Ränta på ränta

Använd vår kalkylator för att beräkna ränta på ränta effekten.
Fyll i kalkylatorn med ditt månadsparande, förväntad årsavkastning samt hur många år du vill räkna med och klicka på "beräkna ränta på ränta". Du får då både en graf och en tabell som tydligt och pedagogiskt visar utvecklingen på det investerade kapitalet. Lite längre ner på sidan kan du läsa om vad ränta-på-ränta-effekten är, hur den beräknas och hur du kan uppnå den.

Den ovanstående inställningen låter dig öka sparandet med några procent per år. Säg att du år 1 sparar 100 kr. Med en 10 % ökning ovan säger du att du år 2 kan spara 110 kr, år 3 så kan du spara 121 kr och så vidare.


Vad är ränta på ränta?

Ränta på ränta effekten innebär att du inte bara får ränta på dina sparade pengar, du får även ränta på den ränta som genererats under föregående år. Du får helt enkelt ränta på räntan. Effekten fungerar på samma sätt med avkastning från till exempel aktier.

Ränta på ränta formel

Ränta på ränta med aktier, fonder och ränteinkomster

När man räknar så spelar det egentligen ingen roll om man väljer att investera sina pengar i aktier, fonder eller på ett räntekonto. Effekten blir densamma. Det som skiljer är hur stor årsavkastning man får. Aktier och fonder har dock över tid levererat bättre avkastning än ränteplaceringar. Hela formeln bygger på att man återinvesterar den avkastning som man får varje år.
Investerar du pengarna i aktier så återinvesterar du eventuell utdelning som du får varje år, investerar du i fonder så görs återinvesteringarna automatiskt i fonden och på ett räntekonto sker återinvesteringen också automatiskt på kontot. Varje gång du får någon sorts avkastning utbetald från dina investeringar så skall du alltså återinvestera de pengarna. Då uppnår du ränta på ränta effekten på dina investeringar.
Du kan få ränta-på-ränta effekten även när du investerar i företag/aktier som inte ger någon utdelning. Så länge företaget genererar vinster som återinvesteras i företaget så uppnås effekten den vägen.

Vårt bästa tips: Månadsspara och köp investmentbolaget Investors aktie (köp B-aktien). Utdelningen du får varje år återinvesterar du genom att köpa fler Investor-aktier. Genom att investera i Investor får du en hög avkastning över tid och en stor riskspridning eftersom Investor i sin tur äger många olika företag.

Utveckling med och utan ränta på ränta

På bilden/grafen ser ni vilken stor skillnad det blir på investeringens utveckling om man återinvesterar räntan eller avkastningen man får. Investeringen ökar mer än 3 gånger så mycket på samma tid tack vare detta fenomen.

Agera bank och tjäna pengar på ränta

Har du hört talas om Lendify.se? Genom deras plattform kan du på ett säkert och lönsamt sätt låna ut pengar till andra privatpersoner och tjäna pengar på ränteintäkter. Dina pengar sprids ut på lån till massor av olika privatpersoner som betalar amortering och ränta tillbaka till dig. Det är gratis att öppna konto och minsta insättning är 500 kr.

Ränta-på-ränta via aktier och fonder

Avanza.se erbjuder just nu helt courtagefri handel med aktier. Avanza är den nätmäklare som vi på Ekonomifokus använder oss av och vi är supernöjda. Hos Avanza kan du spara pengar i aktier och fonder för att få avkastning. Köp aktier såsom tex Investor och handelsbanken så får du årlig utdelning. Om du återinvesterar de pengar du får varje år i utdelning så skapar du ränta-på-ränta effekten på dina pengar. Om du inte redan har ett konto hos Avanza så är det värt att skapa ett. Det är gratis både att starta och att inneha ett konto.

Investera i olika fastighetsprojekt

Kameo.se kan du investera i olika fastighetsprojekt och få runt 10 % i ränta. Det är både kul och lönsamt att välja mellan de olika projekten som finns att investera i. Det är gratis att öppna konto och minsta insättning är 500 kr.

