Regeringen agerar mot bankernas marginaler?

-Det är motiverat att se över konkurrenssituationen på den svenska bankmarknaden, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman till Dagens Industri.

Wykman noterar att bankernas vinst har ökat oproportionerligt mycket efter centralbankens höjningar av räntan.

Åtgärder mot höga vinster?

Regeringen överväger att se över konkurrenssituationen på svensk bankmarknad. Wykman har reagerat mot att bolåneräntan höjs i samma ögonblick som styrräntan höjs av riksbanken. Ränta på sparkonto följer inte med uppåt i samma tempo. De stora bankerna gjorde en sammanräknad rörelsevinst under det första kvartalet 2023 på 43 % mer än samma kvartal i fjol.

Att höja räntor på löne-och sparkonton är inte aktuellt.
-Vi har inga sådana planer, säger Swedbanks VD Jens Henriksson.
Swedbank har inlett 2023 mycket kraftfullt med en resultatökning på 68 %. Banken menar att man vill så stark i en orolig tid. Eftersom lönsamhet på bolån har gått ner är dessa vinster främst relaterade till vinstökningar i räntenettot vid in-och utlåning.

-Vi har sett att lönsamheten på bolånen fallit. Däremot tjänar vi mer pengar på sparande eller insättningar. Tidigare, när det var negativa räntor, så förlorade vi i stället pengar på det, säger Henriksson.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Bolånekunderna kan betala

Utvecklingen med räntehöjningar kan göra att de svenska hushållen pressas hårdare, men Henriksson menar att det inte finns några indikationer på att kunderna inte kommer att klara av att betala sina bolån. Det blir små kreditförluster menar man på Swedbank som ser bolåneaffärerna som stabila och säkra. Om kunder får problem kan man kontakta banken för att få amorteringslättnader.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här