Spara till kontantinsats – kalkylator

Spara till kontantinsats

Enligt bolånetakets regler krävs det att du stoppar in 15 % av bostadens pris i kontantinsats, resterande 85 % av bostaden kan du finansiera med ett bolån. Kontantinsatsen är den del av bostadens pris som inte får finansieras med bolån. Du måste alltså spara ihop de pengarna alternativt låna de på annat håll.

Vår kalkylator hjälper dig att räkna ut hur lång tid det tar för dig att spara ihop till kontantinsatsen.

Innehåll:
1.
Kalkylator – så lång tid tar det att spara ihop pengarna
2. Låna till kontantinsatsen
3. Räkna ut hur stor kontantinsats du behöver
4. Så lång tid tar det att spara ihop pengarna med 8% i årlig avkastning
5. 9 tips på hur du bäst sparar till kontantinsatsen
6. Videoklipp
7. Ytterligare tips för att spara ihop pengar snabbare

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Så lång tid tar det att spara ihop till kontantinsatsen – kalkylator

Så fyller du i kalkylatorn:

1. Behov kontantinsats – Hur mycket pengar du vill spara ihop till kontantinsatsen
2. Pengar från början – Hur mycket pengar du har sparade idag
3. Månadssparande – Hur mycket pengar du sparar varje månad
4. Förväntad ränta – Hur mycket ränta eller avkastning du får på pengarna

💡 8 % per år är snittavkastningen du kan räkna med om pengar investeras på börsen. Om du hellre vill spara pengarna på ett sparkonto kan du se vilken ränta som erbjuds på sparkontot på bankens hemsida.


Tid till kontantinsats

* Scrolla höger i tabellen (gäller i mobilläget) för att se slutvärde

Förklaring av tabellens fält

  • Utv. Startbelopp = Startbeloppets utveckling
  • Ack. Sparat belopp = Ackumulerat sparat belopp, dvs totalt sparat belopp
  • Ack avkastning = Ackumulerad avkastning, dvs total avkastning
  • Slutsumma = summan av startbelopp + sparande + avkastning.

Låna till kontantinsatsen

Om du inte hunnit spara ihop tillräckligt med pengar kan du i vissa fall låna till hela eller delar av kontantinsatsen via ett vanligt privatlån. Innan du tar ett lån för att finansiera kontantsatsen bör du dubbelkolla med banken som gett dig ett lånelöfte om de godkänner den lösningen för dig.

Se om du har möjlighet att låna till kontantinsatsen
Om du söker lånelöfte hos Compricer.se hjälper de dig även att räkna på om du har möjlighet att låna till kontantinsatsen. På Compricers hemsida kan du även jämföra privatlån (kontantinsatslån) för att få den bästa räntan.

Att använda Compricers tjänster är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en jämförelse eller ansökan.

Räkna ut hur stor kontantinsats du behöver

Lagen kräver att man har 15% i kontantinsats. För att räkna ut hur stor kontantinsats du behöver multiplicerar du bostadens pris med 0,15.

Exempel:
Du vill köpa en bostad för 1 500 000 kr.
1 500 000 * 0,15 = 225 000 kr
Kontantinsats som krävs är 225 000 kr.

Exempel – så lång tid tar det med 8% i årlig avkastning

Om du sparar pengar i aktier och fonder på börsen så kan du räkna med en snittavkastning på 8% per år över tid. Det är ungefär den avkastning som börsen har givit under de senaste 100 åren.

Om du vill köpa en bostad för 2 miljoner kronor krävs en kontantinsats på 300 000 kr (15% av 2 miljoner). För att spara ihop till 300 000 kronor med en avkastning på 8% per år så tar det:

Ditt sparande per månadDin avkastning Antal år för att nå 300 000 kr
500 kr8% per år20 år och 4 månader
1 000 kr8% per år13 år och 11 månader
2 000 kr8% per år8 år och 10 månader
3 000 kr8% per år6 år och 6 månader
4 000 kr8% per år5 år och 3 månader
5 000 kr8% per år4 år och 4 månader
6 000 kr8% per år3 år och 9 månader
7 000 kr8% per år3 år och 3 månader
8 000 kr8% per år2 år och 11 månader
9 000 kr8% per år2 år och 8 månader
10 000 kr8% per år2 år och 5 månader

Få en högre avkastning på pengarna så att de växer snabbare

Räntan man får på ett sparkonto idag är låg. Om du vill få en högre ränta eller avkastning så måste du vara beredd på att ta lite mer risk. Några exempel på investeringar med högre risk än sparkonto är aktier och fonder.

Stoppa inte alla dina sparpengar på samma ställe, sprid pengarna på olika typer av investeringar så kan du minska risken utan att behöva tumma på avkastningen.

