Sälja bostad

32

Att sälja sin bostad är en omfattande process. I denna guide tar vi dig igenom försäljningen, steg för steg. Oavsett om du skall sälja ditt hus eller din lägenhet så passar guiden utmärkt för ditt ändamål. När vi skriver hus menar vi friköpta villor, radhus och parhus. Med lägenhet menar vi bostadsrätt. Givetvis kan även hus, radhus och parhus ägas i bostadsrättsform men när man säljer bostaden så är förutsättningarna relativt lika för en bostadsrättsvilla som för en bostadsrättslägenhet.

Denna guide är en sammanfattning av vår artikelserie/kategori som heter just Sälja bostad guide. Serien erbjuder en mycket mer djupgående insyn i processen kring att sälja sin bostad.

Sälja hus eller sälja lägenhet – steg för steg

Steg för steg skall vi nu gå igenom hur en försäljning går till och vad du som säljare skall tänka på.

Steg 1 – Sälja bostaden i befintligt skick eller renovera

Skall man sälja sin bostad i befintligt/nuvarande skick eller skall man renovera något innan man säljer? Det är den stora frågan man skall ställa sig själv när man skall sälja.
Att renovera kan innebära allt från att åtgärda småskador och märken till att totalrenovera hela bostaden. Så länge din bostad är värd över 500.000 kr är det alltid värt att åtgärda småskador och märken som går att åtgärda med små medel.  Vi syftar på att byta ut någon list som blivit skadad, måla om en vägg där det uppstått en massa märken eller byta ut toalettsitsen om den är sprucken. Om du skall ge dig på lite dyrare renoveringar så bör du först rådgöra med en duktig mäklare som har koll på marknaden i ditt område.
Mäklaren kan enkelt avgöra vilka renoveringar som är värda att genomföra och vilka du skall avstå.

Steg 1 – Renovera eller sälja i befintligt skick

Steg 2 – Kontakta, jämföra och välja fastighetsmäklare

Detta är ett av de viktigaste valen som du gör som säljare av en bostad. Se till att välja ut den mäklare som du tror kan ge dig det absolut bästa försäljningsresultatet. Du skall även se till att du inte behöver betala ett oskäligt högt mäklararvode. Det enklaste och bästa sättet för det är att använda den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Hos Hittamäklare fyller du i dina uppgifter helt utan att förbinda dig till något och tjänsten är helt gratis. De hjälper dig att jämföra mäklarna och att samla in offerter från de mäklare som är aktiva i ditt område.

Dessa offerter kan du använda offerterna när du skall jämföra mäklarna och när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare du vill anlita. Hos Hittamäklare.se kan du även se mäklarnas tidigare försäljningar, statistik och hur nöjda tidigare kunder är med de olika mäklarna.

Steg 2 – Hitta fastighetsmäklare

Steg 3 – Annonsera ut bostaden som kommande bostad

Det finns en väldigt bra tjänst som heter ”kommande bostad”. Den innebär att du kan påbörja din försäljning i ett tidigt skede. Du kan lägga ut din bostad som kommande försäljning långt innan du faktiskt skall sälja din bostad. Välj själv om du vill visa bilder på hela din bostad, delar av din bostad eller bara utsidan/exteriört.
Genom att lägga sin bostad som kommande kan man börja samla på sig spekulanter till den dagen det blir skarpt läge och man skall sälja.  Förhoppningsvis har då din mäklare några extra spekulanter att bjuda in till visningarna.

Många undrar hur länge en bostad kan ligga som kommande. Faktum är att den kan ligga som kommande hur länge som helst. Det gör absolut ingenting om bostaden ligger som kommande i 1-2 år innan du faktiskt tänker sälja.

Steg 3 – Annonsera ut bostaden som kommande försäljning

Mellansteg för friköpt bostad – Förhandsbesiktning

Har du en friköpt bostad, dvs ett hus, radhus eller parhus som inte är i bostadsrättsform så kan det vara värt att göra en förhandsbesiktning av din bostad. Detta kostar oftast runt 15.000 kr och innefattar då vanligtvis även en så kallad dolda fel försäkring. Det är sällan värt pengarna att besiktiga en bostadsrätt på grund av det begränsade ansvar man har som bostadsrättsägare.

