Ränta på ränta

Använd vår kalkylator för att beräkna ränta på ränta effekten.
Fyll i kalkylatorn med ditt månadsparande, förväntad årsavkastning samt hur många år du vill räkna med och klicka på "beräkna ränta på ränta". Du får då både en graf och en tabell som tydligt och pedagogiskt visar utvecklingen på det investerade kapitalet. Lite längre ner på sidan kan du läsa om vad ränta-på-ränta-effekten är, hur den beräknas och hur du kan uppnå den.

Kalkylator

Den ovanstående inställningen låter dig öka sparandet med några procent per år. Säg att du år 1 sparar 100 kr. Med en 10 % ökning ovan säger du att du år 2 kan spara 110 kr, år 3 så kan du spara 121 kr och så vidare.


Tips
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Vad är ränta på ränta?

YouTube video
I videon ovan förklarar Nordea hur ränta på ränta effekten fungerar.

Ränta på ränta effekten innebär att du inte bara får ränta på dina sparade pengar, du får även ränta på den ränta som genererats under föregående år. Du får helt enkelt ränta på räntan. Effekten fungerar på samma sätt med avkastning från till exempel aktier.

År Kronor vid årets början Avkastning (8 % per år) Kronor vid årets slut
1 200 000 16 000 kr 216 000
2 216 000 17 280 kr 233 280
3 233 280 18 662 kr 251 942
10 399 800 31 984 kr 431 784
25 1 268 233 101 459 kr 1 369 692

Tabellen visar resultatet av ränta på ränta effekten vid en årlig ränta eller avkastning på 8%. Formeln nedan visar formeln för ränta på ränta.

Ränta på ränta formel

Ränta på ränta med aktier, fonder och ränteinkomster

När man räknar så spelar det egentligen ingen roll om man väljer att investera sina pengar i aktier, fonder eller på ett räntekonto. Effekten blir densamma. Det som skiljer är hur stor årsavkastning man får. Aktier och fonder har dock över tid levererat bättre avkastning än ränteplaceringar.

Hela formeln bygger på att man återinvesterar den avkastning som man får varje år.
Investerar du pengarna i aktier så återinvesterar du eventuell utdelning som du får varje år, investerar du i fonder så görs återinvesteringarna automatiskt i fonden och på ett räntekonto sker återinvesteringen också automatiskt på kontot.

Varje gång du får någon sorts avkastning utbetald från dina investeringar så skall du alltså återinvestera de pengarna. Då uppnår du ränta på ränta effekten på dina investeringar.

Du kan få ränta-på-ränta effekten även när du investerar i företag/aktier som inte ger någon utdelning. Så länge företaget genererar vinster som återinvesteras i företaget så uppnås effekten den vägen.

Vårt bästa tips: Månadsspara och köp investmentbolaget Investors aktie (köp B-aktien). Utdelningen du får varje år återinvesterar du genom att köpa fler Investor-aktier. Genom att investera i Investor får du en hög avkastning över tid och en stor riskspridning eftersom Investor i sin tur äger många olika företag.

Utveckling med och utan ränta på ränta

På bilden/grafen ser ni vilken stor skillnad det blir på investeringens utveckling om man återinvesterar räntan eller avkastningen man får. Investeringen ökar mer än 3 gånger så mycket på samma tid tack vare detta fenomen.

Agera bank och tjäna pengar på ränta

Har du hört talas om Lendify.se? Genom deras plattform kan du på ett säkert och lönsamt sätt låna ut pengar till andra privatpersoner och tjäna pengar på ränteintäkter. Dina pengar sprids ut på lån till massor av olika privatpersoner som betalar amortering och ränta tillbaka till dig. Det är gratis att öppna konto och minsta insättning är 500 kr.