Aktier och fonder investerar du enklast i hos Avanza.se. Det är gratis att öppna konto och de erbjuder handel utan courtage (avgifter) för nya kunder.

9 tips på hur du bäst sparar till kontantinsatsen

Här är våra bästa tips på hur du bäst sparar ihop pengarna till kontantinsatsen.

1. Räkna ut hur stor kontantinsats du behöver

Räkna ut hur mycket pengar du behöver till kontantinsatsen. Genom att multiplicera bostadens pris med 0,15 så räknar du fram hur stor kontantinsats du behöver. Du kan även använda kalkylatorn längre upp i artikeln.

2. Gör en budget

Gör en hushållsbudget, dvs en kalkyl över dina inkomster och utgifter. Identifiera vart du kan spara in pengar genom att minska kostnader eller öka inkomsterna.

Du kan använda vår färdiga mall som du kan öppna i Excel eller i Google Sheets (gratis):

3. Sätt upp ett mål för ditt sparande

Ett tydligt sparmål gör det enklare att undvika impulsköp och onödiga utgifter. Skriv ner hur mycket du vill spara varje månad och lägg upp en automatisk överföring till ditt sparkonto varje månad i din internetbank. Se till att pengarna förs över dagen efter du får din lön så att du inte hinner spendera pengarna innan de flyttas till sparkontot.

Med hjälp av kalkylatorn längre upp på sidan kan du räkna ut hur mycket pengar du behöver spara varje månad för att spara ihop till kontantinsatsen inom önskad tid.

4. Spara regelbundet och konsekvent

Se till att alltid följa din plan och avvik inte från din spar-plan. Om du inte lyckas spara din bestämda summa en månad bör du väga upp det genom att tillfälligt öka ditt sparande under följande månader tills du kommer ikapp igen.

5. Öka ditt månadssparande genom minskade kostnader

Leta alltid efter kostnader du kan dra in på för att kunna öka ditt sparande. Några exempel på kostnader du kanske kan dra in på:

  • Tv-abonnemang eller streamingtjänster
  • Kostnader för utemat – kan du laga matlådor istället?
  • Transportkostnader – kan du cykla eller ta bussen istället?
  • Mat och godis – kan du dra in på godiset och äta billigare?
  • Take-away kaffe – undvik kostnaden genom att ta med en termos med kaffe

6. Kolla prenumerationerna

Se över alla dina prenumerationer och abonnemang, exemeplvis mobilabonnemang, el och bredband. Se om du kan säga upp något du inte använder eller om du kan hitta bättre deals på liknande tjänster.

7. Välj rätt sparform

Pengarna du sparar kan du ha på ett sparkonto där du får några enstaka procent i ränta på pengarna eller så kan du investera dom någonstans där de växer, exempelvis på börsen (fonder eller aktier). Med ökad avkastning kommer också ökad risk. Börsen svänger uppåt och nedåt men över tid går den upp. Ha alltid en längre tidshorisont, helst minst 5 år, om du skall investera på börsen.

8. Spara inte överdrivet mycket

Det viktiga är att vara konsekvent och att kunna fortsätta spara under en lång tid. Därför är det viktigt att man inte glömmer av att leva under tiden också. Om man sparar alla sina pengar och aldrig unnar sig själv något kommer livet bli tråkigt och man riskerar att ge upp sitt sparande helt.

9. Kämpa!

Det är tufft att spara till kontantinsatsen om det är stora summor som behöver sparas ihop. Om du lyckas med ditt mål kommer du inte bara att ha en bra bostad utan även få en bättre självkänsla av att du lyckats med ett stort mål som du satt upp för dig själv.

Videoklipp om att spara till insatsen

I klippet går EFN igenom hur man skall göra för att spara ihop till första kontantinsatsen

Se om du har möjlighet att låna till kontantinsatsen
Om du söker lånelöfte hos Compricer.se hjälper de dig även att räkna på om du har möjlighet att låna till kontantinsatsen. På Compricers hemsida kan du även jämföra privatlån (kontantinsatslån) för att få den bästa räntan.

Att använda Compricers tjänster är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en jämförelse eller ansökan.

Ytterligare tips för att spara ihop pengar snabbare

Du bör ha helt klart för dig vilken prisklass du siktar in dig på. När du har en exakt summa som du ska spara ihop blir det lättare att:

  • Lägga upp en tidsplan för sparandet
  • Bestämma hur stor summa du sparar varje månad
  • Hålla koll på rätt typ av bostadsobjekt när du närmar dig målet
  • Se relationen mellan dina inkomster, utgifter och kontantinsatsen

Om du ska köpa bostad tillsammans med en sambo är det också viktigt att ni är synkroniserade vad gäller målet. Se till att ni har samma bild av vad som ska till. Ta inte för givet att båda två förstår vilken summa som behövs, det kan dra ner på takten på sparandet!

