Hyra ut bostad
Har du planer på att hyra ut din bostad? Här finner du artiklar som djupgående förklarar vad som gäller vid uthyrning av bostad. Det skiljer sig mycket i lagar och regler beroende på om det är en bostadsrätt, eller om det är en hyresrätt som skall hyras ut i andra hand. Det är ytterst viktigt att läsa på innan du hyr ut, konsekvenserna kan bli att du blir återbetalningsskyldig. Du kan också bli av med hyreskontraktet ifall du bryter hyresavtalets regler. Mitt tips är att plugga på innan man hyr ut i andrahand. Ställ gärna frågor via kommentar funktionen, ifall du inte fått svar på din fråga i artiklarna.
Vilken typ av bostad ska du hyra ut?
Hyr ut din bostad skattefritt
Låt oss börja med den mest intressanta biten av att hyra ut sin bostad, hur mycket du kan tjäna utan att behöva betala skatt. Du kan göra schablonavdrag på 40 000 kronor av den hyra du tar av hyresgästen. Man har även rätt att göra avdrag på 20 % av hela sin hyresintäkt, vilket gör att du kan hyra ut din bostad för 50 000 kronor skattefritt.
Du kan använda en kalkylator hos Skatteverket som räknar ut schablonavdrag, kostnader och avdrag åt dig.
Får jag hyra ut min bostad?
En av de viktigaste sakerna att tänka på när du bestämt dig för att hyra ut din bostad är att få tillstånd för uthyrningen och vilka regler som gäller för andrahandsuthyrning för just din bostadsform. Reglerna skiljer sig nämligen något åt beroende på om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Huvudregeln är att tillstånd behövs och ett godkännande från din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Om det är en bostadsrätt du ska hyra ut vill t.ex. bostadsrättsföreningen ha namn och information om den som ska hyra bostaden. Därför kan det vara bra att påbörja en annons så tidigt som möjligt. För en hyresrätt behöver du även ”beaktansvärda skäl” för att hyresvärden ska godkänna uthyrningen men däremot behövs det numera bara ett skäl för en bostadsrätt. Ska du hyra ut ditt hus behöver du inget tillstånd men det finns däremot regler om hur mycket du får ta i hyra, vilket kan vara bra att tänka på.
”Att hyra ut sin bostad enbart för att tillgodogöra sig en extra inkomst är ej en acceptabel anledning. Men det är upp till varje hyresvärd att avgöra detta.”
Vanliga beaktansvärda skäl är:
- Sambotest
- Studier eller arbete på annan ort
- Sjukdom
- Du ska bo utomlands under längre tid
- En närstående är i behov av boende
- Att din bostadsrätt är svår att sälja under nuvarande marknadsläge
- Militär grundutbildning ”lumpen” eller militärtjänstgöring
Samma beaktansvärda skäl kan även anses som giltiga skäl till att hyra ut en bostadsrätt. Däremot kan det tillkomma en avgift för uthyrningen av en bostadsrätt från bostadsrättsföreningen. Om denna avgift tillkommer har du som uthyrare rätt att erlägga avgiften på hyran för framtida hyresgäst.
Vad du kan ta ut i hyra
När det gäller hyresprissättningen beror det på vilken typ av bostad det gäller. Generellt sett innebär en bostadsrätt att du kan sätta en friare hyra medan det för hyresrätter tillkommer strängare regler för vilken hyra som får tas ut. Hyresrätten får till exempel inte hyras ut i vinstsyfte utan måste vara baserad på de verkliga kostnaderna för bostaden. Det finns andra parametrar som även spelar in men riktlinjen är att hyran måste vara skälig. Läs vår artikel om skälig hyra och använd vår kalkylator för att räkna fram korrekt hyra.
Gör en bra uthyrningsannons
En uthyrningsannons är en viktig del i att kunna hitta en bra hyresgäst. Tänk på att skriva en intresseväckande beskrivning och glöm inte att ta med information om närområdet, kommunikationer, skolor, allmänna utrymmen, uteplats etc. Du vill skapa en positiv bild för den bostadssökande, men utan att överdriva sanningen. Även bilder av bra kvalitet är något som väcker intresse. Ljusa bilder skapar en positivare känsla vilket kan vara bra att ha i åtanke när du fotar ditt hem. Tänk också igenom vad du vill ska synas på bilderna. Plocka bort privata ägodelar och inred med lagom mycket prylar. Att ta fram kuddar, filtar och blommor är också ett enkelt sätt att förmedla en hemtrevlig och fräsch känsla.
