Strategi för trading – weeklies covered call i index

Jag tänkte gå igenom en strategi som jag lärt mig av Twitters konung, Expertdirekt.
Ni hittar honom på #Expertdirekt på Twitter.

Covered call med weeklies i OMXs30 index.

Strategin är relativt enkel för den som är insatt i optioner och den bygger på den klassiska strategin covered call.

Strategin bygger på att man köper och behåller en underliggande position i någon indexföljande produkt. En bra underliggande är Avanza zero eller så kan man välja någon annan liknande produkt som följer index och inte har några avgifter.

Du kan läsa mer om olika världsindex på Borskollen.se.

Storleken på din position i underliggande
Positionen som du köper skall vara värd lika mycket som index gånger X.
X avgör hur många optioner du sedan skall ställa ut mot den underliggande positionen.
I dagens läge står OMXs30 index i ca 1570. Det betyder att en index-termin och -option motsvarar ca 157.000kr i positionsvärde.

Köp därför in Avanza zero (eller vad du väljer för indexföljande produkt) för 157.000 kr eller 2 X 157.000 kr eller 3 X 157.000 kr. Det hela beror som sagt på hur stor depå du har och hur många weeklies du tänker ställa ut.

Ställ ut/sälj weeklies
När du köpt in din underliggande produkt så ställer du ut/säljer weeklies köpoptioner i OMXs30 med lösen på närmsta fredag. Du ställer ut 1st option ifall du köpt underliggande för 157.000 kr eller 2st om du köpt det dubbla osv. Du ställer ut optionen ca 5 punkter över rådande indexkurs. Det bästa är att starta på en fredag. Du köper då in din underliggande position samt ställer ut motsvarande index-weeklies för nästa fredag. När du ställt ut din/dina optioner kommer du direkt att få in premien på kontot.

En normal premie för en OMX-weekly är mellan 4-6 kr/st. Ställer du ut 1st option så kommer du då att få in 400-600 kr på din depå. Ställer du ut 2st optioner kommer du att få in 800-1200 kr på din depå. Om det är lite mer action på börsen så kan du få upp emot 12 kr (1200 kr per option) i premie och ibland till och med mer.

Om börsen/index stiger under kommande vecka så kan du bara ligga kvar i din position.
Din underliggande position går + 5 punkter mot din option och du tjänar då premien den veckan samt 5 punkter på underliggande.

Om börsen/index inte rör sig utan den står på ungefär samma nivå på fredagen där på så har du ändå tjänat premien. Din underliggande position och din option tar ut varandra.

Om börsen faller under veckan så kommer du att förlora pengar på din underliggande position men du har samtidigt tjänat in premien. Detta gör att du dämpar fallet och du kan återinvestera premien på en lägre nivå. Går börsen ner lite kraftigare under dagarna måndag-onsdag så kan du återköpa din utställda option väldigt billigt och ställa ut nya på en lägre nivå. Du får då in ännu mer pengar i premie och du får behålla nästan hela premien från första vändan.

Skillnaden mot en vanlig covered call

Skillnaden är att OMXs30-weeklies (vecko-optioner) är kontantlösta. Det innebär att din optionsposition varje vecka löses kontant. I aktier så löses positionen via leverans av aktier. Kontantlösen gör att denna strategi fungerar utmärkt.

Att tänka på

Du bör ha tillräckligt med pengar för att kunna ta en position
stor nog för att täcka minst 2 st weeklies. Detta för att inte courtage skall äta upp vinsterna. Du måste följa strategin slaviskt. Den levererar över tid och din vinstkurva blir mycket mer stabil än kurvan för index. Veckor då index stiger kraftigt kommer din strategi att underprestera men oroa dig inte. Den tar igen det med råge över en längre tid.

Expertdirekt köper Investor istället för till exempel Avanza zero eftersom Investor följer index väl men har överpresterat mot index under de senaste 20 åren. Han får därmed en högre avkastning på underliggande över tid. Det finns såklart ingen garati för att Investor överpresterar mot index framöver men ED väljer att ta den risken.

Om du tror att börsen skall gå upp så lägger du underliggande innehav i en KF eller ISK.
Om du tror att börsen skall gå ner så kan du välja den säkrare vägen och flytta underliggande till en vanlig depå och inkassera förlustavdrag om du får rätt och börsen går ner.