Förhandsbesiktiga bostaden gör man för att spekulanter skall känna sig tryggare och därmed förhoppningsvis vara beredda att lägga några extra bud på bostaden.
Hela försäljningsprocessen blir smidigare om huset är förhandsbesiktigat.

Steg 4 – Inför fotografering av bostaden

Innan din bostad skall fotograferas inför en försäljning är det viktigt att du gör den extra fin. Med inredning och möbler kan du få bostaden att framställas i sin absolut bästa dager. Ibland anlitar man stylister som hjälper till med stylingen av bostaden och ibland kan man utföra stylingen själv. Det beror på hur bra känsla man har för inredning och design. Din mäklare har kontakter med stylingfirmor som kan hjälpa dig. Be om en offert från stylingfirman och tag sedan beslut om det är värt kostnaden eller om du vill göra det själv.

Steg 4 – Inför fotografering utav din bostad

Steg 5 – Annonsera ut bostaden på Hemnet

Här finns det inte så mycket att säga. Alla vet vad Hemnet.se är och alla vet att det är den absolut bästa och viktigaste annonsplatsen att använda när man säljer sin bostad.
Hemnet tar en avgift av dig som säljare när mäklaren publicerar din bostad. Priset ligger mellan 800 kr – 2400 kr beroende på utgångspriset på din bostad. Om du är en duktig förhandlare kan du oftast få din mäklare att dra av denna kostnad från sin provision. Fakturan måste du dock betala själv.

Steg 5 – Annonsera ut din bostad på Hemnet.se

Steg 6 – Visningarna

Visningarna är ett viktigt moment. Se till att din bostad ser ut ungefär som på fotograferingen. Ni bör ha minst 2 st visningar på bostaden och det bör vara bokade visningar. Bokade visningar är bäst för då tar mäklaren namn och telefonnummer till alla som skall kika på din bostad. Detta gör att mäklaren har koll på alla och kan kontakta samtliga spekulanter dagen/dagarna efter visningarna. Ställ ut en lite skål med godis så att visningsgästerna inte drabbas av lågt blodsocker på visningen och håller humöret uppe.

Steg 6 – Visning utav bostad

Steg 7 – Budgivning

I detta steg har du redan gjort det mesta du som säljare kan göra.
Det är nu mäklaren som har ansvaret för att budgivningen sköts på bästa möjliga sätt.
Man vill inte stressa folk för mycket så att dom hoppar av. Samtidigt vill man inte att det skall gå för långsamt och dra ut på tiden. Lita på din mäklare och jaga inte din mäklare för mycket med telefonsamtal och sms. Då kan han/hon bli stressad och göra ett sämre jobb.

Steg 7 – Budgivning

Steg 8 – Kontraktsskrivning

När budgivningen är avklarad så skall det skrivas ett kontrakt med en köpare. Detta ordnar din mäklare med och det du behöver göra är att via mäklaren komma överens med köparen om eventuella villkor samt vilket datum som ni skall ses för tillträdet.
Ni ses på mäklarens kontor och skriver under alla papper. Om det inte finns några paragrafer/klausuler i kontraktet som säger annorlunda så blir köpet bindande så fort avtalen skrivs under. Det betyder att man inte kan ångra sig, köpet står fast.
Köparen skall betala en handpenning på 10% inom 1-2 veckor efter kontraktsskrivningen.

Steg 8 – Skriva kontrakt med en köpare efter budgivningen

Steg 9 – Tillträdet och utflyttning ur bostaden

Tillträdet är det möte då man ses på banken eller hos mäklare och lämnar över nycklarna till bostaden. De sista betalningarna skall göras så att du som säljare får dina pengar. Mäklaren har bokat detta med banken och satt ihop ett dokument som visar vilka överföringar som skall göras. Var noga med att dubbelkolla så att allt ser rätt ut och att du får reglerat för eventuella kostnader du ligger ute med såsom månadsavgift,  ev fastighetsskatt osv.