Uthyrningstid
Det vanligaste är att man blir beviljad att få hyra ut i 12 månader och efter detta måste ansöka till hyresvärden för en förlängning. Det är återigen giltiga skäl som avgör en eventuell förlängning.
Att tänka på vid uthyrning av bostad
- Tillstånd att hyra ut. Du som har hyresrätt eller bostadsrätt måste ansöka om tillstånd för att hyra ut din bostad. Det krävs ”särskilda skäl” för att hyra ut en hyresrätt, medans kraven för bostadsrätt är mindre och där du endast behöver ”skäl” för att hyra ut.
- Räkna ut hyra. När man ska hyra ut sin bostad måste hyran vara skälig. Att ta en oskälig hyra ”ockerhyra” kan leda till att du blir återbetalningsskyldig.
- Hyresförmedlare? Fundera lite på ifall du vill anlita en hyresförmedlare eller om du vill sköta hela processen själv. Att anlita en hyresförmedlare har fördelar som andrahandsförsäkring, hyresavtal, annonsering samt att du garanterat får din hyra. Är du nyfiken på en förmedlingstjänst rekommenderar vi Samtrygg.se. Deras tjänst är delvis gratis för dig som uthyrare. Du bestämmer vilken hyra du vill ta ut, sen kommer Samtrygg lägga på 15 % i avgift mot hyresgästen.
- Annonsera ut bostaden. Nu är det dags att skriva en bostadsannons och annonsera din bostad på hemsidor som Blocket.se och på Facebook där du kan be dina vänner dela annonsen.
- Kontrollera hyresgästen. Börja med att göra en research på personen, du kan exempelvis kolla personens sociala medier och göra en sökning på Google. Be personen bifoga referenser och hör någon annans åsikt om din eventuella hyresgäst. Det är också bra ifall du kan göra en kreditupplysning på personen och kolla med Kronofogden ifall personen har skulder. Känns det jobbigt? Du kan via Samtrygg.se få garanterad hyra upp till 12 månader samt att dom sköter kreditupplysning på hyresgästen.
- Är du rätt försäkrad. Rådfråga med ditt försäkringsbolag om det finns särskild försäkring vid uthyrning av bostaden. Berätta om att du ska hyra ut bostaden och vad som gäller vid skada, stöld och andra tänkbara bekymmer som kan uppkomma. Vissa försäkringsbolag erbjuder nämligen utökad hemförsäkring, det förekommer också att man kallar denna försäkring för andrahandsförsäkring eller uthyrningsförsäkring.
- Hyreskontrakt och inventarielista. Du kan i vår artikel om andrahandskontrakt hitta hyresavtal och läsa mer djupgående om vad man bör ta med i kontraktet. Läs också om hur du skriver en inventarielista över ägodelar som finns i bostaden. Var också noga med att skriva upp antalet nycklar i kontraktet, en vanlig orsak till eventuella tvister.
- Gå igenom kontraktet och signera. Det är viktigt att båda parter noggrant läst igenom vad som står i kontraktet. När båda parter är nöjda med kontraktet ska det sen signeras av både dig som hyresvärd och den som ska hyra bostaden.
- Nycklar och nödvändig information. Nu är det dags att lämna över nycklarna till din nya hyresgäst. Berätta också om viktiga saker som parkering, förråd, proppskåp, samt vilka ordningsregler som gäller i bostaden.
Förenkla allt med hjälp av Samtrygg
Varje år beräknas 250 000 andrahands-hyresavtal tecknas i Sverige.
Samtrygg.se är en tjänst för andrahandsuthyrning av hus och lägenheter i hela Sverige.
Samtrygg ser till att din bostad bli uthyrd till en bra hyra. Som betalning för sina tjänster tar de en liten del av hyran. Dock gör deras trygghetslösningar att det är värt att ge bort en liten del av intäkterna mot att de garanterar att du får dina pengar, de har bra försäkringar och de hjälper till med alla avtal och eventuella problem.
Den del av hyran som Samtrygg tar tjänar du oftast igen på att de kan ta ut riktigt bra hyror av sina hyresgäster. Dessutom upplever nästan 55 % av alla som hyr ut i andra hand allvarliga problem med sin hyresgäst. Undvik den knipan med rätt hjälp.