Home Bostad Sälja lägenhet eller bostadsrätt

Sälja lägenhet eller bostadsrätt

36
Sälja lägenhet eller bostadsrätt

I denna guide går vi igenom hur en försäljning av en bostadsrätt går till, steg-för-steg. Du kan även klicka dig vidare till våra mer djupgående artiklar om varje enskild del av processen via de länkar vi lagt till i guiden.

En bostadsrätt är inte alltid en lägenhet. Utöver bostadsrättslägenheter finns även bostadsrättsradhus, bostadsrättsvillor och bostadsrättsparhus exempelvis. Denna guide lämpar sig för alla olika typer av bostadsrätter.

Gå direkt ner till steg:
1. Värdera bostadsrätten
2. Sälja eller köpa först?
3. Sälja själv eller med mäklare?
4. När på året skall man sälja?
5. Sälja i befintligt skick eller renovera
6. Hitta & välja rätt fastighetsmäklare
7. Annonsera ut bostadsrätten som kommande försäljning
8. Förhandsbesiktning av bostadsrätten
9. Inför fotograferingen
10. Annonsera ut bostadsrätten på olika hemsidor
11. Visningarna
12. Budgivningen
13. Kontraktsskrivningen
14. Tillträdet & flytten

Klicka för att gå direkt ner till det önskade steget i guiden

Steg för steg – guide

1. Värdera bostadsrätten med hjälp av en mäklare

Det första du skall göra är att ta reda på hur mycket din bostadsrätt är värd. Fastighetsmäklare erbjuder värderingar gratis, de kommer hem till dig, kikar på din bostad och ger en bedömning av bostadens marknadsvärde. Bostadens värde styrs av läge, skick, vilket område den ligger i osv.

Det är helt kostnadsfritt att ta hem en mäklare på en muntlig värdering och du förbinder dig inte till att anlita mäklaren bara för att du tagit hem mäklaren på ett värderingsmöte och fått en värdering. På mötet kan mäklaren även ge dig tips och råd på eventuella renoveringar som kan göras innan försäljningen samt hur du bör gå tillväga när du säljer bostadsrätten. Mäklaren kommer även att gå igenom och förklara hur en normal bostadsrättsförsäljning går till.

Ta gärna ett möte med 2-3 olika mäklare för att få lite olika bedömningar. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att få kontakt med de bästa mäklarna i ditt område. Den är gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du använder deras tjänst.

Fördelen med att bjuda hem flera olika mäklare är att du kan jämföra och hitta den mäklare du tycker bäst om. Då blir det lättare att välja mäklare den dagen du bestämmer dig för att påbörja en försäljning.

2. Köpa eller sälja först?

Skall du köpa en ny bostad i samband med försäljningen av din gamla? Då är det viktigt att du bestämmer dig för om du skall köpa eller sälja först.

– Att köpa först innebär att man riskerar att behöva sälja sin gamla bostad för ett lägre pris än man hade hoppats på om försäljningen inte går så bra som man hade tänkt sig.
– Att sälja först innebär istället att man riskerar att stå utan bostad ifall att man inte hittar en ny bostad att flytta till innan man skall lämna över nycklarna till sin gamla bostad.

Prata med din bank för att se över dina möjligheter samt få råd av din bank kring huruvida du bör köpa eller sälja först. Det är oftast din ekonomi som avgör vad som lämpar sig bäst för dig.

3. Sälja själv eller anlita fastighetsmäklare?

Skall du anlita en mäklare eller skall du sälja bostadsrätten själv? Vi rekommenderar att du anlitar en mäklare om du har en bostadsrätt som har ett marknadsvärde som överstiger 600 000 kr. När det handlar om stora summor kan små misstag bli dyra och vi rekommenderar därför att du tar hjälp av en kompetent fastighetsmäklare i din kommun som kan området och marknaden där bostadsrätten ligger.

4. När på året skall man sälja?

Vissa årstider är bättre än andra när det kommer till att sälja bostäder.
– När det gäller lägenheter skall man undvika att sälja runt jul och nyår. Utöver det är marknaden stabil och bra året runt.
– Skall du sälja ett bostadsrättsradhus eller en bostadsrättsvilla exempelvis bör du sikta på att göra det under våren, sommaren eller hösten när vädret fortfarande okej. Bostadsrätter som har trädgård och/eller uteplats lockar mycket fler spekulanter när vädret är fint.

5. Sälja i befintligt skick eller renovera

Skall man sälja bostadsrätten i befintligt/nuvarande skick eller skall man renovera innan försäljningen? Att renovera kan innebära allt från att åtgärda småskador och märken till att totalrenovera hela bostaden. Det är alltid värt att åtgärda småskador och märken som går att åtgärda med små medel. Vi syftar då på att byta ut någon list som blivit skadad, måla om en vägg där det uppstått en massa märken eller byta ut toalettsitsen om den är sprucken.

Om du skall ge dig på lite dyrare renoveringar så bör du först rådgöra med en duktig mäklare som har koll på bostadsmarknaden i ditt område. Mäklaren kan enkelt avgöra vilka renoveringar som är värda att genomföra och vilka du skall avstå.

6. Hitta och välja rätt fastighetsmäklare

Detta är ett av de viktigaste valen som du gör när du skall sälja. Se till att välja ut den mäklare som du tror kan ge dig det absolut bästa försäljningsresultatet.

Du skall även se till att du inte behöver betala ett onödigt högt mäklararvode. Det enklaste och bästa sättet för det är att använda hemsidan Hittamäklare.se Där fyller du i dina uppgifter och de hjälper dig att jämföra mäklarna och att samla in offerter från de mäklare som är aktiva i ditt område. Du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan och tjänsten är helt gratis.

Offerterna kan du använda när du skall jämföra mäklarna och när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare du vill anlita. Hos Hittamäklare kan du även se mäklarnas tidigare försäljningar, statistik och hur nöjda tidigare kunder är med de olika mäklarna.

7. Annonsera ut bostadsrätten som kommande försäljning

Det finns en väldigt bra tjänst som heter ”kommande försäljning”. Den innebär att du kan påbörja din marknadsföring av bostaden i ett tidigt skede. Du kan lägga ut din bostad som kommande långt innan du faktiskt skall sälja den. Detta gör man för att samla på sig fler spekulanter genom att synas med bostaden under en längre tid på nätet. Välj själv om du vill visa bilder på hela bostaden, delar av din bostad eller bara utsidan/exteriört.

Genom att lägga bostaden som kommande kan du börja samla på sig spekulanter till den dagen det blir skarpt läge och du skall sälja. Förhoppningsvis har då din mäklare ett extra gäng spekulanter att bjuda in till visningarna.

Många undrar hur länge en bostad kan ligga som kommande. Faktum är att den kan ligga som kommande hur länge som helst. Det gör absolut ingenting om bostaden ligger som kommande i 1-2 år innan du faktiskt tänker sälja.

8. Förhandsbesiktning av bostadsrätten

Ibland kan det vara värt att göra en så kallad förhandsbesiktning av din bostadsrätt innan försäljningen. En förhandsbesiktning innebär att man som säljare besiktigar bostaden innan försäljningen. Det gör man för att köparna skall känna sig tryggare och att de då kanske är beredda att lägga högre bud i budgivningen.

En besiktning av en bostadsrätt kostar normalt:

 • Standardbesiktning ca 4 000 – 5 000 kr
 • Tillägg för försäkring mot fel i bostadsrätten ca 5 000 kr
 • Tillägg areamätning ca 1 500 kr

Det är ganska ovanligt att man besiktigar bostadsrätter eftersom man har ett begränsat ansvar när man äger en bostadsrätt.

