Hur dyr bostad kan jag köpa? – Enkel kalkylator

Hem / Hur dyr bostad kan jag köpa? – Enkel kalkylator

Bild på skribent Joakim Ryttersson

Skribent: Joakim Ryttersson

Uppdaterad: 4 december 2024

Hur dyr bostad kan jag köpa? kalkylator

Enligt bolånetaket får du ta bolån på maximalt 85 % av bostadens värde. Resterande 15% är din kontantinsats. Utöver det godkänner bankerna sällan bolån som överstiger 5 gånger din årsinkomst före skatt.

Kalkylator

Vår kalkylator är förenklad

När banken räknar ut ditt lånelöfte, dvs hur mycket du kan lägga på en ny bostad/hur dyr bostad du kan köpa så tar de hänsyn till ett antal olika parametrar som vi inte kan lägga in i vår kalkyaltor. För att få ett definitivt svar på hur dyr bostad du kan köpa måste du alltså söka ett lånelöfte.

Du kan få hjälp att räkna fram mer exakta summor och se vad du kan få i lånelöfte med hjälp av Zensum.se. Där fyller du i dina uppgifter och sedan samlar de in potentiella lånelöften från flera olika banker åt dig.

De olika bankerna lämnar ett erbjudanden kring vad de kan erbjuda dig och allt presenteras för dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera något av de erbjudanden du fått eller om du vill tacka nej. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad lånelöftets storlek styrs av

När du skall köpa en bostad så måste du först skaffa dig ett lånelöfte för att veta hur dyr bostad du kan köpa. Ett lånelöfte innebär att banken gör en översyn av din ekonomi för att kalkylera fram hur mycket du får låna. De två absolut viktigaste parametrarna som banken tittar på när de räknar på ditt lånelöfte är:

1. Din årsinkomst

Det är den du skall använda för att betala ränta och amortering på dina lån. Därför är inkomsten den viktigaste delen i kalkylen. Om ni är flera som skall ta bolån ihop så räknar ni bara ihop era årsinkomster till en.

Bankerna godkänner sällan bolån som överstiger 5 gånger din årliga bruttoinkomst, dvs er årslön före skatt.

2. Din kontantinsats

Lagen kräver att du har minst 15 % av bostadens pris i egen kontantinsats. Resterande del kan du finansiera med bolån.
Det vill säga, du måste ha 150 000 kr i kontantinsats för att få låna 850 000 kr och kunna köpa en bostad för 1 000 000 kr.

Din årsinkomst
Din kontantinsats

Vad banken kollar på när dom ska räkna ut lånelöfte

  • Din inkomst
  • Din kontantinsats
  • Vilken typ av bostad du skall köpa (friköpt hus eller bostadsrätt)
  • Dina tillgångar
  • Eventuella nuvarande lån
  • Om du har betalningsanmärkningar
  • Familjesituation (om man har hemmaboende barn eller ej)
  • Antal sökande på lånet

I videon förklarar EFN vad banken går på när de bedömer storlek på lånelöften.

Om du saknar pengar till hela eller delar av kontantinsatsen

Det kan även vara så att du har en hög inkomst men en liten kontantinsats. Då kan banken i vissa fall låta dig ta ett blancolån och använda de pengarna för att finansiera hela eller delar av kontantinsatsen. Om så är fallet för dig så kan du läsa vår artikel om att låna till kontantinsatsen.

💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
Zensum.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Zensum kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.

Läs även våra artiklar

Skribent - Joakim Ryttersson

Joakim växte upp och bor i Kungälvs kommun, ca 2 mil utanför Göteborg. Tillsammans med Andreas Hogmalm startade han företaget Hojjo Sverige AB som grundade bostads- och ekonomisajten Ekonomifokus.se. Företaget äger och driver även andra hemsidor, Boupplysningen.se, Aktiekunskap.nu och Aktiewiki.se exempelvis. Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i många år och vill nu via Ekonomifokus.se förmedla kunskap och hjälpa besökarna att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostad samt vid bolånerelaterade frågor. Utöver kunskaper inom bostadssegmentet har Joakim även ett stort intresse för ekonomi och finans.

Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer