Mäklararvode / provision (sälja bostad)

147

Precis som i alla branscher så skiljer sig priserna för tjänster från företag till företag.
Inom mäklarbranschen kan priserna skilja sig mellan olika företag men även mellan mäklare inom samma företag. Det beror på att mäklaren normalt sett bestämmer sitt eget pris. En duktig mäklare som har gott om rutin och marknadskännedom tar mer betalt för sina tjänster än en mäklare som precis fått sin licens. Det handlar om konkurrens.
En nyutexaminerad fastighetsmäklare kan sällan konkurrera med de mer rutinerade mäklarna om inte den nyutexaminerade sänker sin provision. Du som kund får sedan avgöra om du hellre anlitar den rutinerade och duktiga mäklaren för en högre provision eller den nya orutinerade som är billigare i provision.

Mäklararvode 2019 – normalt och rimligt

Nedan följer några exempel på normala mäklararvoden för 2018-2019.
Dessa nivåer kan skilja från kommun till kommun och från mäklare till mäklare men för att kunna göra en bra guide till er läsare måste vi generalisera det hela.

Bostadsrättens pris (kr)Normal provision/arvode (kr)
500.000 – 1.000.00030.000 – 40.000
1.000.000 – 2.000.00035.000 – 55.000
2.000.000 – 3.000.00055.000 – 90.000
3.000.000 –60.000 –

För friköpta hus och radhus är provisionerna normalt sett 30-50 % högre än på bostadsrätter eftersom det är mer jobb och ansvar för mäklaren att sälja en friköpt bostad än en bostadsrätt.

Om du endast vill anlita en mäklare som sköter allt pappersarbete i affären, ett så kallat skrivuppdrag så kan du räkna med att det kostar ca 10.000 kr upp till 25.000 kr.

Hämta in offerter från olika mäklare och jämför deras tjänster

För att se vad mäklarna i just din kommun/stad kan erbjuda i form av tjänst och arvode/provision kan du nyttja den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Det är helt gratis att fylla i en ansökan och du förbinder dig inte till något. Du får då offerter från olika mäklare som är aktiva där du bor. Dessa offerter kan du använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita.

Hittamäklare.se kan du även se betyg på alla mäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i ditt område.

Olika upplägg för provisionen

Som bostadssäljare kan man få flera olika alternativ på provisionsupplägg när man skall sälja. Mäklaren lämnar oftast dessa tre olika alternativ för dig som säljare att välja mellan.
Nedan följer exempel på hur förslagen kan se ut:

Exempel 1: Normal procentsats
Mäklaren tar 4 % av bostadens slutpris i provision.
Dvs om slutpriset på bostaden blir 1.000.000 kr så tar mäklaren 40.000 kr i provision.

Exempel 2: Stegrande provision
Mäklaren tar 30.000 kr i grundprovision + 10 % på den del av köpeskillingen som överstiger 1.000.000 kr.
(Dvs om bostaden säljs för 1.100.000 kr blir provisionen totalt 40.000 kr (30.000 kr + 10.000 kr).
Denna variant kallas även för steg-provision.

Exempel 3: Fast arvode
Mäklaren tar ett fast arvode om 40.000 kr oavsett bostadens slutpris.

Jämför arvoden och mäklarnas tjänster där du bor med Hittamäklare.se.

Mäklarnas egna prissättning av sin tjänst

Varje enskild mäklare sätter priset för sina tjänster. De får riktlinjer från företaget de jobbar på men de har ganska fria tyglar. Om du som kund framstår som okunnig och ”enkel” så kan mäklaren försöka med att ta ut ett högre pris för sin tjänst. Det är faktiskt så att kunder som är pålästa och är lite tuffa i förhandlingen betalar betydligt lägre provisioner/arvoden för samma tjänst än ”enkla” kunder. Se till att vara påläst och jämför mäklarnas arvoden för att undvika att betala onödiga tusenlappar till mäklaren.

Mäklararvodet är inte alltid det viktigaste

Tänk på att när du anlitar en mäklare lägger du ett väldigt stort ansvar i den mäklarens händer. Denna person skall hjälpa dig att få så bra betalt för din bostad som det bara går på rådande marknad. Din bostad kan vara värd flera miljoner kronor. Det innebär att minsta lilla snedsteg av mäklaren kan innebära att du kanske har gått miste om upp till flera hundra tusen kronor när försäljningen är över.

Avdragsgillt

Glöm inte att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen.
Det innebär att du minskar din vinst/ökar din förlust genom att göra avdrag för mäklararvodet i deklarationen. Därmed minskar du den skatt som du ska betala för din vinst eller ökar den skatt som du får tillbaka vid förlust.
Man kan lite förenklat säga att skatteverket betalar 22 % av det mäklararvode som du betalar när du gör en vinst och ca 15 % när du gör förlust på din bostad.

Arvoden och provisioner skiljer sig i olika delar av landet

Som vi nämner ovan så kan provisionerna/arvoden skilja sig i olika delar av Sverige.
Använd därför Hittamäklare.se för att samla in offerter från mäklarna som är aktiva där just du bor.
Med offerterna kan du skapa dig en bild över hur provisionerna ligger i ditt område samt välja ut den mäklare som du tror kommer kommer gör det bästa jobbet med din försäljning.

147 KOMMENTARER

 1. Hej på er EF.
  Jag testade Hittamäklare nu när jag skulle sälja min villa utanför Kungälv.
  Jag måste säga att det fungerade grymt bra! Jag fick 5st offerter, bjöd hem 3st av mäklarna på ett möte och valde till slut en kille på Bjurfors i Kungälv som jag var grymt nöjd med.
  Jag lyckades pruta ner mäklararvodet eftersom jag hade flera olika offerter att jämföra med.
  5 av 5 toasters till Hittamäklare.se

  • Hej Marie-Louise.
   Tack för ditt omdöme.
   Vi får faktiskt samma reaktion från i princip samtliga av våra besökare som använder tjänsten.
   Den fungerar faktiskt väldigt väl.

   Mvh Admin på Ekonomifokus

 2. Tack för denna artikel. Det finns väldigt lite att läsa om mäklarprovisioner på nätet genrellt. Vareför tror ni att det är sånt hysch hysch om detta ämne? Vill mäklarna inte att det ska vara tydligt vad dom tar betalt?

  • Det stämmer att det ofta kan vara svårt att skapa sig en bild av vad en mäklare tar i provision. Detta beror på att det skiljer sig så extremt mycket mellan olika mäklare på hur mycket dom tar i provision. Läs gärna vår guide för hur du skall tänka när du väljer mäklare:
   Guide till att välja mäklare eller testa Hittamäklare.se.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • 2018-08-31
   Hejsan, såhär fungerar mäklarprovisioner.
   Provisionen är baserad på utgångspriset av objektet. Självklart tar mäklaren en lägre procentuell provision på objekt med högre pris än objekt som har ett lägre pris.

   T.e.x en tvårummare för 600 000 kr kan mäklaren ta 6% d.v.s. 36 000 kr i arvode.
   En villa för 16 miljoner kr kan mäklaren ta ett arvode på 2% det blir 320 000 kr i arvode. Det finns ett snitt i storstad på ca 4% och i landsbygd på ca 6% i arvode. Allt beror på vad din bostad är värd. Det diskuterar ni när mäklaren kommer på intag, det är inget som står på hemsidan eftersom det beror på värdet.

   Ha också i åtanke att det är inte mäklaren som tjänar dessa pengar, det gör Mäklarfirman och mäklaren får sin procentandel, det kan röra sig om 20% alltså en LÖN på 7 200 kr om han säljer en tvårummare för 600 000 kr. Resten av arvodet (80%) går till marknadsföring, annonser på Hemnet, i Bostadsbilagan i tidningar, annonser i lokalpress eller på internet, beställning av ritningar/planlösningar, objektsbeskrivningar, fotograf, stylist, fast lön till mäklarassistent, leverans (bud) av objektsbeskrivningar, hyra för mäklarbyråns kontor, datorer, dataprogram, skyltar, reklamlappar, telefonkostnader, firmabilar, bensin, hemsida som ständigt uppdateras o.s.v.