Vissa spekulanter är mycket noggranna medans de flesta andra är slarviga när det kommer till att undersöka bostaden innan köpet. De flesta gör bara en snabb undersökning av bostaden i samband med visningen och glömmer bort att undersöka bostadsrätten noga innan köpet. Om du har sådana spekulanter är en förhandsbesiktning pengar i sjön. Men, om du får petiga spekulanter kan en förhandsbesiktning vara guld värd. Det är därför svårt att säga om det är rätt eller fel att förhandsbesiktiga en bostadsrätt, du får helt enkelt känna efter själv vad som känns bäst för dig när du skall sälja.

Fel i bostadsrätt
En köpare av en bostadsrätt kan ha rätt till ersättning för eventuella fel som dyker upp i bostadsrätten i upp till 2 år efter köpet. Felet skall inte ha gått att upptäcka vid en normal besiktning/undersökning av en expert. Alla fel som går att upptäcka, exempelvis att spisen inte fungerar eller en repa i parkettgolvet är du som säljare alltså inte ersättningsskyldig för, de faller under köparens undersökningsplikt.

9. Inför fotograferingen

Innan din bostadsrätt skall fotograferas inför en försäljning är det viktigt att du gör den extra fin. Med inredning och möbler kan du få bostaden att framställas i sin absolut bästa dager.

Du kan välja mellan att anlita en stylist som hjälper till med homestylingen eller så kan du utföra stylingen själv. Det beror på hur bra känsla du har för inredning och design.

Din mäklare har kontakter med stylingfirmor som kan hjälpa dig. Be om en offert från stylingfirman och tag sedan beslut om det är värt kostnaden eller om du vill göra det själv. 

10. Annonsera på olika hemsidor

Alla vet vad Hemnet.se är och alla vet att det är den absolut bästa och viktigaste annonsplatsen att använda när man säljer sin bostad. Hemnet tar en avgift av dig som säljare när mäklaren publicerar din bostad. Priset baseras på din bostadsrätts utgångspris. Snittpriset för annonsering av en bostad i en normalstor svensk stad är runt 3 000 kr enligt vår egna bedömning.

Om du är en duktig förhandlare kan du oftast få din mäklare att dra av denna kostnad från sin provision. Fakturan måste du dock betala själv men har du tur kan du alltså få mäklaren att dra av motsvarande summa från sin provision.

Kostnad för annonsering på Hemnet just nu

I tabellen har vi räknat på en bostad i Kungälv (mellanstor stad).

Utgångspris1 mkr2 mkr5 mkr
Annons Premium5 860 kr8 650kr11 290kr
Annons Plus3 660 kr5 450 kr7 090 kr
Annons Bas2 960 kr4 350 kr5 690 kr
Förnya annons2 540 kr3 730 kr4 870 kr
Raketen829kr829kr989kr
Uppdaterad: 2024-03-15

Mäklare annonserar vanligtvis din försäljning på följande hemsidor:

Hemnet har i princip monopol på marknaden idag (Boneo är en potentiell uppstickare). Det betyder att om du verkligen vill nå ut med din bostadsannons så är det Hemnet som gäller. När man annonserar på Hemnet så ”spindlas” även annonsen av ett antal andra hemsidor så som till exempel Booli.se. Om du har en lite dyrare bostad, dvs en som kostar från 600 000 kronor och uppåt så rekommenderar vi att du använder en mäklare till din försäljning så att du får tillgång till Hemnet.

Om du säljer din bostadsrätt själv, utan mäklare, kan du använda följande hemsidor:

 • Blocket.se
 • Facebook (gratis)
 • Övriga sociala medier (gratis)

11. Visningarna

Visningarna är ett viktigt moment. Se till att din bostadsrätt ser ut ungefär som på fotograferingen. Ni bör ha minst 2 st visningar och det bör vara bokade visningar. Bokade visningar är bäst för då tar mäklaren namn och telefonnummer till alla som skall kika på din bostad. Detta gör att mäklaren har koll på alla och kan kontakta samtliga spekulanter i dagarna efter visningarna.

Ställ gärna ut en liten skål med godis så att visningsgästerna inte drabbas av lågt blodsocker på visningen och håller humöret uppe.

