Vad är viktigast när vi väljer bostad?

Viktigast vid val av bostad

Tryggheten i ett bostadsområde är det allra viktigaste när vi väljer bostad. Även närheten och tillgängligheten till kollektivtrafik ses som en viktig faktor för vart man bosätter sig. Det har Bostadsförmedlingen kartlagt i en ny, färsk studie.

Kartlagt är alltså att tryggheten och kollektivtrafiken är allra viktigast när vi väljer bostad. Det som är mest eftertraktat är bostäder med 3 rum och kök. Helst ska det också finnas en balkong eller uteplats.

Det är ingen hemlighet att det är dyrt att hyra lägenhet just nu, speciellt i storstäderna. Men hur mycket kan vi egentligen tänka oss att betala i hyra? Det har Bostadsförmedlingen tagit reda på.

Hela 27 % av de medverkande i undersökningen kan tänka sig att betala en hyra mellan 7 000 och 8 999 kr. En del, 8 %, tycker att hyran behöver vara betydligt lägre, under 5 000 kr. Ytterligare 8 % anser hyran som skälig om den är betydligt högre, över 13 000 kr. Resterande medverkande har spridda svar. 

Av de medverkande betalar 60 % under 9 000 kr i månaden för sitt boende. 30 % bor i hyresrätt och 32 % har erhållit sitt nuvarande hem genom Bostadsförmedlingen. Det är ett brett åldersspann på deltagarna men den största åldersgruppen är mellan 25 – 34 år, det är också något fler kvinnor än män.

Fakta om undersökningen

  • Genomfördes under perioden september – oktober 2020
  • Antal respondenter: 7082 personer 
  • Samma undersökning har även genomförts år 2010, 2014 samt 2017
  • Resultaten har vägts för att få ett så representativt urval som möjligt

Källa:
Bostadsförmedlingen

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här