-Vi verkar ha något så ovanligt som köparnas och säljarnas marknad samtidigt. Utbudet är ovanligt stort, men det görs också fler affärer och bostadspriserna stiger. Att säljare och köpare möts och kommer till avslut är ett tecken på att vi är på väg mot en mer normal marknad, säger Oskar Öholm, VD på Mäklarsamfundet.
Bättre siffror än förra året
Bostadsförsäljningen ligger 13% högre i år än vid samma tidpunkt 2023. Det har sålts 67 000 bostäder sedan årets början jämför med 59 600 förra året.
-Av dessa var 45.400 bostadsrätter (+10%) och 21.700 villor (+17%), säger Per-Arne Sandegren. analyschef hos Mäklarsamfundet.
Bostadspriset visar en uppåtgående trend, så även i maj månad då bostadsrättspriset gick upp med 1,6% och villapriset med 1,2%. För enbart bostadsrätter toppade centrala Stockholm med en ökning på 3%. För villor var det Malmöområdet som tog förstaplatsen med 3%, enligt Mäklarstatistik.
Erik Olsson Skräckindex
Erik Olsson Fastighetsförmedling konstaterar att människor planerar efter tron på att räntan sjunker. Räntekänsligheten är större i t ex Stockholm eftersom inkomsten inte hängt med i de dyra bostadspriserna. När skatteavdraget för räntorna bli mindre ökat känsligheten, dessutom har många bostadsrättsföreningar tvingats höja sina avgifter när ränta gått uppåt.
Oron för bostadssäljarna har ökat till en ovanligare högre nivå, enligt Erik Olsson Skräckindex. 61% av bostadssäljarna söker möjligheter att minska risken för ett dåligt pris hellre än att chansa på att få ett högt pris. Skräckindex stiger, men trots detta tror alltfler att räntesänkningarna ska göra bostadsmarknaden starkare. Oron bekräftas också av att hela 80% säljer sin befintliga bostad innan de investerar i den nya bostaden. Detta innebär att aktiviteten hos säljarna ökar.
Pärlband av skattesänkningar?
Bostadsmarknaden positionerar sig inför ett pärlband av skattesänkningar, menar man på Erik Olsson Fastighetsförmedling, medan de tidigare räntehöjningarna ännu inte fått effekt hos bland annat hushåll som får betydligt högre kostnader när de bundna lånen med låg ränta förfaller.
Hemnets Köparbarometer juni 2024
Mellan 1 – 4 juni svarade 2 375 personer på Hemnets Köparbarometer. Inte många tror på ett prisfall, endast 11% trodde att bostadspriset sjunker inom 6 månader. I juni månad trodde 48% på att priserna skulle stiga. Detta är sjunde månaden på raken där förväntningarna på högre priser var i majoritet.
Av de tillfrågade köparna var det i juni 48 procent som uppgav att de tror på stigande bostadspriser. Det är 2 procentenheter högre än i maj månads mätning. Sammantaget innebär det ett nettotal i prisförväntan (skillnaden i procentenheter mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på +37 procentenheter. Det är en ökning med 4 procentenheter jämfört med maj månad och det innebär sjunde månaden i rad med stigande prisförväntan.
-Att vi nu fått den första räntesänkningen bekräftat har stärkt utvecklingen på bostadsmarknaden och både priser och aktiviteten på marknaden steg tydligt i maj. Att historiskt färre bostadsköpare tror på prisfall är ett tydligt tecken på den starka bostadsmarknaden vi sett under våren. Mot bakgrund av den långa tuffa period vi haft på bostadsmarknaden och de orosmoln som fortsatt finns kring bland annat ränteutvecklingen är det anmärkningsvärt att det är så få som tror på nya perioder av prisnedgångar framöver, menar Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.