 • Läs vår mer djupgående artikel om: Visningar

12. Budgivningen

I detta steg har du redan gjort det mesta du som säljare kan göra. Det är nu mäklaren som har ansvaret för att budgivningen sköts på bästa möjliga sätt.

Mäklaren vill inte stressa spekulanterna för mycket så att de hoppar av, samtidigt vill man inte att det skall gå för långsamt och dra ut på tiden. Lita på din mäklare och jaga inte honom/henne för mycket med telefonsamtal och sms. Det kan skapa stress och göra att mäklare gör ett sämre jobb.

13. Kontraktsskrivningen

När budgivningen är avklarad så skall det skrivas ett kontrakt med en köpare. Detta ordnar din mäklare med och det du behöver göra är att via mäklaren komma överens med köparen om eventuella villkor/klausuler samt vilket datum ni skall ses för tillträdet.

Ni träffas på mäklarens kontor och skriver under alla papper. När köpare och säljare skrivit under är affären bindande, dvs köpare och säljare kan inte ångra sig (om inget annat har avtalats). Dock är köpet inte helt bindande förrän köparen blir beviljad medlemskap i bostadsrättsföreningen. Affären hänger alltså på att köparen blir godkänd av föreningen men så fort köpare och säljare har skrivit under kontraktet försvinner ”ångerrätten”.

Köparen skall vanligtvis betala en handpenning på 10% inom 1-2 veckor efter kontraktsskrivningen. Handpenningen betalas sedan vidare ut till dig som säljare. Mäklaren drar vanligtvis sin provision från handpenningen innan den betalas vidare ut till dig.

14. Tillträdet och flytten

Tillträdet är det möte då man ses på banken eller på mäklarens kontor och lämnar över nycklarna till bostaden. De sista betalningarna skall göras så att du som säljare får dina pengar. Mäklaren har bokat detta med banken och satt ihop ett dokument som visar vilka överföringar som skall göras.

Var noga med att dubbelkolla så att allt ser rätt ut och att du får reglerat för eventuella kostnader du ligger ute med såsom månadsavgift, ev fastighetsskatt osv.

På tillträdesdagen skall bostaden vara tömd och flyttstädad.

Sammanfattning

 1. Värdera bostadsrätten
 2. Sälja eller köpa först?
 3. Sälja själv eller med mäklare?
 4. När på året skall man sälja?
 5. Sälja i befintligt skick eller renovera
 6. Hitta & välja rätt fastighetsmäklare
 7. Annonsera ut bostadsrätten som kommande försäljning
 8. Förhandsbesiktning av bostadsrätten
 9. Inför fotograferingen
 10. Annonsera ut bostadsrätten på olika hemsidor
 11. Visningarna
 12. Budgivningen
 13. Kontraktsskrivningen
 14. Tillträdet & flytten

Hoppas att guiden gav den information du sökte. Glöm inte att använda den smidiga gratis-tjänsten Hittamäklare.se för att enkelt jämföra mäklarna och samla in offerter från de mäklare som är aktiva i ditt område.

 • Vi har även skrivit en separat guide för dig som skall sälja ditt hus. Läs vår: Sälja hus-guide

Läs även våra artiklar

Previous article Fritidshus
Next article Välja mäklare
Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

36 COMMENTS

 1. Hej!

  Har du en ungefärlig formel för hur månadsavgiften påverkar bostadens marknadsvärde? T ex om vi säger att en bostad är värt 2 000 000 med månadsavgift 3000/mån. Hur mycket skulle samma bostad vara värt om avgiften var 4000/mån eller 2000/mån?

  • Hej Adele.

   Nej det går inte att göra en sådan formel.
   Det är för många olika parametrar och ”om och men” som spelar in.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. hejsan
  jag har köpt en bostadrätt i maj 2020. har hittat en annan bostadsrätt som fångat mitt intresse. är det läge att salja eller ska jag vänta i ett år mvh susanne

  • Hej Susanne.