Ränta-på-ränta via aktier och fonder

Avanza.se erbjuder just nu helt courtagefri handel med aktier. Avanza är den nätmäklare som vi på Ekonomifokus använder oss av och vi är supernöjda. Hos Avanza kan du spara pengar i aktier och fonder för att få avkastning. Köp aktier såsom tex Investor och handelsbanken så får du årlig utdelning. Om du återinvesterar de pengar du får varje år i utdelning så skapar du ränta-på-ränta effekten på dina pengar.

Om du inte redan har ett konto hos Avanza så är det värt att skapa ett. Det är gratis både att starta och att inneha ett konto.

Investera i lån till företag, privatpersoner, fakturaköp och inkassoportföljer

Savelend.se kan du välja om du vill låna ut dina pengar till privatpersoner, företag eller investera dom i factoring eller inkassoportföljer. Vi har själva valt att köra en mix av alla fyra. Savelend är både roligt och ger bra avkastning. Det är gratis att öppna konto hos Savelend och minsta insättning är 500 kr.

Se resultatet för våra investeringar

Vi har själva investerat pengar i via plattformarna vi nämner ovan och du kan följa utvecklingen för våra olika investeringar här: https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Förklaring

Ränta på ränta, eller compounding som det heter på engelska är ett uttryck som används när man pratar om utvecklingen på investerat kapital. Ränta-på-ränta, som även kallas för sammansatt ränta bygger på att avkastningen varje år beräknas på ditt investerade belopp plus all tidigare avkastning som man erhållit under perioden. Du får alltså avkastning på avkastningen eller du får ränta på räntan.

Detta fenomen gör att kapitalet växer kraftigare ju längre tid man räknar med i formeln. Kurvan över utvecklingen blir helt enkelt brantare och brantare ju längre tiden går
Ränta-på-ränta effekten har av Albert Einstein kallats för "världens åttonde underverk" och "den starkaste kraften i universum".

Hur det beräknas & räkneexempel

Exempel
1000 kr sätts in på ett bankkonto med 5% i ränta.
År 1 får insättaren/investeraren 5% i ränta på 1000 kr = 1050 kr
År 2 får insättaren/investeraren 5% i ränta på 1050 kr = 1102,50 kr
År 3 får insättaren/investeraren 5% i ränta på 1102,5 kr = 1157,625 kr

Efter 3 år så har investeraren ett totalt saldo på 1157,625 kr.

Om man istället väljer att räkna med 15 % i avkastning (dvs utan ränta på ränta efffekten) så blir resultatet istället bara 1150 kr. Det betyder att resultatet blir 7,625 kr (0,66%) bättre efter 3 år med ränta på ränta effekten. Det kan låta lite men ju längre tiden går desto mer påverkar ränta på ränta effekten och det är därför kurvan blir brantare och brantare med tiden.

Efter 20 år med 5% i årlig avkastning får man istället resultatet 2655 kr med ränta på ränta. Räknar man istället med 20 X 5%, dvs 100% i avkastning så blir totalbeloppet bara 2000 kr. Avkastningen blir alltså 32,75% bättre med ränta-på-ränta. Man märker då den kraftiga effekt som ränta-på-ränta ger.

Hur ofta kapitalet dubblas

Om du inte sätter in några extra pengar under åren(du månadssparar inte) utan endast använder ett startkapital och räknar med 10 % i avkastning så fördubblas dina pengar varje 7,2 år. Om du istället räknar med 8 % i årsavkastning så fördubblas dina pengar varje 9 år.

70 KOMMENTARER

 1. Kalkylatorn ovan bygger väl på att hela årets sparande sätts in 1 januari varje år? Är ju inte riktigt så i praktiken oftast, utan man sätter in en summa varje månad.

 2. Hej ..
  En fråga till bara…
  I Kalkylatorn står det ”Ditt sparande i kronor per månade EFTER SKATT”. Jag skrev in 5 000 kr eftersom det är det jag månadssparar. Men skulle jag egentligen skrivit in 5 tk minus schablonskatten? Om så är fallet vad skulle jag då skrivit in för summa istället beräknat på den schablonskatt som är på ISK-konton i dagsläget?
  Inte en helt lätt värld det här – men jag kämpar på : )
  Tack för hjälpen ännu en gång.
  Med vänlig hälsning
  AnSj

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej åter!

