Hur dyr bostad kan jag köpa? – Enkel kalkylator

Kalkylatorn finner du längre ner i artikeln

När du skall köpa en bostad så måste du först skaffa dig ett lånelöfte.
Ett lånelöfte innebär att banken gör en översyn av din ekonomi samt dina nuvarande lån och tillgångar. Banken gör sedan en kalkyl över hur mycket pengar de är villiga att låna ut till dig. De två absolut viktigaste delarna som banken använder när de räknar på ditt lånelöfte är:

  1. Din årsinkomst
  2. Din kontantinsats

Din årsinkomst är den du skall använda för att betala tillbaka ditt lån med ränta och amorteringar. Därför är inkomsten den viktigaste delen i kalkylen. Om ni är flera som skall köpa bostaden ihop så plussar ni bara ihop era årsinkomster till en enda stor total årsinkomst.
Din kontantinsats är de pengar du själv har tänkt stoppa in i bostaden.
Lagen kräver att du har minst 15 % i egen kontantinsats.
Det vill säga, du måste ha 150.000 kr i kontantinsats för att få låna 850.000 kr och kunna köpa en bostad för 1.000.000 kr.


Hur dyr bostad kan du köpa– kalkylator

Hur mycket har du/ni i egen kontantinsats?
Angiven kontantinsats räcker normalt till att köpa en bostad för:
Det är inte bara din kontantinsats som är viktig. Din inkomst är minst lika viktig i beräkningen.
Hur stor årsinkomst har du/ni som skall låna pengar till en bostad?
Angiven årsinkomst räcker normalt till att köpa en bostad för:
Du/ni kan förmodligen köpa en bostad som kostar upp till:

Du måste fylla i både kontantinsats och årsinkomst för att kalkylatorn skall fungera.

Vår kalkylator är grovt förenklad.
När banken räknar ut ditt lånelöfte, dvs hur mycket du kan lägga på en ny bostad/hur dyr bostad du kan köpa så tar de hänsyn till ett antal olika parametrar.
Du kan få hjälp att räkna fram mer exakta summor och se vad du kan få i lånelöfte med den kostnadsfria hemsidan Lånekoll.se. Där fyller du i dina uppgifter och sedan samlar Lånekoll in potentiella lånelöften från upp till 30 st olika banker åt dig. Det innebär att du kan få upp till 30 st olika lånelöften med bara en ansökan. De olika bankerna lämnar ett erbjudanden kring vad de kan erbjuda dig och Lånekoll presenterar alla de olika bankernas svar för dig på en lista.
Du väljer sedan själv om du vill acceptera något av de erbjudanden du fått eller om du vill tacka nej. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad banken kollar på när dom ska räkna ut lånelöfte

  • Din inkomst
  • Din kontantinsats
  • Vilken typ av bostad du skall köpa (friköpt hus eller bostadsrätt)
  • Dina tillgångar
  • Eventuella nuvarande lån
  • Om du har betalningsanmärkningar
  • Familjesituation (om man har hemmaboende barn eller ej)
  • Antal sökande på lånet

Det kan även vara så att du har en hög inkomst men en liten kontantinsats. Då kan banken i vissa fall låta dig ta ett blancolån och använda de pengarna som egen kontantinsats. Om så är fallet för dig så kan Lånekoll hjälpa dig att räkna på det också.

Sälja befintlig bostad – betala inte onödigt mycket för mäklaren

Om du har en bostad idag som du behöver sälja för att kunna köpa en ny bostad så kan vi rekommendera den gratistjänst som hemsidan Mäklarofferter.se erbjuder.
Du fyller i dina uppgifter på hemsidan och Mäklarofferter hjälper dig sedan att samla in offerter från mäklarna som är aktiva i ditt område/stad. Offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Mäklarofferter.se .