Se resultatet för våra investeringar

Vi har själva investerat pengar i via plattformarna vi nämner ovan och du kan följa utvecklingen för våra olika investeringar här: https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Förklaring

Ränta på ränta, eller compounding som det heter på engelska är ett uttryck som används när man pratar om utvecklingen på investerat kapital. Ränta-på-ränta, som även kallas för sammansatt ränta bygger på att avkastningen varje år beräknas på ditt investerade belopp plus all tidigare avkastning som man erhållit under perioden. Du får alltså avkastning på avkastningen eller du får ränta på räntan. Detta fenomen gör att kapitalet växer kraftigare ju längre tid man räknar med i formeln. Kurvan över utvecklingen blir helt enkelt brantare och brantare ju längre tiden går
Ränta-på-ränta effekten har av Albert Einstein kallats för "världens åttonde underverk" och "den starkaste kraften i universum".

Hur det beräknas & räkneexempel

Exempel
1000 kr sätts in på ett bankkonto med 5% i ränta.
År 1 får insättaren/investeraren 5% i ränta på 1000 kr = 1050 kr
År 2 får insättaren/investeraren 5% i ränta på 1050 kr = 1102,50 kr
År 3 får insättaren/investeraren 5% i ränta på 1102,5 kr = 1157,625 kr

Efter 3 år så har investeraren ett totalt saldo på 1157,625 kr.

Om man istället väljer att räkna med 15 % i avkastning (dvs utan ränta på ränta efffekten) så blir resultatet istället bara 1150 kr. Det betyder att resultatet blir 7,625 kr (0,66%) bättre efter 3 år med ränta på ränta effekten. Det kan låta lite men ju längre tiden går desto mer påverkar ränta på ränta effekten och det är därför kurvan blir brantare och brantare med tiden.

Efter 20 år med 5% i årlig avkastning får man istället resultatet 2655 kr med ränta på ränta. Räknar man istället med 20 X 5%, dvs 100% i avkastning så blir totalbeloppet bara 2000 kr. Avkastningen blir alltså 32,75% bättre med ränta-på-ränta. Man märker då den kraftiga effekt som ränta-på-ränta ger.

Hur ofta kapitalet dubblas

Om du inte sätter in några extra pengar under åren(du månadssparar inte) utan endast använder ett startkapital och räknar med 10 % i avkastning så fördubblas dina pengar varje 7,2 år. Om du istället räknar med 8 % i årsavkastning så fördubblas dina pengar varje 9 år.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

44 KOMMENTARER

  • Hej Josefin.

   Ja du får en inbyggd ränta på ränta effekt via aktiefonder.
   De företag som fonden äger delar ut vinster till aktieägarna varje år och de pengarna återinvesteras.

   Mvh admin på EKonomifokus

 1. Hej!
  Har sparat 100 kr till mitt barn-barn från han föddes i 15 år = 18.000 kr , hur stor blir ränta för detta? Om man slår ihop båda var blir de då? Skall nämligen växla över summan till danska pengar,han är dansk?
  Vänligen Tommy

  • Hej Tommy.

   Du har nog missuppfattat ad ränta-på-ränta är eller så missförstår jag din fråga helt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Går det att få ränta-på-ränta räknat MÅNADSVIS samt att man gör månadsvisa inbetalningar.
  Var hittar jag isåfall detta sparande?

  Mvh Daniel

  • Hej Daniel.

   Då krävs det att du hittar en investering med månads-utbetalningar av räntan.
   Lendify.se och Brocc.se är exempel på sådana investeringar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Fredrik.

   ISK är bara en typ av konto.
   Ränta på ränta får du om du investerar i företag eller finansiella instrument som ger dig utdelning.
   Den utdelningen återinvesterar du och får då ränta på ränta-effekten på dina pengar.

   Du kan ju göra dessa investeringar på ditt ISK konto.

   mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej jag heter Halef önal skulle vilja belåna mina aktier be om ett lån på 600 tusen. Skulle köpa investment bolag som latour lundberg lnvestor några preff atlascop elektrux. Jag skulle kunna betala tillbaka pengarna ink ränta på 6 år. Kontakta mig gärna.. Jag är privat banking kund

  • Hej Halef Önal.