   Det kan endast du avgöra.
   Bostadsmarknaden är stark just nu så försäljningen lär gå bra om du vill sälja din lägenhet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lendo.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej Kalle.

   Det beror på hur du väljer att deklarera.
   I deklarationen kan du välja om du skall fylla i individuella eller gemensamma uppgifter.
   Det vanliga är att man fyller i gemensamma uppgifter och fyller sedan i hur många % man ägde av bostaden. I ditt fall 50%.

   Mvh admin på ekonomifokus

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Vad har ni mäklare för åsikter om sk oberoende värderare som t ex Svefa. Om deras värdering skiljer sig avsevärt från era, vem ska man då lita på?

  • Hej Inger.

   Vi är inga mäklare.
   Men oberoende värderare har oftast svårare att pricka rätt i värderingen eftersom de inte besitter den lokala kunskapen och fingertoppskänslan som mäklare oftast har som arbetar aktivt i just det området.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!
  Vad händer om man säljer sin bostad men ångrar sig under dessa förutsättningar?
  1 Kontraktet är undertecknat och mäklaren har fått sin del av handpenningen.
  2 Inflyttningen skall ske om 2 månader.
  3 Men, säljaren har under tiden blivit allvarligt sjuk och vill nu bo kvar i sin lägenhet eftersom en flyttning skulle vara en alltför krävande ansträngning.
  Vad händer om säljaren inte vill flytta ut p g a sjukdom?

  • Hej Dag.

   Säljaren kan i detta fall inte häva affären utan köparens skriftliga medgivande.
   Säljaren måste flytta om köparen kräver det. Om säljaren vägrar flytta har köparen rätt att få säljaren utkastad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej,

  Jag är mäklare på Teneriffa på Kanarieöarna. Många vill hitta en mäklare som mig genom liknande tjänst som ni gett fokus på, fast utomlands. Har ni någon sådan funktion?

  Med vänlig hälsning

  Tomas Friman

  • Hej Tomas.

   Nej vi har inget sådant samarbete för bostäder i Spanien.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej
  Jag har sålt lägenheten och plockade ner narkosen efter visning. Inget tal om att narkosen skulle ingå i lägenheten. Nu ringde mäklaren och sa narkosen är borta. Jag sa ja den fanns inte med i lägenheten och jag har själv satt upp den. Inget står i annonsen om markis så den tar jag med mig. Mäklaren säger nej får inte plocka bort den. ? Vad gäller? Får man inte ta bort den när man flyttar?

  • Hej Håkan.

   Markisen skall ingår i köpet om inget annat har avtalats.
   Du får skruva upp den igen helt enkelt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Smidigt med en allsidig guide som lämpar sig oavsett om man vill läsa om att sälja hus, lägenhet eller bostadsrätt.
  Ekonomifokus är en sajt som jag haft mycket nytta av de senaste två åren då jag sålt två stycken bostäder. En lägenhet som jag sålde själv, utan mäklare och ett hus/en villa som jag sålde via mäklare.
  Jag ville bara säga tack helt enkelt 🙂

  • Hej Lina.

   Tack själv och jättekul att vår guide kunde hjälpa dig med dina försäljningar!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Tackar för en grym guide.

  Jag skall sälja mitt hus i nordöstra Göteborg och går i tankarna kring om jag skall sälja själv eller anlita en mäklare.
  Efter att ha förstått hur mycket jobb och ansvar det är så blir det nog att anlita en mäklare.

  Mvh Stina Johansson

  • Hej Stina.

   Kul att vi kunde hjälpa till.
   Lycka till med försäljningen!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Vem utfør besiktning av hus?
  Ska sælja min fars hus och har aldrig sålt hus før.
  Vi kanske ska forsøka att sælja huset sjælv, utan mæklare.

  • Hej Inge.

   Då kan jag rekommendera Anticimex.com som är ett stort och regionalt företag som utför besiktningar.
   Det är det största företaget i Sverige inom besiktningar.