Sammanfattning

 1. Köp underliggande för x gånger index värde
 2. Ställ ut motsvarande antal weeklies på fredag 5 punker över rådande kurs med lösen fredagen där på.
 3. Bevaka om börsen stiger eller sjunker
 4. Agera om börsen stiger eller faller kraftigt tidigt under veckan. Ställ då ut nya optioner 5 punker över rådande kurs i index.
 5. Fredagen då optionen/weeklies går till lösen så ställer du ut nya för kommande vecka
 6. Återinvestera alla pengarna som du fått i premie med jämna mellanrum när börsen rekylerar ner.

Tips
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Strategin är testad under en kort tid

Jag har själv testat strategin under ca 8 månader mellan augusti 2014 och maj 2015.
Under denna tid var det rally på OMXs30 eftersom Mario Draghi började stimulera marknaden med QE. Denna strategi borde då underprestera index rejält eftersom index steg rakt upp i en parabolisk rörelse. Men redan i april 2015 så gick min vinstkurva förbi index i utvecklingen och började överprestera igen mot index.

8 månader är givetvis inte en tillräcklig tid att testa en strategi på fullt ut men det jag såg under de 8 månaderna gjorde mig imponerad. Vilken kraft det ger utveckligen att ha ett konstant kassaflöde i form av premier. Kurvan för vinsten blev stabil och lutningen på kurvan var brant uppåt.

Enligt ED själv bör man ligga stabilt på en årsavkastning på runt 25%-30% över tid med denna strategi och han har meddelat att han själv använder sig av strategin år efter år med framgångsrikt resultat.

Under denna tid testade jag strategin

Kom ihåg att en strategi som fungerat historiskt kan sluta att fungera då marknaden ständigt förändras. Den erfarenhet som jag har av strategin är dock väldigt god. Ställ gärna frågor i kommentarerna.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

12 KOMMENTARER

  • Hej igen John.

   Jag har inte räknat så noga på det ännu men jag tror att man behöver ha tillräckligt för att kunna ställa ut 4-5 st indexoptioner varje vecka plus lite marginal.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej John.

   Korrekt.
   Jag har dock planer på att återuppta den någon gång i framtiden när jag har mer pengar på mitt aktiekonto.
   Om man har för lite pengar så kan avgifterna äta upp vinsterna.

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Zaphod.

   Det vågar jag inte svara på.
   Jag vet bara att under tiden då jag själv körde den så överavkastade den index och skapade en stabilare kurva för utvecklingen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 1. Tack för intressant artikel! Kör du detta upplägg fortfarande? Jag tittar på courtage och verkar som de flesta har 99 kr minicourtage men degiro.se har 6,50/kontrakt. Vilken nätmäklare rekommenderar du för optionshandel? Mvh Andreas

  • Hej Andreas.

   Jag kör strategin till och från när jag tror att index inte kommer att trenda åt något håll.
   Tyvärr är mini-courtaget ganska högt för optioner så det gäller att ta med det i ekvationen.
   Jag har hittills använt Avanza när jag kör strategin. Jag har ställt såpass många optioner så att courtaget har blivit hanterbart.

   Men att DeGiro bara tar 6,50 per kontrakt låter ju riktigt bra. Du kan ju äga underliggande på Avanza (som har insättningsgaranti) men ställa optionerna på Degiro om du vill.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. ”Jag har själv testat strategin under ca 8 månader mellan augusti 2014 och maj 2015”

  Hur kommer det sig att du inte har fortsatt om strategin fungerar?

  • Hej Strindberg
   Jag skall återuppta strategin igen nu under hösten.
   På grund av en lägenhetsaffär så har jag inte haft tillräckligt med kapital för att driva runt strategin.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Väldigt intressant strategi. Dock har jag lite frågor om strategin, då jag inte har handlat med optioner förut.
   Är tanken att man ska köpa underliggande instrumentet varje vecka också eller ligger den kvar hela tiden och bara köpa en säljoption varje fredag? Dvs ett engångsköp i tex Avanza Zero och sedan en säljoption varje fredag?När är isåfall optimalast att köpa säljoptionen på fredagen? Direkt på morgonen? 17:15?
   Mvh Johan

   • Hej Johan.
    Ja det är en väldigt intressant strategi faktiskt.
    Underliggande låter du bara ligga kvar i depån som du säger. Ett engångsköp.

    Det är sedan mot den positionen som du ställer ut/säljer motsvarande optionsposition.
    Vilken tid på fredagen som du ställer ut nya weeklies för kommande vecka spelar ingen större roll men för att undvika överaskningar i form av kraftiga rörelser kan man vänta till eftermiddagen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here