Hur dyr bostad kan jag köpa? – Enkel kalkylator

Hur dyr bostad kan jag köpa? kalkylator

När du skall köpa en bostad så måste du först skaffa dig ett lånelöfte. Ett lånelöfte innebär att banken gör en översyn av din ekonomi samt dina nuvarande lån och tillgångar. Banken gör sedan en kalkyl över hur mycket pengar de är villiga att låna ut till dig. De två absolut viktigaste delarna som banken använder när de räknar på ditt lånelöfte är:

1. Din årsinkomst
2. Din kontantinsats

Din årsinkomst är den du skall använda för att betala tillbaka ditt lån med ränta och amorteringar. Därför är inkomsten den viktigaste delen i kalkylen. Om ni är flera som skall köpa bostaden ihop så plussar ni bara ihop era årsinkomster till en enda stor total årsinkomst.
Din kontantinsats är de pengar du själv har tänkt stoppa in i bostaden. Lagen kräver att du har minst 15 % i egen kontantinsats.
Det vill säga, du måste ha 150 000 kr i kontantinsats för att få låna 850 000 kr och kunna köpa en bostad för 1 000 000 kr.


Vår kalkylator är grovt förenklad.
När banken räknar ut ditt lånelöfte, dvs hur mycket du kan lägga på en ny bostad/hur dyr bostad du kan köpa så tar de hänsyn till ett antal olika parametrar.

Du kan få hjälp att räkna fram mer exakta summor och se vad du kan få i lånelöfte med den kostnadsfria hemsidan Lånekoll.se. Där fyller du i dina uppgifter och sedan samlar de in potentiella lånelöften från flera olika banker åt dig.

De olika bankerna lämnar ett erbjudanden kring vad de kan erbjuda dig och allt presenteras för dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera något av de erbjudanden du fått eller om du vill tacka nej. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad banken kollar på när dom ska räkna ut lånelöfte

  • Din inkomst
  • Din kontantinsats
  • Vilken typ av bostad du skall köpa (friköpt hus eller bostadsrätt)
  • Dina tillgångar
  • Eventuella nuvarande lån
  • Om du har betalningsanmärkningar
  • Familjesituation (om man har hemmaboende barn eller ej)
  • Antal sökande på lånet

Det kan även vara så att du har en hög inkomst men en liten kontantinsats. Då kan banken i vissa fall låta dig ta ett blancolån och använda de pengarna som egen kontantinsats. Om så är fallet för dig så kan du läsa vår artikel om att låna till kontantinsatsen.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.