   Refererar till svaret imorse där besked på min ränta-på-ränta+ insättningar om 5 000 kr och 6 % i avkastning skulle bli 2 339 567 kr efter 20 år sparande. Räknade du verkligen in de ca 500 tkr som jag hade som startkapital utöver de 5000 jag sedan sparar?? Mest så jag blir klok på om det är jag som skriver in fel och inte förstår kalkylatorn. Och utifrån denna uträkning som jag nämner här tycker jag mig kunna utläsa att ISK är bättre än depå? Jag är inte så duktigt på det är med att läsa av alla nyckeltal osv och kommer högst troligt att köra på ”säkra investeringar”, och borde ISK vara mest lönsamt för min del som jag uppfattar det – korrekt?
   Varmt tack!

  • Hej!
   Jag har sedan något år tillbaka börjat månadsspara i fonder och en liten del aktier (ca 100tkr). Trodde till en början att ränta-på-ränta ”gjorde sig själv” men har nu förstått att det inte riktigt är så.. Hur vet jag om mina fonder ger utdelning som jag kan återinvestera? Har bla Avanza zero och ett sparande hos Lysa.
   I alla kalkylatorer står det ”startkapital” jag har ju börjat från noll – innebär det att jag måste sälja av det jag har och investera i ngt annat för att sätta snöbollen i rullning? Istället för att fortsätta månadsspara på det sättet jag gör?
   Med vänlig hälsning, Ella

   • Hej Ella.

    I fonder får du inte utdelning. Fonderna återinvesterar alla utdelningar de får från sina portföljbolag så du som fondsparare får ränta på ränta effekten automatiskt.
    Du behöver inte sälja av fonderna, du behöver inte göra något överhuvudtaget, du får ränta-på-ränta effekten automatiskt när du investerar i fonder som sagt.

    Så länge alla vinster återinvesteras så uppnås ränta på ränta effekten. Hur vinsterna återinvesteras spelar egentligen ingen roll.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Refererar till fråga som besvarades av Joakim Ryttersson 210201 kl 12.19

   Som en fortsättning på det svaret undrar jag;
   1. Är AF-konto eller ISK bäst för långsiktigt sparande? (10-20 år t ex)
   2. Ränta på ränta får jag på både AF och ISK eller hur?
   3. Ska gå fördela/investera ca 500 tkr i aktier/fonder/investmentbolag (svenskägda). Är då ISK eller AF att föredra för bästa utveckling? Sparmål ca 20 år och med månadsspar om 5 tkr och ca årsränta på låt säga 6 % skulle ge 3,9 milj…kan det stämma!?..) Tänker Investor, Castellum, Svolder, Bure, Ica, osv). ISK eller AF? Vad är mest gynnsamt då? Använder mig av Avanza.
   4. Utländska aktier/fonder sätter jag i KF eller hur – för att kunna ta del av direktavkastningar?
   5. Sönerna (13 och 15 år) har fått egna konton i Avanza. När de testar och lär är det då ISK som är det bästa eller?
   6. Jag ska månadsspara till dem i Avanza Zero – lägger jag det på ett ISK åt dem eller vad är lämpligast för lång sparhorisont?

   Innerligt tack – vilken fantastisk sida jag hittade!!!
   Med vänlig hälsning
   Ansj

   • Hej AnSj.

