Strategi – undvik dåliga aktier

Strategi för börsen

De allra flesta privatpersonerna som handlar på börsen går samma väg. Man börjar med att handla förhoppningsbolag och när man bränt sig på förhoppningsbolagen så kryper man till korset och börjar handla ”stora stabila” bolag såsom Investor, Skanska, H&M osv. helt plötsligt går man från att förlora massvis med pengar till att faktiskt få en positiv avkastningskurva över tid. Hemligheten är att man undviker förlorarna.

Efter några år på börsen inser man också att man inte är smartare än alla andra.
Man inser att man tävlar mot stora kapitalförvaltare som har hundratals anställda som analyserar och hjälps åt för att ta beslut. Då inser man även att man är ganska liten som en ensam hobby-förvaltare och att det är inte så konstigt att man på sikt underpresterar mot giganterna. Ett exempel är de olika investmentbolagen som finns noterade på börsen. Varje gång de skall köpa eller sälja aktier i ett bolag så gör de extremt djupgående analyser av bolaget. De träffar företagets ledning, de går igenom alla siffror, de gör besök på företaget och undersöker verksamheten.
Allt detta kan du inte göra som privatperson. Du sitter alltså med en bråkdel av den information som de stora ”giganterna” på marknaden gör. Vi har dock ett par tips som gör att du kan dra nytta av giganternas research samtidigt som du väljer ut dina egna aktier.

Enkel regel för att undvika dåliga aktier

En väldigt enkel regel som du kan använda dig av när du skall köpa aktier är:

Köp enbart aktier i bolag som ägs och gillas av någon framgångsrik aktör.

Om du har som regel att någon av de bästa investmentbolagen måste äga aktien för att även du skall få köpa den så behöver du inte göra researchen lika noga själv.
Om tex Investor eller Kinnevik äger en aktie så har de gjort researchen och bedömt att det är ett fint och lovande bolag. En stor avdelning med massor av kompetenta personer har analyserat och kommit fram till en sak, nämligen att detta bolag vill dom äga. Med hjälp av denna enkla regel så undviker du att investera i bolag som går sämre än vad som syns på ytan. Givetvis kan även de stora investmentbolagen göra misstag men det är sällan de köper aktier i riktigt dåliga bolag.

Det är enkelt att gå in på tex investmentbolagens hemsidor och se vilka innehav de har. Där kan du välja ut de bolag som du själv tycker om och välja olika aktier från olika investmentbolag.

Några exempel på duktiga personer och investmentbolag att ta rygg på är:

  • Simon Blecher på Carnegie Sverigefond
  • Investor
  • Warren Buffet
  • Kinnevik
  • Öresund (Mats Qviberg)
  • Cevian (Christer Gardell)
  • Lundberg (Fredrik Lundberg)

Dessa är några exempel på börsens superstars. Dom vet helt enkelt vad de sysslar med och när de väljer ut en aktie som de vill köpa så är det en extremt fin kvalitetsstämpel för det bolaget. Ta rygg på dessa herrar och bolag så kan du i princip inte misslyckas.

Handla aktier utan courtage

Nordnet.se och Avanza.se kan du handla aktier utan att betala avgiften för courtage om du handlar med mindre summor. Om du har ett konto hos varje aktör så kan du handla courtagefritt med nästan dubbelt så mycket pengar. Vi rekommenderar därför att man startar ett konto hos båda aktörerna eftersom det är gratis att starta och att ha ett konto hos båda. Det är även bra att ha konto hos båda om man vill investera i en nyintroduktion på börsen för då kan man ansöka om tilldelning på båda sina konton och därmed få dubbel tilldelning. Avanza.se och Nordnet.se är enligt oss Sveriges överlägset bästa nätmäklare för aktiehandel.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here