Mäklararvode / provision (sälja bostad)

176
Mäklararvode och provision

Precis som i alla branscher så skiljer sig priserna för tjänster från företag till företag.
Inom mäklarbranschen kan priserna skilja sig mellan olika företag men även mellan mäklare inom samma företag. Det beror på att mäklaren normalt sett bestämmer sitt eget pris. En duktig mäklare som har gott om rutin och marknadskännedom tar mer betalt för sina tjänster än en mäklare som precis fått sin licens. Det handlar om konkurrens.

En nyutexaminerad fastighetsmäklare kan sällan konkurrera med de mer rutinerade mäklarna om inte den nyutexaminerade sänker sin provision. Du som kund får sedan avgöra om du hellre anlitar den rutinerade och duktiga mäklaren för en högre provision eller den nya orutinerade som är billigare i provision.

Mäklararvode 2019 & 2020 – normalt och rimligt

Nedan följer några exempel på normala mäklararvoden för 2019-2020.
Dessa nivåer kan skilja från kommun till kommun och från mäklare till mäklare men för att kunna göra en bra guide till er läsare måste vi generalisera det hela.

Bostadsrättens pris (kr)Normal provision/arvode (kr)
500.000 – 1.000.00030.000 – 40.000
1.000.000 – 2.000.00035.000 – 55.000
2.000.000 – 3.000.00055.000 – 90.000
3.000.000 –60.000 –

För friköpta hus och radhus är provisionerna normalt sett 30-50 % högre än på bostadsrätter eftersom det är mer jobb och ansvar för mäklaren att sälja en friköpt bostad än en bostadsrätt.

Nuvarande snittprovisioner i hela Sverige 2020

Villor

 • Snitt i procent: 2,8 %
 • Snitt i kronor: 71 100 kr
 • Median: 65 000 kr

Bostadsrätter 

 • Snitt i procent: 2,6 %
 • Snitt i kronor: 55 400 kr
 • Median: 48 500 kr

Anlita en mäklare för pappersarbetet

Om du endast vill anlita en mäklare som sköter allt pappersarbete i affären, ett så kallat skrivuppdrag så kan du räkna med att det kostar ca 10.000 kr upp till 25.000 kr.

Hämta in offerter från olika mäklare och jämför deras tjänster

För att se vad mäklarna i just din kommun/stad kan erbjuda i form av tjänst och arvode/provision kan du nyttja den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Det är helt gratis att fylla i en ansökan och du förbinder dig inte till något. Du får då hjälp att samla in offerter och att jämföra olika mäklare som är aktiva där du bor. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita.

Hittamäklare.se kan du även se betyg på alla mäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i ditt område.

Olika upplägg för provisionen

Som bostadssäljare kan man få flera olika alternativ på provisionsupplägg när man skall sälja. Mäklaren lämnar oftast dessa tre olika alternativ för dig som säljare att välja mellan. Nedan följer exempel på hur förslagen kan se ut:

Exempel 1: Normal procentsats
Mäklaren tar 4 % av bostadens slutpris i provision.
Dvs om slutpriset på bostaden blir 1.000.000 kr så tar mäklaren 40.000 kr i provision.

Exempel 2: Stegrande provision
Mäklaren tar 30.000 kr i grundprovision + 10 % på den del av köpeskillingen som överstiger 1.000.000 kr.
(Dvs om bostaden säljs för 1.100.000 kr blir provisionen totalt 40.000 kr (30.000 kr + 10.000 kr).
Denna variant kallas även för steg-provision.

Exempel 3: Fast arvode
Mäklaren tar ett fast arvode om 40.000 kr oavsett bostadens slutpris.

Jämför arvoden och mäklarnas tjänster där du bor med Hittamäklare.se.

Mäklarnas egna prissättning av sin tjänst

Varje enskild mäklare sätter priset för sina tjänster. De får riktlinjer från företaget de jobbar på men de har ganska fria tyglar. Om du som kund framstår som okunnig och ”enkel” så kan mäklaren försöka med att ta ut ett högre pris för sin tjänst. Det är faktiskt så att kunder som är pålästa och är lite tuffa i förhandlingen betalar betydligt lägre provisioner/arvoden för samma tjänst än ”enkla” kunder. Se till att vara påläst och jämför mäklarnas arvoden för att undvika att betala onödiga tusenlappar till mäklaren.

Mäklararvodet är inte alltid det viktigaste

Tänk på att när du anlitar en mäklare lägger du ett väldigt stort ansvar i den mäklarens händer. Denna person skall hjälpa dig att få så bra betalt för din bostad som det bara går på rådande marknad. Din bostad kan vara värd flera miljoner kronor. Det innebär att minsta lilla snedsteg av mäklaren kan innebära att du kanske har gått miste om upp till flera hundra tusen kronor när försäljningen är över.

Avdragsgillt

Glöm inte att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen.
Det innebär att du minskar din vinst/ökar din förlust genom att göra avdrag för mäklararvodet i deklarationen. Därmed minskar du den skatt som du ska betala för din vinst eller ökar den skatt som du får tillbaka vid förlust.
Man kan lite förenklat säga att skatteverket betalar 22 % av det mäklararvode som du betalar när du gör en vinst och ca 15 % när du gör förlust på din bostad.

Arvoden och provisioner skiljer sig i olika delar av landet

Som vi nämner ovan så kan provisionerna/arvoden skilja sig i olika delar av Sverige.
Använd därför Hittamäklare.se för att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där just du bor.
Med offerterna kan du skapa dig en bild över hur provisionerna ligger i ditt område samt välja ut den mäklare som du tror kommer kommer gör det bästa jobbet med din försäljning.

176 KOMMENTARER

 1. Hej på er EF.
  Jag testade Hittamäklare nu när jag skulle sälja min villa utanför Kungälv.
  Jag måste säga att det fungerade grymt bra! Jag fick 5st offerter, bjöd hem 3st av mäklarna på ett möte och valde till slut en kille på Bjurfors i Kungälv som jag var grymt nöjd med.
  Jag lyckades pruta ner mäklararvodet eftersom jag hade flera olika offerter att jämföra med.
  5 av 5 toasters till Hittamäklare.se

  • Hej Marie-Louise.
   Tack för ditt omdöme.
   Vi får faktiskt samma reaktion från i princip samtliga av våra besökare som använder tjänsten.
   Den fungerar faktiskt väldigt väl.

   Mvh Admin på Ekonomifokus

 2. Tack för denna artikel. Det finns väldigt lite att läsa om mäklarprovisioner på nätet genrellt. Vareför tror ni att det är sånt hysch hysch om detta ämne? Vill mäklarna inte att det ska vara tydligt vad dom tar betalt?

  • Det stämmer att det ofta kan vara svårt att skapa sig en bild av vad en mäklare tar i provision. Detta beror på att det skiljer sig så extremt mycket mellan olika mäklare på hur mycket dom tar i provision. Läs gärna vår guide för hur du skall tänka när du väljer mäklare:
   Guide till att välja mäklare eller testa Hittamäklare.se.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • 2018-08-31
   Hejsan, såhär fungerar mäklarprovisioner.
   Provisionen är baserad på utgångspriset av objektet. Självklart tar mäklaren en lägre procentuell provision på objekt med högre pris än objekt som har ett lägre pris.

   T.e.x en tvårummare för 600 000 kr kan mäklaren ta 6% d.v.s. 36 000 kr i arvode.
   En villa för 16 miljoner kr kan mäklaren ta ett arvode på 2% det blir 320 000 kr i arvode. Det finns ett snitt i storstad på ca 4% och i landsbygd på ca 6% i arvode. Allt beror på vad din bostad är värd. Det diskuterar ni när mäklaren kommer på intag, det är inget som står på hemsidan eftersom det beror på värdet.

   Ha också i åtanke att det är inte mäklaren som tjänar dessa pengar, det gör Mäklarfirman och mäklaren får sin procentandel, det kan röra sig om 20% alltså en LÖN på 7 200 kr om han säljer en tvårummare för 600 000 kr. Resten av arvodet (80%) går till marknadsföring, annonser på Hemnet, i Bostadsbilagan i tidningar, annonser i lokalpress eller på internet, beställning av ritningar/planlösningar, objektsbeskrivningar, fotograf, stylist, fast lön till mäklarassistent, leverans (bud) av objektsbeskrivningar, hyra för mäklarbyråns kontor, datorer, dataprogram, skyltar, reklamlappar, telefonkostnader, firmabilar, bensin, hemsida som ständigt uppdateras o.s.v.

   En mäklare måste sälja ett objekt i veckan för att få en månadslön på ca 30 000 kr före skatt enligt ovanstående exempel.
   Skrivet av Ireen Bertilsson

 3. Hej Ekonomifokus.
  Tack för en fin artikel om mäklararvode.
  Jag undrar om det är så att de bästa mäklarna söker sig till vissa mäklarföretag/mäklarbyråer?

  Jag tänker såhär:; Om man är en toppmäklare, söker man sig då till någon/några speciella företag eller spelar det då ingen roll om man jobbar på till exempel Fastighetsbyrån?
  Kan man trjäna bättre eller ta ett högre arvode när man arbetar på vissa mäklarbyråer?

  • Hej blivande mäklare.
   Det stämmer till viss del att vissa mäklare byter till andra mäklarbyråer när dom arbetat upp sig till en hög försäljningsnivå.
   Dock beror det oftast på den deal som mäklaren har med sin nuvarande arbetsgivare samt vad andra byråer kan erbjuda.
   När jag säger deal så menar jag hur stor del av indragen provision som mäklaren får i lön.
   Om en mäklare drar in 100.000 kr till mäklarföretaget får mäklaren oftast behålla runt 25% av den summan i lön.
   Oftast får man en lägre procent/sämre deal hos de största mäklarfirmorna såsom Fastighetsbyrån, Svensk fastighetsförmedling osv.
   Dock erbjuder dessa firmor oftast en hög marknadsandel och mer reklam vilket innebär att det blir enklare att sälja fler bostäder.

   Det finns ju även premiumbolag såsom ESNY, Bjurfors, Erik Olsson osv som gärna vill ligga i premiumsegmentet och sälja dyrare bostäder.
   Ofta kan dessa firmor locka till sig duktiga mäklare från de stora kedjorna. Det kan vara lockande att man som mäklare inte behöver sälja lika stora volymer men ändå tjäna lika mycket pengar. Det är ju så genrellt att provisionen blir högre ju dyrare objekt man säljer.

   Jag skulle ändå säga att svaret på din fråga är ja. Det är ofta så att mäklarbyråerna i premiumsegmentet har en tendens att locka till sig mäklare som presterar bra på de större kedjorna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej EF.
  Brukar mäklararvoden ändra sig från år till år?
  Jag undrar om dom till exempel justeras upp med inflationen årligen 2% eller liknande.

  Jag undrar även om mäklararvode och mäklarprovision är samma sak?

  • Hej.
   Mäklararvoden och provisioner justeras automatiskt upp i takt med att priserna på bostäder stiger.
   Lek med tanken att en mäklare tar 2% i provision. Om bostaden värde stiger så stiger även mäklarens arvode.

   Det finns mäklare som tar ett fast arvode i kronor, tex Hemverket.
   Dessa tvingas att höja sitt fasta pris allt eftersom inflationen stiger i Sverige.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Skickade in en ansökan till Hitta mäklare för att jämföra när jag skulle sälja min lägenhet i centrala Stockholm. Storleken på min lägenhet var 120 kvm och mäklararvodet skiljde sig mer en vad jag hade kunnat tro. Den dyraste mäklaren skulle ha 25 000 kr mer än den billigaste. Och i detta fallet låg den billiga mäklaren högre i topplistan som finns att tillgå på hitta mäklares sajt. Mitt tips är verkligen att jämföra innan man säljer sin bostad!

  • Hej Katrin.
   Roligt att du fann tjänsten användbar!
   Vi har faktiskt enbart positiv respons och goda omdömmen från våra besökare som använt tjänsten Hittamäklare.
   Det är inte alltid den mäklare som är dyrast som är bäst.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Wow vilken bra artikel! Tusen tack.
  Denna har ökat mitt medvetande om mäklararvoden/mäklarprovisioner med flera 100%.
  Jag skall sälja min bostad snart och det är en djungel!

  • Hej Klipperian.
   Tack för en fin kommentar!
   Det är precis därför vi har skrivit denna artikel, för att folk enkelt skall kunna se vad en normal provision ligger på i Sverige.
   Lycka till med försäljningen av din bostad! Eller är det Klipperians lokal som skall säljas tro?

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Tack för en bra och tydlig artikel! Finns det några skillnader på mäklararvodena på olika geografiska ställen i landet för samma typ och storlek på bostad? Och kan man se skillnad på arvodet mellan t.ex. storstäder och småstäder?

  • Hej Fia.
   Tack för din kommentar.
   Det kan absolut skilja en del mellan olika städer och orter. Det beror mest på vilka mäklare och vilka mäklarfirmor som är aktiva i
   just det området. Mäklarbyrån Eklund Stockholm New york är till exempel normalt sett dyrare än Svensk fastighetsförmedling.
   I storstäderna är mäklararvoden normalt lite högre än i småstäderna men det behöver inte alltid vara så.
   På mindre orter nära havet kan provisionerna var betydligt högre än i storstaden ibland.

