Finansinspektionens högräntescenario påverkar bolånetagare

Finansinspektionens högräntescenario

I Finansinspektionens färska scenariobedömning ser man ett ökat hot mot vårt lands finansiella stabilitet. Faran består i en fortsatt hög inflation vilket gör att om räntorna ligger kvar på höga nivåer över tid belastar detta hushållen och företagen hårt. Detta scenario innebär risk för problem i hela den finansiella sektorn. En begränsning av inflationen kan däremot innebära en dämpning av de negativa effekterna. Inflationens och räntornas utveckling har stor betydelse för risk och stabilitet.

Finansinspektionen har under hösten utfört stresstester, så kallade makrobaserade stresstester, av svenska banker för att se hur väl rustade man är för ett potentiellt negativt scenario.2 Det visar sig att de fem största bankerna som testet utfördes på har en betydande motståndskraft. Anledningen till dessa stresstester är för att kunna bedöma den enskilda bankens motståndskraft och även ge en samlad bild av hur stabilt det finansiella systemet är totalt sett. Finansinspektionen bedömer på detta sätt hur utvecklingen kan se ut i allvarliga scenarier som påverkar samhället.

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här