Sälja bostad

0
221

Att sälja sin bostad är en ganska stor process. I denna guide tar vi dig igenom försäljningen, steg för steg. Oavsett om du skall sälja hus eller om du skall sälja lägenhet så passar denna guide utmärkt för ditt ändamål. Med hus menar vi både friköpt villa men även radhus och parhus.
Med lägenhet menar vi bostadsrätt. Givetvis kan även hus, radhus och parhus ägas i bostadsrättsform men principerna är väldigt lika för en bostadsrättsvilla som för en bostadsrättslägenhet.

Denna guide är en sammanfattning av vår artikelserie/kategori som heter just Sälja bostad guide. Serien erbjuder en mycket mer djupgående insyn i processen kring att sälja sin bostad.

Sälja hus eller sälja lägenhet – steg för steg

Steg för steg skall vi nu gå igenom hur en försäljning går till och vad du som säljare skall tänka på.

Steg 1 – Sälja bostaden i befintligt skick eller renovera

Skall man sälja sin bostad i befintligt/nuvarande skick eller skall man renovera något innan man säljer? Det är den stora frågan man skall ställa sig själv när man skall sälja.
Att renovera kan innebär allt från att åtgärda små skador och märken till att totalrenovera hela lägenheten. Så länge din bostad är värd över 500.000 kr är det alltid värt att åtgärda små skador och märken som går att åtgärda med små medel. Jag tänker på att byta ut någon list som blivit skadad, måla om en vägg det uppstått en massa märken eller byta ut toalettsitsen om den är sprucken. Om du skall ge dig på lite dyrare renoveringar så bör du först rådgöra med en duktig mäklare som har koll på marknaden i ditt område.
Mäklaren kan enkelt avgöra vilka renoveringar som är värda att genomföra och vilka du skall avstå.

Steg 1 – Renovera eller sälja i befintligt skick

Steg 2 – Kontakta, jämföra och välja fastighetsmäklare

Detta är ett av de viktigaste valen som du gör som säljare av en bostad.
Se till att välja ut den mäklare som du tror kan ge dig det absolut bästa försäljningsresultatet. Du skall även se till att du inte får betala ett oskäligt högt mäklararvode.
Den enklaste och bästa sättet för detta är att använda hemsidan Hittamäklare.se.
Hos Hittamäklare fyller du i dina uppgifter helt utan att förbinda dig till något och tjänsten är helt gratis. Hittamäklare ser sedan till att du får offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område/din kommun. Med dessa offerter kan du sedan själv välja om du vill träffa någon av mäklarna på ett möte och en värdering av din bostad.

Du kan även använda offerterna när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare du tänker anlita. Hos Hittamäklare kan du även se mäklarnas tidigare försäljningar, statistik och hur nöjda tidigare kunder är med mäklarna.

Steg 2 – Hitta fastighetsmäklare | Välj en mäklare på Hittamäklare.se

Steg 3 – Annonsera ut bostaden som kommande bostad

Det finns numera en väldigt bra tjänst som heter ”kommande bostad”.
Den innebär att du kan påbörja din försäljning i ett tidigt skede.
Du kan lägga ut din bostad som kommande försäljning långt innan du faktiskt skall sälja din bostad. Du kan välja om du skall visa bilder på hela/delar din bostad eller bara utsidan.
Genom att lägga sin bostad som kommande kan man börja samla på sig spekulanter till den dagen det blir skarpt läge och du skall sälja. Då har din mäklare förhoppningsvis några extra spekulanter att bjuda in till visningarna.

Många undra hur länge en bostad kan ligga som kommande. Svaret är egentligen hur länge som helst. Det gör absolut inget om bostaden ligger som kommande i 1-2 år innan du faktiskt tänker sälja.

Steg 3 – Annonsera ut bostaden som kommande försäljning

Mellansteg för friköpt bostad – Förhandsbesiktning

Har du en friköpt bostad, dvs ett hus, radhus eller parhus som inte är i bostadsrättsform så kan det vara värt att göra en förhandsbesiktning av din bostad. Detta kostar oftast runt 15.000 kr och innefattar då oftast även en så kallad dolda fel försäkring.
Det är sällan värt pengarna att besiktiga en bostadsrätt på grund av det begränsade ansvar som man har som bostadsrättsägare.

Förhandsbesiktigar bostaden gör man för att spekulanterna skall känna sig tryggare och därmed förhoppningsvis vara beredda att lägga några extra bud på bostaden.

