Spara till kontantinsats bostad – kalkylator

Spara till kontantinsats

Vår kalkylator hjälper dig att räkna ut hur lång tid det tar för dig att spara ihop till kontantinsatsen. Det krävs 15 % i kontantinsats när du köper en bostad, resterande 85 % får du låna av banken som ett bolån.

Kalkylator – Spara till kontantinsats

Fyll i:
1. Hur stor kontantinsats du vill spara ihop till
2. Hur mycket pengar du har idag
3. Hur mycket pengar du sparar varje månad
4. Hur mycket ränta eller avkastning du får på pengarna.

Klicka på fliken tabell så ser du hur ditt sparande flyter på månad för månad.


Tid till kontantinsats

* Scrolla höger i tabellen (gäller i mobilläget) för att se slutvärde

Om du inte hunnit spara ihop tillräckligt med pengar kan du låna till hel eller delar av kontantinsatsen.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Exempel:

Om du sparar pengar i aktier och fonder på börsen så kan du räkna med en snittavkastning på 8% per år över tid. Det är ungefär den avkastning som börsen har givit under de senaste 100 åren.

Om du vill köpa en bostad för 2 miljoner kronor krävs en kontantinsats på 300 000 kr (15% av 2 miljoner). För att spara ihop till 300 000 kronor med en avkastning på 8% per år så tar det:

Ditt sparande per månadDin avkastning Antal år för att nå 300 000 kr
500 kr8% per år20 år och 4 månader
1 000 kr8% per år13 år och 11 månader
2 000 kr8% per år8 år och 10 månader
3 000 kr8% per år6 år och 6 månader
4 000 kr8% per år5 år och 3 månader
5 000 kr8% per år4 år och 4 månader
6 000 kr8% per år3 år och 9 månader
7 000 kr8% per år3 år och 3 månader
8 000 kr8% per år2 år och 11 månader
9 000 kr8% per år2 år och 8 månader
10 000 kr8% per år2 år och 5 månader

Få en högre avkastning på pengarna så att de växer snabbare

Räntan man får på ett sparkonto idag är väldigt låg. Om du vill få en högre ränta eller avkastning så måste du vara beredd på att ta lite mer risk. Några exempel på investeringar med högre risk än sparkonto är aktier, fonder, osv.

Aktier och fonder investerar du enklast i hos Avanza.se. Det är gratis att öppna konto och de erbjuder handel utan courtage (avgifter) för nya kunder.

Stoppa inte alla dina sparpengar på samma ställe, sprida pengarna på olika typer av investeringar så kan du minska risken utan att behöva tumma på avkastningen.

Tips för att spara ihop pengar snabbare

Du bör ha helt klart för dig vilken prisklass du siktar in dig på. Det kan ju faktiskt vara så att du kommer att behöva mer än 300 000 kronor, eller tvärtom mindre. När du har en exakt summa som du ska spara ihop blir det lättare att:

 • Lägga upp en tidsplan för sparandet
 • Bestämma hur stor summa du sparar varje månad
 • Hålla koll på rätt typ av bostadsobjekt när du närmar dig målet
 • Se relationen mellan dina inkomster, utgifter och kontantinsatsen

Om du ska köpa bostad tillsammans med en sambo är det också viktigt att ni är synkroniserade vad gäller målet. Se till att ni har samma bild av vad som ska till. Ta inte för givet att båda två förstår vilken summa som behövs, det kan dra ner på takten på sparandet!

Har du koll på dina utgifter?

Det här är en punkt som är otroligt viktig för dig som behöver spara ihop till kontantinsatsen. Det är nämligen mycket svårt att spara när du inte ens är medveten om hur mycket du lägger på olika saker varje månad.

