Hem Bostad Sälja bostad

Sälja bostad

36
Sälja bostad steg-för-steg guide

I denna guide tar vi dig igenom bostadsförsäljningen, steg för steg. Detta är en sammanslagning av våra kompletta och mer djupgående artiklar för de olika momenten i försäljningen. Guiden gäller både för försäljningar av hus och lägenheter.

Gå direkt ner till steg:
1. Sälja eller köpa först?
2. Sälja själv eller med mäklare?
3. När på året skall man sälja?
4. Sälja i befintligt skick eller renovera
5. Hitta & välja rätt fastighetsmäklare
6. Annonsera ut bostaden som kommande försäljning
7. Förhandsbesiktning av bostaden
8. Inför fotograferingen
9. Annonsera ut bostaden på olika hemsidor
10. Visningarna
11. Budgivningen
12. Kontraktsskrivningen
13. Tillträdet & flytten

Klicka för att gå direkt ner till det önskade steget i guiden

Sälja hus eller lägenhet – steg för steg guide

I denna guide definierar vi bostadstyperna enligt följande:

 • Hus = villor, radhus och parhus.
 • Lägenhet = lägenhet

1. Köpa eller sälja först?

En stor och viktig fråga är om man skall sälja eller köpa först.
– Att köpa först innebär att man riskerar att tvingas sälja sin gamla bostad för ett sämre pris än man hade hoppats på om inte försäljningen går så bra som man tänkt.
– Att sälja först innebär att att man riskerar att stå utan bostad ifall man inte hittar en ny bostad man vill köpa innan dess att man skall lämna över nycklarna till sin gamla bostad.

2. Sälja själv eller anlita mäklare?

Skall du anlita en mäklarbyrå eller skall du sälja bostaden själv? Vi rekommenderar att du anlitar en mäklarbyrå om du har en bostad som har ett marknadsvärde som överstiger 600 000 kr. När det handlar om stora summor kan små misstag bli dyra och vi rekommenderar därför att du tar hjälp av en kompetent mäklarbyrå i din kommun som kan området där du ska sälja din bostad.

3. När på året skall man sälja?

Vissa årstider är bättre än andra och det skiljer sig lite beroende på om du skall sälja lägenhet eller hus.
– När det gäller lägenheter skall man undvika att sälja runt jul och nyår. Utöver det är marknaden stabil och bra året runt.
– Skall du sälja hus bör du sikta på att göra det under våren, sommaren eller hösten när vädret fortfarande okej. Att köpa hus lockar mycket mer när vädret är fint.

4. Sälja i befintligt skick eller renovera

Skall man sälja bostaden i befintligt/nuvarande skick eller skall man renovera innan försäljningen? Att renovera kan innebära allt från att åtgärda småskador och märken till att totalrenovera hela bostaden. Det är alltid värt att åtgärda småskador och märken som går att åtgärda med små medel. Vi syftar då på att byta ut någon list som blivit skadad, måla om en vägg där det uppstått en massa märken eller byta ut toalettsitsen om den är sprucken.

Om du skall ge dig på lite dyrare renoveringar så bör du först rådgöra med en duktig mäklare som har koll på marknaden i ditt område. Mäklaren kan enkelt avgöra vilka renoveringar som är värda att genomföra och vilka du skall avstå.

5. Hitta och välja rätt fastighetsmäklare

Detta är ett av de viktigaste valen som du gör när du skall sälja. Se till att välja ut den mäklare som du tror kan ge dig det absolut bästa försäljningsresultatet. Du skall även se till att du inte behöver betala ett onödigt högt mäklararvode. Det enklaste och bästa sättet för det är att använda hemsidan Hittamäklare.se Där fyller du i dina uppgifter och de hjälper dig att jämföra mäklarna och att samla in offerter från de mäklare som är aktiva i ditt område. Du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan och tjänsten är helt gratis.

Offerterna kan du använda när du skall jämföra mäklarna och när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare du vill anlita. Hos Hittamäklare kan du även se mäklarnas tidigare försäljningar, statistik och hur nöjda tidigare kunder är med de olika mäklarna.

6. Annonsera ut bostaden som kommande försäljning

Det finns en väldigt bra tjänst som heter ”kommande försäljning”. Den innebär att du kan påbörja din marknadsföring av bostaden i ett tidigt skede. Du kan lägga ut din bostad som kommande långt innan du faktiskt skall sälja den. Detta gör man för att samla på sig fler spekulanter genom att synas med bostaden under en längre tid på nätet. Välj själv om du vill visa bilder på hela din bostad, delar av din bostad eller bara utsidan/exteriört.

Genom att lägga sin bostad som kommande kan du börja samla på sig spekulanter till den dagen det blir skarpt läge och du skall sälja. Förhoppningsvis har då din mäklare ett extra gäng spekulanter att bjuda in till visningarna.

Många undrar hur länge en bostad kan ligga som kommande. Faktum är att den kan ligga som kommande hur länge som helst. Det gör absolut ingenting om bostaden ligger som kommande i 1-2 år innan du faktiskt tänker sälja.

7. Förhandsbesiktning av bostaden

Har du en friköpt bostad, dvs ett hus, radhus eller parhus som inte är i bostadsrättsform så kan det vara värt att göra en förhandsbesiktning av din bostad. Detta kostar oftast runt 15.000 kr och innefattar då vanligtvis även en så kallad dolda fel försäkring. Det är sällan värt pengarna att besiktiga en bostadsrätt på grund av det begränsade ansvar man har som bostadsrättsägare.

Förhandsbesiktiga bostaden gör man för att spekulanter skall känna sig tryggare och därmed förhoppningsvis vara beredda att lägga några extra bud på bostaden.
Hela försäljningsprocessen blir smidigare om huset är förhandsbesiktigat.

8. Inför fotograferingen

Innan din bostad skall fotograferas inför en försäljning är det viktigt att du gör den extra fin. Med inredning och möbler kan du få bostaden att framställas i sin absolut bästa dager. Ibland anlitar man stylister som hjälper till med stylingen av bostaden och ibland kan man utföra stylingen själv. Det beror på hur bra känsla man har för inredning och design. Din mäklare har kontakter med stylingfirmor som kan hjälpa dig. Be om en offert från stylingfirman och tag sedan beslut om det är värt kostnaden eller om du vill göra det själv. 

9. Annonsera på olika hemsidor

Alla vet vad Hemnet.se är och alla vet att det är den absolut bästa och viktigaste annonsplatsen att använda när man säljer sin bostad. Hemnet tar en avgift av dig som säljare när mäklaren publicerar din bostad. Priset ligger mellan 300 kr – 2900 kr beroende på utgångspriset på din bostad. Om du är en duktig förhandlare kan du oftast få din mäklare att dra av denna kostnad från sin provision. Fakturan måste du dock betala själv.

Om du väljer att anlita en mäklare till din försäljning kan du nyttja följande hemsidor:

 • Hemnet.se
 • Boneo.se (beroende på vilken mäklare du väljer)
 • Booli.se
 • Facebook
 • Sociala medier

Hemnet har idag monopol på marknaden. Det betyder att om du verkligen vill nå ut med din bostadsannons så är det Hemnet som gäller. När man annonserar på Hemnet så ”spindlas” även annonsen av ett antal andra hemsidor så som till exempel Booli.se. Om du har en lite dyrare bostad, dvs en som kostar från 600 000 kronor och uppåt så rekommenderar vi att du använder en mäklare till din försäljning så att du får tillgång till Hemnet.

Om du säljer din bostad själv, utan mäklare, kan du använda följande hemsidor:

 • Blocket
 • Facebook (gratis)
 • Övriga sociala medier (gratis)

10. Visningarna

Visningarna är ett viktigt moment. Se till att din bostad ser ut ungefär som på fotograferingen. Ni bör ha minst 2 st visningar på bostaden och det bör vara bokade visningar. Bokade visningar är bäst för då tar mäklaren namn och telefonnummer till alla som skall kika på din bostad. Detta gör att mäklaren har koll på alla och kan kontakta samtliga spekulanter i dagarna efter visningarna.

Ställ gärna ut en liten skål med godis så att visningsgästerna inte drabbas av lågt blodsocker på visningen och håller humöret uppe.

 • Läs vår mer djupgående artikel om: Visningar

11. Budgivningen

I detta steg har du redan gjort det mesta du som säljare kan göra. Det är nu mäklaren som har ansvaret för att budgivningen sköts på bästa möjliga sätt.
Mäklaren vill inte stressa folk för mycket så att dom hoppar av, samtidigt vill man inte att det skall gå för långsamt och dra ut på tiden. Lita på din mäklare och jaga inte din mäklare för mycket med telefonsamtal och sms. Då kan han/hon bli stressad och göra ett sämre jobb.

