Hem Bostad Sälja fastighet eller bostadsrätt Privatmäklaren – omdöme & recension

Privatmäklaren – omdöme & recension

2
Privatmäklaren - omdöme

Privatmäklaren.se är Sveriges ”billigaste” mäklare, dvs de tar det lägsta arvodet/provisionen av alla mäklare i Sverige. De tar 17 500 kr i arvode för en försäljning varav 3500 kr är en startavgift som man måste betala även om bostaden inte säljs. Om bostaden inte sålts inom 12 månader får man betala ytterligare 3500 kr i förlängningsavgift.

Eftersom arvodet är så lågt så får man göra en del av försäljningsarbetet själv, till exempel hålla i visningarna. Upplägget är alltså detsamma som konkurrenten Hemverket erbjuder.

Tips!
För att se vilka arvoden mäklarna i din kommun/stad erbjuder kan du nyttja hemsidan Hittamäklare.se. Där får du hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor.

Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Privatmäklarens tjänst

YouTube video

I videon ovan beskriver Privatmäklaren själva sin tjänst.

Nackdelar med Privatmäklaren

 • Man får hålla i visningarna själv
 • Tar ut en startavgift på 3500 kr (som du inte får tillbaka om bostaden inte säljs)
 • Förlängningsavgift på 3500 kr tillkommer om bostaden inte sålts efter 12 månader (om du vill fortsätta annonsera ytterligare 12 månader)
 • Kontraktsskrivning sker på distans (avtalen postas eller mailas för utskrift) och inte på mäklarens kontor.

Fördelar med Privatmäklaren

 • Professionella fotografer
 • Lågt arvode
 • Annonserar din bostad på Hemnet, Booli, Hittahem & Boneo.
 • Upprättar kontrakt och alla dokument
 • Smidigt
 • Producerar och skickar ut tryckta visningsbroschyrer
 • Erbjuder ett system för budgivningen (sms-bud och mail-bud)
 • Man är inte uppbunden med 3-månaders ensamrätt som hos de flesta traditionella mäklare

Privatmäklaren vs Hemverket

Privatmäklarens största konkurrent är Hemverket. De erbjuder väldigt likvärda tjänster.

MomentPrivatmäklarenHemverket
Uppstartsavgift3 500 kr5 000 kr
Slutarvode14 000 kr15 000 kr
Totalt arvode (inom 12 månader)17 500 kr20 000 kr
Förlängningsavgift efter 12 månader3 500 kr5 000 kr
Proffsfotografering ingårJaJa
Registrerade mäklare med rätt utbildningJaJa
Annonseringsmöjlighet på HemnetJaJa
Annons på Booli ingårJaJa
Annons på Boneo ingårJaNej
Annons på Hittahem ingårJaNej
Visningen sköts av ägarenJaJa
Budgivning sköts av mäklareJaJa
Överlåtelseavtal och köpekontrakt skickas ut av mäklareJaJa
Tillträdeshandlingar ingår och sköts av mäklare och bankenJaJa
Kundnöjdhet Eniro5/54,5/5
Kundnöjdhet hitta.se5/53/5
Kundnöjdhet HittaMäklare4.8/54.3/5
Kundnöjdhet google4,8/54,1/5
Kundnöjdhet facebook5/53,9/5
Källa 2020-01-31: Privatmäklaren.se

Läs mer här på Ekonomifokus om: Hemverket.se

Vårt omdöme & åsikt

Anledningen till att man anlitar en mäklare är för att man får maximalt betalt för sin bostad, för att mäklaren sköter allt arbete och att man kan känna sig trygg med att en expert sköter allt. När man anlitar mäklare som Hemverket och Privatmäklaren är det inte en mäklare som sköter alla moment. Du får själv göra en del av jobbet och riskerar att ställa till det för dig om du inte sköter det på rätt sätt.

Det finns några olika aktörer som erbjuder denna typ av mäklartjänst där man själv får göra en del av jobbet. Hemverket är en aktör, Privatmäklaren är en annan. Det finns både fördelar och nackdelar med denna typ av mäklartjänst. Den största fördelen är såklart att arvodet är lågt och den största nackdelen är att man måste göra en del av arbetet själv.

Vår erfarenhet och åsikt är att de flesta privatpersoner gör ett sämre jobb med visningar och kundkontakter än en professionell och påläst mäklare vilken kan leda till att spekulanterna inte känner sig lika trygga i affären och därmed är beredda att betala mindre för bostaden. En av anledningarna till att mäklare får mer betalt är att spekulanterna känner sig tryggare när svar på deras frågor och uppgifter kommer från en mäklare istället för säljaren. När man är på visning känner man inte att man kan lita på säljarens svar på samma sätt som om man frågar en mäklare. Trygga spekulanter ger oftast ett högre slutpris.

Spekulanter vågar oftast inte heller ställa frågor på samma sätt till säljaren som till en mäklare eftersom man är rädd att säljaren tar illa vid sig om man ställer för tuffa frågor. Mäklaren är oberoende och tar inte illa upp av tuffa frågor om bostaden.

Trygga spekulanter ger oftast ett högre slutpris

Du bör fråga dig själv om du klarar av att hålla i visningarna och svara på spekulanternas frågor själv på ett bra sätt. Det kommer oftast ganska kluriga frågor från spekulanter och har du inte full koll så riskerar du inte bara att se dum ut, du riskerar även att spekulanterna känner sig otrygga och inte lägger lika höga bud på grund av det.

Om du är ute efter att spara pengar på mäklararvodet skall du alltså tänka en gång extra om du tänker rätt eller om du riskerar att vara ”dumsnål” när du väljer det billigaste alternativet. Hur mycket mer en ”vanlig” mäklare (en mäklare som gör allt jobb) kan få ut i slutpris går inte att säga eftersom någon sådan statistik inte går att ta fram. Du får helt enkelt själv göra bedömningen om du vill chansa och spara in på arvodet eller inte. Du kan alltid hitta vanliga mäklare som tar rimliga arvoden för sina tjänster om du anstränger dig lite och jämför ett gäng olika mäklare.

Läs vår artikel om: Normala och rimliga mäklararvoden

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

2 KOMMENTARER

 1. Sökte om bolån via Bluestep men nekades då bostaden såldes genom Hemverket. Jag hade ingen aning om att banker kunde neka pga vilken mäklare som håller i försäljningen! Det är ju inte mäklaren som ska betala av lånet, det är ju jag…

  • Hej Anna.

   Det låter konstigt. Bankerna har ju dock rätt att sätta sina regler själva så det är väl så att Bluestep inte godkänner den typen av mäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här