   En mäklare måste sälja ett objekt i veckan för att få en månadslön på ca 30 000 kr före skatt enligt ovanstående exempel.
   Skrivet av Ireen Bertilsson

 3. Hej Ekonomifokus.
  Tack för en fin artikel om mäklararvode.
  Jag undrar om det är så att de bästa mäklarna söker sig till vissa mäklarföretag/mäklarbyråer?

  Jag tänker såhär:; Om man är en toppmäklare, söker man sig då till någon/några speciella företag eller spelar det då ingen roll om man jobbar på till exempel Fastighetsbyrån?
  Kan man trjäna bättre eller ta ett högre arvode när man arbetar på vissa mäklarbyråer?

  • Hej blivande mäklare.
   Det stämmer till viss del att vissa mäklare byter till andra mäklarbyråer när dom arbetat upp sig till en hög försäljningsnivå.
   Dock beror det oftast på den deal som mäklaren har med sin nuvarande arbetsgivare samt vad andra byråer kan erbjuda.
   När jag säger deal så menar jag hur stor del av indragen provision som mäklaren får i lön.
   Om en mäklare drar in 100.000 kr till mäklarföretaget får mäklaren oftast behålla runt 25% av den summan i lön.
   Oftast får man en lägre procent/sämre deal hos de största mäklarfirmorna såsom Fastighetsbyrån, Svensk fastighetsförmedling osv.
   Dock erbjuder dessa firmor oftast en hög marknadsandel och mer reklam vilket innebär att det blir enklare att sälja fler bostäder.

   Det finns ju även premiumbolag såsom ESNY, Bjurfors, Erik Olsson osv som gärna vill ligga i premiumsegmentet och sälja dyrare bostäder.
   Ofta kan dessa firmor locka till sig duktiga mäklare från de stora kedjorna. Det kan vara lockande att man som mäklare inte behöver sälja lika stora volymer men ändå tjäna lika mycket pengar. Det är ju så genrellt att provisionen blir högre ju dyrare objekt man säljer.

   Jag skulle ändå säga att svaret på din fråga är ja. Det är ofta så att mäklarbyråerna i premiumsegmentet har en tendens att locka till sig mäklare som presterar bra på de större kedjorna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej EF.
  Brukar mäklararvoden ändra sig från år till år?
  Jag undrar om dom till exempel justeras upp med inflationen årligen 2% eller liknande.

  Jag undrar även om mäklararvode och mäklarprovision är samma sak?

  • Hej.
   Mäklararvoden och provisioner justeras automatiskt upp i takt med att priserna på bostäder stiger.
   Lek med tanken att en mäklare tar 2% i provision. Om bostaden värde stiger så stiger även mäklarens arvode.

   Det finns mäklare som tar ett fast arvode i kronor, tex Hemverket.
   Dessa tvingas att höja sitt fasta pris allt eftersom inflationen stiger i Sverige.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Skickade in en ansökan till Hitta mäklare för att jämföra när jag skulle sälja min lägenhet i centrala Stockholm. Storleken på min lägenhet var 120 kvm och mäklararvodet skiljde sig mer en vad jag hade kunnat tro. Den dyraste mäklaren skulle ha 25 000 kr mer än den billigaste. Och i detta fallet låg den billiga mäklaren högre i topplistan som finns att tillgå på hitta mäklares sajt. Mitt tips är verkligen att jämföra innan man säljer sin bostad!

  • Hej Katrin.
   Roligt att du fann tjänsten användbar!
   Vi har faktiskt enbart positiv respons och goda omdömmen från våra besökare som använt tjänsten Hittamäklare.
   Det är inte alltid den mäklare som är dyrast som är bäst.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Wow vilken bra artikel! Tusen tack.
  Denna har ökat mitt medvetande om mäklararvoden/mäklarprovisioner med flera 100%.
  Jag skall sälja min bostad snart och det är en djungel!

  • Hej Klipperian.
   Tack för en fin kommentar!
   Det är precis därför vi har skrivit denna artikel, för att folk enkelt skall kunna se vad en normal provision ligger på i Sverige.
   Lycka till med försäljningen av din bostad! Eller är det Klipperians lokal som skall säljas tro?

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Tack för en bra och tydlig artikel! Finns det några skillnader på mäklararvodena på olika geografiska ställen i landet för samma typ och storlek på bostad? Och kan man se skillnad på arvodet mellan t.ex. storstäder och småstäder?

  • Hej Fia.
   Tack för din kommentar.
   Det kan absolut skilja en del mellan olika städer och orter. Det beror mest på vilka mäklare och vilka mäklarfirmor som är aktiva i
   just det området. Mäklarbyrån Eklund Stockholm New york är till exempel normalt sett dyrare än Svensk fastighetsförmedling.
   I storstäderna är mäklararvoden normalt lite högre än i småstäderna men det behöver inte alltid vara så.
   På mindre orter nära havet kan provisionerna var betydligt högre än i storstaden ibland.

   Provisionen skiljer sig normalt sett ganska kraftigt om det är en villa eller en bostadsrätt som skall säljas som vi även nämner i artikeln.
   En villa eller ett friköpt radhus innebär mer jobb och längre försäljningstider vilket också medför att mäklarens arvode oftast är 30%-60% högre än för en bostadsrätt av motsvarande marknadsvärde.
   Sidan Hittamäklare som vi nämner ovan är därför perfekt.
   Där får du aktuella offerter för bostadsförsäljningar i just ditt område.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hejsan! Kan man få ett lägre mäklararvode ifall man själv fixar en köpare. Det är nämligen så att en kompis vill köpa min lägenhet, dock vill vi båda att en mäklare ska sköta affären. Men känner inte att jag vill betala fullt pris för detta. Kan man pruta på sitt mäklararvode i detta avseende? Eller kan man sköta hela affären via sin bank som kontrollerar papper och dylikt?

 9. Hej,

  tycker detta är en jättebra hemsida, där det är enkelt att hitta svar på de frågor man har i ämnet.

  //Annika

  • Hej Annika.
   Tack för den fina kommentaren och det fina omdömet!
   Det värmer.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Snälla hjälp!! Jag har anlitat en fastighetsmäklare som inte klarat av att sälja min lägenhet. Det har nu gått ca 5 veckor och jag känner att intresset från mäklarens sida är dåligt 🙁 Jag vill nu byta mäklare men är orolig för att få bekosta dubbla mäklararvoden. Hur kan jag lösa denna situation?

  • Hej Dominika.
   Vad tråkigt att höra att du hittat en dålig mäklare.
   Det är aldrig för sent att byta mäklare och det brukar inte kostna något att säga upp sitt avtal med mäklaren.
   Läs igenom avtalet och se vilka villkor som finns i just ditt avtal med mäklaren.
   Provision brukar man endast behöva betala om bostaden är såld.
   Du riskerar dock att få betala en ny avgift till Hemnet.se om du vill publicera bostaden med en ny mäklare.
   Använd hemsidan Hittamäklare som vi länkar till i artikeln ovan.

   Mvh admin på EKonomifokus

 11. Tack för denna artikel, bra och informativ.

  Har även följt rådet av er att köpa Shamaran Petrolium Corp och uppgången är över 20% sedan inköpet.

  Kalas.

  • Hej Marcus.
   Nu får vi bara hoppas att resten av aktietipsen också går bra!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej!

  Sitter just nu och har beslutsångest mellan tre olika mäklarfirmor – ESNY, Innerstadsspecialisten och Erik Olsson. Mellan dessa firmor skiljer det så mycket som 75 000 kr i arvode.

  Den dyraste mäklaren är nyanställd på det förstnämnda företaget, men har tydligen ett par år i branschen (även om jag inte kan hitta någon info om personen i fråga). De andra har 7 resp. 17 år i branschen. Alla erbjuder relativt lika tjänster och har värderat min bostadsrätt inom samma spann.

  Min fråga är väl egentligen hur stor skillnad det är på kundbas mellan dessa inom Stockholmsområdet? Jag har fastnat i tankegångar såsom att ESNY har den mest kapitalstarka kundkretsen, men är det verkligen så stor skillnad mäklarna emellan? Ska tilläggas att min lägenhet är en liten 2a på nedre Östermalm och det jag tänker då är att den är ”perfekt för de kapitalstarka föräldrarna” som ska hjälpa sin dotter/son flytta för första gången.

  Är det värt 75 000 kr extra i arvode för att anställa ESNY, eller är det lite väl saftigt? Vet du hur de ställer sig till att omförhandla sitt arvode? Lite lugnande ord hade suttit väldigt bra nu!

