Spara till kontantinsats bostad – kalkylator

Vår kalkylator hjälper dig att räkna ut hur lång tid det tar för dig att spara ihop till kontantinsatsen. Det krävs 15 % i kontantinsats när du köper en bostad.

Fyll i:
1. Hur stor kontantinsats du vill spara ihop till
2. Hur mycket pengar du har idag
3. Hur mycket pengar du sparar varje månad
3. Hur mycket ränta du får på det konto som pengarna sitter på.

Klicka på fliken tabell så ser du hur ditt sparande flyter på månad för månad.

Kalkylator – Spara till kontantinsats


Tid till kontantinsats

Få en högre avkastning på pengarna så att de växer snabbare

Räntan som man får på ett sparkonto idag är väldigt låg. Om du vill få en högre ränta eller avkastning så måste du ta lite mer risk. Högre avkastning eller ränta kräver alltid en högre risk tyvärr. Det finns dock några väldigt bra alternativ. Du behöver ju inte stoppa in alla dina sparpengar på samma ställe utan du kan sprida pengarna på olika investeringar och därmed minska risken.

Tips på bra och roliga investeringar:

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Välj rätt bank och få de bästa villkoren

När du ska köpa en bostad så behöver du ett lånelöfte innan du kan skriva kontrakt och köpa en bostad. Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Lånekoll.se. De jämför upp till 30 st olika banker åt dig och presenterar en lista med bankernas erbjudanden. Du väljer sedan själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.

Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

Tips för att spara ihop pengar snabbare

Var får alla andra pengarna från? Det är en ganska vanlig fråga men den är irrelevant. Det du bör fokusera på är var du ska få pengarna till kontantinsatsen från. Svaret ligger ofta i dina nuvarande utgifter. Det är nämligen dessa som du har kontrollen över. Genom att reducera och förändra din konsumtion kan du mycket snabbare nå målet och köpa bostaden som är lika med investering såväl som livskvalitet.

Börja med ett tydligt mål

Innan du ens börjar se på hur du skulle kunna spara till kontantinsats snabbare är det viktigt att du har ett tydligt mål med sparandet. Att lite diffust tänka att det skulle vara bra med cirka 300 000 kronor för att kunna köpa ett hus är inte en snabb väg till summan.

Du bör ha helt klart för dig vilken prisklass du siktar in dig på. Det kan ju faktiskt vara så att du kommer att behöva mer än 300 000 kronor, eller tvärtom mindre. När du har en exakt summa som du ska spara ihop blir det lättare att:

 • Lägga upp en tidsplan för sparandet
 • Bestämma hur stor summa du sparar varje månad
 • Hålla koll på rätt typ av bostadsobjekt när du närmar dig målet
 • Se relationen mellan dina inkomster, utgifter och kontantinsatsen

Om du ska köpa bostad tillsammans med en sambo är det också viktigt att ni är synkroniserade vad gäller målet. Se till att ni har samma bild av vad som ska till. Ta inte för givet att båda två förstår vilken summa som behövs, det kan dra ner på takten på sparandet!

Har du koll på dina utgifter?

Det här är en punkt som är otroligt viktig för dig som behöver spara ihop till kontantinsatsen. Det är nämligen mycket svårt att spara när du inte ens är medveten om hur mycket du lägger på olika saker varje månad.

Gör upp en lista där du tar med utgifter som:

 • Boende
 • El
 • Telefon
 • Mat
 • Kurser och utbildningar
 • Lån och avbetalningar
 • Försäkringar
 • Bil
 • Spontana köp

Den sista punkten är ofta boven i dramat. Många är omedvetna om hur mycket de faktiskt lägger på impulsköp. För att få bättre koll på spontana köp kan det vara klokt att:

 • Lägga undan pengar i början av månaden – Ta ut en summa kontanter som får gå till spontana köp och lyx i vardagen. När den summan är slut går det inte att köpa mer spontant.
 • Använd inte kreditkort – Bestäm att kreditkort inte får användas för impulsköp.
 • Handla mindre spontant – Bli bättre på att planera även för spontanköpen. Undersök under en månads tid vad det är som köps utan eftertanke och lär dig mer om hur du beter dig då du befinner dig på ställen där det finns choklad, god dryck, erbjudanden och mer.