   Provisionen skiljer sig normalt sett ganska kraftigt om det är en villa eller en bostadsrätt som skall säljas som vi även nämner i artikeln.
   En villa eller ett friköpt radhus innebär mer jobb och längre försäljningstider vilket också medför att mäklarens arvode oftast är 30%-60% högre än för en bostadsrätt av motsvarande marknadsvärde.
   Sidan Hittamäklare som vi nämner ovan är därför perfekt.
   Där får du aktuella offerter för bostadsförsäljningar i just ditt område.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hejsan! Kan man få ett lägre mäklararvode ifall man själv fixar en köpare. Det är nämligen så att en kompis vill köpa min lägenhet, dock vill vi båda att en mäklare ska sköta affären. Men känner inte att jag vill betala fullt pris för detta. Kan man pruta på sitt mäklararvode i detta avseende? Eller kan man sköta hela affären via sin bank som kontrollerar papper och dylikt?

 9. Hej,

  tycker detta är en jättebra hemsida, där det är enkelt att hitta svar på de frågor man har i ämnet.

  //Annika

  • Hej Annika.
   Tack för den fina kommentaren och det fina omdömet!
   Det värmer.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Snälla hjälp!! Jag har anlitat en fastighetsmäklare som inte klarat av att sälja min lägenhet. Det har nu gått ca 5 veckor och jag känner att intresset från mäklarens sida är dåligt 🙁 Jag vill nu byta mäklare men är orolig för att få bekosta dubbla mäklararvoden. Hur kan jag lösa denna situation?

  • Hej Dominika.
   Vad tråkigt att höra att du hittat en dålig mäklare.
   Det är aldrig för sent att byta mäklare och det brukar inte kostna något att säga upp sitt avtal med mäklaren.
   Läs igenom avtalet och se vilka villkor som finns i just ditt avtal med mäklaren.
   Provision brukar man endast behöva betala om bostaden är såld.
   Du riskerar dock att få betala en ny avgift till Hemnet.se om du vill publicera bostaden med en ny mäklare.
   Använd hemsidan Hittamäklare som vi länkar till i artikeln ovan.

   Mvh admin på EKonomifokus

 11. Tack för denna artikel, bra och informativ.

  Har även följt rådet av er att köpa Shamaran Petrolium Corp och uppgången är över 20% sedan inköpet.

  Kalas.

  • Hej Marcus.
   Nu får vi bara hoppas att resten av aktietipsen också går bra!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej!

  Sitter just nu och har beslutsångest mellan tre olika mäklarfirmor – ESNY, Innerstadsspecialisten och Erik Olsson. Mellan dessa firmor skiljer det så mycket som 75 000 kr i arvode.

  Den dyraste mäklaren är nyanställd på det förstnämnda företaget, men har tydligen ett par år i branschen (även om jag inte kan hitta någon info om personen i fråga). De andra har 7 resp. 17 år i branschen. Alla erbjuder relativt lika tjänster och har värderat min bostadsrätt inom samma spann.

  Min fråga är väl egentligen hur stor skillnad det är på kundbas mellan dessa inom Stockholmsområdet? Jag har fastnat i tankegångar såsom att ESNY har den mest kapitalstarka kundkretsen, men är det verkligen så stor skillnad mäklarna emellan? Ska tilläggas att min lägenhet är en liten 2a på nedre Östermalm och det jag tänker då är att den är ”perfekt för de kapitalstarka föräldrarna” som ska hjälpa sin dotter/son flytta för första gången.

  Är det värt 75 000 kr extra i arvode för att anställa ESNY, eller är det lite väl saftigt? Vet du hur de ställer sig till att omförhandla sitt arvode? Lite lugnande ord hade suttit väldigt bra nu!

  Vänligen,
  Johan.

  • Hej Johan.
   Precis denna typ av frågor vill vi ha!
   Jag som svarar på denna fråga arbetar som mäklare i Göteborgsregionen och har flera års erfarenhet.
   Jag skall försöka svara utifrån hur jag själv hade valt mäklare om det var min lägenhet.
   Jag har bäst koll på Göteborgsregionen men även där är ESNY aktiva nuförtiden.
   Innerstadsspecialisten känner jag tyvärr inte till.

   Jag tycker inte att själva varumärket spelar så stor roll i detta fall så länge det är en relativt stor firma med resusrer nog att upprätthålla ett bra mailbaserat kundregister. ESNY har inte ett starkare kundregister än någon annan väletablerad firma i Stockholm.
   Dom vill dock gärna förmedla den bilden.