  Vänligen,
  Johan.

  • Hej Johan.
   Precis denna typ av frågor vill vi ha!
   Jag som svarar på denna fråga arbetar som mäklare i Göteborgsregionen och har flera års erfarenhet.
   Jag skall försöka svara utifrån hur jag själv hade valt mäklare om det var min lägenhet.
   Jag har bäst koll på Göteborgsregionen men även där är ESNY aktiva nuförtiden.
   Innerstadsspecialisten känner jag tyvärr inte till.

   Jag tycker inte att själva varumärket spelar så stor roll i detta fall så länge det är en relativt stor firma med resusrer nog att upprätthålla ett bra mailbaserat kundregister. ESNY har inte ett starkare kundregister än någon annan väletablerad firma i Stockholm.
   Dom vill dock gärna förmedla den bilden.

   Du borde välja en mäklare som:
   1. Är specialiserad på bostadsrätter i just din del av stan. Han/hon bör även ha minst 3 års erfarenhet av att mäkla i just din del av stan.
   Undvik mäklare som inte har bestämda distrikt utan ”jobbar i hela stan”
   2. Gör ett gott intryck på dig som person. Det ska vara en person som du känner dig bekväm med och kommer väl överens med.
   3. Gör ett proffsigt och engagerat intryck. Hitta någon som verkar benägen att anstränga sig för att du skall få bäst betalt.
   4. Gör snygga presentationer av bostaden. Kika på deras tidigare försäljningar och se till att det är duktiga fotografer som fotar och duktiga stylister ifall du tänkt styla. Bilderna och presentationen är superviktig och det har storstadsmäklarna oftast förstått.

   Jag tror faktiskt inte det är värt att betala 75.000 kr extra för ESNY om det inte är så att du fått ett extremt mycket bättre intryck av mäklaren på ESNY än från de andra. ESNY rekryterar/headhuntar ofta duktiga mäklare från andra firmor. Kanske har denna ESNY-mäklaren varit verksam på någon annan firma i något annat distrikt/stadsdel? Om så är fallet så tycker jag definitivt inte att du skall välja ESNY. Du vill ha ett proffs på bostadsrätter i just nedre Östermalm. Han/hon skall kunna nedre östermalm som sin egen bakgård och han/hon skall vara en trevlig person som lätt får en god kontakt med människor samtidigt som hen kan svaren på i princip alla frågor som kan tänkas ställas.

   Slutligen: Det är alltid värt att försöka pruta på arvodet. Nästan alla mäklare kan gå ner i arvode om det är det som krävs för att få in försäljningen. Använd dina offerter och berätta för mäklarna att du fått erbjudanden från andra mäklare.

   Skriv gärna om du funderar över något mer. Hoppas att mitt svar är till hjälp.

   Mvh admin på Ekonomifokus.

   • Hej.

    Tack för en väldigt bra och informativ och tydlig artikel. Vill dock säga att jag håller inte alls med dig gällande att vara försiktigt med en icke områdesbunden mäklare. Jag har jobbat i Stockholm och varit obunden såväl som bott få år i staden, dvs hade inte koll på allt som låg på gatorna intill (något vissa mäklarfirma försöker utmåla som jätteviktigt att veta). Mäklarens ENGAGEMANG är A och O. Jag lyckades med rekordpriser med absolut inte bästa lägenheterna, läste på området och vad som fanns på intilliggande kvarteer och fick sålt allt trots bland annat en period av tuff marknad (hösten 2008). En nyutbildade mäklare är troligen engagerad trots att den erbjuder lägre arvode, medans en rutinerad kommer då naturligtvis ha svårt att hålla samma engagemang om arvodet som kunden lägger som villkor är lågt (tackar då hellre själv nej), men har istället kunskapen ”i bakfickan” istället för låst av hjälp på kontoret. Titta istället på mäklarens arbetsbelastning. Hur många uppdrag sitter den på? Hur länge har de bostäderna varit ute? (Dvs mäklaren kanske har lovat för mycket eller är bara lat eller så har säljaren helt fel prisbild). Hur ser engagemanget ut i annonsen? Bilderna? Ritningar? Övrig information knapphändig? Ringer mäklaren upp obesvarade samtal? (Testa gärna). Hur snabbt besvarar mäklaren spekulanter mail, eller besvaras de alls? (Återigen, testa). I nästa stund är det alltså dina spekulanter som får den servicen, men ditt fokus var arvodet? Det kan bli ett beslut efter: du får vad du betalar eller ibland inte ens det. Dvs fokus ligger fel utan borde vara på: vem av mäklarna ger dig troligen mest betalt för bostaden?

    Jag har personligen tagit över x-antal uppdrag genom åren där andra mäklare misslyckats. Att gå ut som mäklare nr 2 är inte lätt utan snarare en tuff uppförsbacke, men jag/vi har lyckats mot oddsen varje gång. Dvs det finns ovärderliga ”värden” bakom arvodet som bör lyftas upp såsom exempelvis tillgänglighet och servicenivå men även: vem sköter budgivningen (finns mäklare tyvärr som använder sig av oregistrerade ”mäklare” som ringer efter bud, vilket inte är tillåtet men sker).

    Jag vill inte att mitt inlägg ska ses som ”smygreklam”, varför jag valt att inte gå ut med mitt namn.

    • Hej V.

     Då är vi överens om att vi inte är överens.
     Jag upplever att man som mäklare gör ett bättre jobb när man är specialist i det område som man arbetar i.
     Det är dessutom ännu bättre om man är specialiserad på antingen bostadsrätter eller villor.
     Man lär sig alla olika typer av bostäder i området. Man lär sig för och nackdelarna med olika bostadstyperna i de olika områdena osv.
     Jag skulle absolut välja en områdesspecialist om jag skulle sälja min bostad. Jag skulle dessutom välja en som var specialiserad på antingen villa eller bostadsrätt. Jag anser att specialisterna har en fördel gentemot mäklare som säljer alla möjliga typer av bostäder i alla möjliga typer av områden.

     Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Ingmarie.
   En duktig mäklare kommer att kosta er mellan 2% och 2,5%.
   Det innebär strax över 100.000 kr. Kom ihåg att detta endast är en uppskattning på vad en rimlig provision är på den prisnivån.
   Om mäklaren vill ha mer än det så borde du kunna pruta ner det.

   Mvh admin på EKonomifokus

 13. Hej,

  Vad är en rimligt fast % för en bostadsrätt som med lite flyt kan landa på närmare 2 milj i slutpris? Objekt finns i större stad, södra Sverige, ca 100 000 invånare i centralort, het bostadsmarknad.

  • Hej säljare.
   Du borde kunna få någon av de bättre mäklarna i ditt område att ta sig an uppdraget för runt 2,3-2,5%.
   Några mäklare kommer säkert att erbjuda 3% i sin offert men det skall du allt kunna förhandla ner.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Tack för denna artikel.
  Den hjälpte mig att ta reda på vilken kostnad mäklare tar ut. Jag hade tidigare lite svårt att vet vad det kostar att anlita fastighetsmäklare.
  Är det samma kostnad i mäklararvode för Stockholm, göteborg och Malmö eller skiljer det sig? Jag undrar även över mäklararvode för kustnära hus och lägenheter. Skiljer det sig i provision? Jag tänker på tex västkusten och östkusten. Bohuslän och Stockholms skärgård.

  • Hej Tina.
   Kostnad för mäklare baseras på priset på bostaden. Det gör att provisionerna räknat i kronor normalt sett är lite högre i Stockholm eftersom priserna där är högre. Annars skiljer det sig inte så mycket på procentsatserna. De största mäklarfirmorna är ju aktiva i samtliga storstäder såsom Fastighetsbyrån, Bjurfors, Svensk fastighetsförmedling, Länsförsäkringar fastighetsförmedling och Mäklarhuset.
   Sedan finns även de lite mindre märkena Eklund Stockholm New York (Esny), Erik Olsson, Husman Hagberg och Lundins fastighetsförmedling.
   De flesta mäklarbyråer jobbar ungefär på samma sätt i de olika städerna runt om i Sverige.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej Ekonomifokus!! Skulle sälja min lägenhet i Kungälv, ligger nära Göteborg. Provade både Hittamäklare.se och maklarofferter.se fast tyckte att Hittamäklares tjänst var klart den bästa utav dessa två 🙂 Dock blev det inte den billigaste offerten jag valde. Utan jag valde en mäklare hos Bjurfors. Detta för att jag tycker Bjurfors i Kungälv/Göteborg tar de snyggaste bilderna utav alla de mäklarfirmor som finns. Plus att den fastighetsmäklaren jag fick var väldigt trevlig och kämpade hårt när han skulle sälja min bostadsrätt.

