
Det råder en ständig diskussion om räntan på bolånen – ska man binda den på kort tid, lång tid eller ska man låta den ligga rörligt.
- I mars 2022 valde 39 % av Skandiabankens kunder rörlig ränta medan resterande 69 % valde att binda sin ränta1.
- I mars 2021 var det hela 74 % som valde rörlig ränta medan 26 % valde att binda sin ränta.
– Både de stigande räntorna och Rysslands invasion av Ukraina bidrar sannolikt till att man värderar förutsägbarhet och trygghet högre i nuläget mer än tidigare, säger Johanna Cerwall, VD för Skandiabanken.
Rörlig ränta har varit lönsamt
Det har historiskt varit bättre och mer lönsamt att välja rörlig ränta, nu undrar många hur bolåneräntan kommer att se ut eftersom den påverkas av marknadsräntor och kapitalmarknad1. En höjning av styrräntan är att vänta från Riksbankens sida och Skandiabanken menar att även förväntningarna påverkar bolåneräntan.
Skandiabanken har fyra tips för den som har bolån:
- Att se över sina boendekostnader. Framtiden är osäker, utgå ifrån den egna förutsättningen.
- Se till att det finns en buffert, speciellt om du väljer rörlig ränta. Buffert kan vara mellanskillnaden mellan rörligt och bundet lån.
- Se över bindningstid. Bind bara ett lån den tid du tänkt bo kvar så att du slipper extra kostnader om du behöver lösa lånet i förväg.
- Jämför. En lägre ränta sparar pengar och det finns stora skillnader på bolåneräntorna.
Pressa bankerna och få den lägsta räntan på bolån & lånelöften
På Lånekoll.se kan du jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Lånekoll kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Ha en buffert
Vad händer i samhället vid stigande räntor? Svenska Dagbladet har ställt frågor till flera kreditgivare2.
En gemensam nämnare i aktörernas diskussion om rörliga bolån är risken för att äventyra hushållens ekonomi. En buffert rekommenderas.
Rörlig eller bunden ränta då?
Exempelvis menar SBAB:s ekonom Claudia Wörmann att det går utmärkt att binda sina bolån på längre tid och låta dem följa med till nästa bostad, det vill säga lånet byter endast säkerhet. Man slipper då betala ränteskillnadsersättning – om man stannar i samma bank. Américo Fernández på SEB påpekar att både Finansinspektionen och Riksbanken har lyft risken för nedgång i ekonomin om många har rörliga lån och räntorna slår direkt mot boendekostnaden. Riksbankschef Stefan Ingves är mycket riktigt bekymrad över de rörliga räntorna.
Källor:
1) https://www.skandia.se/om-oss/nyheter/nyhetsarkiv/2022/bundet-eller-rorligt-sa-gor-vara-kunder/
2) https://www.svd.se/a/G3APm4/bunden-eller-fast-boranta-sa-kan-du-tanka
- Läs även vår artikel: Fast eller rörlig ränta på bolånen – skall man binda?