Rekordstort utbud på Hemnet – men efterfrågan har svalnat

utbud och efterfrågan hemnet juni 2022

Maj månad var en rekordmånad när det gäller utbud av bostäder på bostadssajten Hemnet – ett sådant utbud har inte uppmätts sedan 2014. Affärsvärlden har gjort en genomgång av efterfrågan.

Sval bostadsmarknad

Affärsvärlden tror på att höga räntor och Riksbankens flaggande av ytterligare räntehöjningar har gjort att folk avvaktar med att köpa bostäder. Enligt statistisk från bostadssajten Booli som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av ökar de prissänkta bostäderna snabbt.

”Vi börjar se alltmer tecken på en svalare bostadsmarknad. Ett sådant är att prissänkningar, som legat lågt under pandemin, nu ökar. Det tyder på att köpare och säljare inte hittar varandra och att säljarna därför måste sänka sitt utropspris”, säger Josephine Linghammar på Booli, till Nyhetsbyrån Direkt.

Prissänkningspartyt är inte över

De senaste veckorna har prissänkningstrenden vänt uppåt och antal prissänkta bostäder har fördubblats jämfört med förra året. Under pandemin stod det mesta still och i början av 2022 var det en mycket låg andel bostäder som prissänktes. Trenden ser inte ut att stanna här, det ser ut som om ytterligare prissänkningar är att vänta. Till sommaren kan flera vilja göra avslut och sänker därför priset ännu mer.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här