12. Kontraktsskrivningen

När budgivningen är avklarad så skall det skrivas ett kontrakt med en köpare. Detta ordnar din mäklare med och det du behöver göra är att via mäklaren komma överens med köparen om eventuella villkor samt vilket datum som ni skall ses för tillträdet.
Ni träffas på mäklarens kontor och skriver under alla papper. Om det inte finns någon återgångsklausul (till exempel en besiktningsklausul) i kontraktet så blir köpet bindande så fort avtalen skrivs under. Det betyder helt enkelt att man inte kan ångra sig, köpet står fast. Köparen skall vanligtvis betala en handpenning på 10% inom 1-2 veckor efter kontraktsskrivningen. Handpenningen betalas sedan vidare ut till dig som säljare.

13. Tillträdet och flytten

Tillträdet är det möte då man ses på banken eller hos mäklare och lämnar över nycklarna till bostaden. De sista betalningarna skall göras så att du som säljare får dina pengar. Mäklaren har bokat detta med banken och satt ihop ett dokument som visar vilka överföringar som skall göras. Var noga med att dubbelkolla så att allt ser rätt ut och att du får reglerat för eventuella kostnader du ligger ute med såsom månadsavgift,  ev fastighetsskatt osv.

På tillträdesdagen skall bostaden vara tömd och flyttstädad.

Sammanfattning

Hoppas att guiden gav den information du sökte. Glöm inte att använda den smidiga gratis-tjänsten Hittamäklare.se för att enkelt jämföra mäklarna och samla in offerter från de mäklare som är aktiva i ditt område.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos upp till 30 st banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

36 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Har du en ungefärlig formel för hur månadsavgiften påverkar bostadens marknadsvärde? T ex om vi säger att en bostad är värt 2 000 000 med månadsavgift 3000/mån. Hur mycket skulle samma bostad vara värt om avgiften var 4000/mån eller 2000/mån?

  • Hej Adele.

   Nej det går inte att göra en sådan formel.
   Det är för många olika parametrar och ”om och men” som spelar in.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. hejsan
  jag har köpt en bostadrätt i maj 2020. har hittat en annan bostadsrätt som fångat mitt intresse. är det läge att salja eller ska jag vänta i ett år mvh susanne

  • Hej Susanne.

   Det kan endast du avgöra.
   Bostadsmarknaden är stark just nu så försäljningen lär gå bra om du vill sälja din lägenhet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Kalle.

   Det beror på hur du väljer att deklarera.
   I deklarationen kan du välja om du skall fylla i individuella eller gemensamma uppgifter.
   Det vanliga är att man fyller i gemensamma uppgifter och fyller sedan i hur många % man ägde av bostaden. I ditt fall 50%.

   Mvh admin på ekonomifokus

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Vad har ni mäklare för åsikter om sk oberoende värderare som t ex Svefa. Om deras värdering skiljer sig avsevärt från era, vem ska man då lita på?

  • Hej Inger.

   Vi är inga mäklare.
   Men oberoende värderare har oftast svårare att pricka rätt i värderingen eftersom de inte besitter den lokala kunskapen och fingertoppskänslan som mäklare oftast har som arbetar aktivt i just det området.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!
  Vad händer om man säljer sin bostad men ångrar sig under dessa förutsättningar?
  1 Kontraktet är undertecknat och mäklaren har fått sin del av handpenningen.
  2 Inflyttningen skall ske om 2 månader.
  3 Men, säljaren har under tiden blivit allvarligt sjuk och vill nu bo kvar i sin lägenhet eftersom en flyttning skulle vara en alltför krävande ansträngning.
  Vad händer om säljaren inte vill flytta ut p g a sjukdom?

  • Hej Dag.

   Säljaren kan i detta fall inte häva affären utan köparens skriftliga medgivande.
   Säljaren måste flytta om köparen kräver det. Om säljaren vägrar flytta har köparen rätt att få säljaren utkastad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej,

  Jag är mäklare på Teneriffa på Kanarieöarna. Många vill hitta en mäklare som mig genom liknande tjänst som ni gett fokus på, fast utomlands. Har ni någon sådan funktion?

  Med vänlig hälsning

  Tomas Friman

  • Hej Tomas.

   Nej vi har inget sådant samarbete för bostäder i Spanien.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej
  Jag har sålt lägenheten och plockade ner narkosen efter visning. Inget tal om att narkosen skulle ingå i lägenheten. Nu ringde mäklaren och sa narkosen är borta. Jag sa ja den fanns inte med i lägenheten och jag har själv satt upp den. Inget står i annonsen om markis så den tar jag med mig. Mäklaren säger nej får inte plocka bort den. ? Vad gäller? Får man inte ta bort den när man flyttar?

