Teknisk analys, vad är det? Fungerar det?

8

När man läser på internet i olika forum och på olika hemsidor om börsen, investeringar och aktier så kommer man väldigt snabbt att komma i kontakt med ordet teknisk analys.

Oavsett om du läser på ett litet aktieforum eller om du läser på storbankernas hemsida så kommer du att kunna läsa om ämnet. Det har debatterats länge om teknisk analys fungerar eller om det bara är ett påhitt, om det är påhittat för att de som lär ut kunskapen skall tjäna pengar. Nuförtiden har de flesta banker och institut som handlar på börsen en eller flera tekniska analytiker som arbetar åt dom.

Vad är teknisk analys?

Teknisk analys innebär att man studerar utseendet ch rörelserna i en pris-graf.
Det kan vara priset på en aktie, en fond, ett index, en råvara eller egentligen vilket pris som helst. Man studerar grafen och försöker genom det skapa sig en bild av vart priset är på väg. Skall det upp eller skall det ner inom tidshorisonten X.
Inom teknisk analys finns det massor av “verktyg” och indikatorer som används för att försöka skapa sig en såkallad “edge” i marknaden. En edge betyder att du som investerare har något (tex ett verktyg, en kunskap eller indikator) som ger dig en fördel på marknaden. Om du har en edge på marknaden så kommer du över tid att tjäna pengar på börsen

Klassisk teknisk analys

Klassisk teknisk analys är den som de flesta kommer i kontakt med först.
Jag brukar använda Tobbe Rosén som referens i dessa sammanhang.
Tobbe personifierar klassisk teknisk analys.
Jag brukar kalla det skolboks-teknisk analys. Det är denna typ av teknisk analys som lärs ut i de flesta böcker och kurser för nybörjare.
Tobbe använder sig av de klassiska indikatorerna MACD, RSI, Volym,
glidande medelvärden osv.
Tobbe tittar även på formationer som bildas i pris-grafen som är återkommande såsom huvud-skuldra-formation, 1-2-3 setup osv.

Utöver detta använder han även ett så kallat candlestick-diagram eller stapeldiagram som det ofta kallas på svenska. Detta diagram ger dig som analytiker mer information om hur priset har rört sig och kan därmed ge dig mer information att fatta dina beslut runt.
I dessa diagram sker återkommande mönster som man statistiskt beräknat sannolikheten på. Man har beräknat statistiskt hur sto sannolikheten är att priset går upp respektive ner efter en viss formation.

Alla som vill lära sig teknisk analys måste börja med att lära sig den klassiska tekniska analysen innan man går över på mer avancerade metoder. Detta är grunderna som man måste kunna hantera fullt ut.

Tobbe har skrivit många bra böcker om teknisk analys men de som är bäst för att lära sig grunderna är böckerna nedan. Dessa böcker är väldigt enkla att förstå, men går även in på lite mer avancerade delar inom teknisk analys.

Candlesticks – Slaget om kursstapeln
Autobahn till lönsam trading

 

Fortsättning teknisk analys

Efter alla de åren som jag sysslat med teknisk analys så har jag stött på några enstaka personer som faktiskt tjänar pengar över tid på börsen genom att använda den klassiska tekniska analysen. För att göra detta behöver man i princip vara som en robot. Man måste kunna stänga ute sina känslor och enbart agera som indikatorerna säger. Detta är extremt svårt och väldigt få behärskar det.

Det går även att bygga strategier med olika indikatorer som historiskt sett visat sig leverera en fin avkastning och överprestera mot diverse jämförelseindex.
Jag har själv utvecklat en relativt simpel strategi som använder sig av ett fåtal indikatorer. Denna strategi kan jag testa i mitt program på datorn och se hur mycket avkastning som den hade levererat om jag hade implementerat strategin och följt den sedan 1998, dvs ca 18-19 år år tillbaka i tiden.
Enligt programmet har denna strategi genererat en avkastning på över 2100% samtidigt som jämförelseindexet OMXS30 endast levererat strax över 200% under samma tid.
2100% på 19 år är en extrem utveckling. Se testet nedan:

Strategi byggd på teknisk analys

Marknaden kan alltid ändras och vinnande strategier kan bli förlustbringande.
Ju längre tid som din strategi kan visa sig vara vinnande desto mer stabil är den.

Mer avancerad teknisk analys

När man lärt sig grunderna i teknisk analys kan man gå in på de mer avancerade metoderna.
Dessa metoder bygger på kända matematikers teorier om börsen och världen.
Teorierna grundar sig på matematik och även mänsklig psykologi.
Eftersom mänsklig psykologi är en så viktig faktor på börsen så finns det ingen 100% fungerande strategi. Människor är ofta ologiska i sina handlingar men vi har vissa djupt rotade instinkter som gör att den mänskliga psykologin till viss del kan analyseras i en prisgraf.
Teorierna kan ibland vara hundratals år gamla och vissa teorier kan man få känslan av att uppfinnaren måste vara galen.
Teorier/metoder som används är Elliots vågteori, Gann, Fibbonacci, tids-cykel-analys osv.
Dessa metoder måste man själv testa sig fram med och känna efter om dessa passar det egna tankesättet och det är även viktigt att applicera rätt metoder beroende på vad man tänkt handla för underliggande tillgång.

