Försiktig optimism på bostadsmarknaden

Experterna börjar skönja en ljusning på bostadsmarknaden, enligt Dagens PS. Bostadspriserna i Storstockholm har börjat jämna ut sig vilket kan påverka övriga landet positivt. Det råder en försiktig optimism bland experterna. Påverkan från höga elpriser, höga räntor och inflation är dock fortfarande påtaglig.

-Det är en fortsatt avvaktande marknad vilket bekräftas av att priserna går ner, säger Jonas Rosén, VD Mäklarsamfundet, till Svenska Dagbladet.

Ljus i tunneln?

-Kanske är det ljuset i slutet av tunneln vi ser i form av siffrorna i Storstockholm, där priserna på bostadsrätter egentligen varit oförändrade de senaste tre månaderna, säger Jonas Rosén.
Ofta är Storstockholm föregångaren när det gäller bostadspriser och det bringar hopp till mäklarna att priserna här verkar stabiliseras.
Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg är inte lika positiv.
-Det är ännu för tidigt att säga att marknaden har vänt, säger han, men under januari ser vi dock ett tecken på en viss återhämtning prismässigt, framför allt i Stockholm, medger han.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Storstockholm går mot strömmen

Jonas Rosén fortsätter till Svenska Dagbladet:
-När det gäller budeffekten, det vill säga skillnaden mellan utgångspris och slutpris, så är det bara bostadsrätter i Storstockholm som har ett medel-slutpris över utgångspris.

Storstockholm är undantaget på en ganska tråkig bostadsmarknad. Prisnedgången märks visserligen även i Stockholm men endast marginellt på villaförsäljning. På bostadsrätter har kvadratmeterpriset varit näst intill oförändrat i januari jämfört med december månad. Enligt Svensk Mäklarstatistik backade genomsnittspriset för villor i landet med 3% under december och med 1% för bostadsrätter. En jämförelse för perioden oktober till december, 2021 respektive 2022 visar att sålda objekt har fallit med över 26% för lägenheter 2022, jämfört med 20% år 2021.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här