Bolånetagare rekordhögt skuldsatta – förtroendet för banken sjunker

Bolånetagare rekordhögt skuldsatta

Bankerna höjer räntorna. Finansinspektionen menar att ränterallyt blir dramatiskt för enskilda hushåll som kan få det svårt att gå ihop. Skuldsättningen hos de nya bolånetagarna är rekordhög och fortsätter att växa. Potentiellt kan de stigande räntorna i kombination med höga energikostnader och dyr mat leda till att bopriserna faller och konsumtionen minskar.

Något som också minskar är konsumentens förtroende för banken – detta har fallit tjugo procentenheter enligt en ny studie från Accenture, ”Global Banking Consumer”.

– Digitaliseringen riskerar att skapa anonymitet, och nu gäller det för bankerna att bygga starka kundrelationer på nya smarta sätt för att motverka tappet, säger Gunnar Wijkmark, ansvarig för affärsområde bank på Accenture till Dagens Industri.
För bara 2 år sedan litade hälften av konsumenterna ”mycket” på sin bank och det sätt banken tog hand om deras intressen. Under covid-pandemin har denna siffra minskat drastiskt till 29%, enligt Accentures studie.

Personliga relationer försvann i pandemin

I Accentures studie påvisas anledningarna. Digitaliseringen är en anledning, den har effektiviserat men samtidigt tagit bort personlig relation. Pandemin har också sårat både familjer och företag och bilden av banken som en aktör som tjänar pengar istället för en samhällsaktör har inte varit fördelaktig när människor gått på knäna. Studien påpekar att bankerna nu måste bli mer relationsorienterade och mer personliga.

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här