    1. Det beror på hur mycket avkastning du får på dina investeringar. Om avkastningen överstiger ca 1,25% per år så är ISK bättre.
    2. Ja, det spelar ingen roll vilken typ av konto du har
    3. ISK är bättre om du tror att du kommer få 6 % per år i avkastning i snitt. 5000 kr per månad och 6 % per år i avkastning ger totalt 2 339 567 kr när jag räknar.
    4. Ja, kapitalförsäkring är bättre för utländska bolag som ger utdelning.
    5. Jag skulle välja ISK till sönerna men se svaret på fråga ett för att veta vilket konto som blir billigast.
    6. Ja, ISK bör vara bäst för månadsspar i Avanza Zero.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Ni säger att man kan få ränta på ränta även om bolaget man har inte har någon utdelning, men att dom återinvesterar pengarna i bolaget så får jag än ränta på ränta effekt av det, hur fungerar det då?

   • Hej Åke.

    Så länge man återinvesterar vinster så uppstår ränta på ränta effekten.
    Det spelar då ingen roll om det är du som aktieägare som återinvesterar vinsterna eller om det är företaget.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Varför har ni ändrat på ränta på ränta kalkylatorn? Nu kan man inte se år för år vad ökningen kan bli!
   Mvh Anki

   • Hej Ann-Kari.

    Vi har precis uppdaterat hela hemsidan så vissa saker och kalkylatorer strular lite.
    Vi kommer att fixa så att kalkylatorn fungerar igenom inom 1-2 dagar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Jag har en fråga som jag inte helt förstått mig på. Om jag köper en aktie, och tar ut vinsten på aktien varje gång den höjs, alltså låter värdet som varit från början vara kvar men köper det den höjts med. Når man ändå ränta på ränta effekten även om jag gör på detta sett?

   • Hej Allan.

    Nej det gör man inte om man inte återinvesterar vinsterna i något annat.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Har en fundering gällande huruvida viktig den sammanlagda räntan (avkastningen) är på kontot? Min sammanlagda avkastning är just nu 62% men min ränta för i år är hittills 12%. När man räknar ränta på ränta så är det endast den årliga räntan man räknar på?

   • Hej Anna.

    Ja kalkylatorn är byggd så att du endast kan räkna med hela år.
    I övrigt förstår jag inte din fråga?

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   För ett tag sedan vann jag pengar på lotto. Pengar jag delvis har investerat i en fastighet. Men jag har även avsatt pengar till pension i ett ISK konto som ska vara ”lämpligt” för min ålder med tanke på hur långt jag har kvar till pension. Men jag tycker det ger alldeles för dålig utdelning, risken är för låg. Mest räntepappet.
   Är inte super insatt i att handla på börsen men kollar och har tidigare bytt inom mitt ISK.
   Vågar jag börja handla med aktier eller ska jag handla mig till ett ISK? Har en dröm om att några år ha råd att köpa ytterligare en fastighet. Fastigheter är ju ett annat sätt att spara.

   • Hej Elin,

    ISK är bara en typ av konto.
    Du kan investera i aktier och fonder i ditt ISK-konto. Eftersom du inte är insatt tycker jag att du skall undvika aktier och istället hålla dig till fonder och investmentbolag (företag som investerar i andra företag).

    Jag tycker att du skall byta ut dina räntefonder mot aktiefonder & indexfonder (till exempel Avanza zero, Tin ny teknik, World tech by Tin och Carnegie Sverigefond) och du kan även köpa lite aktier i investmentbolag så som Investor & Kinnevik till exempel. Investmentbolag är en aktie men de erbjuder en större riskspridning.
    Detta är ingen köprekommendation men det är fonder som vi själva gillar med duktiga förvaltare.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hejsan
   Jag har i dag spiltan investmentbolag och har satt in 85.000 men den har ökat med 19800 på drygt ett år stor det med blå siffror, är det ränta på ränta typ? Och när ser man att den ökningen ökar år 2021? På våren eller tkr jag att jag läst, el är det det utdelningar typ året om?
   Hälsningar Johanna

   • Hej Johanna.