   Vi är ingen bank som kan låna ut pengar till dig.
   Kontakta den bank du är kund hos så kan dom hjälpa dig med belåning av dina aktier.

   Mvh admin på EKonomifokus

 4. Hej
  Jag är intresserad av ränta på ränta sparandet men vill gärna ha lite kött på benen innan jag ger mig in på det.
  För närvarande sparar jag 2000kr per månad till tjänstepension via min bank som tar ut en förvaltnings avgift på 1,20%
  sedan tar de en fast årlig avgift på ett par hundra som jag inte minns.
  Min fråga är nu hur ska man beräkna på hur mycket banken kommer att tjäna på mitt sparande under en tid av 20 år?

  • Hej Arif.

   Det är en bra fråga som jag tyvärr inte har uträkningen för.
   Den finns nog om du googlar lite mer på ämnet.
   Men det är en väldigt relevant fråga. Avgifter äter upp kapital med en väldig kraft.
   Därför tycker jag att man skall investera i investmentbolag såsom Investor, Kinnevik, Latour osv för att slippa fonder med dyra avgifter.
   Dessa investmentbolag har dessutom slagit index över lång lång tid vilket de allra flesta fonderna inte har.
   Kostnadsfria indexfonder är också bra att komplettera med.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej! Jag har 4 miljoner i aktie fonder
  Går i pension om 4 år
  Skulle man kunna få lite pengar varje månad utbetalt av dessa jag har placerat i fonder?

  • Hej Anna-Kari.

   Om du har pengarna i fonder så får du sälja av lite fonder varje månad för att kunna ta ut pengar.

   Mvh Admin på Ekonomiofkus

 6. Ok tänkte bara om det fanns något enklare sätt som typ när man får ut tjänstepensionen varje månad.
  Hade önskat att det kunde ske mera automatiskt. Om jag bara säger hur mycket jag vill ha utbetalt.
  Men tack i alla fall då vet jag.

 7. Hej, vilken bank är bäst att spara i om man vil göra en mindre insättning varje månad. Typ sätta in 50 000 och sen sätta in 500 kr i månaden. Nu har jag det i ett konto som inte ger någon ränta, känns ju lite surt. Har inte rört kontot sen 2011, så det behöver inte vara med så mycket uttag. jag vill inte riskera att förlora pengarna, så inte aktier.

  /Hanna

  • Hej Hanna.

   Om du inte vågar ta någon risk så kommer du inte kunna få någon avkastning i nuläget tyvärr på vanliga räntekonton.
   Om du vågar använda ett konto som inte har insättningsgaranti kan du däremot få räntor upp emot 10% på högräntekonton så som till exempel Viaspar.se men då måste du alltid vara medveten om att du kan förlora pengarna ifall Viaspar.se skulle hamna i ekonomiska problem.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej!

  Jag har tänkt gå in med en klumpsumma på 30K på 4 st fonder. Ska jag då lägga in 7.5K på varje? Har sedan iaf första året tänkt spara 2.5k i månaden så ska jag då sätta in 625kr på vardera fond varje månad för bäst effekt och riskspridning? Hur kan eller om det ens går kollar man den förväntade avkastningen varje år på dessa 4 eller är detta inget man kan?

  30K x 0.06 = 1800
  2.5K x 12 = 30 000
  Efter 1 år = 61 800

  År 2 61 800 x 0.06 = 3708
  61800 + 3708 = 65 508
  2.5K x 12 = 30 000
  Efter 2 år = 95 508

  Om fonderna skulle ha en avkastning på 6 % per år stämmer då min räkning?
  På ett vanligt konto hade jag haft 90 000 men med fonderna 95 508 efter 2 år?

  • Hej Nisse.