   Du borde välja en mäklare som:
   1. Är specialiserad på bostadsrätter i just din del av stan. Han/hon bör även ha minst 3 års erfarenhet av att mäkla i just din del av stan.
   Undvik mäklare som inte har bestämda distrikt utan ”jobbar i hela stan”
   2. Gör ett gott intryck på dig som person. Det ska vara en person som du känner dig bekväm med och kommer väl överens med.
   3. Gör ett proffsigt och engagerat intryck. Hitta någon som verkar benägen att anstränga sig för att du skall få bäst betalt.
   4. Gör snygga presentationer av bostaden. Kika på deras tidigare försäljningar och se till att det är duktiga fotografer som fotar och duktiga stylister ifall du tänkt styla. Bilderna och presentationen är superviktig och det har storstadsmäklarna oftast förstått.

   Jag tror faktiskt inte det är värt att betala 75.000 kr extra för ESNY om det inte är så att du fått ett extremt mycket bättre intryck av mäklaren på ESNY än från de andra. ESNY rekryterar/headhuntar ofta duktiga mäklare från andra firmor. Kanske har denna ESNY-mäklaren varit verksam på någon annan firma i något annat distrikt/stadsdel? Om så är fallet så tycker jag definitivt inte att du skall välja ESNY. Du vill ha ett proffs på bostadsrätter i just nedre Östermalm. Han/hon skall kunna nedre östermalm som sin egen bakgård och han/hon skall vara en trevlig person som lätt får en god kontakt med människor samtidigt som hen kan svaren på i princip alla frågor som kan tänkas ställas.

   Slutligen: Det är alltid värt att försöka pruta på arvodet. Nästan alla mäklare kan gå ner i arvode om det är det som krävs för att få in försäljningen. Använd dina offerter och berätta för mäklarna att du fått erbjudanden från andra mäklare.

   Skriv gärna om du funderar över något mer. Hoppas att mitt svar är till hjälp.

   Mvh admin på Ekonomifokus.

   • Hej.

    Tack för en väldigt bra och informativ och tydlig artikel. Vill dock säga att jag håller inte alls med dig gällande att vara försiktigt med en icke områdesbunden mäklare. Jag har jobbat i Stockholm och varit obunden såväl som bott få år i staden, dvs hade inte koll på allt som låg på gatorna intill (något vissa mäklarfirma försöker utmåla som jätteviktigt att veta). Mäklarens ENGAGEMANG är A och O. Jag lyckades med rekordpriser med absolut inte bästa lägenheterna, läste på området och vad som fanns på intilliggande kvarteer och fick sålt allt trots bland annat en period av tuff marknad (hösten 2008). En nyutbildade mäklare är troligen engagerad trots att den erbjuder lägre arvode, medans en rutinerad kommer då naturligtvis ha svårt att hålla samma engagemang om arvodet som kunden lägger som villkor är lågt (tackar då hellre själv nej), men har istället kunskapen ”i bakfickan” istället för låst av hjälp på kontoret. Titta istället på mäklarens arbetsbelastning. Hur många uppdrag sitter den på? Hur länge har de bostäderna varit ute? (Dvs mäklaren kanske har lovat för mycket eller är bara lat eller så har säljaren helt fel prisbild). Hur ser engagemanget ut i annonsen? Bilderna? Ritningar? Övrig information knapphändig? Ringer mäklaren upp obesvarade samtal? (Testa gärna). Hur snabbt besvarar mäklaren spekulanter mail, eller besvaras de alls? (Återigen, testa). I nästa stund är det alltså dina spekulanter som får den servicen, men ditt fokus var arvodet? Det kan bli ett beslut efter: du får vad du betalar eller ibland inte ens det. Dvs fokus ligger fel utan borde vara på: vem av mäklarna ger dig troligen mest betalt för bostaden?

    Jag har personligen tagit över x-antal uppdrag genom åren där andra mäklare misslyckats. Att gå ut som mäklare nr 2 är inte lätt utan snarare en tuff uppförsbacke, men jag/vi har lyckats mot oddsen varje gång. Dvs det finns ovärderliga ”värden” bakom arvodet som bör lyftas upp såsom exempelvis tillgänglighet och servicenivå men även: vem sköter budgivningen (finns mäklare tyvärr som använder sig av oregistrerade ”mäklare” som ringer efter bud, vilket inte är tillåtet men sker).

    Jag vill inte att mitt inlägg ska ses som ”smygreklam”, varför jag valt att inte gå ut med mitt namn.

    • Hej V.

