Prisökning på bostäder i Stockholm i augusti

Bostadspriser stockholm augusti 2022


När Hemnet summerade augusti månad ser man att bostadspriserna i Stockholm fortsatte att öka hela månaden. Danske Banks Boprisindikator pekar på att bostadspriserna i Stockholm steg med 3,2% i augusti.
Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank tror dock att detta är temporärt.
-Extremt snabba och kraftiga räntehöjningar från Riksbanken under hösten, vansinnigt höga elpriser och en kraftigt urholkad köpkraft för hushållen utgör en giftig cocktail av negativa faktorer för bostadspriserna som inte kan negligeras. Bara ett mirakel kan ändra på de utsikterna, säger han i en kommentar.
Trots ökningen i Stockholm räknar Grahn med ett prisfall på upp till 10%. I ett uttalande till Svenska Dagbladet säger han:
– Priserna blir nog som lägst när Riksbankens styrränta toppar. Vår bedömning är att man höjer två gånger i höst med 75 punkter per gång – en rätt aggressiv prognos som ger en styrränta på 2,25 procent vid novembermötet. Detta kommer successivt att äta sig in i rörliga boräntor med fullt genomslag i januari-februari 2023.

Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet anser att banksektorns prognoser med prisfall är rimliga.
– I så fall är vi halvvägs i prisfallet nu, säger han, vanligtvis är prisfallet stort i början på en svacka, drivet av psykologi. Men blir det styrräntor på 2,25 procent vid årsskiftet är det inte sannolikt med de prisnedgångar som bankerna talar om.
På Hemnet menar man att bostadsmarknaden inte står stilla, det är en styrka att priserna hållit i sig i  augusti även om det kan vara en säsongseffekt.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här