Den mest betydande faktorn på bostadsmarknaden är bolåneräntan. Den påverkar marknadens utveckling. Det kan bli fina affärer i sommar. Fler räntesänkningar är förväntade och Eriks Olssons Bostadsindex visar på en diskonterad marknad. Köparen kan pusta ut. Stabiliteten på bostadsmarknaden grundar sig på en tro att räntan ska gå ner. Humöret blir onekligen bättre när Riksbanken antyder att fler sänkningar av styrräntan kommer.
Marknadspsykologi
Det är marknadspsykologiskt nödvändigt att tron är positiv eftersom den stärker marknaden. Den baseras på att räntan fortsätter att falla. Finansminister Elisabeth Svantesson tolkade regeringens uttalande som att kampen mot inflationen är vunnen, och nu lättar man på återhållsamheten.
Vad tror köparen? Hemnets Köpbaromteter för juli pekar på positiva resultat, allt fler köpare tror på en ökning i bostadspriserna. Under juli månad menade 47 % av köparna att priserna kommer att stiga de kommande sex månaderna. En mindre grupp på 11 % tror att priserna sjunker vilket är en tangerad historisk lägsta nivå.
Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker säger:
-Något färre köpare tror på stigande bostadspriser nu i juli, men prisförväntningarna är fortfarande på historiskt höga nivåer och det är rekordfå köpare som tror på prisfall framöver. Förra året varnade vi under sommaren för att ett högt tillflöde av nya bostäder till salu kunde pressa priserna till hösten, vilket också blev fallet. Denna risk finns även nu till hösten om många säljare som tidigare avvaktat börjar agera och efterfrågesidan inte kan möta upp. Men risken bedöms vara mindre i år, vilket bland annat återspeglas i de höga prisförväntningarna.
Fler bostäder visas
Över 30 000 visade bostäder på Booli under juni månad!
Hisnande 28 % fler än under juni 2023! Och under ”kommer snart” finns även där över 30 000 bostäder som snart kan visas. Denna förmarknad växer så det knakar.
Köparna är fortfarande mer avvaktande idag och slutpriserna snittar endast 2,2 % över utgångspriset. Flera säljare sätter dock högre utpriser vilket förstås bidrar till att budgivningen inte får samma fart som förut och priserna inte går upp på samma sätt. Under pandemin kunde bostadspriset eskalera med 10-20% under en budgivning.
Kvadratmeterpriset har ökat med 6 % från 2023 och fram tills nu. Då kostade kvadraten 46 000 kr mot 48 800 kr nu.
Läs mer om bostäder och samhällsplanering:
https://www.regeringen.se/regeringens-politik/bostader-och-samhallsplanering/