    Om den ökat från 85k till 104800k så har den ökat med ca 23% på ett år.
    Om den ökar med 23% nästa år också så kommer du att få 23% avkastning på dina ursprungliga 85k men även på de 19800 kronorna som du tjänade förra året.
    Du får alltså ränta på räntan (eller i ditt fall, avkastning på avkastningen).

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   jag vill ha en globalfond i PPM den bästa, men om det är hög avgift får man ju rabatt
   som ex vis blir 0,32 är det den avgiften jag får betala då efter 15 år ex vis
   då kan det vara ide att köpa en fond som har högre avgift och förvaltare ?
   amf global är bäst enl morningstar men Öhman global hållbar är dyrare och
   avkastar mer, gör det mycket i skillnad då på avgift för mig att betala efter 15 år?
   med vänlig hälsning ”Lotta” (detta gäller ppm sparande )

   • Hej Lotta.

    Jag har tyvärr inga bra svar på dina frågor i detta fall.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Clas.

    Det är bara att fylla i siffrorna i kalkylatorn så får du svar på din fråga.
    Resultatet blir ca 210 miljoner kr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Jag är en kvinna på 50 år som varit deltidsarbetare hela mitt liv. Så min pension lär inte bli så hög. Jag är nu ensamstående och barnen vuxna. Jag har ändå kunnat spara lite pengar på bankkonto, betalt huslånet, och även ärvt pengar från släkting. Totalt har jag sparat kapital på 1,2 miljoner. Jag har bundit lite på fast räntekonto med ränta på 1.75%.
   Skulle ändå vilja ha högre avkastning men är rädd att förlora pengarna på aktier som jag inte vet något om. Vad rekommenderar du att jag ska göra? Pengarna kommer jag ju behöva när jag går i pension.
   Mvh
   Lisa

   • Hej Lisa.

    Det är nog bättre att du pratar med din bankkontakt så får du hjälp med placeringarna.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Jag är 42 år och ska flytta mitt privata pensionspar till Avanza där jag redan har konto då min tidigare kf via folksam mest bara har avgifter utan vidare vinst. Jag har ca 20 000 att placera sedan månadsspar på 700. Bör jag då satsa på flera olika aktiefonder, och isf ungefär hur många. Har sedan tidigare ett fondspar i spiltan och Avanza 6.
   Med vänlig hälsning Fatima

   • Hej Fatima.

    Du bör nog har åtminstone 3 st olika aktiefonder i ditt pensionsspar om det är breda aktiefonder.
    Om det är väldigt nischade fonder så kanske du kan ha ett par extra.
    Jag själv har 5 st olika i nuläget.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Jag sparar med korttidshorisont i fonder för att försöka få avkastning av mina låga inkomster. Gäller ränta på ränta effekten på fonder som tex Robur eller Avanza Zero varje gång man får positiv avkastning? Jag förstår att vid positiv avkastning då höjs NAV kursen i fonden, så varje enhet jag äger i fonden går upp i värde. Men hur fungerar då ränta på ränta effekten om man bara lämnar pengarna i fonden? Jag säljer ofta innehaven i en fond och köper i en annan med bättre avkastning – i detta fall kan jag absolut förstå ränta på ränta effekten. Men hur går det till om man inte rör pengar i en fond? Att det bara görs vid årsskiftet eller vid kalenderårsskiftet (ett år efter första köpet) verkar lite absurd… Tack för informationen.

   • Hej Martin.

    Ränta på ränta effekten finns där då också så länge du låter avkastningen vara fortsatt investerad.

    Exempel:
    Om du startar med 100 000 kr och får 8% i avkastning under år 1 så har du 108 000 kr när året är slut.
    Om du även får 8% avkastning under år 2 så kommer du att få 8% avkastning på dina 108 000 kr = 116 640 kr.
    Om du istället hade tagit de 8 000 kronorna som du tjänade år 1 och inte haft de investerade så hade du bara haft 116 000 kr på kontot efter år 2.
    Ränta på ränta gör att du tjänar 640 kr extra på två år.

