Låna pengar till aktier & investeringar

Låna till investeringar & aktier

Det finns en generell rädsla i Sverige kring att låna pengar till annat än bostad och bil. De allra flesta har inga problem att belåna sig upp till öronen för att köpa bostad och bil men väldigt få skulle våga låna 100.000 kr för att köpa aktier, även om det kan vara en riktigt bra idé så länge man har bra koll på vad man gör.

De flesta rika människor har någon gång lånat pengar för att starta företag eller investera i olika tillgångar. Om man har en riktigt bra investering på gång bör man inte alls vara rädd för att låna pengar och ha möjlighet att genomföra den. Man måste vara beredd att ta lite risk för att kunna tjäna pengar.

Det man absolut INTE skall göra är att låna pengar för att köpa förhoppningsbolag eller aktier som man sedan hoppas på att det skall bli nästa Apple, Netflix eller Amazon. Om man skall låna pengar för att investera skall det vara väl genomtänkt och man skall ha rejäla säkerhetsmarginaler.

Låna till en investering på bästa sätt

Nedan finner du tre olika typer av lån du kan använda om du vill låna till köp av aktier eller fonder. Vilken typ av lån som är bäst för dig beror på lite olika faktorer. Följande lån kan användas för investeringar:

Bolån
+ Lägst ränta
+ Du riskerar ej tvångsförsäljningar av aktierna om aktiepriset går ner (väldigt stor fördel)
Krångligt om du skall sälja din bostad


Jämför räntor, lånelöften på bolån eller förhandla om räntan på din befintliga bolån på Lånekoll.se. Det är gratis och du förbinder dig inte till något.

Privatlån
+ Smidigt
+ Du riskerar ej tvångsförsäljningar av aktierna om aktiepriset går ner
(väldigt stor fördel)
Högre ränta än bolån


Jämför räntor på privatlån på Lendo.se. Det är gratis och du förbinder dig inte till något.

Belåna aktierna i din portfölj
+ Smidigt
+ Hyffsat låg ränta
Du riskerar tvångsförsäljningar av aktierna om aktiepriset går ner
för mycket så att du blir överbelånad.

Du kan belåna dina aktier på ett enkelt sätt både hos Avanza.se och Nordnet.se.

Investera i aktier med lånade pengar

Det finns tillfällen då ett lån kan vara motiverat för att köpa aktier.
Ett bra exempel är om man kan hitta bolag där direktavkastningen är betydligt högre än den ränta du betalar på lånet. Då blir det en vinstaffär där utdelningarna varje år betalar för räntan och lite till. Utöver det kan förhoppningsvis aktiens pris stiga. När börsen i sin helhet rasar så dyker det ofta upp fina lägen då man kan ta lite extra risk.

Exempel:
Just nu kostar Handelsbankens B aktie 109 kr. Handelsbanken har en utdelning på 5,5 kr per aktie nu under 2019. Det ger en direktavkastning på ca 5 %. Om du lånar på din bostad idag kan du få runt 1,5 % i ränta på bolånet. Det innebär att du lånar med 1,5 % i ränta men får 5 % i årlig utdelning från dina Handelsbanken-aktier du köper för pengarna.

Om du köper Handelsbanken-aktier för 100.000 kr så kommer lånet att kosta dig ca 1500 kr per år i ränta. Samtidigt kommer du att få 5000 kr per år i utdelning från aktierna. Det innebär en vinst på 3500 kr per år. Då har vi inte ens räknat med ränteavdraget (30% på räntekostnader).

Om du gör såhär med ett antal olika stabila bolag med fina kassaflöden så bygger du dig en vinstmaskin. På lång sikt så går börsen alltid uppåt. Det innebär att tids nog kommer även dina aktier att vara värda betydligt mer än den summa du från början investerade. Dessutom kommer du att ha tjänat pengar varje år då du får utdelningen. Återinvesterar du det positiva kassaflödet du får från utdelningarna i nya aktier så kommer ränta-på-ränta-effekten att göra underverk för dina investeringar.

Några exempel på bolag med hög direktavkastning:

  • Nordea
  • Millicom
  • Kindred
  • Telia

Risker med lån till investeringar

  • Om räntan på lånet stiger och blir högre än den utdelning du får av bolaget så går du med förlust.
  • Om bolaget sänker sin utdelning så riskerar du att gå med förlust.
  • Om priset på aktien sjunker

Dessa risker skall man alltid ta hänsyn till. Det är därför det är väldigt viktigt att välja rätt bolag. Välj bolag som har en fin historik av att öka sin utdelning år efter år. Välja gärna även bolag som är stabila och där aktiekursen normalt sett inte svänger kraftig.

OBS! Den största & farligaste risken
Om du väljer att använda belåning i portföljen, dvs belåning av dina aktier så riskerar du att bli överbelånad ifall dina aktier sjunker i värde. Din mäklare kommer då att tvångsförsälja dina aktier. Du åker då på en så kallad ”margin call”. Detta är förödande för din portfölj och kan utradera allt ditt kapital om du har otur.

En enkel tumregel är att aldrig ha mer än 10 – 20 % i belåning belåning i portföljen. Dvs om du har 100 000 kr så kan du låna 10 000 – 20 000 kr ytterligare. Då krävs det ett jätteras för att du skall åka på en ”margin call”.

Denna risk slipper du om du istället tar ett privatlån eller bolån för att investera.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

3 KOMMENTARER

  1. Hej, Jobbar på Nordnet. Som svar på Peters fråga. På Nordnet är de mer eller mindre ingen skillnad mellan portföljbelåning för företagare i jämförelse med att vara privatperson. Det man tar i akt i enkla drag är ens egna kapital, diversifiering och belåningsgrad i de innehav man har. I vissa fall kan man behöva uppvisa inkomst/bolagsvinst.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here