  • Hej Tobias
   Kul att du hittade en duktig mäklare via hittamäklare.se. Ja kan hålla med dig om att Bjurfors verkligen satsar på snygga bilder i sina annonser. Därför kan det som sagt vara dumt att stirra sig blind på de olika mäklararvoden som erbjuds på marknaden. Det kan vara smart att kolla igenom de olika annonser som mäklaren har ute för tillfället och se hur han/hon har utformat dessa. Nu är ju Hittamäklare.se gratis så det var väl inte dumt att utnyttja den.

   Mvh: Admin på Ekonomifokus.se

 16. Hej Ekonomifokus.
  Jag pluggar till mäklare och håller på att bestämma mig kring vilken mäklarbyrå jag vill börja jobba på.
  Vilken av följande firmor tar lägst respektive högst snittprovision?
  – Länsförsäkringar fastighetsförmedling (Länsfast)
  – Svensk fastighetsförmedling
  – Fastighetsbyrån
  – Bjurfors
  – Esny, Eklund Stockholm New York
  – Erik Olsson
  – Husman Hagberg
  – Mäklarhuset
  – Bokedjan
  – Hemverket
  – Alvhem
  – ERA
  – Innerstadsspecialisten
  – Lundin fastighetsbyrå
  – M2
  – MOHV
  – Notar
  – Skandiamäklarna
  – Skeppsholmen Sotherbys

  Tänker jag rätt när jag vill välja en byrå med höga snittprovisioner?
  Eller hur tycker ni att man skall tänka när man väljer vilken mäklarfirma som man skall ha som arbetsgivare?

  • Hej.
   Kul att du skall bli mäklare! Hoppas att det går bra för dig. Att arbeta som mäklare är fantastiskt kul när det går bra.
   Mindre kul om det inte går så bra. Det är dock endast upp till dig själv, det är hårt arbete som gäller för att lyckas.

   Det var en gedigen lista du publicerade här!
   Den första frågan är ganska enkel att svara på.
   Lägst mäklararvode tar Hemverket. Där gör du det mesta arbete själv och Hemverket hjälper dig sedan med pappersarbetet.
   Högst snittarvode skulle jag tro att ESNY tar. Det är varumärket som är absolut mest profilerat som ett exklusivt varumärke.
   Det betyder dock inte att du bör sälja med ESNY när du har en dyr bostad. Det kan finnas bättre alternativ.

   Många av de varumärken som du nämner är riktiga mellanmjölks-varumärken. De erbjuder inget utöver det vanliga och känns ganska tråkiga.
   Skall man välja en av mellanmjölksalternativen så skall man nog satsa på de stora kedjorna Bjurfors, Fastighetsbyrån, Svensk fast eller Länsförsäkringar. Då kan du dra nytta av deras storlek och marknadsandelar.

   Jag tycker inte du skall använda snittprovision som en parameter när du skall välja arbetsgivare.
   Sikta på att välja den mäklarbyrån med det bästa varumärket och som har en marknadsandel på top 3 i det område/distrikt som du vill mäkla i.
   Se även till att firman du söker jobb hos har en bra chef och trevliga arbetskamrater som vill hjälpa dig i din karriär som fastighetsmäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Clegane.
   Ja det kommer dom med med stor sannolikhet att göra.
   Provisionerna i % kommer förmodligen endast minska lite men i kronor räknat så kommer dom definitivt att minska.
   Speciellt eftersom de så kallade steg-provisionerna inte kommer att ”slå in” lika ofta. Dvs nivån där den högre procentsatsen kickar in kommer inte att nås lika ofta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Hej,
  Hur ska man tänka kring steg-provision? Jag har anlitat en mäklare som tar 1,7 % upp till 103000 kr/kvm, därefter yttrligare 10 % på allt som kommer över den summan. Rekordförsäljningen i min förening ligger på 105000 kr/kvm. Gjorde jag rätt? Jag hade antagligen kunnat lägga ribban på 110000 kr/kvm istället för 105000. kr, men då hade kanske mäklaren gett upp och inte kämpat lika hårt som nu när han vittring på en bra provision…

  • Hej Sebastian.
   Det är svårt att säga om du gjorde rätt eller fel eftersom jag inte känner till förutsättningarna i ditt område osv. Men jag tycker att du tänker helt rätt.
   Förhoppningsvis anstränger sig din mäklare till max och priset blir skyhögt. Mäklaren kommer att då att tjäna bra men du kommer ju själv att få behålla 90% på allt över 105.000kr/kvm.
   Du blir alltså den stora vinnaren på ett nytt rekordpris i föreningen!

   Tänk även på att mäklararvodet är avdragsgillt så man kan säga att skatteverket betalar 22% av ditt mäklararvode i form av minskad skatt. Det gör att du endast betalar 78% av den totalt kostnaden inkl moms.
   Nu håller vi tummarna för att du slår nytt rekord!

   Mvh admin på EKonomifokus

 18. Hur kan man anse att 30-40k eller mer är rimligt? Hur mycket tid lägger mäklare på att sälja? Max 8 timmar, det blir en timpenning på 5000k, är det rimligt?

  En industriarbetare har ca 26k i månaden med 152 kr i timmen för 170 timmars arbete i månaden. Med arbetsgivaravgifter blir det ca 260kr i timmen.

  • Hej Arne.
   Mäklaren får normalt mellan 22%-30% av den indragna provisionen i lön. Du betalar inte heller en mäklare för antal arbetstimmar, du betalar för resultatet.
   Om du tror att du kan sälja bostaden själv och få ut ett lika bra slutpris som mäklaren så är det fritt fram för dig att göra det.
   Utbud och efterfrågan styr prissättningen på tjänsten precis som i de flesta andra branscher.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Självklart är prissättningen fri, men avgiften blir inte mer rimlig för det.

    I dagen bostadsmarknaden kan en apa sälja ett hus eller lägenhet.
    Jag har själv sålt ett hus och en lägenhet bara på grund av den orimlig avgiften mäklare tar.

    Det är inget större jobb att göra det själv. Och tro att mäklaren kommer vara ansvarig för att du kommer få flera hundratusen mer för ditt objekt är BS. Hus och lägenheter säljer sig själva i princip.

    Men visst, vill du betala någon som jobbar åt dig i max 8 timmar och tar betalt 40k, kör på.

    • Arne, att en mäklare enbart skulle lägga 8 timmar på ett objekt är nonsens. Det tar inte EN arbetsdag att utföra ett fullständigt arbete för ett objekt.

     Några av arbetsuppgifterna: Intagsmöte (här ingår bland annat värdering), rådgivning till säljare, objektbeskrivning, marknadsföring av objektet, budgivning, upprättande av likvidavräkning, boka tillträde med banken, tillträdesmöte, kontraktskrivningsmöte, visningar (oftast flertal visningar, bara här lägger mäklaren MINST 4 timmar på ett objekt), Journalföring, i vissa fall upprätta en boendekostnadskalkyl, hjälpa köpare att ansöka om lagfart/medlemskap i förening, upprätta ALLA handlingar som behövs för överlåtelsen/upplåtelsen, kontrollera vilka rättigheter som belastar en fastighet/bostadsrätt (exempelvis inteckningar och servitut) osv osv. Till detta tillkommer flertal andra punkter som en mäklare måste göra under sitt förmedlingsuppdrag.

     Klarar du av allt detta + en massa andra saker på 8 timmar så hade du blivit världens bästa mäklare. Det finns en anledning till varför mäklare generellt inte har mer än 4-5 objekt åt gången (och då jobbar man oftast betydligt mer än 40 timmar i veckan). Enligt dig hade man kunnat bolla med 30 objekt åt gången på en månad. Jag skulle säga att ett objekt kräver MINST en veckas arbete, det vill säga 40 timmar men ofta betydligt mer än så.

     • Hej Felix.

      Tusen tack för din input.
      Jag instämmer i allt du skriver.

