När forskning möter ”boendeverklighet” kan mycket hända. Skulle du vilja dela energi med dina grannar?
– Energigemenskaper bygger på ett ökat samspel mellan prosumenter (konsument som producerar egen el), konsumenter och övriga aktörer i energisystemet för att öka andelen förnybar energi, spara energi och öka flexibiliteten. Genom att jobba med innovativa tekniker och systemlösningar kan man minska den köpta andelen el med 30 procent, säger Monica Axell, forsknings- och affärsutvecklare på avdelningen för Energi och Resurser hos forskningsinstitutet RISE.
Dela energi är tillåtet
Från och med 2022 är det fullt tillåtet med energidelning mellan bostadshus – detta ger nya möjligheter till att effektivisera. Energigemenskaper är en innovativ metod som gör att du man dela energi mellan din bostad och andras, du kan producera den och återvinna den. Man kopplar ihop byggnader som ligger nära varandra för att skapa ett system där man också kan bedriva energilagring.
– Här finns stora möjligheter till energieffektivisering som är gynnsamt både ur klimatsynpunkt och när det gäller att minska energikostnaderna inom energigemenskapen. Därför bygger RISE upp kompetens med nationella och internationella samarbetspartners från städer, akademi, energibolag och industri i en serie projekt, menar Monica Axell.
Lagra solel med dina grannar
Energigemenskaper innebär ökat samspel mellan alla som deltager. Man kan gemensamt plocka upp all spillvärme från husen och skapa ett system där man kan ladda elbilar. Det går också exempelvis att både producera och lagra solel som man sedan kan dela med sina grannar. Man kan fördela energin på det sätt den behövs.
KTH och RISE i samverkan för bostadsbyggandet
Bostäders konstruktion och drift är både en klimat- och kostnadsfråga. För att kunna studera Energigemenskaper på djupet samverkar RISE med KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) i pilotprojektet ”Systemförändring med lokalt delad energi”. Piloterna drivs i befintliga bostäder i Hammarby Sjöstad och ska drivas även i Tamarinden i Örebro.
– På så vis får vi med oss två olika perspektiv med olika behov av styrning. I Örebro är det staden som måste fatta besluten, medan initiativen i Hammarby Sjöstad måste komma underifrån från de som äger fastigheterna, säger Monica Axell.
Klimatneutralt år 2030
I Hammarby Sjöstad har medlemsföreningen ElectriCITY blivit plattformen för Energigemenskapen. ElectriCITY har medlemmar bland fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, Stockholms Stad, KTH, RISE och flera energibolag och andra intressenter. Hammarby Sjöstad ska vara klimatneutralt år 2030, detta är 10 år tidigare än Stockholms Stad.
– Energigemenskapen är ett led i vårt arbete med det. Tanken är att vi gemensamt ska kunna skapa en modell som kan spridas inte bara här, utan över hela världen. Klimatnyttan är det viktigaste. Men vi ser också att vi kan bidra till samhällsnytta på andra sätt. I Stockholm finns en effektbrist åtminstone fram till 2028 och det här är ett sätt att bidra till effektreserven, säger Jörgen Lööf, vd på ElectriCITY.
Tio fastigheter beräknas ingå i Energigemenskapen i Örebro till 2025, detta innebär 700 lägenheter som delar energi med varandra.
– Det här är både en viktig klimatfråga och kostnadsfråga, där vi gemensamt kommer att kunna spara 3–5 miljoner kronor om året i minskade energikostnader, säger Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Örebro Bostäder.
Det mycket spännande steget efter blir att upprätta en handelsplats för lokal handel av el och att sätta igång Energigemenskapen i Örebro.
– Förhoppningsvis kan vi ha ett energiutbyte med företag i närheten också. Här finns till exempel en stor ICA-butik som behöver energi såväl som att lämna ifrån sig energi, säger Jonas Tannerstad.
Fem viktiga mål
Projektet ”Systemförändring med lokalt delad energi” har fem viktiga mål.
-Att sänka effekttoppar med hälften.
-Att 30 % energi sparas.
-Att öka möjligheten till ökad produktion av lokal solel
-Att sänka fjärrvärmeförlusterna och utsläpp av koldioxid med lågtemperaturfjärrvärme.
-Öka integration av fossilfri transport genom tillgängliga laddplatser/ bilpooler. Koldioxidutsläppen ska minskas med 20 %.
Ofta vill både lägenhetsinnehavare, men framförallt husägare, hitta vägar att sänka energiförbrukningen då det kan bli dyrt annars. Man kan exempelvis tilläggsisolera huset för att värmen inifrån inte ska läcka ut. Detta kan ge en bra besparing. Du kan också sätta upp en timer så att temperaturen regleras och sänks när du är ute. Ett annat exempel på vad man kan åtgärda är ventilationssystemet, det händer att en felinställning kan orsaka att det drar mer energi än vad som behövs. Hur man förbrukar vatten är också en del som kan effektiviseras. Skaffa en snålspolande toalettstol och stå inte så länge i duschen.
Energideklaration – är ditt hus A, B eller G?
Alla nya bostäder måste ha en energideklaration. Denna innehåller flertalet parametrar med syfte att minska energianvändningen och hitta smarta lösningar. Hus energiklassas på liknande sätt som kyl och frys med en energiklassning från A till G där A är ett hus med låg energiförbrukning.
Vid bostadsförsäljning är man skyldig att uppvisa energideklarationen för spekulanterna. Man ska med denna kunna få en uppfattning om husets totala energiförbrukning. Med denna information kan du också se hur du kan planera förändringar för att minska energiförbrukningen.
Du behöver en godkänd besiktningsman som genomför energideklarationen. Håll alla dokument redo när besiktningsmannen ska gå igenom bostaden. Det kan vara energifakturor eller annat som du vill visa upp. När deklarationen godkänts av Boverket kan du få åtgärdsförslag. Ingen lag tvingar dig att genomföra dem, men det kan betyda minskad kostnad för energi.
En energideklaration gäller i 10 år.
Svenska energilösningar till New York
Energimyndighetens acceleratorprogram, avsett att stödja svenska företag inom energi, har skickat sin första talang till New York. Efterfrågan på innovationer inom hållbar energi är stor bland New Yorks bostadsbestånd. Den amerikanska staden på östkusten har möjligheter att minska sina utsläpp betydande mycket om man kan hitta lösningar för flerfamiljshus och de kommersiella byggnaderna. Det svenska företaget Mestro ska hjälpa till med detta, förhoppningsvis den första av många svenska talanger från Energimyndighetens acceleratorprogram.