   Mvh admin på Ekonomifokus.se

 10. Hej Ekonomifokus.se.

  Tack för denna guide. Den är helt grym!
  Jag går i tankarna på att sälja mitt hus och kan ej bestämma mig för om jag skall sälja själv eller med mäklare.
  Huset är värt ca 1,5 miljoner har en mäklare värderat det till.
  Jag förstår om man säljer ett hus för flera miljoner i tex Stockholm, Göteborg eller Malmö men i mitt fall bor jag ute på vischan/landet. Hus som helst så hjälpte denna guide mig väldigt mycket i förståelsen kring hur försäljningsprocessen går till.

  Mvh Kattarina

  • Hej Kattarina.

   Tack för din fina input.
   Jag tycker du skall anlita en mäklare med tanke på värdet på ditt hus. Lycka till med försäljningen!

   Mvh admin på EKonomifokus

 11. Grymt bra guide!
  Jag skall sälja mitt hus som är i bostadsrättsform i Stockholm nu under sommaren. Denna artikel gav mig en bild av hur allt går till så jag tackar och bugar!

  • Hej Annika.

   Härligt att du har nytta av vår artikel!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej!
  Är intresserad av en fastighet som är till salu och har kommit så långt att vi är överrens med säljaren om priset.
  Dock så har säljaren lovat att köpa 100m2 mark av sin granne innan vi köper fastigheten.
  (Har med avstyckningsrätt att göra i samband med ett pågående detaljplanearbete).
  Detta skriver vi in som krav i köpekontraktet.
  Mäklaren föreslår också att vi “fryser” 600.000:- av köpesumman på mäklarens klientmedelskonto tills dess att tomtköpet är genomfört.
  (Regleringen tar enl. Lantmäteriet 14månader)
  Skulle tomtköpet av grannen inte gå igenom inom 15 mån får vi tillbaka dessa 600.000:-
  Är detta något som är “vanligt”?
  Vi ser ju hellre att man skriver in att vi betalar dessa 600.000:- när fastighetsregleringen är klar för att slippa ha dessa pengar låsta på ett klientmedels konto.
  Med vänlig hälsning

  • Hej Wahlen.

   Det är ganska vanligt att man deponerar belopp av olika anledningar.
   Detta fall är dock lite för invecklat för att jag skall kunna svara på det här.
   Mitt råd är att du kontaktar Mäklarsamfundets kundombudsman Magnus.
   Han ger kostnadsfri rådgivning till och är extremt duktig.

   Du hittar magnus här:
   Mäklarsamfundet Magnus

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Tack för dessa tips och råd.
  Det var precis dessa typer av tips jag sökte inför min lägenhetsförsäljning.

  Mvh stina

  • Hej Stina.