      Mvh admin på Ekonomifokus

 19. Hej! Varit i kontakt med en mäklare som vill ha 75000 i grundarvode +20% på allt över 4,5 om han säljer min lilla 2a i Vasastan (Stockholm). Tycker att 20% verkar mkt och 10% mer rimligt, men vill inte att mäklaren tappar motivation om jag försöker förhandla om detta. Vad tycker ni?

  • Hej J.
   Jag tycker absolut att 20% låter för mycket.
   Jag är helt övertygad om att han/hon kommer att gå med på 10% på allt överstigande och han/hon kommer arbeta lika hårt med försäljningen ändå.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 20. Hej! Mina föräldrar har sålt sitt hus som ligger utan för Orrefors i Småland. De fick 350 000kr. Mäklaren ska ha 50 000kr. Då ingår deklaration, korten som togs och hans arvorde. Låter mycket tycker jag. Hade det inte varit bättre med 4% av köpesumman?/Med vänlig hälsning, Gullan

  • Hej Gullwi.
   När det handlar om så små köpeskillingar som 350.000 kr kan det ofta bli så att mäklararvodet blir en väldigt stor del i % av köpeskillingen.
   Du kommer nog aldrig hitta en mäklare som säljer huset för 4%. Det blir helt enkelt för lite pengar.
   Jag tror det är i princip omöjligt att hitta en duktig mäklare som hjälper dig för under 45.000 – 50.000 kr.
   50.000 kr är väldigt lite pengar i mäklarprovision om du jämför med försäljningar som görs i de delar av Sverige där bostadspriserna är högre.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej!
  Jag ska just välja mäklare för att sälja min bostadsrätt. Men jag ska inte lägga ut den till försäljning rikigt än, eftersom vi ska köpa en ny lägenhet först. Jag ska bara förbereda försäljningen nu, fota osv.
  Jag vill gärna ha trappstegsmodellen för mäklararvodet. Men alla de mäklare jag väljer mellan säger att nivån som ligger till grund för den modellen (över den nivå som de får 10%) kommer vi överens om den dagen vi lägger ut lägenheten till försäljning. De menar att det måste vara en nivå som är rimlig att nå upp till, och om marknaden hinner förändras måste man anpassa nivån. Men tänk om vi inte kommer överens då? Om mäklaren vill lägga nivån mycket lägre än vad jag vill? Då har de ju redan fotat och förberett för försäljning, kan jag i så fall dra mig ur utan att behöva betala något? Jag är rädd att jag då kommer tvingas gå med på en låg nivå som sedan ger mig ett dyrt arvode. Kan man inte komma överens om nivån innan man skriver avtal?

  • Hej Filip.
   Mitt tips är att ni skriver ett förmedlingsuppdrag redan nu när ni förbereder allt.
   Ni kommer överens om provisionen utifrån nuvarande prisläge. Om sedan priserna i ditt område har gått upp när det väl är skarpt läge så förhandlar ni om provisionen och justerar den med nya avtal.

   Jag är säker på att din mäklare kommer att gå med på att justera provisionen när det väl blir skarpt läge. Mäklaren kommer inte vilja tappa denna försäljning när han/hon lagt ner jobb och pengar på att fotografera bostaden osv.
   De seriösa mäklarfirmorna har i princip alltid förmedlingsuppdrag/uppdragsavtal där du som kund har rätt att säga upp avtalet utan att du skall behöva betala några kostnader (förutom ev Hemnet-avgift). Fram tills dess att man skrivit ett överlåtelseavtal/kontrakt med en köpare skall man ha rätt att säga upp uppdragsavtalet/förmedlingsuppdraget utan att några kostnader uppstår för dig som kund.
   Du kommer aldrig att tvingas gå med på en provision som du inte accepterat. Det skall stå klart och tydligt i förmedlingsuppdraget/uppdragsavtalet att inga kostnader tillkommer vid uppsägning av avtal innan en försäljning skett.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 22. Tack för en suverän artikel! Vi ska sälja vår lägenhet, och nu har jag en uppfattning om var arvodena ligger ungefär. Har sett att det börjar komma fler jämförelsesajter. Hur fungerar konkurrenterna såsom mäklarbud eller mäklarofferter?
  Sen undrar jag om man inte vill ha t.ex. deklarationshjälp, kan man då förhandla ner arvodet? Det verkar svårt att avgöra om ett arvode är bättre eller sämre om mäklarnas offerter innehåller olika tjänster.
  mvh
  Josef

  • Hej Josef.
   Kul att du uppskattar vår sida!

   Vi har gjort en genomgående analys av konkurrenterna till Hittamäklare och efter den så anser vi att Hittamäklare är överlägsna gentemot konkurrenterna mäklarbud, mäklarofferter osv.
   Hittamäklare erbjuder inte bara offertjämförelse utan även listor och statistik över mäklare och mäklarfirmor i Sverige. Den statistiken är guld värd.
   HM är betydligt mer genomarbetad och har anslutit i princip varenda mäklare i Sverige till sin tjänst.

   Oftast ingår ungefär samma tjänster i de olika mäklarfirmornas tjänsteutbud. Alla har professionella fotografer , alla annonserar hos Hemnet osv. Givetvis skall man undersöka vilka tjänster som ingår men om man håller sig till de firmor och mäklare som har goda omdömen så får man oftast ungefär samma innehåll i tjänsten. Den stora skillnaden är den individuella mäklaren.

   Gällande avdrag på arvodet om man vill välja bort tex deklarationshjälpen så borde det absolut vara möjligt. Det är ju ett moment som mäklaren slipper att utföra. Värdet på det? Omöjligt att säga. Det får bli en förhandling mellan mäklare och säljare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Arvode mäklare är något som jag tidigare inte förstått mig på. Denna artikel har gett mig insyn och information kring ämnet och nu förstår jag mer hur det fungerar med arvode för mäklare.

  • Hej.
   Va roligt att vi kan hjälpa till.
   Arvode för mäklare är något som det tidigare saknats vettig information kring på nätet.

   Mvh admin på EKonomifokus

 24. Hej.
  Jag vill bara ge ett gott betyg till Hittamäklare som ni tipsade om här.

  5 av 5 toasters (y)

  Jag fick en grym mäklare för en bra provision.

  • Hej Anna.
   Kul att du uppskattar vår artikel och även Hittamäklare.
   Just denna artikel om provision/arvode för fastighetsmäklare är vår mest lästa artikel och även mest uppskattade.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 25. Hej.
  Jag skall anlita en fastighetsmäklare och undrade över arvodet man betalar till en mäklare. Jag äger en bostadsrätt (rättare sagt en bostadsrättslägenhet) men har tidigare sålt ett hus/en villa (friköpt). Jag vilk tacka för denna text som gav mig bättre grepp om ämnet och de kostnader som man får betala för en mäklare.

  • Hej Marjut.
   Kul att du uppskattar vår artikel.
   Hoppas att allt går bra med värdering osv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 26. Hej
  I Mäklararvodet ingår oftast ”deklarationshjälp”
  Vad innebär detta? Går Mäklaren igenom alla kvitto och gör bedömningen vad som är avdragsgillt.
  Vad som är grundförbättring eller värdehöjande reparationer .
  Eller måste jag göra detta själv..
  Är ju inte så lätt.
  Mäklaren tar ju betalt för denna tjänsten

  • Hej Christer.

   Mäklaren brukar be dig att göra en sammanställning med alla utlägg/kostnader du haft för förbättrande åtgärder så som jag gör i detta exempel ungefär:

   Åtgärd: Byte av köksluckor
   Kostnad : 25.000 kr
   År då åtgärden utfördes: 2012
   Rot-avdrag?

   Mäklaren hjälper dig sedan att bedöma vilka åtgärder som är avdragsgilla samt under vilken kategori som de olika avdragen hamnar under.
   Du får sedan en färdig ifylld deklaration för försäljningen av mäklaren som du kan skicka in till skatteverket.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 27. Hej.
  Tack för denna artikel. Den underlättade kraftigt nu när jag skulle välja mäklare och förhandla mäklararvodet/provisionen för mäklare.

  • Hej Minna.
   Va roligt att du hade nytta av vår artikel.
   Lycka till med försäljningen av din lägenhet/ditt hus.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 28. Hej.
  Jag tycker det är förvirrande med alla namn och begrepp.

