Hemnets analytiker: ”Nedgången bakom oss”

Hemnets statistik november priser bostäder

Dagens Industri har analyserat börsens bostadsägare och konstaterar att det går att köpa bostäder billigare i Stockholm än i småstäder. Prisraset på bostäder fortsätter efter årets nedgångar på börsen.

Priser faller vid överraskning

Hemnets analytiker Erik Holmberg menar att den stora prisnedgången ligger bakom oss.
– Varje ny kris är ju förstås unik, men tittar vi på de prisnedgångar vi haft tidigare brukar bostadspriserna falla mest i början när marknaden blir överraskad. Det såg vi när Riksbanken började höja räntan i våras, säger Erik Holmberg till Fastighetsnytt.

Bostadsmarknaden 2022 har varit turbulent med inflation och räntehöjningar. Under nästa år ser man på Hemnet en stabilisering av priserna och en tänkbar prisökning. Detta sker stegvis och inleds med en stabilisering av priserna och en minskning av antalet sålda bostäder, först därefter kan priserna vända uppåt. Utbudet är högt i dagsläget och det kommer att ta tid att sälja av en del av bostadsbeståndet för att skapa balans mellan utbud och efterfrågan.
– Vi borde ha de största prisnedgångarna bakom oss nu, menar Erik Holmberg, men sedan tar det ett bra tag innan priserna börjar öka igen.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

När går bostadspriserna upp?

Enligt Hemnets analys kan de komma att vända redan 2023, men det är en osäker prognos.
– Blir nästa räntehöjning i februari den sista från Riksbanken kan priserna mycket väl vända upp under 2023, säger Erik Holmberg.

På en pressträff fredagen den 16 december presenterade Hemnet sin årskrönika för 2022. Bostadsmarknaden detta speciella år har medfört stor osäkerhet och de flesta parter har agerat avvaktande. Antalet affärer under hösten har varit 25% färre än under 2021. Detta är lägre än 2019.
En trög marknad gör också att det bunkrar upp med bostäder till salu. Villor har blivit svårare att sälja vilket de höga elpriserna kan ha bidragit till.
– För första gången någonsin säljs nu en villa i genomsnitt för under utgångspriset, säger Erik Holmberg.

Sökningarna på Hemnet har också påverkats av omvärlden. Det sökord som blivit mest populärt är ”skyddsrum” som ökat med 127%.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här