SBAB och Boolis prisindex för september visar på fortsatt fritt fall

fallande priser booli sbab prisindex september 2022

Bostadspriserna fortsätter att falla fritt och värst ser det ut norra Sverige och Malmö där priserna sjönk med nära 5 respektive 3 %. Göteborg stod för ett prisfall på 5 %. Detta visar SBAB och Boolis prisindex för september månad. Det har skett en rekordnedgång och bostadspriserna ser ut att fortsätta att falla. September månad stod för det största raset på mycket länge.
– När vi tittar över tid så är det lite olika prisfall under olika månader i olika regioner. Men ofta brukar prisfallen komma först i Stockholm och sedan kan andra regioner följa efter”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

I Stockholm sjönk huspriserna med nära 4 %, vilket är ett stort prisfall för en enda månad, menar Boije. Om man räknar från när lägenhetspriserna var som allra högst har prisfallet blivit 8-10 % beroende på vilken region man tittar på. I Stockholm och Göteborg är denna siffra 14 %. Botten är inte nådd, enligt SBAB:s prognoser, man tippar på 20 % fram till våren. Det krävs dock ett ytterligare kraftigt prisfall för att prognosen ska slå in.

Günther Mårder fyndar i fallande marknad

Företagarnas VD, Günther Mårder, menar att den fallande marknaden ger möjligheter för människor att äntligen få råd att köpa sin drömbostad. Han menar att det nu är dags för köpare att använda knep som ”Bottenfiskaren”, ”Matcharen” och ”Skygga strategen”. Den sista metoden använde han själv när han budade på, och köpte, sin villa.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här