   Ja det brukar bli bäst om man sprider investeringarna så det låter klokt att köra på 7.5k på varje.
   Om man skall börja räkna med insättningar osv så blir det tyvärr lite för avancerat för att jag skall kunna räkna på det nu. Så jag kan inte hjälpa dig där tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej,
  Om man är ett gift par som sparar tillsammans, har det någon betydelse för avkastningen om man väljer att ha varsitt fondkonto i t ex Avanza med 5000 kr/mån sparande eller ett gemensamt med 10 000 kr/mån (med samma avkastning förstås)? Tänker på ränta på ränta effekten.
  Med vänlig hälsning/Lena

 10. Hej, jag är 50 år. Jag har 5 miljoner att investera som vi kommer behöva leva på till pensionen, då vi inte får mycket pension. Vi vill pensionera oss 0m 10 år. Vad är bästa fördelningen – så säker som möjligt med bra avkastning.
  Tack på förhand,
  Peter

  • Hej Peter.

   Det är i princip omöjligt idag att hitta investeringar med låg risk och vettig avkastning.
   Frågar du en bankman så rekommenderar han/hon förmodligen att du stoppar pengarna i räntor.
   Det skulle dock innebära 0 i avkastning i princip.

   Hade det varit mina pengar så hade jag köpt aktier i ett antal stora och stabila svenska företag som har stabila kassaflöden och en bra direktavkastning.
   Några exempel:
   Bank, till exempel Nordea
   Kindred
   Tele2
   Investor
   telia
   osv.

   Detta skall inte ses som köpråd dock utan endast en förklaring till vad jag själv hade gjort med pengarna om de var mina.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej
  Din beräkning ”ränta på ränta” kan jag inte få att stämma. Det är ju omöjligt att få 3000 kr i ränta på en insättning av 2500 kr/mån och en avkastning på 10%. Jag kommer fram till 1675 kr. Hade hela beloppet (30000 kr) satts in 1 jan så hade hela årsräntan blivit 3000 kr.

  • Hej Nisse.

   Det stämmer. Vi har inte lyckats koda ihop det hela ännu så att år 1 stämmer till 100%.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej sparar en liten summa på Avanza ( fonder) 470kr/månad till barnbarn.Tänkte fråga om ränta på ränta gäller där också är så lite insatt .Med vänlig hälsning, Tuula

  • Hej Tuula.

   Om du köper aktiefonder för pengarna så får du en inbyggd ränta på ränta effekt.
   Om fonden äger aktier i företag som delar ut vinstpengar varje år så återinvesteras de utdelningarna varje år.
   Då uppstår ränta på ränta effekten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej
  Nu har man skapat ett konto i Avanza och börjat investera lite i några fonder.
  Min fråga är: Vad händer om något tragiskt skulle hända o man går bort tidigare än väntat? Dör alla aktier/fonder som jag köpt eller går de till närmsta anhörig? Om ja, hur vet Avanza att jag gått bort och att de automatisk ska till frugan?

  • Hej Messi.

   Precis som ett vanligt bankkonto så ärver dina närmast anhöriga pengarna om du skulle gå bort.

   Mvh admin på Ekonomifokus.se

  • Hej Messi.

   Det är som ett vanligt bankkonto.
   Dina närmast anhöriga ärver pengarna ifall du skulle gå bort.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Halef.

   Sambos ärver inte varandra så det är din familj eller släkt som ärver dig.

   Mvh admin på EKonomifokus

 14. Jag är just nu 20 år och tänkte sätta igång ett pensions spar och har svårt med att välja vilka fonder jag vill ha, har hittat två billiga aktiefonder jag kan tänka mig men då min sparhorisont är 30-40 år tänker jag att jag förmodligen kommer vilja ändra om i framtiden. Vad händer då med ränta på ränta effekten?

  • Hej 20 åringen.

   Du är ung och skall därför satsa på 100% aktiefonder.
   Sprid ut dina pengar på ett antal olika aktie- och indexfonder.
   Ränta på ränta effekten får du eftersom utdelningen återinvesteras automatiskt av fonden.

   Några bra fonder jag rekomenderar:
   1. Carnegie Sverigefond
   2. Avanza Zero & Nordnet superfond (gratis indexfonder)
   3. TIN fonders ny teknik

   Sprid sedan pengarna på lite olika globala breda aktiefonder och indexfonder.
   Du vill sprid din risk på olika kontinenter så att du har lite i asien, lite i usa, lite i afrika, lite i ryssland och lite i europa.
   Du vet ju inte vilka kontinenter som kommer utvecklas bäst framöver så sprid ut dina investeringar på alla olika delar av världen.