  Jag har hört vissa som kallar det för mäklaravgift, avgift för mäklare, mäklarkostnad, kostnad för mäklare, provision, betalning till mäklare osv osv. Vad är korrekt benämning?

  • Hej Ulla.
   Jag skulle säga att provision är det korrekta när det används en %-sats/procentsats för att avgöra hur mycket mäklaren får betalt.
   Arvode är korrekt då ersättningen till mäklaren är en fast summa i kronor.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 29. Hej.
  Jag har funderat på det faktum att arvoden/provisioner skiljer sig mellan storstäderna i Sverige,
  Det verkar dock som att mäklararvoden i Stockholm, göteborg och Malmö ungefär ligger på samma nivåer trots att sthlm och Gbg har betydligt högre bostadspriser är malmö.

  Kan det bero på att det faktiska arbetet inte skiljer sig särskillt mycket mellan en lägenhet/hus för 2 miljoner vs 4 miljoner ?

 30. Hej.
  När jag sålde min lägenhet i Stockholm i somras betalade jag 3,5 procent till mäklaren i provision.
  Bostaden kostade 3 miljoner kr.

  Betalade jag för mycket?

 31. Hej.
  Jag vet att kostnaden för provision till fastighetsmäklaren är avdragsgill men hur är det med kostnad för styling?
  Spelar det någon roll om mäklaren bakat in stylingkostnaden i arvodet eller om den betalas separat?

  • Hej Geir.
   Kostnad för styling är avdragsgill. Det spelar ingen roll om den betalas separat eller om den ingår i provisionen till mäklaren.
   Skatteeffektenblir densamma för dig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 32. Körde Hittamäklare förra året när jag skulle sälja mitt hus i Malmö.
  5 av 5 örnar till deras tjänst.

  Tack för mig.

 33. Tjenare.
  Jag skall jämföra lite olika mäklare och deras mäklararvode i Malmö nu i veckan har jag tänkt.
  Skall sälja en villa i utkanten. Värd ca 4 miljoner kronor. Något speciellt jag skall tänka på?

  • Hej Tyrone.

   Kika gärna i artikeln och sök på vår hemsida för svar på dina frågor.
   Återkom ifall du inte hittar bra svar på det du undrar över.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 34. Tror ni att det kommer att ändras något nu när 2017 har slagit om till 2018? Elller kommer arvoden för mäklarna att ligga kvar på samma nivåer som förra året?

 35. Hej,
  Ska man verkligen betala moms på mäklararvodet? 25%?
  Hur ska man ta upp mäklararvodet för avdrag i deklarationen, dvs med eller utan moms?
  Ifall man tar upp det utan moms, ska man momsdeklarera mäklararvodet separat i så fall..?

  • Hej Kristin.

   Ja när ett företag tar betalt av en privatperson så skall moms räknas med.
   Du skall ta upp totalbeloppet, dvs mäklararvodet inklusive moms i deklarationen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 36. Hej!
  Jag får hem en mäklare idag från en av de stora byråerna som ligger i premiumsegmentet i innerstaden i Gbg.
  Vad är rimligt att hans arvode ligger på? Har inget att jämföra med… Bör han ligga inom 2-3%??
  Jag bor i en 1:a 36 kvm, innerstaden Majorna/Linné, bostadsrätt.
  Med vänlig hälsning
  Madeleine

  • Hej Madeleine.

   Ja absolut. Någonstans mellan 2-3% är rimligt.
   Mellan 45.000 kr och 55.000 kr skall du kunna få en kompetent mäklare för till din lägenhet.
   Var lite tuff och förhandla till dig en bra deal.
   Lycka till!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 37. Hej! Jag säljer min villa och köpa en villa närmare mitt jobb. Jag har en köpare som vill betala 2 300 000 . Jag köpte den för 1 660 000 kr men har kvar ett lån på 400 000 på den. Nu undrar jag om priset på den ny bostad påverkar vinstskatt eller inte. Är det bättre att köpa dyrare bostad och har ett lån på den eller försöka hitta något som jag har råd att köpa utan att ta ett nytt bolån. Med vänlig hälsning Ewa

  • Hej Ewa.

   Storleken på vinstskatten som du skall betala när du säljer din bostad påverkas inte av hur mycket lån du har eller hur dyr din nya bostad är.
   Om du skall göra uppskov (skjuta upp betalningen av vinstskatten) så måste du köpa en lika dyr eller dyrare bostad för att kunna skjuta med dig hela vinsten.

   Hur dyr bostad du skall köpa är något som du själv måste besluta. Mitt tips är dock att du betalar av vinstskatten istället för att göra uppskov då det är mycket billigare i dagens läge när räntorna är låga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 38. Hej.
  Jag har ”gjort slut” med min mäklare av olika anledningar och fått en lista med de spekulanter som hen visat säljobjektet för. Anledningen är att mäklaren fortsatt har rätt till provision om någon av dessa som står med på listan kommer att köpa objektet utan att mäklaren för den skull ej längre är inblandad.
  Min fråga är då om det finns någon ”preskriptionstid” om hur länge mäklaren har rätt till denna provision?

  • Hej Fundersam.

   Det finns ingen preskriptionstid. Det är skälig tid som gäller. Jag känner inte till att denna skälig tid prövats i något rättsfall tidigare.
   Du kan inte sälja till någon av mäklarens anvisade spekulanter utan att betala provision om det inte finns särskilda förutsättningar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 39. Hej!

  Tack för alla tips om vad ett rimligt mäklararvode ska vara. Jag undrar bara om de uppgifter ni har i era svar är inkl moms eller om den tillkommer utöver de summor ni nämner.

  Mvh
  Hans

 40. Hej.

  Jag skall ev.sälja ett markområde inkl. lite skog. Mäklaren föreslår 4 % i provision. Jag är privatperson som säljer, alltså ingen företagare. Mäklaren vill därutöver ha 25 % moms på provisionen? Skall inte moms ingå i mäklararvodet (provisionen). Offerter till privatperson skall väl anges i inkl. moms. Utgångspriset har mäklaren föreslagit till ca 2 milj. Är provisionen väl hög för glesbyggd Gävleborg?

  Med vänlig hälsning
  Niklas

  • Hej Niklas.

   Jag kan tänka mig att den typen av mäklare är vana vid att det är ett företag som säljer skog och mark.
   Det är nog därför du fick en offert utan moms. Annars skall ju offerten inkludera moms.

   jag tycker 4% låter högt med tanke på att det är en bit mark som skall säljas.
   En sådan försäljning innebär oftast mindre bekymmer och arbete för mäklaren.
   Du kan säkerligen pruta ner det någon procent åtminstone.
   3% inkl moms borde du kunna få till.
   Lycka till med försäljningen!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 41. Hej!
  Här kommer en säsongsbetonad fråga inför en ev försäljning:
  Var brukar arvodet/provisionen ligga vid försäljning av fritidshus ute i Sthlms skärgård – det blir ju onekligen rätt mycket mer jobb om/när varje visning kräver båttransport ut till ö (som i mitt fall)?
  Eller lägger man div merkostnader utöver ett normalt arvode?

  • Hej Ulf.

   Det borde gå att hitta en mäklare som bakar in alla kostnader för resor osv i arvodet och tar den risken.
   Jag tror att du kan få en duktig mäklare som bakar in kostnaderna i provisionen för 100.000 kr – 120.000 kr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 42. Ha en mäklare som ev ska försöka sälja vår restaurang.
  Utgång med 5 mkr. med budgivning. Räknar med ca 5,5, – 6 mkr. ev mer.
  Mäklaren önskar 4% plus moms. Är det rimligt?

 43. Så här ligger det till. Jag kom i kontakt med en mäklare som jag tyckte verkade bra. Priset eller arvodet var lågt jämför med andra och mäklaren tyckte att vi skulle gå ut lite lägre än vad jag egentligen kände var bra. Men ett lägre utgångspris skulle locka fler till visningen och sedan dra igång en budgivning. Dock blev det ingen fart i budgivningen och vi landede bara 6% upp från utgång. Kan jag dra ur affären… och som marknaden ser ut nu så är jag lite tveksam till att försöka sälja bostad igen snabbt inpå. Som tur är har jag inte köpt något nytt ändå men behöver ändå flytta inom en snar framtid. Tar jag budet som ligger nu så går jag plus minis noll på affären. Borde jag vänta och försöka igen tycker ni? Kankse med ett högre utgångspris?
  Har ni några vettiga tankar kring detta?
  Det är ett attraktiv område utanför Malmö, inga liknande objekt ute just nu så lite svårt att jämföra. Hoppas på ett lugnande svar! Tack

  • Hej Henke.

