Bolån

2
Bolån

Ett bostadslån eller ett bolån som det ofta kallas för är ett lån som används för att finansiera köp av fastighet, bostadsrätt eller annan typ av bostad. Fastigheten eller bostadsrätten pantsätts då som säkerhet hos banken. Det betyder att banken som lånar ut pengarna registrerar din bostad som en säkerhet för att du skall betala tillbaka lånet.
Om du inte klarar av att betala dina lån så tvingar banken fram en försäljning av bostaden och tar sedan sina pengar från försäljningen.

Krav för att få ett bolån

Svensk lag kräver 15% i egen kontantinsats för bolån. Det betyder att du får endast låna upp till 85 % i bolån på din bostad som du äger eller skall köpa.
Det innebär att när du skall köpa en bostad kräver banken att du skall kunna skjuta in eg egen insats om 15% av köpeskillingen själv och banken lånar ut resterande 85% till dig som ett bolån. Detta krav går dock att komma runt om man har en tillräckligt bra ekonomi. Det finns möjlighet att låna även de 15 % som krävs i egen kontantinsats.
Använd hemsidan Consector.se som vi nämner nedan. Den hjälper dig att räkna på om du har möjlighet att låna även till kontantinsatsen.
Consector gör en enskild bedömning av din privata ekonomi och gör en bedömning om man är beredd att låna ut pengar till dig. Svarar banken ja så har du fått ett så kallat lånelöfte. När du har ett lånelöfte kan du sedan ge dig ut på bostadsjakt.
Du kan enkelt ansöka om lånelöfte via den helt kostnadsfria hemsidan Consector.se. Du fyller i dina uppgifter och utan att du förbinder dig till något så hjälper hemsidan dig med att söka lånelöfte samt räkna på dina ekonomiska förutsättningar för att ta lån. Tjänsten är som sagt helt gratis. När du väl hittat och köpt en bostad så är det extremt viktigt att du jämför olika bankers erbjudanden. Det kan i slutändan handla om att du sänker dina lånekostnader med tusentals kronor per år.

Consector.se kan även hjälpa dig som redan har befintliga bolån. Hemsidan hjälper dig att förhandla ner din räntor på dina lån. Även denna tjänst är gratis och man förbinder sig inte till någonting när man fyller i sina uppgifter. Varför inte testa? Du riskerar ju ingenting men har möjlighet att sänka dina kostnader.

Brygglån – överbryggningslån

Äger du en bostad och vill köpa en ny, då kan du behöva ett så kallat överbryggningslån.
Om du tillträder ditt nya boende innan du sålt det gamla kan du tillfälligt behöva ett lån för att betala den nya bostaden.
Ofta skall pengarna från försäljningen av din gamla bostad betala för det nya boendet men om du inte fått pengarna vid tillträdesdagen kan banken
hjälpa till med ett brygglån. Du betalar sedan tillbaka lånet så snart du fått pengarna från bostaden du säljer. Om du äger en bostad och skall köpa en ny så kan det vara bra att läsa våra artiklar om räntekillnadsersättning samt att flytta över bundna lån från din gamla bostad till din nya.

Handpenningslån

Detta är en annan typ av lån.
Detta lån innebär att banken tillfälligt lånar ut pengar till dig för att betala handpenningen (10%) på dina nyinköpta bostad.
Det kan ju vara så att du inte har din egna kontantinsats (15%) som banken kräver utan att din egen insats finns i din tidigare bostad fortfarande eftersom den ännu inte är såld.
Lån UTAN säkerhet/blanco-lån kan du läsa mer om här.

2 KOMMENTARER

  • Hej Johan.

   Jag förstår inte din fråga.
   Läs gärna artikeln en gång till.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here