Bolån

6
jämför bolån

Ett bolån är ett lån som används för att finansiera ett köp av en privatbostad. Fastigheten eller bostadsrätten pantsätts som säkerhet av banken. Det betyder att banken som lånar ut pengarna registrerar bostaden som en säkerhet för att du skall betala tillbaka lånet. Om du inte klarar av att betala dina lån så tvingar banken fram en försäljning av bostaden och tar sedan sina pengar från försäljningen.

Eftersom banken tar bostaden som säkerhet kan de erbjuda mycket lägre ränta på bolån än på privatlån (lån utan säkerhet).

Jämför bolån och bolåneräntor

Tabellen nedan är hämtad från jämförelsesajten Lånekoll.se som jämför bolån och privatlån. Den visar snitträntan som är den viktigaste räntan att kika på.

Scrolla höger i tabellen för att jämföra alla aktörer!

Bindnings­tid
Lägsta räntaSnitt­räntaList­räntaSnitt­rabattSenast ändrad
3 mån
1.19 %1.38 %1.74 %-0.36 %2020-07-06
1 år
1.24 %1.59 %1.74 %-0.15 %2020-07-06
2 år
1.24 %1.56 %1.74 %-0.18 %2020-07-06
3 år
1.24 %1.55 %1.74 %-0.19 %2020-07-06
4 år
1.24 %1.53 %1.74 %-0.21 %2020-07-06
5 år
1.24 %1.45 %1.74 %-0.29 %2020-07-06
7 år
1.44 %1.79 %1.94 %-0.15 %2020-07-06
10 år
1.74 %2.06 %2.24 %-0.18 %2020-07-06

Få hjälp med att jämföra olika banker och deras bolån

Hemsidan Lånekoll.se hjälper dig att jämföra ett stort antal olika banker och deras bolån. Du skickar in en ansökan (gratis) och får sedan en lista med personliga erbjudanden från olika banker. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Lånekoll.se kan även hjälpa dig som redan har befintliga bolån. De hjälper dig då att förhandla ner din räntor på dina lån. Även denna tjänst är gratis och man förbinder sig inte till någonting när man skickar in sina uppgifter. Varför inte testa? Du riskerar ju ingenting men har möjlighet att sänka dina kostnader.

Krav för att få ett bolån

Svensk lag kräver att du stoppar in 15% i egen kontantinsats, resterande 85% kan du då låna av banken som ett bolån.

Det kan ju dock vara så att du inte har sparat ihop till någon egen kontantinsats (15%) som banken kräver. Det finns då möjlighet, att i vissa fall låna till kontantinsatsen. Ett sådant lån blir då ett lån UTAN säkerhet.

Läs mer om att: Låna till kontantinsats

Brygglån – överbryggningslån

Äger du redan en bostad och vill köpa en ny, då kan du behöva ett så kallat överbryggningslån. Om du tillträder ditt nya boende innan du sålt det gamla kan du tillfälligt behöva ett lån för att betala den nya bostaden. Oftast är tanken att pengarna från försäljningen av din gamla bostad skall betala för det nya boendet men om du inte fått pengarna på tillträdesdagen, dvs när du tar över din nya bostad kan banken hjälpa till med ett brygglån. Du betalar tillbaka brygglånet så snart du fått pengarna från försäljningen av din gamla bostad. Om du äger en bostad och skall köpa en ny så kan det vara bra att läsa våra artiklar om räntekillnadsersättning samt att flytta över bundna lån från din gamla bostad till din nya.

Handpenningslån

Detta är en annan typ av lån. Detta lån innebär att banken tillfälligt lånar ut pengar till dig för att betala handpenningen (10%) på dina nyinköpta bostad. Handpenningen är ju en sorts förskottsbetalning och det är inte alltid man har de pengarna tillgängliga så tidigt i affärens skede.

Skall du sälja din bostad?

Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare som du vill anlita.
Det är helt gratis att använda den tjänst som Mäklarofferter.se erbjuder och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

6 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Går bankerna med på att vi lånar till kontantinsatsen av ex. Föräldrar?
  Spelar det då någon roll om det är ett lån eller en gåva?

  • Hej Josefin.

   Ja det brukar dom godkänna oavsett om det är ett lån eller en gåva.
   Om banken skulle säga nej till att ni lånar av föräldrarna (vilket jag aldrig hört talas om att dom gjort) så kan ni ju bara säga att det är en gåva. Ni behöver ju inte berätta för banken att det är ett lån.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej! Kan banken dra tillbaks beviljat bolån om något händer mellan köpet och inflytt? T.ex. Plötslig sjukdom, graviditet eller arbetslöshet.

  • Hej Lars.

   Ja, lånelöftet gäller endast om inga stora ekonomiska förändringar sker.
   Om du får försämrade ekonomiska förutsättningar kan banken dra tillbaka lånelöftet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Johan.

   Jag förstår inte din fråga.
   Läs gärna artikeln en gång till.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here