Steg 4 – Inför fotografering av bostaden

Innan din bostad skall fotograferas inför en försäljning är det viktigt att du gör den extra fin. Med inredning osv kan du få bostaden att framställas i sin absolut bästa dager.
Ibland anlitar man stylister som hjälper till med stylingen av bostaden och ibland kan man göra det själv. Det beror på hur bra känsla man har för inredning och design.
Din mäklare har kontakter med stylingfirmor som kan hjälpa dig. Be om en offert från stylingfirman och tag sedan beslut om det är värt det eller om du skall göra det själv.

Steg 4 – Inför fotografering utav din bostad

Steg 5 – Annonsera ut bostaden på Hemnet

Här finns det inte så mycket att säga. Alla vet vad Hemnet.se är och alla vet att det är den absolut bästa och viktigaste sajten att använda när man säljer sin bostad.
Hemnet tar en avgift av dig som säljare när mäklaren publicerar din bostad.
Priset ligger mellan 800 kr – 2400 kr beroende på utgångspriset på din bostad.
Om du är en duktig förhandlare kan du oftast få din mäklare att dra av denna kostnad från sin provision. Fakturan måste du dock betala själv.

Steg 5 – Annonsera ut din bostad på Hemnet.se

Steg 6 – Visningarna

Visningarna är ett viktigt moment. Se till att din bostad ser ut ungefär som på fotograferingen. Ni bör ha minst 2 st visningar på bostaden och det bör vara bokade visningar. Bokade visningar är bäst för då tar mäklaren namn och telefonnummer till alla som skall kika på din bostad. Detta gör att mäklaren har koll på alla och kan kontakta samtliga spekulanter dagen/dagarna efter visningarna. Ställ ut en lite skål med godis så att visningsgästerna inte drabbas av lågt blodsocker på visningen och håller humöret uppe.

Steg 6 – Visning utav bostad

Steg 7 – Budgivning

I detta steg har du gjort det mesta redan som du som säljare kan göra.
Det är nu mäklaren som har ansvaret för att budgivningen sköts på bästa möjliga sätt.
Man vill inte stressa folk för mycket så att dom hoppar av. Samtidigt vill man inte att det skall gå för långsamt och dra ut på tiden. Lite på din mäklare och jaga inte din mäklare för mycket. Då kan han/hon bli stressad och göra ett sämre jobb.

Steg 7 – Budgivning

Steg 8 – Kontraktskrivning

När budgivningen är avklarad så skall det skrivas ett kontrakt med en köpare.
Detta ordnar din mäklare med och det du behöver göra är att komma överens med köparen om eventuella villkor samt vilket datum som ni skall ses för tillträdet.
Ni ses på mäklarens kontor och skriver under alla papper. Om det inte finns några avtal i kontraktet som säger annorlunda så blir köpet bindande så fort avtalen skrivs under.
Det betyder att man inte kan ångra sig, köpet står fast.
En handpenning på 10% skall normalt betalas inom några dagar efter kontraktskrivningen av köparen.

Steg 8 – Skriva kontrakt med en köpare efter budgivningen

Steg 9 – Tillträdet och utflyttning ur bostaden

Tillträdet är det möte då man ses på banken eller hos mäklare och lämnar över nycklarna till bostaden. De sista betalningarna skall göras så att du som säljare får dina pengar.
Mäklaren har bokat detta med banken och satt ihop ett dokument som visar vilka överföringar som skall göras. Var noga med att dubbelkolla så att allt ser rätt ut och att du får ersättning för eventuella utlägg du har såsom månadsavgift, fastighetsskatt osv.

Steg 9 – Tillträde samt utflyttning

Avslutning på sammanfattning av vår sälja bostad guide

Vi hoppas att denna guide hjälpte dig och gav dig svar på frågor som du hade innan du läste artikeln. Som vi skrev överst i denna artikel så finns det en mycket mer genomgående guide här på Ekonomifokus. Varje moment/steg har där en egen artikel med massor av nyttig information för dig som skall sälja din bostad. Kika gärna in artikelserien/kategorin Sälja bostad guide.
Glöm inte att använda tjänsten Hittamäklare.se för att enkelt och kostnadsfritt komma i kontakt med rätt mäklare.

Fråga?

Om du har du en fråga på området kan du ställa den nedan och få svar inom 24 timmar.
Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games