Privatmäklaren – omdöme & recension

Privatmäklaren - omdöme

Privatmäklaren.se är Sveriges ”billigaste” mäklare, dvs de tar det lägsta arvodet/provisionen av alla mäklare i Sverige. De tar 17 500 kr i arvode för en försäljning. Eftersom arvodet är så lågt så får man göra en del av försäljningsarbetet själv. Upplägget är alltså detsamma som ”lågprismäklaren” Hemverket. Man sparar pengar på att arvodet är lågt men skjuter man sig själv i foten när man inte räknar med det värde som en vanlig mäklare tillför?

En rapport från värderingsdata visar att fastighetsmäklare får i snitt 26% högre slutpriser än privatpersoner som säljer sin bostad utan hjälp av mäklare. Privatmäklaren.se blir lite som ett mellanting mellan att sälja själv och att anlita en mäklare. Vi skall kika närmare på deras tjänst.

Jämför ”vanliga” mäklare innan du bestämmer dig
För att se vad mäklarna i just din kommun/stad kan erbjuda i form av tjänst och arvode/provision kan du nyttja den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Det är helt gratis att fylla i en ansökan och du förbinder dig inte till något. Du får då hjälp att samla in offerter och att jämföra olika mäklare som är aktiva där du bor. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita.

På Hittamäklare.se kan du även se betyg på alla mäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i ditt område.

Privatmäklarens tjänst

I videon ovan beskriver Privatmäklaren själva sin tjänst.

Nackdelar med Privatmäklaren

 • Värderar inte bostaden baserat på lokal marknadskunskap
 • Kan ej svara på frågor och samtal från spekulanter innan visning
 • Bokar inte spekulanterna på visningarna (du får hjälpa till)
 • Sköter ej visningarna
 • Erbjuder inte kunskap och expertis om den lokala bostadsmarknaden
 • Erbjuder inte ett lokalt spekulantregister (mäklarnas register med potentiella köpare)
 • Tar ut en startavgift på 3500 kr (som du inte får tillbaka om bostaden inte säljs)

Fördelar med Privatmäklaren

 • Professionella fotografer
 • Lågt arvode
 • Annonserar din bostad på Hemnet, Booli osv
 • Upprättar kontrakt och alla dokument
 • Smidigt
 • Upprättar visningsbroschyrer
 • Erbjuder ett system för budgivningen (sms-bud och mail-bud)

Vårt omdöme

Det finns ett par olika aktörer som erbjuder denna typ av mäklartjänst. Hemverket är en, Privatmäklaren.se är en annan. Det finns både fördelar och nackdelar med denna typ av mäklartjänst. Den största fördelen är såklart att arvodet är lågt och den största nackdelen är att denna typ av försäljningar oftast ger ett lägre slutpris enligt vår erfarenhet.

Anledningen till att man anlitar en mäklare är för att man får maximalt betalt för sin bostad, för att mäklaren sköter allt arbete och att man kan känna sig trygg med att en expert sköter allt. De pengar man sparar in på arvodet genom att sälja bostaden helt själv, utan mäklare, riskerar man att förlora flera gånger om på det lägre slutpriset. Privatmäklarens tjänst är som sagt en sorts mellanting mellan att sälja själva och att anlita en vanlig mäklare.

Vår erfarenhet säger att denna typ av mäklartjänst lämpar sig bäst för billiga bostäder, dvs bostäder med ett pris på max 500 000 – 600 00 kr. Har du en bostad som är dyrare än så rekommenderar vi att du anlitar en vanlig mäklare istället.

Läs gärna vår artikel: Anlita mäklare eller inte

En av anledningarna till att vanliga mäklare får mer betalt är att spekulanterna känner sig tryggare när svar på deras frågor och uppgifter kommer från en mäklare istället för säljaren. När man är på visning känner man inte att man kan lita på säljarens svar på samma sätt som om man frågar en mäklare. Trygga spekulanter ger oftast ett högre slutpris.

Man vågar oftast inte heller ställa frågor på samma sätt till säljaren som till en mäklare eftersom man är rädd att säljaren tar illa vid sig om man ställer för tuffa frågor. Mäklaren är oberoende och tar inte illa upp av tuffa frågor om bostaden.

Trygga spekulanter ger oftast ett högre slutpris

Du bör fråga dig själv om du klarar av att hålla i visningarna och svara på spekulanternas frågor själv på ett bra sätt. Det kommer oftast ganska kluriga frågor från spekulanter och har du inte full koll så riskerar du inte bara att se dum ut, du riskerar även att spekulanterna känner sig otrygga och inte lägger lika höga bud på grund av det.

Vår erfarenhet är att denna typ av mäklartjänst lämpar sig bäst för billiga bostäder

Om du är ute efter att spara pengar på mäklararvodet skall du alltså tänka en gång extra om du tänker rätt eller om du riskerar att vara ”dumsnål” när du väljer det billigaste alternativet. Hur mycket mer en vanlig mäklare kan få ut i slutpris är omöjligt att säga eftersom någon sådan statistik inte finns tillgänglig. Du får helt enkelt själv göra bedömningen om du vill chansa och spara in på arvodet eller inte. Du kan alltid hitta vanliga mäklare som tar rimliga arvoden för sina tjänster.

Läs vår artikel om: Normala och rimliga mäklararvoden

Som vi nämner ovan:
Använd den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se för att jämföra mäklarna och samla in offerter. Det är helt gratis att fylla i en ansökan och du förbinder dig inte till något. Använd offerterna när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

2 KOMMENTARER

 1. Sökte om bolån via Bluestep men nekades då bostaden såldes genom Hemverket. Jag hade ingen aning om att banker kunde neka pga vilken mäklare som håller i försäljningen! Det är ju inte mäklaren som ska betala av lånet, det är ju jag…

  • Hej Anna.

   Det låter konstigt. Bankerna har ju dock rätt att sätta sina regler själva så det är väl så att Bluestep inte godkänner den typen av mäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here