag om eftersom det är en stor och stabil Sverigefond med Simon Blecher vid rodret.
     Simon är en personlig favorit.

     Sedan om det är ”häftigt” vet jag inte om jag vill hålla med om.

     Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Samuel.

   Genom att diversifiera, dvs sprida dina risker och investera i många olika tillgångslag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Har ca 2 miljoner kr som skall användas under 10 år, helst en given summa varje år – förhoppningsvis bortåt 300.000 kr per år. Hur skall detta placeras bäst så att vi kan dela ut så mycket som möjligt under dessa 10 år. Dvs kapitlet tillsammans. med utdelning . ränt osv förbrukas denna tid, ev något längre tid.

  • Hej Mats.

   Jag vågar inte ge några råd när det handlar om såpass stora pengar.
   Men med en 10 års horisont hade jag valt att investera pengarna i aktier och aktiefonder.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here