Beräkna fastighetsskatt & fastighetsavgift

Fastighetsskatt & fastighetsavgift är den skatt som man betalar till staten eller kommunen varje år när man äger en fastighet. Fastighetsskatten för småhus,villor/hus heter idag fastighetsavgift och betalas till kommunen.
Du behöver inte göra någon inbetalning av din fastighetsavgift, den är förtryckt i din deklaration. Det är andra förutsättningar än de vi nämner ovan för till exempel jordbruksfastigheter och hyresfastigheter. Den typ av fastigheter kommer vi tyvärr inte gå igenom här. Här är det endast vanliga småhus som gäller.

Om man äger en bostadsrätt så betalas fastighetsskatten via månadsavgiften/hyran. Bostadsrättsföreningen betalar sin fastighetsskatt och delar sedan upp den summan på alla bostäder i föreningen.

Fastighetsskatt/fastighetsavgift – kalkylator

Fastighetsavgiften/skatten är 0,75% av fastighetens taxeringsvärde, upp till ett maxbelopp som 2019 är 7 812 kr. Dessa förutsättningar gäller för vanliga hus/villor/småhus. Cirka hälften av alla småhusägare betalar i dagens läge maxbeloppet. Om din fastighet har ett taxeringsvärde som är högre än 1 041 600 kr så kommer du att behöva betala maxbeloppet.


År 2008 tog man bort den statliga fastighetsskatten för vanliga småhus och ersatte den med en kommunal fastighetsavgift. Observera dock att det finns ett flertal undantag, exempelvis är nybyggda bostadshus som är befriade från fastighetsavgift under de första fem åren. Obebyggd tomtmark betalar fortfarande en statlig fastighetsskatt. Det finns också ett tak på 4 % av inkomsten för pensionärer.

Skall du köpa bostad?

Om du skall köpa en bostad behöver du ett lånelöfte. Det är alltid prio 1 att skaffa sig ett lånelöfte innan man börjar kolla på bostäder. Hos Lånekoll.se kan du söka lånelöfte hos ca 30 st olika banker med en enda kostnadsfri ansökan. Du fyller i dina uppgifter och får sedan listat alla olika erbjudanden från de olika bankerna. Sedan väljer du själv om du vill låna eller ej. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

Skall du sälja bostad?

Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Hittamäklare.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita.
Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Hittamäklare.se