Det kan ta lite tid att få full koll på utgifterna. Börja med listan och justera den under en månads tid. Då kommer du att bli bättre medveten om vart pengarna faktiskt går. Det är med denna kunskap som du kan börja fördela dina inkomster på ett smartare sätt.

Var medveten om hur inkomster ska fördelas

När du vet hur mycket du behöver för att din vardag ska gå ihop är det lättare att göra upp en plan för inkomster. Kanske märker du att din inkomst inte matchar dina utgifter. Det hela fungerar ändå tack vare krediter men det här är knappast en god grund för sparande.

Om du går på minus varje månad måste du börja skära i utgifter. Se över vad som kan tas bort och om det går att dra ner på kostnader för olika tjänster. Ta detta steg för steg och var noga med att alla som påverkas av förändringarna är med på vad som händer.

När det finns plats för sparande kan du genast märka en viss summa pengar varje månad. Låt oss säga att du just nu ser att du kan lägga undan 500 kronor per månad. Det känns som en obetydlig summa. Nu blir målet att öka den här summan. Men du ska inte missa att omedelbart börja spara. Det finns ingen anledning till att vänta tills du har mer att lägga undan.

Återigen, när du lever med en annan människa måste ni gemensamt komma fram till en plan för hur inkomster ska fördelas. Det gör det mycket lättare att undvika missförstånd och utgifter som inte får plats i er budget.

Kan du tänka om vad gäller typ av bostad?

Det finns en hel del att spara på själva bostaden. Inte bara den som du drömmer om. Redan nu kanske du kan välja ett mindre boende för att få ner utgifterna för det. Om du väljer att bo mindre bekvämt under en viss period för att till sist nå ditt drömboende är det mycket värt.

Det går att få ner boendekostnader genom att beakta saker som:

 • Bostadens storlek
 • Våning
 • Renoveringsbehov
 • Område

Den sista punkten kan vara väl värd att beakta också vad gäller ditt kommande köp av bostad. Det kan ju vara så att du kan hitta ett billigare hem om du är villig att resa lite längre till jobbet.

Billigare boende utanför stan

Det är välkänt att priserna går ner när vi tar oss ut från storstadszonerna. Samtidigt är det inte säkert att pendlingen blir mer komplicerad än om du hade bott alldeles intill stadens kant. Det är ofta köer vid infarter som gör att folk som bor i förorter får långa restider in till stadens centrum. Att bo lite längre bort gör inte så stor skillnad.

Att kunna bo en bit utanför staden kan vara ett bra sätt att få ner kostnaden för boende och därmed också för kontantinsatsen. Med mer bostad för pengarna kan du få högre livskvalitet. Dessutom kan det snabbare bli pengar över för förändringar som renoveringar och nybyggnationer.

Jobba i team

Att jobba i team är aldrig dumt. Om ni är två som sparar är det roligare och ni kan nå målet snabbare. Sätt upp delmål och fira dessa med morötter. Kanske kommer det att finnas plats för en liten resa eller en brakmiddag på favoritrestaurangen då ni når 100 000 kronor.

Se inte belöningar för lyckat sparande som negativa. Det är tvärtom mycket bra att känna mer motivation på vägen mot målet som kan ligga några år bort. Belöningarna får er att vilja fortsätta sparandet och kanske intensifiera det så att ni når kontantinsatsen snabbare.

Avslutningsvis

Som vi nämner ovan så kan vi rekommendera plattformarna Lendify.se och Kameo.se där man investerar sina pengar. Det är både lönsamt och roligt. Vi på Ekonomifokus har egna portföljer Lendify och Kameo. Du kan se våra portföljer + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik