Finansinspektionens årliga bolånerapporter – bolånetagarens återbetalningsförmåga krymper

Bolånetagarnas återbetalningsförmåga krymper

FI (Finansinspektionen) gör årligen en undersökning av bolånemarknaden för att belysa skuldsättning, belåningsgrad, lånevillkor och den aktuella återbetalningsförmågan hos de svenska hushållen. Rapporterna är en fingervisning också hur marknaden ser ut och hur köpkraftig konsumenten är under året – detta är intressant läsning. Man kan tydligt se trenden i de väl uppställda rapporterna.

Från goda marginaler till minskat utrymme

År 2017 hade de nya bolånetagarna god marginal – sedan 2016 hade marginalen ökat ytterligare. Hushållen var motståndskraftiga och klarade stigande räntor och arbetslöshet utan att ha några problem att betala sina månadsräkningar. Men redan 2018 hade flera bolånetagare mycket höga lån i förhållande till sin inkomst och FI flaggade för att dessa grupper skulle kunna få en dämpande effekt på konsumtionen.

Rapporten 2019 handlade om ökade risker med hög belåningsnivå och indikationen visade att tuffare tider var på väg. Skuldkvoten ökade ännu mer under 2020, men detta stoppade varken banker eller bolånetagare som under 2021 fortsatte att ta allt större bolån i förhållande till den egna inkomsten och bostadens värde. Marginalerna att klara oväntade räntehöjningar minskade. I år, 2022 har konsumtionsutrymmet krympt avsevärt och vid flera tillfällen har FI varnat för kommande räntehöjningar och att hushållen behöver se över sin lånesituation – och skaffa sig marginaler.

Varför är detta viktigt att läsa?

De fingervisningar som FI ger visar en trend och, i detta fall, att man som bolånetagare behöver förbereda sig för att klara sin situation ekonomiskt. Att följa trenden gör att man kan förbereda sig på vad som komma skall. Efter 2017 har FI indikerat att marginalerna för bolånetagare krymper – som bolånetagare innebär detta att man genast bör se över ekonomin och förbereda sig på att klara av räntehöjningar. Det kan vara bra att följa FI:s rapportering och hålla sig förberedd.

Få hjälp med att pruta & jämföra bankerna
För många kan det kännas jobbigt att pruta och förhandla. Om du känner så kan du testa den kostnadsfria tjänsten Lånekoll.se. Du skickar in uppgifter gällande din bostad och din privatekonomi. Lånekoll Jämför sedan flera olika bankers erbjudanden och presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista. De hjälper dig helt enkelt att pruta på räntan.

Du kan använda denna tjänst helt gratis på både nya och gamla bolån och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och skickar in en ansökan och det är som sagt helt gratis.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här