Bostadsköparnas beteendeförändring skapar lager av bostäder

Ökat utbud - lager på bostäder

Ligger det psykologi bakom bostadsförsäljning? Enligt Eriks Olssons Fastighetsförmedling har marknadspsykologin ändrats och prisförväntningarna har blivit negativa, vilket återges i förmedlingens Bostadsindex. När hushållen redan nu anpassar sig efter Riksbankens framtida räntehöjningar minskas behovet av att höja räntan på det sätt som det var tänkt.

En bostadsmarknad i obalans

Det finns en oro inför framtiden som drar ner köplusten alltmedan ett större utbud av bostäder byggs upp. Detta ”lager” av bostäder behöver säljas av för att marknaden ska behålla sin balans, menar man hos Erik Olsson. Man råder idag sina kunder att sälja den gamla bostaden innan man köper en ny. Eftersom marknaden är oförutsägbar behöver risken i bostadsaffären tas bort.
Köparna tar längre tid på sig – inledningsvis gör denna beteendeförändring att utbudet blir större, men därefter kommer prissänkningarna som gör att efterfrågan kommer att matchas med utbudet. Då balanseras marknaden igen. 

”Bostadslagret” ökar i storstäder

Ett förändrat läge på begagnatmarknaden påverkar också nyproduktionen av bostäder.
-Förblir utbudet av nyproduktion lågt i förhållande till efterfrågan slipper vi se samma effekter som slutet av 2017 och 2018 där ett överutbud av nyproduktion fick en negativ prispåverkan, säger Klas Petersson, VD på Erik Olsson Nyproduktion, till Byggkontakt.

Marknaden i Stockholm är trög, det är också här som bolån och bostadspriser är högst. Trots detta säljer Erik Olsson fortfarande många bostäder här. Göteborg har det högsta utbudet av lägenheter på fyra år, men villamarknaden håller tempot uppe. I Malmö har ”bostadslagret” stigit till samma nivå som för sju år sedan och Erik Olsson upplever en stagnation i bostadsförmedlingen. 

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här