Gör upp en lista där du tar med utgifter som:

  • Boende
  • El
  • Telefon
  • Mat
  • Kurser och utbildningar
  • Lån och avbetalningar
  • Försäkringar
  • Bil
  • Spontana köp

Den sista punkten är ofta boven i dramat. Många är omedvetna om hur mycket de faktiskt lägger på impulsköp. För att få bättre koll på spontana köp kan det vara klokt att:

  • Lägga undan pengar i början av månaden – Ta ut en summa kontanter som får gå till spontana köp och lyx i vardagen. När den summan är slut går det inte att köpa mer spontant.
  • Använd inte kreditkort – Bestäm att kreditkort inte får användas för impulsköp.
  • Handla mindre spontant – Bli bättre på att planera även för spontanköpen. Undersök under en månads tid vad det är som köps utan eftertanke och lär dig mer om hur du beter dig då du befinner dig på ställen där det finns choklad, god dryck, erbjudanden och mer.

Det kan ta lite tid att få full koll på utgifterna. Börja med listan och justera den under en månads tid. Då kommer du att bli bättre medveten om vart pengarna faktiskt går. Det är med denna kunskap som du kan börja fördela dina inkomster på ett smartare sätt.

Var medveten om hur inkomster ska fördelas

När du vet hur mycket du behöver för att din vardag ska gå ihop är det lättare att göra upp en plan för inkomster. Kanske märker du att din inkomst inte matchar dina utgifter. Det hela fungerar ändå tack vare krediter men det här är knappast en god grund för sparande.

Om du går minus varje månad måste du börja skära i utgifterna. Se över vad som kan tas bort och om det går att dra ner på kostnader för olika tjänster. Ta detta steg för steg och var noga med att alla som påverkas av förändringarna är med på vad som händer.

När det finns plats för sparande kan du genast öronmärka en viss summa pengar varje månad. Låt oss säga att du just nu ser att du kan lägga undan 500 kronor per månad. Det känns som en obetydlig summa. Nu blir målet att öka den här summan.

Återigen, när du lever med en annan människa måste ni gemensamt komma fram till en plan för hur inkomster ska fördelas. Det gör det mycket lättare att undvika missförstånd och utgifter som inte får plats i er budget.

Köpa en annan typ av bostad?

Måste du ha en bostad i just den prisklassen du kikat på? Kan du vara beredd att tumma lite på vissa saker för att kunna ha råd att köpa bostaden tidigare, dvs köpa en lite billigare bostad? Några faktorer som styr bostadens pris är:

  • Bostadens storlek
  • Våning
  • Renoveringsbehov
  • Område

Den sista punkten kan vara väl värd att beakta också vad gäller ditt kommande köp av bostad. Det kan ju vara så att du kan hitta ett billigare hem om du är villig att resa lite längre till jobbet.

Billigare boende utanför stan

Det är välkänt att priserna går ner när vi tar oss ut från storstadszonerna. Samtidigt är det inte säkert att pendlingen blir mer komplicerad än om du hade bott alldeles intill stadens kant. Det är ofta köer vid infarter som gör att folk som bor i förorter får långa restider in till stadens centrum. Att bo lite längre bort gör inte så stor skillnad.

Att kunna bo en bit utanför staden kan vara ett bra sätt att få ner kostnaden för boende och därmed också för kontantinsatsen. Med mer bostad för pengarna kan du få högre livskvalitet. Dessutom kan det snabbare bli pengar över för förändringar som renoveringar och nybyggnationer.

Jobba i team

Att jobba i team är aldrig dumt. Om ni är två som sparar är det roligare och ni kan nå målet snabbare. Sätt upp delmål och fira när ni når målen. Kanske kommer det att finnas plats för en liten resa eller en brakmiddag på favoritrestaurangen då ni når 100 000 kronor exempelvis.

Se inte belöningar för lyckat sparande som negativa. Det är tvärtom mycket bra att känna mer motivation på vägen mot målet som kan ligga några år bort. Belöningarna får er att vilja fortsätta sparandet och kanske intensifiera det så att ni når kontantinsatsen snabbare.

Se om du har möjlighet att låna till kontantinsatsen
Om du söker lånelöfte hos Compricer.se hjälper de dig även att räkna på om du har möjlighet att låna till kontantinsatsen. På Compricers hemsida kan du även jämföra privatlån (kontantinsatslån) för att få den bästa räntan.

Att använda Compricers tjänster är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en jämförelse eller ansökan.