Det har varit en tumultartad tid för bostadsmarknaden och man kan fråga sig om det är lätt eller svårt att få ett bolån beviljat. Svenska Dagbladet har i dagarna ringt runt till bankerna för att ta reda på detta.
Kraven för att låna höjs
Storbankerna ställer högre krav för att bevilja ett bolån. Lägg därtill de höjda räntorna och energipriserna som gör det allt svårare för den som ansöker om bolån. Köpkraften på bostadsmarknaden sjunker när bankerna minskar på låneutrymmet för bostadsspekulanter, menar Johan Hellekant på SvD Näringslivsbilagan.
Det är nya schabloner på gång från Konsumentverket som ger riktlinjer för hur mycket likvida medel som hushållet ska ha kvar efter avdrag för bolånen och driftskostnaderna. Tre av storbankerna har redan agerat i form av att man har krympt sina lånelöften, det är enligt SvD, Länsförsäkringar, Swedbank och Danske Bank. SBAB har gjort samma vägval där VD Mikael Inglander menar att hushållens utgifter har ökat kraftigt de senaste månaderna. Hushållens betalningsförmåga är därmed försvagad.
På Swedbanks presstjänst säger Anders Mård:
– Vi följer ränteläget löpande och gör bedömningar om eventuella justeringar.
Skandiabanken svarar i ett mail till SvD:
-Det är alltså inte ovanligt att en bostadsköpare, ofta yngre, ska klara 9 procent ränta, det är inte otänkbart att såväl energiklass som elprisområde kan komma att påverka kreditbedömningen i framtiden.
Handelsbanken och Nordea tillhör de som ännu inte justerat sina kalkylräntor uppåt.
Konsumentverkets schablonbelopp i centrum
Bankerna väntar på Konsumentverkets schablonbelopp i “kvar att leva på”- kalkylen (av bankerna kallad ”KALP”). Konsumentverkets aviserade höjningar av schablonbeloppen för hushållens basbehov ska presenteras senare i november. Bankerna bestämmer själva hur de ska uppfylla Finansinspektionens krav på ansvarsfull utlåning, vilket leder till att formuleringarna blir lite olika.
-Finansieringen av bostäder är på väg att försvåras, säger Mäklarsamfundets VD Jonas Rosén.