Låna pengar till investeringar – Börsen och aktier

Låna till investeringar på börsen

Det finns en generell rädsla i Sverige kring att låna pengar till annat än bostad och bil.
De allra flesta har inga problem att belåna sig upp till öronen för att köpa bostad och bil men väldigt få skulle våga låna 100.000 kr för att köpa aktier. Även om det kan vara en riktigt bra idé så länge man har bra koll på vad man gör. De flesta rika människor har någon gång lånat pengar för att starta företag eller investera i olika tillgångar. Om man har en riktigt bra investering på gång bör man inte alls vara rädd för att låna pengar och ha möjlighet att genomföra den. Man måste vara beredd att ta lite risk för att kunna tjäna pengar.

Det man absolut INTE skall göra är att låna pengar för att köpa förhoppningsbolag eller aktier som man sedan hoppas på att det skall bli nästa Apple, Netflix eller Amazon. Om man skall låna pengar för att investera skall det vara väl genomtänkt och man skall ha rejäla säkerhetsmarginaler.

Låna pengar för att investera på börsen

Det finns tillfällen då ett lån kan vara motiverat för att köpa aktier.
Ett bra exempel är om man kan hitta ett gäng bolag där direktavkastningen är betydligt högre än den ränta du betalar på lånet. Då blir det en vinstaffär där utdelningarna varje år betalar för räntan och lite till. Utöver det kan du förhoppningsvis få en värdestegring i aktien. När börsen i sin helhet rasar så dyker det ofta upp fina lägen då man kan ta lite extra risk.

Exempel

Just nu kostar Handelsbankens B aktie 109 kr. Handelsbanken har en utdelning på 5,5 kr per aktie nu under 2019. Det ger en direktavkastning på ca 5 %. Det betyder att om du lånar på din bostad idag kan du få runt 1,5 % i ränta på lånet men få 5 % i årlig utdelning från dina Handelsbanken-aktier du köper. Om du köper Handelsbanken-aktier för 10.000 kr så kommer lånet att kosta dig ca 150 kr per år i ränta. Samtidigt kommer du att få 500 kr per år i utdelning från aktierna. Det innebär en vinst på 350 kr per år.

Om du gör såhär med ett gäng olika stabila bolag med fina kassaflöden så bygger du dig en vinstmaskin. På lång sikt så går börsen alltid uppåt. Det innebär att tids nog kommer även dina aktier att vara värda betydligt mer än den summa du från början investerade.
Dessutom kommer du att ha tjänat pengar varje år då du får utdelningen.

Risker med ovan nämnd strategi

Det finns alltid risker. Riskerna här består av:

  • Om räntan på lånet stiger och blir högre än den utdelning du får av bolaget så går du med förlust.
  • Om bolaget sänker sin utdelning så riskerar du även då att gå med förlust.
  • Om priset på aktien sjunker

Dessa risker skall man alltid ta hänsyn till. Det är därför det är väldigt viktigt att välja rätt bolag. Välj bolag som har en fin historik av att öka sin utdelning år efter år. Välja gärna även bolag som är stabila och där aktiekursen normalt sett inte svänger kraftig.

Ytterligare ett bra investeringstips

Ett mycket bra alternativ på börsen är plattformarna Lendify.se och Brocc.se. Där investerar man sina pengar och de lånas sedan ut till en mängd olika privatpersoner. Du tjänar ränta och får amorteringar av låntagarna. Man kan säga att du agerar bank. Lendify.se och Brocc.se har riktigt bra plattformar som gör detta tryggt för dig och ger en riktigt fin årlig avkastning. Dina pengar sprids på massor av olika lån vilket gör att risken minskar till väldigt låga nivåer. Detta är ett mycket bra komplement till dina investeringar på börsen. Sprid dina investeringar på många olika typer av investeringar och bli en vinnare. Använd både Lendify och Brocc för att sprida dina risker ännu mer.
Det är gratis att starta och att äga konton hos båda aktörerna.

Låna till investeringen på bästa sätt

Om du känner att du kan hitta bra bolag att investera i så gäller det att du hittar ett lån med lägsta möjliga ränta. Då är det klokt att använda en jämförelsetjänst som jämför bankernas räntor och villkor åt dig. En sådan tjänst är Lendo.se. Hos Lendo skickar du in en enda ansökan så kontaktar de en mängd olika banker och ordnar fram en massa olika låneerbjudanden till dig från bankerna. Du väljer sedan själv om du vill låna eller inte.

Det är helt gratis att göra en ansökan hos Lendo.se och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

2 KOMMENTARER

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here