  • Hej Håkan.

   Markisen skall ingår i köpet om inget annat har avtalats.
   Du får skruva upp den igen helt enkelt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Smidigt med en allsidig guide som lämpar sig oavsett om man vill läsa om att sälja hus, lägenhet eller bostadsrätt.
  Ekonomifokus är en sajt som jag haft mycket nytta av de senaste två åren då jag sålt två stycken bostäder. En lägenhet som jag sålde själv, utan mäklare och ett hus/en villa som jag sålde via mäklare.
  Jag ville bara säga tack helt enkelt 🙂

  • Hej Lina.

   Tack själv och jättekul att vår guide kunde hjälpa dig med dina försäljningar!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Tackar för en grym guide.

  Jag skall sälja mitt hus i nordöstra Göteborg och går i tankarna kring om jag skall sälja själv eller anlita en mäklare.
  Efter att ha förstått hur mycket jobb och ansvar det är så blir det nog att anlita en mäklare.

  Mvh Stina Johansson

 9. Vem utfør besiktning av hus?
  Ska sælja min fars hus och har aldrig sålt hus før.
  Vi kanske ska forsøka att sælja huset sjælv, utan mæklare.

  • Hej Inge.

   Då kan jag rekommendera Anticimex.com som är ett stort och regionalt företag som utför besiktningar.
   Det är det största företaget i Sverige inom besiktningar.

   Mvh admin på Ekonomifokus.se

 10. Hej Ekonomifokus.se.

  Tack för denna guide. Den är helt grym!
  Jag går i tankarna på att sälja mitt hus och kan ej bestämma mig för om jag skall sälja själv eller med mäklare.
  Huset är värt ca 1,5 miljoner har en mäklare värderat det till.
  Jag förstår om man säljer ett hus för flera miljoner i tex Stockholm, Göteborg eller Malmö men i mitt fall bor jag ute på vischan/landet. Hus som helst så hjälpte denna guide mig väldigt mycket i förståelsen kring hur försäljningsprocessen går till.

  Mvh Kattarina

  • Hej Kattarina.

   Tack för din fina input.
   Jag tycker du skall anlita en mäklare med tanke på värdet på ditt hus. Lycka till med försäljningen!

   Mvh admin på EKonomifokus

 11. Grymt bra guide!
  Jag skall sälja mitt hus som är i bostadsrättsform i Stockholm nu under sommaren. Denna artikel gav mig en bild av hur allt går till så jag tackar och bugar!

 12. Hej!
  Är intresserad av en fastighet som är till salu och har kommit så långt att vi är överrens med säljaren om priset.
  Dock så har säljaren lovat att köpa 100m2 mark av sin granne innan vi köper fastigheten.
  (Har med avstyckningsrätt att göra i samband med ett pågående detaljplanearbete).
  Detta skriver vi in som krav i köpekontraktet.
  Mäklaren föreslår också att vi “fryser” 600.000:- av köpesumman på mäklarens klientmedelskonto tills dess att tomtköpet är genomfört.
  (Regleringen tar enl. Lantmäteriet 14månader)
  Skulle tomtköpet av grannen inte gå igenom inom 15 mån får vi tillbaka dessa 600.000:-
  Är detta något som är “vanligt”?
  Vi ser ju hellre att man skriver in att vi betalar dessa 600.000:- när fastighetsregleringen är klar för att slippa ha dessa pengar låsta på ett klientmedels konto.
  Med vänlig hälsning

  • Hej Wahlen.

   Det är ganska vanligt att man deponerar belopp av olika anledningar.
   Detta fall är dock lite för invecklat för att jag skall kunna svara på det här.
   Mitt råd är att du kontaktar Mäklarsamfundets kundombudsman Magnus.
   Han ger kostnadsfri rådgivning till och är extremt duktig.

   Du hittar magnus här:
   Mäklarsamfundet Magnus

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Stina.