   Va roligt att våra tips och råd kring bostadsaffärer kunde hjälpa dig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej!
  Jag har köpt en bostadsrätt , på början av köpet betalde jag 10% handpenning till mäklare ( svensk fastighetsförmedling) vi skrev kontrakt och satt tillträdde datum för 45 dagar framåt.
  Två veckor innan betalde jag hela restkvarande köppekilling till mäklares konto och fick nycklar från säljaren på tillträdde datum, NU TILL MIN FRÅGAN
  EN BEKANT TILL SÄLJAREN BÖRJADE RINGA PRECIS MITTEN PÅ AFFÄREN OCH KOM MED OLIKA BUD ATT HAN MÅSTE KÖPA LÄGENHET FRÅN MIG , MEN JAG NEKADE HELA TIDEN , SLUTLIGEN EFTER TILLTRÄDDE BUD HAN DUBBEL SÅ MYCKET FRÅN KÖP PRISET OCH BÖRJADE JAG ATT FUNDERA ATT SÄLJA .
  WE HADE FLERA SAMTAL SEDAN ÅNGRADE JAG MIG FRÅN ATT SÄLJA OCH NU SÄGER HAN ATT HAN HAR BETALT 11000 ELVA TUSEN KR FÖR BOSTADSVÄRDERINGEN OCH FIXA LÅN OCH HAN KOMMER ATT FÖRLORA DE PENGAR OCH HAN HAR PRATAT MED SIN ADVOKAT OCH ADVOKAT KOMMER ATT ANMÄLA TILL TINGSRÄTTEN ATT JAG HAR FUSKAT SÄLJAREN MED PRISET OCH SÄLJAREN VISSTE INTE OM MARKNADSMÄSSIG PRISET OCH KÖPET KOMMER ATT HÄVA OCH SÄLJAREN KOMMER ATT FÅ TILLBAKA LÄGENHET.
  SEDAN RINGDE JAG TILL SÄLJAREN OCH HON SÄGER ATT HON HAR INGEN ANING PÅ DETTA🤔
  FRÅGAN ÄR
  1-TILLEXAMPLE OM SÄLJARE VILL KAN HON KRÄVA TILLBAKA LÄGENHET FRÅN MIG?
  2- OM DEN KILLE VILL KAN HAN KRÄVA 11000 FRÅN MIG?
  jag är ny i Sverige och känner mig mycket utpressad och tryckt ner från den kille ,
  3- vad ska jag göra för att han slutar ringa mig?
  Ber ursäkt för lång frågan hoppas att ni kan svara på alla tre 3 frågor
  Tack

  • Hej.
   Du kan vara lugn.
   Lägenheten/bostadsrätten är din. Varken säljaren eller någon annan person kan kräva tillbaka den av dig eller tvinga dig att sälja den.
   För att sälja lägenheten krävs det att ni skriver ett kontrakt/avtal. Så länge ni inte har skrivit kontrakt så är lägenheten din och ingen kan tvinga dig att sälja den.
   Du bör inte heller vara skyldig att betala de 11.000 kronorna.

   Om du upplever att han trakasserar dig så får du be honom att sluta ringa. Annars får du kontakta polisen

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej EF
  Bra guide!
  Jag skall sälja min bostad (bostadsrätt) i Stockholm nu under 2017.
  Gäller samma förutsättningar i Göteborg och Malmö till exempel?
  Tror ni att förutsättningarna och metoderna kommer att ändras under kommande år som 2018, 2019 och 2020 typ?

  • Hej Noppe.
   Samma förutsättningar gäller absolut även under 2018,2019,2020 och de gäller även i stockholm, göteborg och Malmö.
   Jag skulle säga att de gäller även i kustnära områden såsom västkusten och östkusten samt i städer som jönköping, linköping och i förorterna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Tack för en bra guide!
  Här fick jag svar på mina frågor.
  Jag skall sälja min lägenhet i Stockholm men har aldrig sålt en bostad tidigare så jag hade ingen aning om hur allt går till. Jag kommer att anlita en mäklare. Jag vågar inte sälja själv.

  • Hej Jonas.
   Kul att du känner dig nöjd med vår guide.
   Tanken med guiden är att man skall kunna få en god inblick i hur det går till när man skall sälja sin lägenhet eller sitt hus.
   Kika gärna in vår mer ingående artikelserie sälja bostad guide om dum vill ha ännu mer information och svar på eventuella frågor.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Hej hej.
  Tack för tipset om Hittamäklare.
  Jag tänkte sålt min lägenhet själv via blocket men insåg att det inte var värt besväret.
  Jag tog in lite offerter via Hittamäklare och sålde med en av mäklarna som lämnade offert.
  Såhär i efterhand var det värt det. Jag fick ca 100.000 kr mer än jag räknat med pga budgivning och mäklaren tog 39.000 kr så det blev win-win.

  Mv Marcus

  • Hej Marcus.

   Kul att vår guide och Hittamäklare.se kunde hjälpa dig.
   Det är precis det du nämner ovan som är argumentet för att välja att sälja via mäklare istället för att sälja bostaden själv.
   Meningen är att man skall tjäna pengar samt slippa jobb och ansvar när man anlitar mäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here