     Då är vi överens om att vi inte är överens.
     Jag upplever att man som mäklare gör ett bättre jobb när man är specialist i det område som man arbetar i.
     Det är dessutom ännu bättre om man är specialiserad på antingen bostadsrätter eller villor.
     Man lär sig alla olika typer av bostäder i området. Man lär sig för och nackdelarna med olika bostadstyperna i de olika områdena osv.
     Jag skulle absolut välja en områdesspecialist om jag skulle sälja min bostad. Jag skulle dessutom välja en som var specialiserad på antingen villa eller bostadsrätt. Jag anser att specialisterna har en fördel gentemot mäklare som säljer alla möjliga typer av bostäder i alla möjliga typer av områden.

     Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Ingmarie.
   En duktig mäklare kommer att kosta er mellan 2% och 2,5%.
   Det innebär strax över 100.000 kr. Kom ihåg att detta endast är en uppskattning på vad en rimlig provision är på den prisnivån.
   Om mäklaren vill ha mer än det så borde du kunna pruta ner det.

   Mvh admin på EKonomifokus

 13. Hej,

  Vad är en rimligt fast % för en bostadsrätt som med lite flyt kan landa på närmare 2 milj i slutpris? Objekt finns i större stad, södra Sverige, ca 100 000 invånare i centralort, het bostadsmarknad.

  • Hej säljare.
   Du borde kunna få någon av de bättre mäklarna i ditt område att ta sig an uppdraget för runt 2,3-2,5%.
   Några mäklare kommer säkert att erbjuda 3% i sin offert men det skall du allt kunna förhandla ner.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Tack för denna artikel.
  Den hjälpte mig att ta reda på vilken kostnad mäklare tar ut. Jag hade tidigare lite svårt att vet vad det kostar att anlita fastighetsmäklare.
  Är det samma kostnad i mäklararvode för Stockholm, göteborg och Malmö eller skiljer det sig? Jag undrar även över mäklararvode för kustnära hus och lägenheter. Skiljer det sig i provision? Jag tänker på tex västkusten och östkusten. Bohuslän och Stockholms skärgård.

  • Hej Tina.
   Kostnad för mäklare baseras på priset på bostaden. Det gör att provisionerna räknat i kronor normalt sett är lite högre i Stockholm eftersom priserna där är högre. Annars skiljer det sig inte så mycket på procentsatserna. De största mäklarfirmorna är ju aktiva i samtliga storstäder såsom Fastighetsbyrån, Bjurfors, Svensk fastighetsförmedling, Länsförsäkringar fastighetsförmedling och Mäklarhuset.
   Sedan finns även de lite mindre märkena Eklund Stockholm New York (Esny), Erik Olsson, Husman Hagberg och Lundins fastighetsförmedling.
   De flesta mäklarbyråer jobbar ungefär på samma sätt i de olika städerna runt om i Sverige.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej Ekonomifokus!! Skulle sälja min lägenhet i Kungälv, ligger nära Göteborg. Provade både Hittamäklare.se och maklarofferter.se fast tyckte att Hittamäklares tjänst var klart den bästa utav dessa två 🙂 Dock blev det inte den billigaste offerten jag valde. Utan jag valde en mäklare hos Bjurfors. Detta för att jag tycker Bjurfors i Kungälv/Göteborg tar de snyggaste bilderna utav alla de mäklarfirmor som finns. Plus att den fastighetsmäklaren jag fick var väldigt trevlig och kämpade hårt när han skulle sälja min bostadsrätt.

  • Hej Tobias
   Kul att du hittade en duktig mäklare via hittamäklare.se. Ja kan hålla med dig om att Bjurfors verkligen satsar på snygga bilder i sina annonser. Därför kan det som sagt vara dumt att stirra sig blind på de olika mäklararvoden som erbjuds på marknaden. Det kan vara smart att kolla igenom de olika annonser som mäklaren har ute för tillfället och se hur han/hon har utformat dessa. Nu är ju Hittamäklare.se gratis så det var väl inte dumt att utnyttja den.

   Mvh: Admin på Ekonomifokus.se

 16. Hej Ekonomifokus.
  Jag pluggar till mäklare och håller på att bestämma mig kring vilken mäklarbyrå jag vill börja jobba på.
  Vilken av följande firmor tar lägst respektive högst snittprovision?
  – Länsförsäkringar fastighetsförmedling (Länsfast)
  – Svensk fastighetsförmedling
  – Fastighetsbyrån
  – Bjurfors
  – Esny, Eklund Stockholm New York
  – Erik Olsson
  – Husman Hagberg
  – Mäklarhuset
  – Bokedjan
  – Hemverket
  – Alvhem
  – ERA
  – Innerstadsspecialisten
  – Lundin fastighetsbyrå
  – M2
  – MOHV
  – Notar
  – Skandiamäklarna
  – Skeppsholmen Sotherbys

  Tänker jag rätt när jag vill välja en byrå med höga snittprovisioner?
  Eller hur tycker ni att man skall tänka när man väljer vilken mäklarfirma som man skall ha som arbetsgivare?

