Sedan den första juli gäller ett tillfälligt höjt ROT-avdrag. Det innebär att nivån höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor samt att RUT och ROT beräknas separat. De ändrade villkoren gäller fram till sista december i år.
I regeringens budgetproposition för 2024 fanns ett förslag med om tillfälligt förbättrade villkor för ROT-avdraget. Detta för att premiera byggsektorn under en lågkonjunktur som framförallt slagit hårt mot denna sektor. Efter remiss från lagrådet kunde ändringarna röstas igenom i maj 2024 varpå de sedan började gälla första juli.
Högre gränser året ut
Det tillfälligt höjda taket förändrar möjligheten att få ROT-avdrag på två punkter. Bägge dessa gör att avdraget kan användas i större omfattning vilket därmed förväntas öka incitament att köpa in ROT-tjänster och gynna byggsektorn.
För beskattningsåret 2024 är gränsen för ROT-avdrag på 75 000 kronor vilket är en höjning från tidigare 50 000 kronor. Därmed blir det på samma nivå som nuvarande RUT. Eftersom regeln infördes första juli får däremot inte avdrag ske på mer än 50 000 kronor fram till sista juni.
Den andra ändringen är att beloppet för RUT och ROT inte räknas ihop så som skett tidigare. Fram till 1 juli var gränsen att totala beloppet för RUT och ROT maximalt fick vara 75 000 kronor per år. Efter detta datum gäller 75 000 kronor för respektive avdrag. I praktiken går det att göra avdrag på totalt 150 000 kronor medan de tillfälliga reglerna gäller. En fördubbling mot tidigare nivå. Det tillfälliga ROT-avdraget gäller fram till sista december.
Kritik från flera håll
I samband med att den tillfälligt höjda gränsen för ROT-avdraget röstades igenom höjdes flera kritiska röster mot förändringen. Bland annat från Riksrevisionen och Hyresgästföreningen. Till Dagens ETC sa Marie Linder, Hyresgästföreningens ordförande, att ändringarna skulle ”gynna höginkomsttagare” och att det blir ”låginkomsttagarna som får betala”.
I Riksrevisionens rapport ”Svart på vitt”, från april 2024, rekommenderades regeringen att minska taket på ROT-avdraget för att på detta sätt öka effekten på arbetsmarknaden i förhållande till statens kostnader. Någon förändring av avdraget utifrån Riksrevisionens rapport genomfördes inte och beslutet om tillfällig höjning röstades därmed igenom en dryg månad senare.