   Mvh admin på EKonomifokus

 15. Ja tack för tipsen! Känner att en portfölj med exempelvis spiltan investment fond istället för en indexfond i Sverige, sen köra på en billig global fond och en tillväxtmarknadsfond tycker jag ger mig en bra exponering totalt sett eller är det bättre att köra på fler fonder som du säger så att jag inte ångrar mig senare och har förlorat 5 år av ränta på ränta? Jag tänker även starta ett fondsparande på en 10 års horisont ungefär och där blir det ungefär samma fonder som ingår tänker jag men kanske mer förvaltade fonder som tin ny teknik osv. Och det är där jag undrar kring vad som händer om jag exempelvis säljer halva innehavet eller 80% av innehavet till kontantinsats till bostad. Försvinner ränta på ränta effekten så att säga endast om jag säljer av allt innehav i en fond eller kan jag sälja av 50% av innehavet men ränta på ränta effekten är kvar vilket gör att det nysparande som läggs in senare inte behöver börja om från år 0? Om du hänger med hur jag tänker? Förlåt om jag är lite oklar, jag är bara förvirrad just kring den delen..
  mvh

  • Hej igen 20åringen.

   Spiltan är säkert ett bra alternativ också. Jag hade satsat på att ha ganska många olika fonder för att sprida riskerna.
   Gällande ränta på ränta så får du den så länge du äger aktiefonder eller indexfonder och att fonden återinvesterar de utdelningar som företagen ger varje år (det gör fonderna alltid)

   Alltså, ränta på ränta effekten sköter sig själv så länge du äger fonderna. Den försvinner inte för att du säljer en del av innehavet utan den fortsätter att gälla på det fondinnehav som du har kvar.

   Mvh admin på EKonomifokus

 16. Jag sparar med korttidshorisont i fonder för att försöka få avkastning av mina låga inkomster. Gäller ränta på ränta effekten på fonder som tex Robur eller Avanza Zero varje gång man får positiv avkastning? Jag förstår att vid positiv avkastning då höjs NAV kursen i fonden, så varje enhet jag äger i fonden går upp i värde. Men hur fungerar då ränta på ränta effekten om man bara lämnar pengarna i fonden? Jag säljer ofta innehaven i en fond och köper i en annan med bättre avkastning – i detta fall kan jag absolut förstå ränta på ränta effekten. Men hur går det till om man inte rör pengar i en fond? Att det bara görs vid årsskiftet eller vid kalenderårsskiftet (ett år efter första köpet) verkar lite absurd… Tack för informationen.

  • Hej Martin.

   Ränta på ränta effekten finns där då också så länge du låter avkastningen vara fortsatt investerad.

   Exempel:
   Om du startar med 100 000 kr och får 8% i avkastning under år 1 så har du 108 000 kr när året är slut.
   Om du även får 8% avkastning under år 2 så kommer du att få 8% avkastning på dina 108 000 kr = 116 640 kr.
   Om du istället hade tagit de 8 000 kronorna som du tjänade år 1 och inte haft de investerade så hade du bara haft 116 000 kr på kontot efter år 2.
   Ränta på ränta gör att du tjänar 640 kr extra på två år.

   Du får alltså avkastning på din tidigare intjänade avkastning. Det är det som är ränta på ränta effekten.
   På två år blir det inga stora pengar men ju längre tid som löper desto större effekt har ränta på ränta på ditt kapital.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Hej
  Jag är 42 år och ska flytta mitt privata pensionspar till Avanza där jag redan har konto då min tidigare kf via folksam mest bara har avgifter utan vidare vinst. Jag har ca 20 000 att placera sedan månadsspar på 700. Bör jag då satsa på flera olika aktiefonder, och isf ungefär hur många. Har sedan tidigare ett fondspar i spiltan och Avanza 6.
  Med vänlig hälsning Fatima

  • Hej Fatima.

   Du bör nog har åtminstone 3 st olika aktiefonder i ditt pensionsspar om det är breda aktiefonder.
   Om det är väldigt nischade fonder så kanske du kan ha ett par extra.
   Jag själv har 5 st olika i nuläget.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here