   Va roligt att våra tips och råd kring bostadsaffärer kunde hjälpa dig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej!
  Jag har köpt en bostadsrätt , på början av köpet betalde jag 10% handpenning till mäklare ( svensk fastighetsförmedling) vi skrev kontrakt och satt tillträdde datum för 45 dagar framåt.
  Två veckor innan betalde jag hela restkvarande köppekilling till mäklares konto och fick nycklar från säljaren på tillträdde datum, NU TILL MIN FRÅGAN
  EN BEKANT TILL SÄLJAREN BÖRJADE RINGA PRECIS MITTEN PÅ AFFÄREN OCH KOM MED OLIKA BUD ATT HAN MÅSTE KÖPA LÄGENHET FRÅN MIG , MEN JAG NEKADE HELA TIDEN , SLUTLIGEN EFTER TILLTRÄDDE BUD HAN DUBBEL SÅ MYCKET FRÅN KÖP PRISET OCH BÖRJADE JAG ATT FUNDERA ATT SÄLJA .
  WE HADE FLERA SAMTAL SEDAN ÅNGRADE JAG MIG FRÅN ATT SÄLJA OCH NU SÄGER HAN ATT HAN HAR BETALT 11000 ELVA TUSEN KR FÖR BOSTADSVÄRDERINGEN OCH FIXA LÅN OCH HAN KOMMER ATT FÖRLORA DE PENGAR OCH HAN HAR PRATAT MED SIN ADVOKAT OCH ADVOKAT KOMMER ATT ANMÄLA TILL TINGSRÄTTEN ATT JAG HAR FUSKAT SÄLJAREN MED PRISET OCH SÄLJAREN VISSTE INTE OM MARKNADSMÄSSIG PRISET OCH KÖPET KOMMER ATT HÄVA OCH SÄLJAREN KOMMER ATT FÅ TILLBAKA LÄGENHET.
  SEDAN RINGDE JAG TILL SÄLJAREN OCH HON SÄGER ATT HON HAR INGEN ANING PÅ DETTA🤔
  FRÅGAN ÄR
  1-TILLEXAMPLE OM SÄLJARE VILL KAN HON KRÄVA TILLBAKA LÄGENHET FRÅN MIG?
  2- OM DEN KILLE VILL KAN HAN KRÄVA 11000 FRÅN MIG?
  jag är ny i Sverige och känner mig mycket utpressad och tryckt ner från den kille ,
  3- vad ska jag göra för att han slutar ringa mig?
  Ber ursäkt för lång frågan hoppas att ni kan svara på alla tre 3 frågor
  Tack

  • Hej.
   Du kan vara lugn.
   Lägenheten/bostadsrätten är din. Varken säljaren eller någon annan person kan kräva tillbaka den av dig eller tvinga dig att sälja den.
   För att sälja lägenheten krävs det att ni skriver ett kontrakt/avtal. Så länge ni inte har skrivit kontrakt så är lägenheten din och ingen kan tvinga dig att sälja den.
   Du bör inte heller vara skyldig att betala de 11.000 kronorna.

   Om du upplever att han trakasserar dig så får du be honom att sluta ringa. Annars får du kontakta polisen

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej EF
  Bra guide!
  Jag skall sälja min bostad (bostadsrätt) i Stockholm nu under 2017.
  Gäller samma förutsättningar i Göteborg och Malmö till exempel?
  Tror ni att förutsättningarna och metoderna kommer att ändras under kommande år som 2018, 2019 och 2020 typ?

  • Hej Noppe.
   Samma förutsättningar gäller absolut även under 2018,2019,2020 och de gäller även i stockholm, göteborg och Malmö.
   Jag skulle säga att de gäller även i kustnära områden såsom västkusten och östkusten samt i städer som jönköping, linköping och i förorterna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Tack för en bra guide!
  Här fick jag svar på mina frågor.
  Jag skall sälja min lägenhet i Stockholm men har aldrig sålt en bostad tidigare så jag hade ingen aning om hur allt går till. Jag kommer att anlita en mäklare. Jag vågar inte sälja själv.

  • Hej Jonas.
   Kul att du känner dig nöjd med vår guide.
   Tanken med guiden är att man skall kunna få en god inblick i hur det går till när man skall sälja sin lägenhet eller sitt hus.
   Kika gärna in vår mer ingående artikelserie sälja bostad guide om dum vill ha ännu mer information och svar på eventuella frågor.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej hej.
  Tack för tipset om Hittamäklare.
  Jag tänkte sålt min lägenhet själv via blocket men insåg att det inte var värt besväret.
  Jag tog in lite offerter via Hittamäklare och sålde med en av mäklarna som lämnade offert.
  Såhär i efterhand var det värt det. Jag fick ca 100.000 kr mer än jag räknat med pga budgivning och mäklaren tog 39.000 kr så det blev win-win.

  Mv Marcus

  • Hej Marcus.

   Kul att vår guide och Hittamäklare.se kunde hjälpa dig.
   Det är precis det du nämner ovan som är argumentet för att välja att sälja via mäklare istället för att sälja bostaden själv.
   Meningen är att man skall tjäna pengar samt slippa jobb och ansvar när man anlitar mäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här