Steg 1 (spara guide) Starta ett konto

8

Nu händer det!

Första steget mot framtida rikedom.
Sköter du dina kort rätt, är ihärdig, sparar och investerar pengarna rätt så kommer du utan tvekan vara miljonär snabbare än vad du tror. När du skall starta ett konto för ditt sparande så finns det flera typer av konton att starta. Nedan följer de två vanligaste kontotyperna för sparande. Det är egentligen bara dessa två du behöver känna till.

Vanligt aktie- och fondkonto

Inga avgifter och du betalar endast vinstskatt om du säljer ett värdepapper med vinst.
Skatten är 30% på vinster.
På detta konto kan man kvitta vinster mot förluster i deklarationen för att minska/slippa betala vinstskatt.

ISK (investeringssparkonto)

Ett mycket bra konto där man inte betalar någon vinstskatt om man säljer ett värdepapper med vinst.
Istället betalar man en schablonskatt varje år som är mycket liten. Om du räknar med att göra vinster på dina besparingar är detta rätt konto. Även detta konto är avgiftsfritt. Du slipper dessutom att deklarera din affärer i slutet av varje år.

Om du vill fördjupa dig i de olika typerna av konton så kan du läsa här (länk)

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

8 KOMMENTARER

 1. Hej jag har funderat på att starta ett konto hos Degiro. Är det bra eller kan man nöja sig med att ha konto hos Avanza och nordnet?

  • Hej Kricken.
   De flesta har redan konot hos Nordnet och/eller Avanza. Det kan dock vara bra att komplettera med ett extra konto även hos Degiro.
   Degiro erbjuder gratis courtage för de som besitter mindre än 1 miljon kronor på kontot. Gratis courtage är en mycket bra deal!
   Kontot kan du äve använda vid nyemmisioner då man oftast får väldigt liten tilldelning. Du kan då ansöka om tilldelning även på ditt Degiro-konto och därmed få en större total tilldelning av aktier.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej Andreas,

  Kan ni inte skriva en artikel som handlar om vad det finns för sidor som gör att man kan spara pengar på saker som är direkt förknippat med vardagen. Exempelvis kategorin mat och transport olika delningstjänster osv.

  Tror det finns fler än mig som skulle vilja ha sådana tips 🙂

  • Hej Anders.
   Tack så mycket för din input!
   Ja vi har funderat på att även börja skriva om sätt att förbättra sin privatekonomi så som du nämner.
   Vi tänker till exempel på att lägga ut kalkyler, tips och råd vid bilköp men även andra inköp som man gör som privatperson.
   Detta kommer att komma längre fram i tiden då vi i nuläget spenderar vår tid på de två huvudämnena Ekonomi/finans samt bostad.

   Vi tror verkligen också att det är många som vill läsa mer om ämnet privatekonomi och allt vad det innebär 🙂

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Ann.
   Pengar som skall användas till köp av bostad eller andra viktiga inköp skall inte sparas i aktier eller aktiefonder om det handlar om 4 år.
   Risken finns att aktiemarknaden svänger kraftigt och om du har otur så kan det komma nedgångar på börsen och dina investeringar kan ha tappat 50% i värde trots att du valt fina, välskötta bolag eller bra aktiefonder.

   Rådet blir att starta ett sparkonto hos en stabil bank som erbjuder en bra fast ränta på sparade pengar.
   Just nu är räntorna generellt låga men om du kan binda ditt kapital så kan du få en hygglig ränta på pengarna.
   Att binda kapitalet innebär att du förbinder dig och inte kan plocka ut några pengar under en viss tid.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej! Jag vill börja spara, men förstår inte riktigt hur jag ska tänka när jag ska välja ett sparkonto. Då jag vill bara spara fram till nästa år, finns det något specifikt viktigt för mig att hålla koll på just pga den korta tidshorisonten? Jag har möjlighet att avsätta cirka 7 000kr varje månad fram tills september 2020.
  – När det gäller fast/rörlig ränta, vilken passar mig mest? Jag förstår att med fast ränta så sitter jag ”mer säker”, men finns det bättre möjligheter med rörlig ränta eller tror ni att marknaden är för ostadig just nu?
  – Är aktier mer aktuellt för mig eller är det mer fördelaktigt för mig med fonder?
  Jag har just nu öppnat ett konto hos Avanza, men funderar på att registrera mig hos andra såsom nordnet,degiro, 4spar. Jag vet att avanza och några andra har insättningsgaranti, men jag är öppen för de som inte har det också (såsom 4spar). Ska man köra det tryggt med avanza, nordnet eller lite mer riskfyllt med 4spar (eller ev. andra)?
  Sista frågan: när de visar årlig och effektiv ränta så är det oftast exakt likadana när man har 1 år som bindningstid, vad innebär dessa begrepp och varför förändras den effektiva räntan?

  Tack så mycket för svar!!
  mvh, förvirrad nybörjare

  • Hej Zara.

   Eftersom du har en så kort tidshorisont och jag tolkar det som att behöver pengarna till något om 1 år så är det vanligt sparkonto som gäller för dig. Du kommer inte heller att få någon direkt ränta eller avkastning på dina pengar.
   Om du ska köpa aktier eller fonder bör du ha en tidshorisont på minst 5 år så det är inget alternativ för dig. Mitt råd är alltså att du startar ett vanligt sparkonto på din vanliga bank.

   Om du vill ta lite mer risk så är 4spar ett alternativ. Dock omfattas de inte av insättningsgarantin så skulle företaget som står bakom 4spar gå i konkurs så förlorar du dina pengar.

   Effektiv ränta innebär att man räknar med alla eventuella avgifter som banken tar för själva sparkontot.
   Dvs du ser vilken ränta/avkastning du får på pengarna EFTER att bankens avgifter är dragna.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here