Likvidavräkning

Likvidavräkning

När det är dags för tillträde i en bostadsaffär upprättar fastighetsmäklaren en likvidavräkning. Det är ett dokument som visar vilka transaktioner som skall göras mellan köpare och säljare. I avräkningen står det att köparen skall slutbetala bostaden, dvs betala den sista delen av köpeskillingen samt att eventuella bolån skall lösas och övriga kostnader skall regleras.

När köpare och säljare signerat likvidavräkningen lämnas den över till köparens bank som genomför transaktionerna. När alla transaktioner är klara lämnas ett kvitto över till säljaren. Köparen får vanligtvis sitt kvitto från sin bank på posten i efterhand.

Artikelns innehåll:
1. Gratis mall för likvidavräkningen
2. Vad innehåller en likvidavräkning?
3. Kostnader som regleras i likvidavräkningen
3.1 Bostadsrätt
3.2 Hus / fastighet

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Gratis mall för likvidavräkningen

Ladda ner våra gratis-mallar för likvidavräkningen:

Likvidavräkning bostadsrätt

Likvidavräkning fastighet / hus

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad innehåller en likvidavräkning?

 • Samtliga köpares namn, personuppgifter, adress och andel i köpet (tex 1/1)
 • Samtliga säljares namn, adress, personuppgifter och andel i köpet (tex 1/1)
 • Info om bostadsrätten eller huset
 • Affärens köpeskilling (både bokstaverad och i siffror)
 • De summor som ska avräknas och vilka transaktioner som skall göras
 • Ort & datum för när likvidavräkningen upprättades
 • Underskrift av köpare och säljare

I likvidavräkning kan följande transaktioner finnas:

 • Om handpenning erlagts tidigare står det en notis om att den är betald samt vilket belopp handpenningen är på.
 • Slutbetalningen av köpeskillingen som skall göras på tillträdet
 • Om säljaren har bolån som belastar bostaden står det att dessa skall lösas på tillträdet och om det blir pengar över efter att lånen lösts skall dessa pengar sättas in på säljarens bankkonto.
 • Reglering av övriga kostnader (läs mer om dessa kostnader längre ner i artiklen)

Kostnader som regleras

Tanken är att säljaren och köparen endast skall belastas av kostnader som är hänförliga till deras egna boendetid. Eventuella kostnader som säljaren förutbetalt eller kostnader som köparen får betala i efterhand som egentligen även skulle belastat säljaren skall regleras i likvidavräkningen.

Bostadsrätt

Ett exempel på en kostnad som regleras i bostadsrättsaffärer är månadsavgiften till bostadsrättsföreningen. Den betalas vanligtvis i förskott vilket innebär att säljaren betalat för hela månaden även om tillträdet får av stapeln någon dag mitt i månaden, exempelvis den 15:e eller den 26:e.

Exempel:
Pelle säljer en bostadsrätt till Stina och tillträdet är den 18:e augusti. Pelle betalar månadsavgiften för hela augusti i förskott. Stina skall då på tillträdet ersätta Pelle för de 13 dagarna som Pelle ligger ute med. I likvidavräkningen reglerar man då så att Pelle får pengarna av Stina för de 13 dagarnas månadsavgift som hon är ansvarig för.

Det kan även finnas andra kostnader som skall regleras vid bostadsrättsaffärer men vanligtvis är det bara månadsavgiften som regleras.

Fastighet / hus

När det gäller hus och fastighetsaffärer är det fastighetsskatten som är den vanligaste kostnaden som skall regleras i likvidavräkningen. Skatten skall alltid betalas av den som är ägare av fastigheten vid årets ingång, dvs den 1:a januari. Det innebär att det alltid är säljaren som kommer få betala fastighetsskatten. Säljaren skall därför få tillbaka pengar av köparen så att säljaren endast behöver belastas av den del av fastighetsskatten som är hänförlig till säljarens boendetid.

Exempel:
Kalle säljer en fastighet till Pia. Tillträde är den 19:e september. Fastighetsskatten är på 6 000 kr vilket Pelle kommer att få betala till Skatteverket via sin deklaration. Pia skall därför ersätta Pelle för den del av årets fastighetsskatt som är hänförlig till tiden från den 19:e september.

Året har 365 dagar. Från den 19:e september till och med den 31:a december är det 103 dagar.
6000 / 365 = 16,4 kr per dag.
16,4 x 103 = 1689 kr.

Pia skall alltså betala 1689 kr till Kalle och detta regleras i likvidavräkningen.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

4 KOMMENTARER

 1. Jag har en fråga angående ert exempel av försäljning av fastighet. Pia skall alltså betala 1689 kr till Kalle och detta regleras i likvidavräkningen. Pia är ju köparen och ska alltså betala fastighetsskatt till Kalle/Pelle för den del av året hon äger fastigheten. Ska det skrivas in under rubriken ”avräkning” i likvidavräkningen?

  • Hej Agneta.

   Ja det stämmer. Det skall skrivas in där så att det adderas på den summa som Pia skall betala.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Bostadsrätt: Överlåtelseavgift till bostadsrättsföreningen i likvidavräkningen, som är vanligt förekommande att betala, ska betalas av säljaren?
  Det borde tas med i punktlistan hos dig. Tack för en mycket bra sajt!

  Vänligen
  Annelie

  • Hej Anne.

   Om det är säljaren som skall betala den enligt stadgarna är det säljaren som kommer att få fakturan av föreningen (eller så läggs den på sista månadsavgiftens avi).
   Om det är köparen som skall betala enligt stadgarna så kommer alltså köparen att få betala avgiften.
   Då behöver den inte regleras i likvidavräkningen.

   Det är alltså endast om köpare och säljare kommer överens om något annat än vad bostadsrättsföreningens stadgar anger som man behöver reglera överlåtelseavgiften i likvidavräkningen.
   Det sker sällan enligt min erfarenhet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här