    Du får alltså avkastning på din tidigare intjänade avkastning. Det är det som är ränta på ränta effekten.
    På två år blir det inga stora pengar men ju längre tid som löper desto större effekt har ränta på ränta på ditt kapital.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Ja tack för tipsen! Känner att en portfölj med exempelvis spiltan investment fond istället för en indexfond i Sverige, sen köra på en billig global fond och en tillväxtmarknadsfond tycker jag ger mig en bra exponering totalt sett eller är det bättre att köra på fler fonder som du säger så att jag inte ångrar mig senare och har förlorat 5 år av ränta på ränta? Jag tänker även starta ett fondsparande på en 10 års horisont ungefär och där blir det ungefär samma fonder som ingår tänker jag men kanske mer förvaltade fonder som tin ny teknik osv. Och det är där jag undrar kring vad som händer om jag exempelvis säljer halva innehavet eller 80% av innehavet till kontantinsats till bostad. Försvinner ränta på ränta effekten så att säga endast om jag säljer av allt innehav i en fond eller kan jag sälja av 50% av innehavet men ränta på ränta effekten är kvar vilket gör att det nysparande som läggs in senare inte behöver börja om från år 0? Om du hänger med hur jag tänker? Förlåt om jag är lite oklar, jag är bara förvirrad just kring den delen..
   mvh

   • Hej igen 20åringen.

    Spiltan är säkert ett bra alternativ också. Jag hade satsat på att ha ganska många olika fonder för att sprida riskerna.
    Gällande ränta på ränta så får du den så länge du äger aktiefonder eller indexfonder och att fonden återinvesterar de utdelningar som företagen ger varje år (det gör fonderna alltid)

    Alltså, ränta på ränta effekten sköter sig själv så länge du äger fonderna. Den försvinner inte för att du säljer en del av innehavet utan den fortsätter att gälla på det fondinnehav som du har kvar.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Jag är just nu 20 år och tänkte sätta igång ett pensions spar och har svårt med att välja vilka fonder jag vill ha, har hittat två billiga aktiefonder jag kan tänka mig men då min sparhorisont är 30-40 år tänker jag att jag förmodligen kommer vilja ändra om i framtiden. Vad händer då med ränta på ränta effekten?

   • Hej 20 åringen.

    Du är ung och skall därför satsa på 100% aktiefonder.
    Sprid ut dina pengar på ett antal olika aktie- och indexfonder.
    Ränta på ränta effekten får du eftersom utdelningen återinvesteras automatiskt av fonden.

    Några bra fonder jag rekomenderar:
    1. Carnegie Sverigefond
    2. Avanza Zero & Nordnet superfond (gratis indexfonder)
    3. TIN fonders ny teknik

    Sprid sedan pengarna på lite olika globala breda aktiefonder och indexfonder.
    Du vill sprid din risk på olika kontinenter så att du har lite i asien, lite i usa, lite i afrika, lite i ryssland och lite i europa.
    Du vet ju inte vilka kontinenter som kommer utvecklas bäst framöver så sprid ut dina investeringar på alla olika delar av världen.

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

   • Hej Halef.

    Sambos ärver inte varandra så det är din familj eller släkt som ärver dig.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej
   Nu har man skapat ett konto i Avanza och börjat investera lite i några fonder.
   Min fråga är: Vad händer om något tragiskt skulle hända o man går bort tidigare än väntat? Dör alla aktier/fonder som jag köpt eller går de till närmsta anhörig? Om ja, hur vet Avanza att jag gått bort och att de automatisk ska till frugan?

   • Hej Messi.

    Precis som ett vanligt bankkonto så ärver dina närmast anhöriga pengarna om du skulle gå bort.

    Mvh admin på Ekonomifokus.se

   • Hej Messi.

    Det är som ett vanligt bankkonto.
    Dina närmast anhöriga ärver pengarna ifall du skulle gå bort.