Steg 9 – Tillträde samt utflyttning

Avslutning på sammanfattning av vår sälja bostad guide

Vi hoppas att denna guide hjälpte dig och gav dig svar på frågor som du hade innan du läste artikeln. Som vi skrev överst i denna artikel så finns det en mycket mer genomgående guide här på Ekonomifokus. Varje moment/steg har där en egen artikel med massor av nyttig information för dig som skall sälja din bostad. Kika gärna in artikelserien/kategorin Sälja bostad guide.
Glöm inte att använda tjänsten Hittamäklare.se för att enkelt och kostnadsfritt jämföra mäklarna och samla in offerter från mäklarna som är aktiva i ditt område.

Ny bostad och lånelöfte?

Om du är på jakt efter en ny bostad så måste du ha ett lånelöfte klart. Vi kan varmt rekommendera att man söker ett lånelöfte hos Lånekoll.se. De jämför upp till ca 30 st banker för att kunna hitta de lägsta räntorna. Ända ner till 1,09 % har de lyckats ordna i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

32 KOMMENTARER

 1. Hej hej.
  Tack för tipset om Hittamäklare.
  Jag tänkte sålt min lägenhet själv via blocket men insåg att det inte var värt besväret.
  Jag tog in lite offerter via Hittamäklare och sålde med en av mäklarna som lämnade offert.
  Såhär i efterhand var det värt det. Jag fick ca 100.000 kr mer än jag räknat med pga budgivning och mäklaren tog 39.000 kr så det blev win-win.

  Mv Marcus

  • Hej Marcus.

   Kul att vår guide och Hittamäklare.se kunde hjälpa dig.
   Det är precis det du nämner ovan som är argumentet för att välja att sälja via mäklare istället för att sälja bostaden själv.
   Meningen är att man skall tjäna pengar samt slippa jobb och ansvar när man anlitar mäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Tack för en bra guide!
  Här fick jag svar på mina frågor.
  Jag skall sälja min lägenhet i Stockholm men har aldrig sålt en bostad tidigare så jag hade ingen aning om hur allt går till. Jag kommer att anlita en mäklare. Jag vågar inte sälja själv.

  • Hej Jonas.
   Kul att du känner dig nöjd med vår guide.
   Tanken med guiden är att man skall kunna få en god inblick i hur det går till när man skall sälja sin lägenhet eller sitt hus.
   Kika gärna in vår mer ingående artikelserie sälja bostad guide om dum vill ha ännu mer information och svar på eventuella frågor.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej EF
  Bra guide!
  Jag skall sälja min bostad (bostadsrätt) i Stockholm nu under 2017.
  Gäller samma förutsättningar i Göteborg och Malmö till exempel?
  Tror ni att förutsättningarna och metoderna kommer att ändras under kommande år som 2018, 2019 och 2020 typ?

  • Hej Noppe.
   Samma förutsättningar gäller absolut även under 2018,2019,2020 och de gäller även i stockholm, göteborg och Malmö.
   Jag skulle säga att de gäller även i kustnära områden såsom västkusten och östkusten samt i städer som jönköping, linköping och i förorterna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!
  Jag har köpt en bostadsrätt , på början av köpet betalde jag 10% handpenning till mäklare ( svensk fastighetsförmedling) vi skrev kontrakt och satt tillträdde datum för 45 dagar framåt.
  Två veckor innan betalde jag hela restkvarande köppekilling till mäklares konto och fick nycklar från säljaren på tillträdde datum, NU TILL MIN FRÅGAN
  EN BEKANT TILL SÄLJAREN BÖRJADE RINGA PRECIS MITTEN PÅ AFFÄREN OCH KOM MED OLIKA BUD ATT HAN MÅSTE KÖPA LÄGENHET FRÅN MIG , MEN JAG NEKADE HELA TIDEN , SLUTLIGEN EFTER TILLTRÄDDE BUD HAN DUBBEL SÅ MYCKET FRÅN KÖP PRISET OCH BÖRJADE JAG ATT FUNDERA ATT SÄLJA .
  WE HADE FLERA SAMTAL SEDAN ÅNGRADE JAG MIG FRÅN ATT SÄLJA OCH NU SÄGER HAN ATT HAN HAR BETALT 11000 ELVA TUSEN KR FÖR BOSTADSVÄRDERINGEN OCH FIXA LÅN OCH HAN KOMMER ATT FÖRLORA DE PENGAR OCH HAN HAR PRATAT MED SIN ADVOKAT OCH ADVOKAT KOMMER ATT ANMÄLA TILL TINGSRÄTTEN ATT JAG HAR FUSKAT SÄLJAREN MED PRISET OCH SÄLJAREN VISSTE INTE OM MARKNADSMÄSSIG PRISET OCH KÖPET KOMMER ATT HÄVA OCH SÄLJAREN KOMMER ATT FÅ TILLBAKA LÄGENHET.
  SEDAN RINGDE JAG TILL SÄLJAREN OCH HON SÄGER ATT HON HAR INGEN ANING PÅ DETTA🤔
  FRÅGAN ÄR
  1-TILLEXAMPLE OM SÄLJARE VILL KAN HON KRÄVA TILLBAKA LÄGENHET FRÅN MIG?
  2- OM DEN KILLE VILL KAN HAN KRÄVA 11000 FRÅN MIG?
  jag är ny i Sverige och känner mig mycket utpressad och tryckt ner från den kille ,
  3- vad ska jag göra för att han slutar ringa mig?
  Ber ursäkt för lång frågan hoppas att ni kan svara på alla tre 3 frågor
  Tack