   Du sitter i en bra sits som inte köpt något redan. Det gör att du kan vara lite mer kylig när du säljer din nuvarande bostad.
   Jag tycker definitivt att du skall vänta och testa igen. Gör ett nytt försök i januari 2018 så kan du hoppas på att marknaden blivit lite starkare. Gällande utgångspriset tycker jag inte att du skall höja det. Det fungerar bäst att ha ett utgångspris som ligger i den nedre delen av värderingsspannet. Du kommer med största sannolikhet inte att få mer betalt för din bostad bara för att du höjer utgångspriset.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 44. Om mäklaren inte hittat köpate inom den 3månaders perioden som avtalet gäller för det pris vi behöver ha för att det ska gå runt- dvs inte gå med förlust- sla vi betala arvode ändå?
  Han satte ett pris han trodde var rimmligt och nu har vi fortfarande inga bud!
  Kontraktet för hans ensamrätt gäller tom 3/3-18.

  • Hej Emywera.

   Normalt sett tar inte mäklare något betalt om mäklaren inte säljer bostaden.
   Kika vad som står i det förmedlingsuppdrag/uppdragsavtal som du skrivit med mäklaren.
   Det är väldigt ovanligt idag att mäklare ta betalt ifall mäklaren inte hittar en köpare till din bostad.

   När ensamrätten på 3 månade löper ut så gäller normalt en uppsägningstid på 10 dagar.
   Det innebär att du kan säga upp avtalet men att du inte kan påbörja en ny försäljning inom 10 dagar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 45. Räknas procentuellt arvode även vid dyrare objekt eller finns det ett tak för hur dyrt arvodet blir? Var ligger arvodet i procent i snitt idag?

  • Hej.
   Det är samma förutsättningar även för dyrare objekt.
   Många mäklarfirmor har dessutom speciella koncept för riktigt dyra och exklusiva bostäder.
   Provisionen varierar väldigt mycket mellan olika mäklarfirmor på dyrare objekt.
   En mäklare som normalt sett inte säljer så dyra bostäder brukar kunna erbjuda sig att göra jobbet för en väldigt låg procentsats medan de mäklarna som satsar på exklusiv-marknaden oftast håller fast vid sin provision på runt 1,5% – 2,5% oavsett bostadens pris.

   Mvh Ekonomifokus

 46. Hej!

  Jag tycker det är märkligt att mäklare tar så mycket mer betalt för att sälja bostadsrätter i storstäderna (500k+) än i de mellanstora städerna (100 – 200k inv.) Visst, objekten är dyrare. Men där jag bor i Umeå kan man få en normal mäklartjänst för ner mot 25k och de dyrare för 30-40k. Vid min senaste försäljning betalade jag ca 30k och fick ett mycket bra intryck och kommer anlita samma mäklare nästa gång om möjligt. Då ingick vanliga saker som enklare styling av lägenheten, bra fotograf, visningar både privat och i grupp osv.

  Varför ska mäklarna i de större städerna ta det dubbla i betalning och ibland 3-4 gånger så mycket? Lönen borde inte vara mycket högre eftersom löneläget inom andra yrken oftast bara är lite högre i större städer, inte tre gånger så hög lön. Jag har svårt att se vad alla extra pengar ska gå till när många mäklare i Sthlm verkar ta runt 75k. Det skulle vara intressant att få insikt av någon som arbetar som mäklare varför det är så här. Om det är tre gånger högre lön i Sthlm än i mellanstora städer för mäklare, eller om det är så svårsålt att väldigt många visningar måste hållas, eller om man lägger de extra 40-50k på reklam?

  • Hej Per.

   Mäklarbyråerna i storstäder lägger ej mer pengar på marknadsföring av sina objekt än vad de gör i små och mellanstora städer.
   Det skiljer sig inte heller något i löneupplägget mellan mäklare i storstaden gentemot mäklare i mindre städer.
   Mäklarna har i 99 fall av 100 en provisionsbaserad lön där mäklarens lön är mellan 20% och 30% (grovt räknat) av den totala provision som mäklaren drar in till sin mäklarbyrå.
   Dvs om en mäklare säljer 1 st objekt med 50.000 kr i provision ink moms (mot kund) så får mäklaren mellan 10.000 kr och 15.000 kr i lön för denna försäljning totalt inkl semesterersättning.
   Hur mycket mäklaren tjänar beror sedan på hur många objekt mäklaren säljer varje månad och hur mycket provision mäklaren lyckas ta av sina kunder för sina tjänster.

   Anledningen till att det är dyrare i storstäderna och städer där priserna är höga beror på efterfrågan och utbud.
   Tänk dig själv följande scenario:
   Du äger en bostadsrättslägenhet i centrala Göteborg för 5.000.000 kr.
   Du träffar några olika mäklare och den som du hört massor av goda omdömen om från grannar och bekanta, och som du tycker verkar mest proffsig tar 2% i provision.
   Du träffar en annan mäklare som inte verkar har så bra koll men han tar endast 0,5% i provision för att sälja din lägenhet.
   Vem väljer du?

   De flesta väljer mäklare nummer 1.
   Och där har du svaret. Mäklarnas provisionsnivåer baseras på efterfrågan.
   Om kunder är beredda att betala 2% för att få den bästa mäklaren så kommer den bästa mäklaren att ta 2% i provision.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tack för svar, misstänkte att det var något åt det hållet. Det känns ändå lite märkligt att det blir så pass stor skillnad. Min tanke är då att bra mäklare runt om i landet borde vilja flytta till större städer eftersom de kan få mycket högre provision där, och på så vis blir det ett överskott av mäklare i storstäderna och priserna drivs ner till en nivå som bara är lite högre än i mellanstora städer. Nu när de är 2-3 gånger så dyrt med mäklare i storstäder jämfört med mellanstora är det väldigt stor skillnad.
    Men jag frågade lite liknande på ett annat forum där vanliga personer svarade. Många verkade inte bry sig om mäklarkostnaden i någon större grad eftersom de flesta ändå gått så mycket med vinst. Det kan också vara en anledning att priserna i storstäderna fortsätter vara så pass mycket högre.

 47. Hej.
  Ska sälja min 57.5 kvd bostadsrätt i centrala Karlstad. Kommer gå mellan 1.3 till 1.6 millioner. Mäklaren som var här ville ha 3.5 procent. Är detta rimligt?

  • Hej Daniel.

   Det är inte orimligt men jag hade nog försökt att pruta ner provisionen till 3%. Det Borde mäklaren acceptera.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 48. Hej. Jag sålde mitt hus i Malmö för några månader sedan. Priset var 3 miljoner och jag betalade 2,5%. Vet ej om ni har någon nytta av det men 😊

 49. Hej, och tack för en fantastiskt informativ hemsida.

  Jag ska sälja en fastighet med lite skog och jakträtt i mellansverige. Jag kan tänka mig att det kommer att säljas för ungefär 450-500k. Jag har kontaktat två oberoende mäklare som båda sagt 5 % eller LÄGST 50.000 kr.

  Spontant känns 50.000 kr väldigt mycket pengar för ett objekt i den prisklassen.

  Vad är kutym?

  • Hej Bjarne.

   Procentuellt är det högt med 5% men i kronor räknat är det absolut rimligt.
   De flesta mäklarna har ett minimum-arvode och för fastigheter är 50.000 kr absolut ett rimligt minimum.
   Hade det varit en bostadsrätt hade du säkert kunnat hitta en mäklare som tar 25-30.000 kr för att sälja en bostadsrätt i den prisklassen.
   Jag tror inte att du kommer hitta någon billigare än så ifall du skall ha en kompetent mäklare med rätt kunder och rätt kunskap för att sälja denna fastighet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 50. Hej.
  Jag sålde nyss mitt hus på Tjörn som ligger i västra Götaland.
  Jag betalade 2% i provision och huset kostade 5 miljoner. Jag jämförde mellan Fastighetsbyrån, Svensk fast, Länsförsäkringar och Bjurfors.