  • Hej.
   Kul att du skall bli mäklare! Hoppas att det går bra för dig. Att arbeta som mäklare är fantastiskt kul när det går bra.
   Mindre kul om det inte går så bra. Det är dock endast upp till dig själv, det är hårt arbete som gäller för att lyckas.

   Det var en gedigen lista du publicerade här!
   Den första frågan är ganska enkel att svara på.
   Lägst mäklararvode tar Hemverket. Där gör du det mesta arbete själv och Hemverket hjälper dig sedan med pappersarbetet.
   Högst snittarvode skulle jag tro att ESNY tar. Det är varumärket som är absolut mest profilerat som ett exklusivt varumärke.
   Det betyder dock inte att du bör sälja med ESNY när du har en dyr bostad. Det kan finnas bättre alternativ.

   Många av de varumärken som du nämner är riktiga mellanmjölks-varumärken. De erbjuder inget utöver det vanliga och känns ganska tråkiga.
   Skall man välja en av mellanmjölksalternativen så skall man nog satsa på de stora kedjorna Bjurfors, Fastighetsbyrån, Svensk fast eller Länsförsäkringar. Då kan du dra nytta av deras storlek och marknadsandelar.

   Jag tycker inte du skall använda snittprovision som en parameter när du skall välja arbetsgivare.
   Sikta på att välja den mäklarbyrån med det bästa varumärket och som har en marknadsandel på top 3 i det område/distrikt som du vill mäkla i.
   Se även till att firman du söker jobb hos har en bra chef och trevliga arbetskamrater som vill hjälpa dig i din karriär som fastighetsmäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Clegane.
   Ja det kommer dom med med stor sannolikhet att göra.
   Provisionerna i % kommer förmodligen endast minska lite men i kronor räknat så kommer dom definitivt att minska.
   Speciellt eftersom de så kallade steg-provisionerna inte kommer att ”slå in” lika ofta. Dvs nivån där den högre procentsatsen kickar in kommer inte att nås lika ofta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Hej,
  Hur ska man tänka kring steg-provision? Jag har anlitat en mäklare som tar 1,7 % upp till 103000 kr/kvm, därefter yttrligare 10 % på allt som kommer över den summan. Rekordförsäljningen i min förening ligger på 105000 kr/kvm. Gjorde jag rätt? Jag hade antagligen kunnat lägga ribban på 110000 kr/kvm istället för 105000. kr, men då hade kanske mäklaren gett upp och inte kämpat lika hårt som nu när han vittring på en bra provision…

  • Hej Sebastian.
   Det är svårt att säga om du gjorde rätt eller fel eftersom jag inte känner till förutsättningarna i ditt område osv. Men jag tycker att du tänker helt rätt.
   Förhoppningsvis anstränger sig din mäklare till max och priset blir skyhögt. Mäklaren kommer att då att tjäna bra men du kommer ju själv att få behålla 90% på allt över 105.000kr/kvm.
   Du blir alltså den stora vinnaren på ett nytt rekordpris i föreningen!

   Tänk även på att mäklararvodet är avdragsgillt så man kan säga att skatteverket betalar 22% av ditt mäklararvode i form av minskad skatt. Det gör att du endast betalar 78% av den totalt kostnaden inkl moms.
   Nu håller vi tummarna för att du slår nytt rekord!

   Mvh admin på EKonomifokus

 18. Hur kan man anse att 30-40k eller mer är rimligt? Hur mycket tid lägger mäklare på att sälja? Max 8 timmar, det blir en timpenning på 5000k, är det rimligt?

  En industriarbetare har ca 26k i månaden med 152 kr i timmen för 170 timmars arbete i månaden. Med arbetsgivaravgifter blir det ca 260kr i timmen.

  • Hej Arne.
   Mäklaren får normalt mellan 22%-30% av den indragna provisionen i lön. Du betalar inte heller en mäklare för antal arbetstimmar, du betalar för resultatet.
   Om du tror att du kan sälja bostaden själv och få ut ett lika bra slutpris som mäklaren så är det fritt fram för dig att göra det.
   Utbud och efterfrågan styr prissättningen på tjänsten precis som i de flesta andra branscher.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Självklart är prissättningen fri, men avgiften blir inte mer rimlig för det.

    I dagen bostadsmarknaden kan en apa sälja ett hus eller lägenhet.
    Jag har själv sålt ett hus och en lägenhet bara på grund av den orimlig avgiften mäklare tar.

