Hem Nyheter Vad är viktigast när vi väljer bostad?

Vad är viktigast när vi väljer bostad?

Viktigast vid val av bostad

Tryggheten i ett bostadsområde är det allra viktigaste när vi väljer bostad. Även närheten och tillgängligheten till kollektivtrafik ses som en viktig faktor för vart man bosätter sig. Det har Bostadsförmedlingen kartlagt i en ny, färsk studie.

Kartlagt är alltså att tryggheten och kollektivtrafiken är allra viktigast när vi väljer bostad. Det som är mest eftertraktat är bostäder med 3 rum och kök. Helst ska det också finnas en balkong eller uteplats.

Det är ingen hemlighet att det är dyrt att hyra lägenhet just nu, speciellt i storstäderna. Men hur mycket kan vi egentligen tänka oss att betala i hyra? Det har Bostadsförmedlingen tagit reda på.

Hela 27 % av de medverkande i undersökningen kan tänka sig att betala en hyra mellan 7 000 och 8 999 kr. En del, 8 %, tycker att hyran behöver vara betydligt lägre, under 5 000 kr. Ytterligare 8 % anser hyran som skälig om den är betydligt högre, över 13 000 kr. Resterande medverkande har spridda svar. 

Av de medverkande betalar 60 % under 9 000 kr i månaden för sitt boende. 30 % bor i hyresrätt och 32 % har erhållit sitt nuvarande hem genom Bostadsförmedlingen. Det är ett brett åldersspann på deltagarna men den största åldersgruppen är mellan 25 – 34 år, det är också något fler kvinnor än män.

Fakta om undersökningen

  • Genomfördes under perioden september – oktober 2020
  • Antal respondenter: 7082 personer 
  • Samma undersökning har även genomförts år 2010, 2014 samt 2017
  • Resultaten har vägts för att få ett så representativt urval som möjligt

Källa:
Bostadsförmedlingen

INGA KOMMENTARER

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här