Prisfallet på bostäder en korrigering av marknaden

Bostadsmarknad korrigering 2022

I centrum av den nuvarande nedgången står snabbt stigande bolåneräntor, vilka har ökat mer och snabbare än väntat, skriver Nordea på sin hemsida.1
-Prisnedgången betraktas som en korrigering till ett nytt ränteläge snarare än en bostadskrasch, säger Gustav Helgesson, analytiker på Nordea.

Risken är högre än på länge

Bostadsbyggandet är historiskt lågt och den höga inflationstakten urholkar hushållens köpkraft. Däremot handlar det inte om någon bostadskrasch, menar man på Nordea, detta ska betraktas som en korrigering till ett nytt ränteläge. Man räknar med en långsammare återhämtning än under kriserna 2008 och 2011, men reserverar sig för att förutsättningarna kan ändras.

Den nu pågående nedgången på bostadsmarknaden är den femte perioden med prisfall räknat från början av 1990-talet. På den tiden triggades nedgången av in en inhemsk kostnadskris med stigande räntor. Villapriserna sjönk då med 21 procent och det tog nära 7 år att återhämta sig. Nedgångarna under 2008, 2011 och 2017 var återhämtade inom 30 månader. Om den pågående nedgången följer tidigare mönster bör bostadspriserna falla ytterligare 2023 och återhämta sig under 2024.
-Aktiviteten på marknaden väntas kylas ned till sommaren, varefter priserna börjar falla under andra halvåret i år. Bolåneräntorna har redan börjat stiga men det beräknas ta några månader innan det påverkar efterfrågan till fullo. I slutet av 2023 väntas priserna ha sjunkit 7-8 procent från toppen och till samma nivå som våren 2021”, skriver Gustav Helgesson i Fastighetvärlden.2

🔗 Läs även vår djupgående artikel om 90-talets fastighetskris

SBAB skriver i Bomarknadsnytt för september: Den svenska ekonomin går in i nolltillväxt nästa år, med en svag ökning av arbetslösheten.3  Man menar att den rörliga boräntan kommer att höjas snabbt medan bostadspriserna bedöms sjunka med 20 procent. Även antalet nya, påbörjade bostäder beräknas falla brant, enligt SBAB.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Källhänvisningar:

1)
https://www.nordea.com/sv/nyhet/storm-pa-bostadsmarknaden-i-sverige

2)https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/nordea-bopriserna-faller-7-8-procent/

3)https://www.sbab.se/1/om_sbab/press/arkiv_publicering/bomarknadsnytt/2022-09-15_bomarknadsnytt_nr_3_2022.html

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här