
Nu har den väntade räntehöjningen infunnit sig. Riksbanken höjer styrräntan till 3,5 %, men inte nog med det – man flaggar för fler höjningar framöver. Riksbanken menar att inflationen måste dämpas och ser därför att det kan komma nya höjningar av styrräntan både i juni och september. Med andra ord, en trestegstraket i räntehöjning.
Inflationsmålet ska uppnås
Riksbankens målsättning är att sänka inflationen till 2 %, detta är nödvändigt för en sund ekonomi, menar man. Inflationen har drabbat hushåll med små marginaler hårdast, men även samhället i stort påverkas.
Inflationsmålet uppnås mest troligt i början av 2026, då räntenivåerna beräknas ligga som nu. Inga lättnar för bolånetagare kan skönjas här och LO är kritiska.
– Riksbanken stirrar alltför enögt på inflationen och blundar för konsekvenserna för svensk ekonomi och arbetslöshet. Vad som behövs är i stället en plan för när räntorna ska sänkas, säger LO:s chefsekonom Laura Hartman i ett pressmeddelande.
Hon tycker att hushållen bestraffas obefogat och att Riksbanken ska förbättra omvärldsanalysen istället för att enbart följa de andra centralbankerna.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.
Höjningen var väntad
– Önskvärt hade varit en höjning med 25 punkter. Vi har ännu inte fullt ut sett effekterna av tidigare höjningar, framför allt hos bolånetagarna och hos den hårt drabbade fastighetssektorn, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP och Storebrand i en kommentar.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet håller med.
– Problemet med penningpolitiska åtgärder är dock att effekten av dem ofta kommer med en eftersläpning, vilket medfört en diskussion om risken att man tar i för mycket och att allt sedan kommer med en ketchupeffekt, säger hon.
Hushållen ska inte hoppas på lägre ränta framöver, att ränta kommer att ligga på samma nivå 2026 som nu, enligt prognosen, är en signal till hushållen att planera därefter.
Läs mer om styrräntan här:
https://www.riksbank.se/sv/statistik/sok-rantor–valutakurser/styrranta-in–och-utlaningsranta/