Min erfarenhet är att många av metoderna är bra metoder men att ingen är 100%-ig.
Man måste alltid kombinera olika metoder på ett smart sätt för att faktiskt kunna få en edge mot marknaden.
Man måste dessutom ALLTID vara beredd på att man kan ha fel och kunna inse detta snabbt innan man har förlorat för mycket pengar.
Det är en sak att kunna behärska teknisk analys och det är en helt annan att tjäna pengar på den. Det finns så extremt många människor som har försökt och misslyckats.

En kille som använder sig av lite mer avancerade metoder och som faktiskt behärskar detta är Johnny Torsell.

Johnny arbetar som teknisk analytiker på Carnegie bank och har även skrivit ett flertal böcker som rekommenderas starkt.

Hans senaste bok tycker jag själv är den bästa han skrivit. Den passar utmärkt till både nybörjare och de lite mer duktiga på området. Boken tar upp saker som marknadspsykologi, grundläggande och avancerad teknisk analys, hur du hittar vinnaraktierna och slår index, marknadscykler och massa annat bra att veta. En bok man bara måste ha enligt mig. Vad kan bli bättre än att ett proffs med 30 års erfarenhet delar med sig genom denna eminenta bok Teknisk analys

 

Sammanfattning

Teknisk analys är ett extremt stort begrepp. Det tar flera år att lära sig och många år till att behärska. Många traders/investerare idag använder teknisk analys i olika utsträckning och dom som faktiskt tjänar pengar på det använder olika metoder som dom kombinerar till en vinnande strategi. Om du vill lära dig så är tipset att börja med att läsa böcker inom ämnet för att lära dig grunderna. Läs även på internet och olika forum. Där finns massor av information.
Fungerar det då? Kan man tjäna pengar via teknisk analys?
Definitivt! Det går att tjäna mycket pengar med teknisk analys det är jag helt övertygad om efter alla år som jag sysslat med detta.

8 KOMMENTARER

 1. Tack för en bra genomgång av denna fråga. Jag har länge funderat på att börja med TA men har haft svårt att hitta info om det fungerar eller inte. Många hävdar ju att det är trams medan vissa hävdar att det faktisk fungerar.

  Är det bäst att låta bli de mer komplicerade delarna och börja med det du kallas klassisk teknisk analys?

  • Hej Sayed.
   Ju mer du läser om och arbetar med teknisk analys desto mer nyfiken blir du på dess potential.
   Jag tillhör den skara som älskar teknisk analys. Du kan via teknisk analys tajma dina entrys och exits på ett mycket bättre sätt än om du enbart använder dig av fundamental analys. Det råder ingen tvekan om att marknaden i sin helhet använder teknisk analys. Detta kan man se tydligt vid stora trendbottnar och trendtak till exempel. Där accumuleras det en stor mängd köpare och säljare vilket visare sig i rekationer i prisgrafen.

   Mitt tips är att du börjar med att läsa böcker om klassisk teknisk analys och lär dig grunderna ordentligt.
   När du behärskar grunderna kan du börja läsa in dig på mer avancerade metoder. Jag vill dock höja ett varningens finger.
   Alla metoder fungerar olika bra och ingen är 100%-ig. Förlita dig därför inte för mycket till olika indikatorer, strategier osv.
   Det absolut viktigaste är att du har en bra plan för entry, exit och stoploss i dina affärer.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej Andreas,

  Jag ser att din strategi på Hitta Kursvinnare som genererat över 2100% har att göra med MA10 i månadsvy. Får man fråga vilka mer parametrar du väger in för att få en sådan överavkastning?
  Jag har själv testat med MA12 på månadsvy och då valt att gå lång när close underifrån bryter MA12 och sälja när Close ovanifrån bryter MA12. Men jag är inte i närheten av ditt resultat.

  • Hej Göte.
   För det första så utklassar MA10 MA12 i resultat. Jag har testat flera olika och upptäckt att MA10 ger bäst resultat på bland annat OMXs30.
   Detta test som jag publicerat bygger faktiskt enbart på MA10.
   Köp när close är över MA10 i månadsgrafen och sälj när close är under MA10.
   Gå lång vid köp och gå kort vid sälj.
   En av anledningarna till att du får sämre resultat kan vara att du väljer “korsar underifrån/överifrån” istället för att bara välja close över eller under MA10-linjen?

   Jag personligen kikar även på MACD i månadsgrafen. Den är väldigt träffsäker i vissa breda index.
   Det ger dock sämre avkastning om man lägger ihop båda dessa än om man kör MA10 för sig självt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Andreas!
    I ditt test här uppe, utgår du då ifrån att köpa CFD?
    När du tradar, vilket program använder du?

    MVH// Kalle

    • Hej Kalle.
     Programmet som användes för vinsttestet är Hittakursvinnare.
     Det är också det program som vi använder för samtliga av våra analyser.

     I testet används inga instrument för handel utan det utgår bara ifrån utvecklingen för index.
     Du kan använda CFD:er för att följa strategin men även terminer, Blanka OMX och Avanza Zero.
     Välj själv vilka instrument som du vill använda. Se till att inte ha någon hävstång bara utan kör alltid med X1.

     Mvh admin på Ekonomifokus.

 3. Hej!

  Använder denna artikel som referens i ett skolarbete och skulle gärna behöva veta vem/vilka skribenten/rna till denna artikel är.

  Tack på förhand MVH Fredrik

  • Hej Fredrik.

   Va roligt att du finner våra artiklar användbara.
   Du får ange Ekonomifokus som skribent där.
   Skribenten vill tyvärr vara anonym.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here