Fritidshus

Fritidshus

Ett fritidshus är ett hus som ”inte är inrättat för helårsboende”. Någon mer definition är så finns inte. Det finns inte heller några regler för hur stor del av året man får bo i huset.

Ett fritidshus behöver inte uppfylla en del av de krav som ställs när man bygger permanentbostäder. Några exempel på krav i PBL som ställs på permanentbostäder men inte på fritidshus:

Låna till fritidshus

Det går utmärkt att ta bolån för att köpa ett fritidshus. Man kan välja mellan att belåna sin permanentbostad eller ta nya bolån med fritidshuset som säkerhet för bolånet.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:

1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – Nu kan man äntligen även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Byggnadsnämnden avgör husets klass

Om ett hus skall klassas som en permanentbostad eller ett fritidshus avgörs av Byggnadsnämnden. Deras beslut baseras i princip alltid på vad som står i bygglovsansökan. Om du ansöker om bygglov för att bygga ett fritidshus kommer byggnadsnämnden alltså med största sannolikhet att klassa det som ett fritidshus.

Om Byggnadsnämnden har starka skäl att tro att användningssättet som angivits i bygglovsansökan inte stämmer har nämnden rätt att ta ett annat beslut.

Videoklipp om fritidshus

I klippet går Handelsbanken igenom hur saker och ting fungerar med fritidshus. De går igenom vad man skall tänka på när man skall köpa och hyra ut bland annat.

Vanliga frågor och svar

Vad är definitionen av ett fritidshus?

Ett fritidshus är ett hus som inte är inrättat för helårsboende. Någon mer definition än så finns inte.

Vad är definitionen av en permanentbostad?

En permanentbostad är en bostad som är avsedd för stadigvarande boende. Bostäder som bara används korta avgränsade perioder, till exempel fritidshus, räknas inte som permanentbostäder.
Vad som är en permanentbostad definieras i 47 kap. 3 § IL.

Måste man ha en kontantinsats när man köper fritidshus?

Ja, minst 15 % i kontantinsats krävs.

Kan man ta bolån för att köpa fritidshus?

Ja, bankerna accepterar fritidshus som säkerhet för bolån.

Får man bo i fritidshus?

Ja, man får bo permanent i ett fritidshus

Får man vara skriven i ett fritidshus?

Ja

INGA KOMMENTARER

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här