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej sparar en liten summa på Avanza ( fonder) 470kr/månad till barnbarn.Tänkte fråga om ränta på ränta gäller där också är så lite insatt .Med vänlig hälsning, Tuula

   • Hej Tuula.

    Om du köper aktiefonder för pengarna så får du en inbyggd ränta på ränta effekt.
    Om fonden äger aktier i företag som delar ut vinstpengar varje år så återinvesteras de utdelningarna varje år.
    Då uppstår ränta på ränta effekten.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Din beräkning ”ränta på ränta” kan jag inte få att stämma. Det är ju omöjligt att få 3000 kr i ränta på en insättning av 2500 kr/mån och en avkastning på 10%. Jag kommer fram till 1675 kr. Hade hela beloppet (30000 kr) satts in 1 jan så hade hela årsräntan blivit 3000 kr.

   • Hej Nisse.

    Det stämmer. Vi har inte lyckats koda ihop det hela ännu så att år 1 stämmer till 100%.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, jag är 50 år. Jag har 5 miljoner att investera som vi kommer behöva leva på till pensionen, då vi inte får mycket pension. Vi vill pensionera oss 0m 10 år. Vad är bästa fördelningen – så säker som möjligt med bra avkastning.
   Tack på förhand,
   Peter

   • Hej Peter.

    Det är i princip omöjligt idag att hitta investeringar med låg risk och vettig avkastning.
    Frågar du en bankman så rekommenderar han/hon förmodligen att du stoppar pengarna i räntor.
    Det skulle dock innebära 0 i avkastning i princip.

    Hade det varit mina pengar så hade jag köpt aktier i ett antal stora och stabila svenska företag som har stabila kassaflöden och en bra direktavkastning.
    Några exempel:
    Bank, till exempel Nordea
    Kindred
    Tele2
    Investor
    telia
    osv.

    Detta skall inte ses som köpråd dock utan endast en förklaring till vad jag själv hade gjort med pengarna om de var mina.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Om man är ett gift par som sparar tillsammans, har det någon betydelse för avkastningen om man väljer att ha varsitt fondkonto i t ex Avanza med 5000 kr/mån sparande eller ett gemensamt med 10 000 kr/mån (med samma avkastning förstås)? Tänker på ränta på ränta effekten.
   Med vänlig hälsning/Lena

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!

   Jag har tänkt gå in med en klumpsumma på 30K på 4 st fonder. Ska jag då lägga in 7.5K på varje? Har sedan iaf första året tänkt spara 2.5k i månaden så ska jag då sätta in 625kr på vardera fond varje månad för bäst effekt och riskspridning? Hur kan eller om det ens går kollar man den förväntade avkastningen varje år på dessa 4 eller är detta inget man kan?

   30K x 0.06 = 1800
   2.5K x 12 = 30 000
   Efter 1 år = 61 800

   År 2 61 800 x 0.06 = 3708
   61800 + 3708 = 65 508
   2.5K x 12 = 30 000
   Efter 2 år = 95 508

   Om fonderna skulle ha en avkastning på 6 % per år stämmer då min räkning?
   På ett vanligt konto hade jag haft 90 000 men med fonderna 95 508 efter 2 år?

   • Hej Nisse.

    Ja det brukar bli bäst om man sprider investeringarna så det låter klokt att köra på 7.5k på varje.
    Om man skall börja räkna med insättningar osv så blir det tyvärr lite för avancerat för att jag skall kunna räkna på det nu. Så jag kan inte hjälpa dig där tyvärr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, vilken bank är bäst att spara i om man vil göra en mindre insättning varje månad. Typ sätta in 50 000 och sen sätta in 500 kr i månaden. Nu har jag det i ett konto som inte ger någon ränta, känns ju lite surt. Har inte rört kontot sen 2011, så det behöver inte vara med så mycket uttag. jag vill inte riskera att förlora pengarna, så inte aktier.