  • Hej.
   Du kan vara lugn.
   Lägenheten/bostadsrätten är din. Varken säljaren eller någon annan person kan kräva tillbaka den av dig eller tvinga dig att sälja den.
   För att sälja lägenheten krävs det att ni skriver ett kontrakt/avtal. Så länge ni inte har skrivit kontrakt så är lägenheten din och ingen kan tvinga dig att sälja den.
   Du bör inte heller vara skyldig att betala de 11.000 kronorna.

   Om du upplever att han trakasserar dig så får du be honom att sluta ringa. Annars får du kontakta polisen

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Tack för dessa tips och råd.
  Det var precis dessa typer av tips jag sökte inför min lägenhetsförsäljning.

  Mvh stina

  • Hej Stina.

   Va roligt att våra tips och råd kring bostadsaffärer kunde hjälpa dig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej!
  Är intresserad av en fastighet som är till salu och har kommit så långt att vi är överrens med säljaren om priset.
  Dock så har säljaren lovat att köpa 100m2 mark av sin granne innan vi köper fastigheten.
  (Har med avstyckningsrätt att göra i samband med ett pågående detaljplanearbete).
  Detta skriver vi in som krav i köpekontraktet.
  Mäklaren föreslår också att vi “fryser” 600.000:- av köpesumman på mäklarens klientmedelskonto tills dess att tomtköpet är genomfört.
  (Regleringen tar enl. Lantmäteriet 14månader)
  Skulle tomtköpet av grannen inte gå igenom inom 15 mån får vi tillbaka dessa 600.000:-
  Är detta något som är “vanligt”?
  Vi ser ju hellre att man skriver in att vi betalar dessa 600.000:- när fastighetsregleringen är klar för att slippa ha dessa pengar låsta på ett klientmedels konto.
  Med vänlig hälsning

  • Hej Wahlen.

   Det är ganska vanligt att man deponerar belopp av olika anledningar.
   Detta fall är dock lite för invecklat för att jag skall kunna svara på det här.
   Mitt råd är att du kontaktar Mäklarsamfundets kundombudsman Magnus.
   Han ger kostnadsfri rådgivning till och är extremt duktig.

   Du hittar magnus här:
   Mäklarsamfundet Magnus

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Grymt bra guide!
  Jag skall sälja mitt hus som är i bostadsrättsform i Stockholm nu under sommaren. Denna artikel gav mig en bild av hur allt går till så jag tackar och bugar!

 8. Hej Ekonomifokus.se.

  Tack för denna guide. Den är helt grym!
  Jag går i tankarna på att sälja mitt hus och kan ej bestämma mig för om jag skall sälja själv eller med mäklare.
  Huset är värt ca 1,5 miljoner har en mäklare värderat det till.
  Jag förstår om man säljer ett hus för flera miljoner i tex Stockholm, Göteborg eller Malmö men i mitt fall bor jag ute på vischan/landet. Hus som helst så hjälpte denna guide mig väldigt mycket i förståelsen kring hur försäljningsprocessen går till.

