Prisraset på bostadsmarknaden fortsätter i juli

Bostadspriser juli 2022

Aftonbladet den 10 augusti beskriver ”ovanligt höga siffror”, och Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren menar att sommaren normalt är blek, men inte så här mycket.

Ett av de största prisrasen återfinns i Stockholm där snittpriset per kvadratmeter har sjunkit med 3000 kronor på en månad. Räknat från toppnoteringen i mars är tappet det största sedan 2017. Om detta fortsätter kommer tappet under resten av 2022 dock att bli ännu större.
– Just nu pekar allt på det. Med höga räntor och inflation så är det inte många positiva signaler, säger Per-Arne Sandgren.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Stockholm toppar i prisras – fritidshus upp 7 procent

Sett över tre månader är pristappet 8 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik, detta täcker alla bostadsförsäljningar. Storstäderna har ett större prisras än landet i övrigt och Storstockholm toppar med sina 5 procent. Villapriserna har inte fallit lika mycket. Bostadsrätter reagerar snabbare på förändringar.
– Det beror på kortare säljcyklar, snabbare beslut, större volymer, och generellt mindre pengar, säger Per-Arne Sandgren.

Erik Wikander, vd för Svensk Fastighetsförmedling, ser prisnedgången som en priskorrigering. Han menar att även ett pristapp på 15 procent skulle innebära att priserna fortfarande blir högre än före pandemin.
– Nivån före pandemin bör vara referenspunkten för vad som är en relevant prisnivå framåt, skriver Erik Wikander i ett e-postmeddelande till Aftonbladet. Han menar också att det är viktigare än någonsin att sälja först och köpa sedan för att undvika stress då det är ”köparens marknad”.
– Allt fler av våra mäklare vittnar om att det börjar bli lättare att få ihop affärerna under sommaren då allt fler säljare förstått att det är en annan marknad, skriver Erik Wikander.

Fritidshusen har gått upp 7 procent under det senaste året, men detta är en eftersläpning, menar Per-Arne Sandgren.
– Det är en väsentligt annan marknad som är koncentrerad till våren och försommaren. Men vi tror att vi kommer att få se en dämpning även där, säger han.

Prisutveckling 3 månader

Nedanför kan du se prisutvecklingen på villor och bostadsrätter senaste 3 månaderna. Följande statistik är hämtad från svensk mäklarstatistik.

Prisutveckling villor

Prisutveckling bostadsrätter

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här