Gör upp en lista där du tar med utgifter som:

 • Boende
 • El
 • Telefon
 • Mat
 • Kurser och utbildningar
 • Lån och avbetalningar
 • Försäkringar
 • Bil
 • Spontana köp

Den sista punkten är ofta boven i dramat. Många är omedvetna om hur mycket de faktiskt lägger på impulsköp. För att få bättre koll på spontana köp kan det vara klokt att:

 • Lägga undan pengar i början av månaden – Ta ut en summa kontanter som får gå till spontana köp och lyx i vardagen. När den summan är slut går det inte att köpa mer spontant.
 • Använd inte kreditkort – Bestäm att kreditkort inte får användas för impulsköp.
 • Handla mindre spontant – Bli bättre på att planera även för spontanköpen. Undersök under en månads tid vad det är som köps utan eftertanke och lär dig mer om hur du beter dig då du befinner dig på ställen där det finns choklad, god dryck, erbjudanden och mer.

Det kan ta lite tid att få full koll på utgifterna. Börja med listan och justera den under en månads tid. Då kommer du att bli bättre medveten om vart pengarna faktiskt går. Det är med denna kunskap som du kan börja fördela dina inkomster på ett smartare sätt.

Var medveten om hur inkomster ska fördelas

När du vet hur mycket du behöver för att din vardag ska gå ihop är det lättare att göra upp en plan för inkomster. Kanske märker du att din inkomst inte matchar dina utgifter. Det hela fungerar ändå tack vare krediter men det här är knappast en god grund för sparande.

Om du går minus varje månad måste du börja skära i utgifterna. Se över vad som kan tas bort och om det går att dra ner på kostnader för olika tjänster. Ta detta steg för steg och var noga med att alla som påverkas av förändringarna är med på vad som händer.

När det finns plats för sparande kan du genast öronmärka en viss summa pengar varje månad. Låt oss säga att du just nu ser att du kan lägga undan 500 kronor per månad. Det känns som en obetydlig summa. Nu blir målet att öka den här summan.

Återigen, när du lever med en annan människa måste ni gemensamt komma fram till en plan för hur inkomster ska fördelas. Det gör det mycket lättare att undvika missförstånd och utgifter som inte får plats i er budget.

Köpa en annan typ av bostad?

Måste du ha en bostad i just den prisklassen du kikat på? Kan du vara beredd att tumma lite på vissa saker för att kunna ha råd att köpa bostaden tidigare, dvs köpa en lite billigare bostad? Några faktorer som styr bostadens pris är:

 • Bostadens storlek
 • Våning
 • Renoveringsbehov
 • Område

Den sista punkten kan vara väl värd att beakta också vad gäller ditt kommande köp av bostad. Det kan ju vara så att du kan hitta ett billigare hem om du är villig att resa lite längre till jobbet.

Billigare boende utanför stan

Det är välkänt att priserna går ner när vi tar oss ut från storstadszonerna. Samtidigt är det inte säkert att pendlingen blir mer komplicerad än om du hade bott alldeles intill stadens kant. Det är ofta köer vid infarter som gör att folk som bor i förorter får långa restider in till stadens centrum. Att bo lite längre bort gör inte så stor skillnad.

Att kunna bo en bit utanför staden kan vara ett bra sätt att få ner kostnaden för boende och därmed också för kontantinsatsen. Med mer bostad för pengarna kan du få högre livskvalitet. Dessutom kan det snabbare bli pengar över för förändringar som renoveringar och nybyggnationer.

Jobba i team

Att jobba i team är aldrig dumt. Om ni är två som sparar är det roligare och ni kan nå målet snabbare. Sätt upp delmål och fira när ni når målen. Kanske kommer det att finnas plats för en liten resa eller en brakmiddag på favoritrestaurangen då ni når 100 000 kronor exempelvis.

Se inte belöningar för lyckat sparande som negativa. Det är tvärtom mycket bra att känna mer motivation på vägen mot målet som kan ligga några år bort. Belöningarna får er att vilja fortsätta sparandet och kanske intensifiera det så att ni når kontantinsatsen snabbare.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.