  Mvh Kattarina

  • Hej Kattarina.

   Tack för din fina input.
   Jag tycker du skall anlita en mäklare med tanke på värdet på ditt hus. Lycka till med försäljningen!

   Mvh admin på EKonomifokus

 9. Vem utfør besiktning av hus?
  Ska sælja min fars hus och har aldrig sålt hus før.
  Vi kanske ska forsøka att sælja huset sjælv, utan mæklare.

  • Hej Inge.

   Då kan jag rekommendera Anticimex.com som är ett stort och regionalt företag som utför besiktningar.
   Det är det största företaget i Sverige inom besiktningar.

   Mvh admin på Ekonomifokus.se

 10. Tackar för en grym guide.

  Jag skall sälja mitt hus i nordöstra Göteborg och går i tankarna kring om jag skall sälja själv eller anlita en mäklare.
  Efter att ha förstått hur mycket jobb och ansvar det är så blir det nog att anlita en mäklare.

  Mvh Stina Johansson

  • Hej Stina.

   Kul att vi kunde hjälpa till.
   Lycka till med försäljningen!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Smidigt med en allsidig guide som lämpar sig oavsett om man vill läsa om att sälja hus, lägenhet eller bostadsrätt.
  Ekonomifokus är en sajt som jag haft mycket nytta av de senaste två åren då jag sålt två stycken bostäder. En lägenhet som jag sålde själv, utan mäklare och ett hus/en villa som jag sålde via mäklare.
  Jag ville bara säga tack helt enkelt 🙂

  • Hej Lina.

   Tack själv och jättekul att vår guide kunde hjälpa dig med dina försäljningar!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej
  Jag har sålt lägenheten och plockade ner narkosen efter visning. Inget tal om att narkosen skulle ingå i lägenheten. Nu ringde mäklaren och sa narkosen är borta. Jag sa ja den fanns inte med i lägenheten och jag har själv satt upp den. Inget står i annonsen om markis så den tar jag med mig. Mäklaren säger nej får inte plocka bort den. ? Vad gäller? Får man inte ta bort den när man flyttar?

  • Hej Håkan.

   Markisen skall ingår i köpet om inget annat har avtalats.
   Du får skruva upp den igen helt enkelt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej,

  Jag är mäklare på Teneriffa på Kanarieöarna. Många vill hitta en mäklare som mig genom liknande tjänst som ni gett fokus på, fast utomlands. Har ni någon sådan funktion?

  Med vänlig hälsning

  Tomas Friman

  • Hej Tomas.

   Nej vi har inget sådant samarbete för bostäder i Spanien.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej!
  Vad händer om man säljer sin bostad men ångrar sig under dessa förutsättningar?
  1 Kontraktet är undertecknat och mäklaren har fått sin del av handpenningen.
  2 Inflyttningen skall ske om 2 månader.
  3 Men, säljaren har under tiden blivit allvarligt sjuk och vill nu bo kvar i sin lägenhet eftersom en flyttning skulle vara en alltför krävande ansträngning.
  Vad händer om säljaren inte vill flytta ut p g a sjukdom?

  • Hej Dag.

   Säljaren kan i detta fall inte häva affären utan köparens skriftliga medgivande.
   Säljaren måste flytta om köparen kräver det. Om säljaren vägrar flytta har köparen rätt att få säljaren utkastad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Vad har ni mäklare för åsikter om sk oberoende värderare som t ex Svefa. Om deras värdering skiljer sig avsevärt från era, vem ska man då lita på?

  • Hej Inger.

   Vi är inga mäklare.
   Men oberoende värderare har oftast svårare att pricka rätt i värderingen eftersom de inte besitter den lokala kunskapen och fingertoppskänslan som mäklare oftast har som arbetar aktivt i just det området.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Kalle.

   Det beror på hur du väljer att deklarera.
   I deklarationen kan du välja om du skall fylla i individuella eller gemensamma uppgifter.
   Det vanliga är att man fyller i gemensamma uppgifter och fyller sedan i hur många % man ägde av bostaden. I ditt fall 50%.

   Mvh admin på ekonomifokus

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here