Amorteringskravet på bostadslån ska utredas

Amorteringskravet på bostadslån ska utredas

I april fastslog regeringen att amorteringskravet på bostadslån ska utredas. Utredningen avser att se över både bolånetak och amorteringskrav i ett längre perspektiv och ska, som tidigare aviserats, redovisas i oktober 2024.
– Det är uppenbart att det finns både för- och nackdelar med ett amorteringskrav och de behöver sättas mot varandra, säger nationalekonomen John Hassler.
Hassler är en av de personer som har utsetts att utföra utredningen som regeringen beställt. 

Läs mer: Amorteringsregler på bostadslån

Läs mer: Vad betyder amortering

Kritik mot slopat amorteringskrav

Ett av Moderaternas vallöften var att slopa amorteringskravet för bostadslån. Det föll inte väl i mun på varken Finansinspektionen (FI) eller Riksbanken. Båda var öppet kritiska. Den tidigare chefen för Riksbanken, Stefan Ingves, gick till och med så långt att han kallade en ”amorteringspaus” för att ”skjuta sig själv i foten”.
– Någon bred amorteringspaus just nu är det fortfarande inte tal om, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman, eftersom detta riskerar att försvåra penningpolitiken.
På lång sikt syns dock andra frågeställningar, meddelar Wykman i en debattartikel i DN.

Ny forskning = nya grepp?

– Det finns skäl att se över om de här regleringarna kan utformas på ett mer ändamålsenligt sätt för att säkra den finansiella stabiliteten, säger Niklas Wykman till TT och fortsätter:
– Det har skett en hel del forskning på området sedan reglerna tillkom, och nu ska ledande personer inom området titta på hur den här typen av regler ska se ut varaktigt.

Regeringen har givit Finansinspektionen i uppgift att se över ventilen i amorteringskravet – presentationen av detta resultat sker i juli månad.

Mer att läsa i ämnet:

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/04/amorteringskravet-ska-utredas/

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här