Med målet att göra det enklare för konsumenter att jämföra och förhandla sin bolåneränta vill Finansinspektionen införa tydligare regler kring bankernas ränterabatt. En förändring som förväntas införas under 2025.
Inför att ett bolån tecknas, höjs eller att bindningstiden löper ut är det viktigt att låntagaren kontaktar banken och förhandlar om räntan. En förhandling som kan innebära att banken ger en ränterabatt på aktuell listränta. Ränterabatten kan vara relativt stor vilket visas om bankens snittränta jämförs med dess listränta. Den genomsnittliga ränterabatten hos Swedbank, för september 2024, var exempelvis 0,83 %-enheter.
Denna ränterabatt har däremot alltid en tidsbegränsning och efter att den inte längre gäller behöver banken återigen kontaktas och ny förhandling ske. I annat fall går räntan automatiskt till nivån för aktuell listränta vilket kan innebära en betydligt högre räntekostnad.
Risken finns alltså att låntagare löpande betalar avierna från banken utan att reflektera över att den rörliga räntan höjts sedan senaste betalningen. Detta eftersom bankerna inte på ett tillräckligt tydligt sätt informerar sina kunder om att ränterabatten löpt ut. Ett förfarande som bankerna självklart tjänar på då många kunder inte är medveten om att de själva behöver agera för att behålla sin rabatt.
En person som fått erfara bankens förfarande kring ränterabatten är Björn Benckerts som i intervju till SVT säger att deras ”räntesats gick från att vara väldigt bra till att vara extremt dålig”. Från att de tidigare haft en bra ränterabatt fick de plötsligt betala mer än vad fullt belånade kunder fick göra.
Kan ändras 2025
Inom en större genomgång av bolånemarknaden, som genomförs av Finansinspektionen, finns förslaget att ställa högre krav på bankerna kring den ränterabatt som ges. Det kan innebära att bankerna måste skicka ett lättläst meddelande till bolånekunden i god tid innan rabatten förfaller. I meddelande ska det även framgå hur mycket dyrare som lånet blir, i kronor och ören, om inte en ny förhandling om ränterabatt sker. Genomgången förväntas vara klar så att nya regler kan börja att gälla under 2025.