Bolån

6
Spara pengar tips

Ett bostadslån eller ett bolån som det ofta kallas för är ett lån som används för att finansiera köp av fastighet, bostadsrätt eller annan typ av bostad. Fastigheten eller bostadsrätten pantsätts då som säkerhet hos banken. Det betyder att banken som lånar ut pengarna registrerar din bostad som en säkerhet för att du skall betala tillbaka lånet. Om du inte klarar av att betala dina lån så tvingar banken fram en försäljning av bostaden och tar sedan sina pengar från försäljningen.

Räkna ut hur mycket ett lån kostar dig varje månad med och utan amorteringen med hjälp av våra smidiga kalkyaltorer som räknar ut alla kostnader och amorteringar åt dig.
->Länk till kalkylator för Bolån och boendekostnad
->Länk till kalkylator för privatlån och övriga lån

Krav för att få ett bolån

Svensk lag kräver 15% i egen kontantinsats för bolån. Det betyder att du får endast låna upp till 85 % i bolån på din bostad som du äger eller skall köpa.
Det innebär att när du skall köpa en bostad kräver banken att du skall kunna skjuta in en egen insats på 15 % av köpeskillingen själv och banken lånar då ut resterande 85% till dig som ett bolån.

Detta krav går dock att komma runt om man har en tillräckligt bra ekonomi. Det finns möjlighet att även låna de 15 % som krävs i egen kontantinsats.

Använd hemsidan Lånekoll.se som vi nämner nedan. Den hjälper dig att räkna på om du har möjlighet att låna även till kontantinsatsen.
Lånekoll gör en enskild bedömning av din privata ekonomi och gör en bedömning om man är beredd att låna ut pengar till dig. Svarar banken ja så har du fått ett så kallat lånelöfte. När du har ett lånelöfte kan du sedan ge dig ut på bostadsjakt.
Du kan enkelt ansöka om lånelöfte via den helt kostnadsfria hemsidan Lånekoll.se. Du fyller i dina uppgifter och utan att du förbinder dig till något så hjälper hemsidan dig med att söka lånelöfte samt räkna på dina ekonomiska förutsättningar för att ta lån. Tjänsten är som sagt helt gratis. När du väl hittat och köpt en bostad så är det extremt viktigt att du jämför olika bankers erbjudanden. Det kan i slutändan handla om att du sänker dina lånekostnader med tusentals kronor per år.

Lånekoll.se kan även hjälpa dig som redan har befintliga bolån. Hemsidan hjälper dig att förhandla ner din räntor på dina lån. Även denna tjänst är gratis och man förbinder sig inte till någonting när man fyller i sina uppgifter. Varför inte testa? Du riskerar ju ingenting men har möjlighet att sänka dina kostnader.

Brygglån – överbryggningslån

Äger du redan en bostad och vill köpa en ny, då kan du behöva ett så kallat överbryggningslån. Om du tillträder ditt nya boende innan du sålt det gamla kan du tillfälligt behöva ett lån för att betala den nya bostaden. Oftast är tanken att pengarna från försäljningen av din gamla bostad skall betala för det nya boendet men om du inte fått pengarna på tillträdesdagen, dvs när du tar över din nya bostad kan banken hjälpa till med ett brygglån. Du betalar tillbaka brygglånet så snart du fått pengarna från försäljningen av din gamla bostad. Om du äger en bostad och skall köpa en ny så kan det vara bra att läsa våra artiklar om räntekillnadsersättning samt att flytta över bundna lån från din gamla bostad till din nya.

Handpenningslån

Detta är en annan typ av lån. Detta lån innebär att banken tillfälligt lånar ut pengar till dig för att betala handpenningen (10%) på dina nyinköpta bostad. Handpenningen är ju en sorts förskottsbetalning och det är inte alltid man har de pengarna tillgängliga så tidigt i affärens skede.

Lån till kontantinsatsen

Det kan ju vara så att du inte har någon egen kontantinsats (15%) som banken kräver utan att du måste låna till den. Det är inte omöjligt men det krävs väldigt mycket för att du skall få låna till kontantinsatsen. Ett sådant lån blir då ett lån UTAN säkerhet/blanco-lån.

Skall du sälja din bostad?

Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare som du vill anlita.
Det är helt gratis att använda den tjänst som Hittamäklare.se erbjuder och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

6 KOMMENTARER

  • Hej Johan.

   Jag förstår inte din fråga.
   Läs gärna artikeln en gång till.

   Mvh admin på EKonomifokus

 1. Hej! Kan banken dra tillbaks beviljat bolån om något händer mellan köpet och inflytt? T.ex. Plötslig sjukdom, graviditet eller arbetslöshet.

  • Hej Lars.

   Ja, lånelöftet gäller endast om inga stora ekonomiska förändringar sker.
   Om du får försämrade ekonomiska förutsättningar kan banken dra tillbaka lånelöftet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!

  Går bankerna med på att vi lånar till kontantinsatsen av ex. Föräldrar?
  Spelar det då någon roll om det är ett lån eller en gåva?

  • Hej Josefin.

   Ja det brukar dom godkänna oavsett om det är ett lån eller en gåva.
   Om banken skulle säga nej till att ni lånar av föräldrarna (vilket jag aldrig hört talas om att dom gjort) så kan ni ju bara säga att det är en gåva. Ni behöver ju inte berätta för banken att det är ett lån.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here