Lön efter skatt – kalkylator & info

Lön efter skatt är den lön du får in på ditt konto varje månad efter att din arbetsgivare har dragit alla skatter och avgifter från din bruttolön och betalat in dom till Skatteverket. Denna summa kallas även för nettolön.

Beräkna med vår kalkylator

Vår kalkylator hjälper dig att räkna ut hur mycket du får i lön efter skatt. Den listar även alla de olika skatterna och avgifterna som dras från din lön samt vilken skattetabell du ligger i. Under kalkylatorn finner du ytterligare information.

Kalkylatorn fungerar för alla som är yngre än 65 år och som har en månadslön som överstiger 10 000 kr.

Beräkna lön efter skatt




kr/mån





År 2020 – vilka skatter du betalar

Kommunalskatt
Skatt till kommunen

Landstingsskatt 
Bekostar landstingets verksamheter. Tex sjukvård och tandvård.

Statlig skatt
Kallas ofta även för värnskatt. Det är en skatt som tas ut på inkomster som överstiger 42.450 kr per månad eller 509.400 kr per år (denna uppgift gäller för år 2020). Tillsammans med kommunalskatten blir den totala skattesatsen på den del av inkomsten som överstiger 42.450 kr/mån alltså runt 50 %. Det finns ytterligare en nivå/brytpunkt där den statliga inkomstskatten ökar. Tjänar man över 58.609 kr per månad (703.300 kr/år) så betalar man ytterligare 5 % extra i statlig skatt (denna uppgift gäller 2019). Den totala skatten man betalar på allt man tjänar över 58.609 kr/mån blir då ca 55 %. Skatten är alltså progressiv, dvs den blir högre och högre ju mer du tjänar.

Public Service-avgift
Skatt som finansierar public service (SVT och Sveriges radio till exempel).
Skatten infördes 2019.

Kyrkoavgift
Skatt som går till kyrkan. Du kan gå ur svenska kyrkan om du vill slippa denna skatt. Du kan gå ur svenska kyrkan med denna sida.

Begravningsavgift
Avgiften går till att finansiera begravningsverksamheten.

Jobbskatteavdrag
Kallas även för jobbavdraget eller förvärvsavdraget. Det är en skattesänkning och den infördes av den borgerliga moderat-ledda regeringen år 2007. Den infördes för att minska skatten på arbete.

Marginalskatt

I kalkylatorn ovan beräknas även din marginalskatt. Marginalskatten är inte en skatt utan ett uttryck för hur stor andel av din inkomst över en viss gräns du betalar i skatt. Man kan lite förenklat säga att marginalskatten är den skatt du betalar på den sist intjänade hundralapp eller tusenlapp. Om du skulle få löneförhöjning med 1.000 kr så berättar marginalskatten hur mycket skatt du betalar på de 1000 kronorna.

Skattetabell

Skattetabell är en tabell som visar hur mycket skatt som skall dras på din lön.
Vilken tabell du hamnar i beror på vart du bor, om du är med i svenska kyrkan osv.
Många tror att de betalar 34% i skatt om de ligger i skattetabell 34 eller 32% om de ligger i skattetabell 32. Det är en vanlig missuppfattning och stämmer inte.
Med vår kalkylator ovan ser du vilken skattetabell du ligger i när du fyllt i dina uppgifter.

Bruttolön vs nettolön – skillnad

Nettolön = lön efter skatt
Bruttolön = lön före skatt

Utöver din lön så måste även en arbetsgivaravgift betalas. Arbetsgivaravgift är en skatt och den läggs som ett påslag på 31,42 % på din lön. Kalkylatorn ovan visar hur mycket du kostar din arbetsgivare varje månad totalt i lön och arbetsgivaravgift.

Givetvis drar du via ditt arbete in pengar till företaget. Förhoppningsvis drar du in mer än vad du kostar. Det kan vi dock inte räkna med i vår kalkylator.

Försäkra din inkomst

Om något oförutsett händer och du blir sjuk, skadad eller förlorar jobbet så blir du av med din lön. Den lilla del av lönen som du får av försäkringskassan, A-kassa eller det du får i socialbidrag är såpass små summor att du riskerar att hamna i en rejäl ekonomisk knipa. Du kan försäkra din lön via Unionen.se. Då betalar du en liten månadsavgift men kan sova gott om natten i vetskap om att du kommer att kunna leva samma liv även om något oförutsett skulle hända. Kika in på Unionen.se och se om det är något som passar dig.

Investera en del av din lön

ALLA bör spara en liten del av sin inkomst varje månad och investera pengarna i aktier, fonder och andra tillgångar som gör att pengarna växer. Gör du detta varje månad så kommer dina pengar att växa kraftigt med den världsberömda ränta-på-ränta-effekten. Plattformarna Lendify.se och Brocc.se gör att du som privatperson kan agera bank och låna ut dina egna pengar mot att du tjänar en hög ränta på pengarna. Det är gratis att starta konto hos både Lendify och Brocc. Ett tips är att starta konto hos båda aktörerna för att sprida riskerna ännu mer.

Investera i fonder och aktier via Avanza.se och Nordnet.se. Även här är det gratis att starta och att inneha konto. Du kan starta hos bägge och ta del av deras olika erbjudanden om gratis courtage osv.

Sprid alltid ut dina investeringar (diversifiera) för att få bästa möjliga avkastning över tid med minsta möjliga risk.