  Valet föll till slut på en superduktig tjej på Bjurfors som heter Hanna.

  Jag ville bara dela med mig med lite information ifall det kan hjälpa någon.

  • Hej Jan-Åke.

   Tusen tack för din kommentar. All information är värdefull och vi tackar och bugar för att du delar med dig.

   Mvh admin på EKonomifokus

 51. Hej
  Ska sälja min fritidshus nära Uppsala. Kommer gå mellan 1,3 till 1,5 miljoner. Mäklaren som var här ville 6%. Är detta rimligt?

  • Hej Mila.

   Jag tycker det låter lite i överkant.
   Normalt arvode för ett fritidshus i den prisklassen bör ligga runt 60.000 kr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 52. Hej!
  Ska sälja min lägenhet i Lund och funderar på Hemverket med fast arvode. Vilka nackdelar finns det att sälja via Hemverket. Lägenhetens värde ligger runt 2 miljoner.

  • Hej Lisa.

   Jag tror du är dumsnål om du säljer med hemverket.
   Spekulanterna kommer inte känna sig trygga efter visningen när du som säljare har haft visningen själv.
   Allt du säger på visningen kommer de att ta med en stor nypa salt.
   Spekulanterna kommer vara skeptiska till allt som händer i affären.
   Detta kommer med största sannolikhet (statistik visar samma sak) att leda till att det du sparar in på mäklararvodet förlorar du flera gånger om i ett lägre slutpris.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 53. Hej

  Ska snart sälja min bostadsrätt som var nyproduktion 2010.
  Jag gjorde en hel del tillval, förca 35000, men vad jag förstår kan inte tillval vid köp av nyproduktion räknas av när man ska deklarera vinstskatten. Ni har tidigare skrivit här att det kan man. Vadär riktigt?
  Mvh Elisabeth

  • Hej Elisabeth.

   Tillval vid köp av en nyproduktion är absolut avdragsgilla.
   De är en del av anskaffningsutgiften för bostaden.
   Du räknar pris på lägenheten + tillval = totalkostnad. Totalkostnaden är din anskaffningsutgift.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 54. Hej
  Jag har fått ett halvt svar av dig på e-posten, men får inte upp resten av svaret när jag trycker på linken. Kan du hjälpa mig? När jag är inne på skatteverkets sida, så skriver de att man inte kan dra av dessa kostnaderna. Men jag menar att de är värdehöjande, som värmeslingor under klinkers, spotlights i badrummet, elektrisk handukstorkare, speciella duschdörrar,persienner och exklusiva garderobsdörrar. Tacksam för helt svar.
  Vänliga hälsningar Elisabeth

 55. Är det verkligen rätt att förenklat säga att Skatteverket betalar 22% av mäklararvodet? Det är väl mer rätt att säga att jag inte betalar skatt på mäklarvodet? Skatteverket betalar ju ingenting till mig och dessutom har jag redan betalat moms på arvodet.

  • Hej Lovisa.

   Nej det är inte helt rätt. Det är därför vi använder uttrycket ”förenklat”.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 56. Tjabba.

  Jag sålde mitt hus i en kommun i närheten av Göteborg.
  Kostnaden för mäklaren blev till slut nästan 100.000kr. Dock blev det en grymt bra försäljning så det kändes värt det. Jag ville bara dela med mig lite 😊
  Priset på mitt hus var 4.000.000kr.

  // Steve

 57. Tjabba

  Va tror ni nu om 2019-2020?
  Om priserna går ner så lär mäklarnas provisioner minska. Eller funkar det inte så?

  //Oliwer

  • Hej Oliwer.

   Ja normalt sett så tjänar mäklarna lite mindre generellt när priserna sjunker.
   Det beror på att steg-provisionerna inte kickar in lika frekvent.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 58. Tjenare Ekonomifokus.

  Skiljer sig provisionerna mellan de olika firmorna? Tex Fastighetsbyrån och Länsförsäkringar fastighetsförmedling?

  • Hej Tim.

   Ja det kan skilja sig lite. Vissa mäklarbyråer profilerar sig som exklusiva och mäklarna där tar oftast lite högre provisioner.
   Dock brukar det oftast gå att pruta ner deras provisioner.

   mvh admin på Ekonomifokus

 59. Hej Andreas på Ekonomifokus.se!
  Hur tolkar man uppgifterna angivna på hittamaklare.se om antal säljannonser som varje mäklare har publicerat? Hur har man kommit fram till dessa siffror?
  Ett objekt som inte säljs brukar mäklarna ta bort och lägga ut på nytt efter ett tag igen. Det är faktiskt många gånger så nu för tiden!
  Även publicerat värde flerdubblas av samma anledning.
  Så ett högre tal under dessa rubriker kan betyda ett sämre mäklararbete egentligen, eller har jag fel?
  Gällande antal rekommendationer vill jag påstå att det kan tyda på bra mäkleri förutsatt att rekommendationerna endast kan komma från behöriga personer dvs personer som har fått sina objekt sålda.
  Tacksam för ett förtydligande
  Bästa hälsningar
  Johan Westlund

  • Hej Johan.

   Statistiken för antal publicerade annonser och publicerat värde stämmer vad jag vet.
   Jag har för mig att Hittamäklare mäter på varje enskild annons egna objekt-ID.
   Om en och samma bostadsannons publiceras flera gånger så räknas den endast som 1 st.

   För rekommendationerna har Hittamäklare ett system där mäklaren måste skicka in säljarens namn, telefonnummer och e-mail adress till Hittamäklare.
   Hittamäklare gör stickkontroller och håller koll så att inte mäklarna fuskar med rekommendationerna.

   Hittamäklare är väldigt seriösa och deras statistik går faktiskt att lita på. Jag jobbar själv som mäklare och vet att deras system är pålitliga och att statistiken stämmer närmast perfekt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 60. Hejsan.

  Jag testade Hittamäklare för min försäljning och jag måste hålla med er. Det fungerade grymt bra!
  Jag sålde en lägenhet i Umeå och lyckades pruta ner arvodet rejält hos den mäklare som Jag till slut valde.

  Rittva

  • Hej Rittva

   Kul att du är nöjd med den tjänst som vi rekommenderat till dig.

   Mvh admin på EKonomifokus

 61. Hej och tack för en mycket bra hemsida!

  Tror ni att mäklarna kommer att tjäna mindre nu när priserna går ner lite?
  Provisionerna borde bli lägre?

  //

  • Hej Mecklare GBG.

   Snittprovisionerna kommer med största sannolikhet att gå ner i takt med att priserna sjunker.

   mvh admin på EKonomifokus

  • Hej No.

   Du borde kunna hitta en vettig mäklare som gör det för runt 25 000 kr – 30 000 kr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 62. Hej Andreas! Jag ska sälja min lägenhet som är värderad till ca 1,2-1,3 milj kr, den ligger centralt i Malmö på 43 kv. Min mäklare vill ha 45 000 kr i grundprovision och sedan 10% på allt över 1,2 milj, låter det rimligt?

  • Hej Karlsson.

   Jag tycker det låter lite dyrt.
   Jag tycker du skall ta in fler offerter och jämföra mäklarna.
   Du borde kunna hitta någon bra som gör det för 35.000 – 40.000 kr.

   Mvh admin på EKonomifokus

 63. Tack för snabb återkoppling! Är det idé att förhandla både grundprovisionen och försöka få ner procentsatsen på 10% också? 🙂

  • Hej igen Karlsson.

   Försök att få upp 10%:aren till en nivå som du tror är där slutpriset kommer att landa.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Måste ge er en supereloge för mkt bra information . Ska kontakta min mäklare som vill ha 90000:- mitt hus kostar 975000:- .det har nu varit till salu ca fyra mån . Men vågar ej byta då avgifter för mäklarens utgifter är för höga med tanke på min ekonomi . Svensk fastighetsförmedling . Har däremot blivit väl bemött . Men nu förstår jag att det är högt . Tack

   • Hej Lottie.

    Ja 90.000 kr i mäklararvode för ett hus som kostar 975.000 kr är skyhögt.
    Du borde kunna hitta någon vettig mäklare som gör det för runt 45-55.000 kr.

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Tack snälla för ett så bra svar och så snabbt ! Ska kontakta honom i morgon o säga till att det inte är bra . Har ju haft objektet ute ca fem månader . Mvh Lottie

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here