    Det är inget större jobb att göra det själv. Och tro att mäklaren kommer vara ansvarig för att du kommer få flera hundratusen mer för ditt objekt är BS. Hus och lägenheter säljer sig själva i princip.

    Men visst, vill du betala någon som jobbar åt dig i max 8 timmar och tar betalt 40k, kör på.

    • Arne, att en mäklare enbart skulle lägga 8 timmar på ett objekt är nonsens. Det tar inte EN arbetsdag att utföra ett fullständigt arbete för ett objekt.

     Några av arbetsuppgifterna: Intagsmöte (här ingår bland annat värdering), rådgivning till säljare, objektbeskrivning, marknadsföring av objektet, budgivning, upprättande av likvidavräkning, boka tillträde med banken, tillträdesmöte, kontraktskrivningsmöte, visningar (oftast flertal visningar, bara här lägger mäklaren MINST 4 timmar på ett objekt), Journalföring, i vissa fall upprätta en boendekostnadskalkyl, hjälpa köpare att ansöka om lagfart/medlemskap i förening, upprätta ALLA handlingar som behövs för överlåtelsen/upplåtelsen, kontrollera vilka rättigheter som belastar en fastighet/bostadsrätt (exempelvis inteckningar och servitut) osv osv. Till detta tillkommer flertal andra punkter som en mäklare måste göra under sitt förmedlingsuppdrag.

     Klarar du av allt detta + en massa andra saker på 8 timmar så hade du blivit världens bästa mäklare. Det finns en anledning till varför mäklare generellt inte har mer än 4-5 objekt åt gången (och då jobbar man oftast betydligt mer än 40 timmar i veckan). Enligt dig hade man kunnat bolla med 30 objekt åt gången på en månad. Jag skulle säga att ett objekt kräver MINST en veckas arbete, det vill säga 40 timmar men ofta betydligt mer än så.

     • Hej Felix.

      Tusen tack för din input.
      Jag instämmer i allt du skriver.

      Mvh admin på Ekonomifokus

 19. Hej! Varit i kontakt med en mäklare som vill ha 75000 i grundarvode +20% på allt över 4,5 om han säljer min lilla 2a i Vasastan (Stockholm). Tycker att 20% verkar mkt och 10% mer rimligt, men vill inte att mäklaren tappar motivation om jag försöker förhandla om detta. Vad tycker ni?

  • Hej J.
   Jag tycker absolut att 20% låter för mycket.
   Jag är helt övertygad om att han/hon kommer att gå med på 10% på allt överstigande och han/hon kommer arbeta lika hårt med försäljningen ändå.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 20. Hej! Mina föräldrar har sålt sitt hus som ligger utan för Orrefors i Småland. De fick 350 000kr. Mäklaren ska ha 50 000kr. Då ingår deklaration, korten som togs och hans arvorde. Låter mycket tycker jag. Hade det inte varit bättre med 4% av köpesumman?/Med vänlig hälsning, Gullan

  • Hej Gullwi.
   När det handlar om så små köpeskillingar som 350.000 kr kan det ofta bli så att mäklararvodet blir en väldigt stor del i % av köpeskillingen.
   Du kommer nog aldrig hitta en mäklare som säljer huset för 4%. Det blir helt enkelt för lite pengar.
   Jag tror det är i princip omöjligt att hitta en duktig mäklare som hjälper dig för under 45.000 – 50.000 kr.
   50.000 kr är väldigt lite pengar i mäklarprovision om du jämför med försäljningar som görs i de delar av Sverige där bostadspriserna är högre.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej!
  Jag ska just välja mäklare för att sälja min bostadsrätt. Men jag ska inte lägga ut den till försäljning rikigt än, eftersom vi ska köpa en ny lägenhet först. Jag ska bara förbereda försäljningen nu, fota osv.
  Jag vill gärna ha trappstegsmodellen för mäklararvodet. Men alla de mäklare jag väljer mellan säger att nivån som ligger till grund för den modellen (över den nivå som de får 10%) kommer vi överens om den dagen vi lägger ut lägenheten till försäljning. De menar att det måste vara en nivå som är rimlig att nå upp till, och om marknaden hinner förändras måste man anpassa nivån. Men tänk om vi inte kommer överens då? Om mäklaren vill lägga nivån mycket lägre än vad jag vill? Då har de ju redan fotat och förberett för försäljning, kan jag i så fall dra mig ur utan att behöva betala något? Jag är rädd att jag då kommer tvingas gå med på en låg nivå som sedan ger mig ett dyrt arvode. Kan man inte komma överens om nivån innan man skriver avtal?