Spara pengar – tips från Simsons Redovisningsbyrå

Spara pengar tips

Att spara pengar är någonting många pratar om, men hur många sparar på det korrekta sättet egentligen? Jag skulle säga att majoriteten som sparar pengar kan göra det bättre. Jag har drivit min redovisningsbyrå i flera år nu och om det är en sak jag har lärt mig, så är det att vi människor är otroligt dåliga på hålla reda på vår ekonomi.

Genom några enkla ”justeringar” i din vardag kan du faktiskt spara flera tusenlappar per år. Det är lätt att bli blind till sin egna ekonomi, vet du hur mycket du lägger ut varje månad på nöjen och mat till exempel? Genom att föja mina ekonomiska tips kommer du börja spara mer pengar, men du kommer även börja få en förståelse för hur du kan planera din ekonomi bättre i framtiden.

Mycket av mina tips kan liknas med hur man sköter ekonomin i ett företag, där man vill spara så mycket pengar som möjligt.

Gör upp en budget

Det första steget till att lära sig spara pengar på rätt sätt är att göra upp en bra budget för hushållet. Dela upp dina kostnader i olika kategorier, ju mer ingående dina kategorier är, desto lättare blir det. Vill man hålla det enkelt kan man ha tre kategorier:

  • Mat och dryck
  • Räkningar och fakturor
  • Nöjen

Spara dina kvitton

Vill man verkligen ha 100% koll på vart pengarna går i ens privata ekonomi ska man spara sina kvitton. Det är precis som bokföringen för ett företag, varje köp du gör läggs in i en pärm och du kan på så sätt veta exakt vart pengarna tar vägen.

Handla efter säsongen

Vill man inte att maten ska dra iväg gör man bäst i att köpa grönsaker och frukt efter säsong. Det vill säga, gå inte och köp jordgubbar i mitten av December. Att köpa efter säsong hjälper dig att hålla kostnaderna nere och samtidigt hjälper du till att spara på miljön. PS: Handla inte mat när du är hungrig.

När vi ändå är inne på säsong, allt som inte är mat kan man nästan alltid handla billigare i slutet eller i början av säsongen.

Planera dina inköp

Har du en lista att gå efter när du storhandlar blir det så mycket lättare att undvika spontana köp. Småköp må vara små, men på ett helt år kan summan utan problem gå upp i några tusen kronor. Gör det till en vana, köp ingenting som inte finns med på listan.

Gör egen matlåda

Någonting jag själv brukar slarva med, men tar man sig tiden att göra sina egna matlådor kan man spara några hundralappar per vecka. Mitt tips till dig som vill göra matlådor är att göra allt på söndagen, så slipper du stressa över det under veckan.

Jobbar man heltid och skippar lunchen kan du spara nästan 17,000 kronor per år (räknat på att en lunch kostar 75 kr och att man jobbar 226 dagar).

Boka din resa under lågsäsong

Förutom att flyg- och tågbiljetterna kostar betydligt mindre då, så brukar även maten på restauranger vara nedsatt under lågsäsongen, likaså turistattraktioner.

Skippa hotellet

Med tjänster som AirBNB har det aldrig varit lättare att få tag på privata boenden för resan. Det är nästan alltid billigare än ett hotell och alla bekvämligheter brukar ingå, dessutom får du möjligheten att köpa och laga egen mat vilket sänker kostnaden ännu mer.

Sälj saker du inte använder

Hur mycket saker har du som bara ligger där hemma? Troligtvis sitter du minst några tusenlappar i oanvända grejer, tjänster som Tradera och Blocket gör det enkelt för dig som vill tjäna en slant eller två på dina gamla grejer.

Köp dina prylar begagnat

Sugen på att köpa ny cykel eller en kamera? Kolla om det finns att få begagnat, i många fall säljs prylar i nyskick för halva priset. Möblerna på mitt kontor kostade kostade mig 500 kr allt som allt, då ingick 3 bord, hyllor och stolar. Du kan sälja personliga tillgångar för ca 70 000 kronor varje år utan att behöva skatta på vinsten.

För att summera:

Att spara pengar är någonting alla borde göra, man vet aldrig när ekonomin kan krascha eller när man helt plötsligt får en stor oväntad utgift. Genom att planera sin ekonomi, undvika impuls shoppande och dra ner på onödiga avgifter kan man spara flera tiotusentals kronor per år. Mitt tips är

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here