Räkna ut lön efter skatt – kalkylator

Lön efter skatt, även kallat nettolön är den lön du får in på ditt konto varje månad efter att arbetsgivaren har dragit alla skatter och avgifter från din bruttolön.

Vår kalkylator hjälper dig att räkna ut hur mycket du får i lön efter skatt, dvs din nettolön. Den listar även alla de olika skatterna och avgifterna som dras från din lön samt vilken skattetabell du hamnar i. Under kalkylatorn finner du ytterligare information.

Kalkylatorn fungerar för alla som är yngre än 65 år och som har en månadslön som överstiger 10 000 kr.

Beräkna lön efter skatt
kr/mån

Lön efter skatt – vilka skatter du betalar

Kommunalskatt
Skatt till kommunen

Landstingsskatt 
Bekostar landstingets verksamheter. Tex sjukvård och tandvård.

Statlig skatt
Kallas ofta även för värnskatt. Det är en skatt som tas ut på inkomster som överstiger 42.000 kr per månad (gäller för år 2019). Skatten är progressiv, dvs den blir högre och högre ju mer du tjänar.

Public Service-avgift
Skatt som finansierar public service (SVT och Sveriges radio till exempel).
Skatten infördes 2019.

Kyrkoavgift
Skatt som går till kyrkan. Du kan gå ur svenska kyrkan om du vill slippa denna skatt. Du kan gå ur svenska kyrkan med denna blankett.

Begravningsavgift
Avgiften går till att finansiera begravningsverksamheten.

Jobbskatteavdrag
Kallas även för jobbavdraget eller förvärvsavdraget. Det är en skattesänkning och den infördes av den borgerliga moderat-ledda regeringen år 2007. Den infördes för att minska skatten på arbete.

Skattetabell

Skattetabell är en tabell som visar hur mycket skatt som skall dras på din lön.
Vilken tabell du hamnar i beror på vart du bor, om du är med i svenska kyrkan osv.
Många tror att de betalar 34% i skatt om de ligger i skattetabell 34 eller 32% om de ligger i skattetabell 32. Det är en vanlig missuppfattning och stämmer inte.
Med vår kalkylator ovan ser du vilken skattetabell du ligger i när du fyllt i dina uppgifter.

Bruttolön vs nettolön – skillnad

Nettolön = lön efter skatt
Bruttolön = lön före skatt

Försäkra din inkomst

Om något oförutsett händer och du blir sjuk, skadad eller förlorar jobbet så blir du av med din lön. Den lilla del av lönen som du får av försäkringskassan, A-kassa eller det du får i socialbidrag är såpass små summor att du riskerar att hamna i en rejäl ekonomisk knipa. Du kan försäkra din lön via Unionen.se. Då betalar du en liten månadsavgift men kan sova gott om natten i vetskap om att du kommer att kunna leva samma liv även om något oförutsett skulle hända. Kika in på Unionen.se och se om det är något som passar dig.

Investera en del av din lön

ALLA bör spara en liten del av sin inkomst varje månad och investera pengarna i aktier, fonder och andra tillgångar som gör att pengarna växer. Gör du detta varje månad så kommer dina pengar att växa kraftigt med den världsberömda ränta-på-ränta-effekten. Plattformarna Lendify.se och Brocc.se gör att du som privatperson kan agera bank och låna ut dina egna pengar mot att du tjänar en hög ränta på pengarna. Det är gratis att starta konto hos både Lendify och Brocc. Ett tips är att starta konto hos båda aktörerna för att sprida riskerna ännu mer.

Investera i fonder och aktier via Avanza.se och Nordnet.se. Även här är det gratis att starta och att inneha konto. Du kan starta hos bägge och ta del av deras olika erbjudanden om gratis courtage osv.

Sprid alltid ut dina investeringar (diversifiera) för att få bästa möjliga avkastning över tid med minsta möjliga risk.