   /Hanna

   • Hej Hanna.

    Om du inte vågar ta någon risk så kommer du inte kunna få någon avkastning i nuläget tyvärr på vanliga räntekonton.
    Om du vågar använda ett konto som inte har insättningsgaranti kan du däremot få räntor upp emot 10% på högräntekonton så som till exempel Viaspar.se men då måste du alltid vara medveten om att du kan förlora pengarna ifall Viaspar.se skulle hamna i ekonomiska problem.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Ok tänkte bara om det fanns något enklare sätt som typ när man får ut tjänstepensionen varje månad.
   Hade önskat att det kunde ske mera automatiskt. Om jag bara säger hur mycket jag vill ha utbetalt.
   Men tack i alla fall då vet jag.

  • Hej! Jag har 4 miljoner i aktie fonder
   Går i pension om 4 år
   Skulle man kunna få lite pengar varje månad utbetalt av dessa jag har placerat i fonder?

   • Hej Anna-Kari.

    Om du har pengarna i fonder så får du sälja av lite fonder varje månad för att kunna ta ut pengar.

    Mvh Admin på Ekonomiofkus

  • Hej
   Jag är intresserad av ränta på ränta sparandet men vill gärna ha lite kött på benen innan jag ger mig in på det.
   För närvarande sparar jag 2000kr per månad till tjänstepension via min bank som tar ut en förvaltnings avgift på 1,20%
   sedan tar de en fast årlig avgift på ett par hundra som jag inte minns.
   Min fråga är nu hur ska man beräkna på hur mycket banken kommer att tjäna på mitt sparande under en tid av 20 år?

   • Hej Arif.

    Det är en bra fråga som jag tyvärr inte har uträkningen för.
    Den finns nog om du googlar lite mer på ämnet.
    Men det är en väldigt relevant fråga. Avgifter äter upp kapital med en väldig kraft.
    Därför tycker jag att man skall investera i investmentbolag såsom Investor, Kinnevik, Latour osv för att slippa fonder med dyra avgifter.
    Dessa investmentbolag har dessutom slagit index över lång lång tid vilket de allra flesta fonderna inte har.
    Kostnadsfria indexfonder är också bra att komplettera med.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej jag heter Halef önal skulle vilja belåna mina aktier be om ett lån på 600 tusen. Skulle köpa investment bolag som latour lundberg lnvestor några preff atlascop elektrux. Jag skulle kunna betala tillbaka pengarna ink ränta på 6 år. Kontakta mig gärna.. Jag är privat banking kund

   • Hej Halef Önal.

    Vi är ingen bank som kan låna ut pengar till dig.
    Kontakta den bank du är kund hos så kan dom hjälpa dig med belåning av dina aktier.

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Hej Fredrik.

    ISK är bara en typ av konto.
    Ränta på ränta får du om du investerar i företag eller finansiella instrument som ger dig utdelning.
    Den utdelningen återinvesterar du och får då ränta på ränta-effekten på dina pengar.

    Du kan ju göra dessa investeringar på ditt ISK konto.

    mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Går det att få ränta-på-ränta räknat MÅNADSVIS samt att man gör månadsvisa inbetalningar.
   Var hittar jag isåfall detta sparande?

   Mvh Daniel

  • Hej!
   Har sparat 100 kr till mitt barn-barn från han föddes i 15 år = 18.000 kr , hur stor blir ränta för detta? Om man slår ihop båda var blir de då? Skall nämligen växla över summan till danska pengar,han är dansk?
   Vänligen Tommy

   • Hej Tommy.

    Du har nog missuppfattat ad ränta-på-ränta är eller så missförstår jag din fråga helt.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

   • Hej Josefin.

    Ja du får en inbyggd ränta på ränta effekt via aktiefonder.
    De företag som fonden äger delar ut vinster till aktieägarna varje år och de pengarna återinvesteras.

    Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här