Slutpriser – Hus, bostadsrätter & lägenheter

slutpriser hus och bostadsrätter

Slutpris är det pris som bostaden säljs för. Det är inte alltid slutpriset är detsamma som det sista budet i budgivningen. Priset kan justeras efter det att budgivningen är klar, till exempel kan slutpriset justeras ner efter en besiktning av bostaden.

De bästa hemsidorna för att se slutpriser

På internet finns ett antal hemsidor som publicerar slutpriser för bostäder som säljs. De hemsidor som är mest pålitliga är de stora jättarna i branschen:

1. Hemnet.se

Hemnet använder och publicerar statistiken från alla de försäljningar som görs via deras egna hemsida.

2. Booli.se

Booli hämtar istället slutpriser direkt från mäklarnas it-system och publicerar de på sin hemsida Booli.se. De ”spindlar” även vissa andra hemsidors statistik. Det bästa är därför att kolla in både Hemnets och Boolis slutpriser så att man inte missar något.

Booli hämtar sin statistik från:

 • Lagfarter
 • Mäklarsystem (mäklaren skickar slutpriset via sitt it-system)
 • APIer
 • Inrapporterade manuellt via mäklare
 • Köpare eller säljare hör av sig till Booli
 • Robotar hämtar sista bud från publika budgivningar (syns endast på Booli och kommer att fasas ut ganska snart framöver när de går över till verifierade slutpriser)

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Statistik, budgivningar & slutpriser

Booli använder statistik från de budgivningar som pågår på fastighetsmäklarnas egna hemsidor. Där scannar de och läser av alla pågående budgivningar. Hemnet läser också av alla budgivningar som pågår i de annonser som är publicerade på Hemnet.

När budgivningen sedan tas bort från mäklarens hemsida och Hemnet så utgår de ifrån att det högsta budet i budgivningen blev slutpriset. Detta leder som ni förstår till att det kan bli rejäla felaktigheter i statistiken. Ibland kan ju en bostad säljas till ett lägre eller högre bud än det som är angivet som sista budet i den offentliga budgivningen. Till exempel om det prutas på priset efter en besiktning eller om säljaren väljer någon av budgivarna som INTE hade det högsta budet.

Varför det lätt blir fel i statistiken

Som säljare av en bostadsrätt kan man välja att inte visa slutpriset. Då kommer det inte med i statistiken. För friköpta hus är det offentlig information från Lantmäteriet så den kan man inte ta bort. Det kan även bli problem när en bostad säljs utan offentlig budgivning. Om ingen offentlig budgivning publiceras någonstans på nätet så kan inte Booli få tag i de korrekta uppgifterna och utgår då ifrån att bostaden såldes för utgångspriset.

Var därför lite uppmärksam när du tolkar statistiken på dessa hemsidor. Den stämmer inte alltid helt och är därför inte 100% pålitlig. Däremot brukar man kunna se hyfsat väl om slutpriset som publiceras är från en budgivning och om det är rimligt.

Kan man ändra slutpriset efteråt?

Ja, som säljare eller mäklare kan man kontakta Booli och Hemnet och be dom att redigera slutpriset ifall det blivit fel.

Kan man få tag i 100% korrekt statistik?

Ja, man kan maila eller ringa den mäklare som ansvarat för försäljningen. Då får man det korrekta slutpriset. Man kan även få tag i prisstatistik på till exempel alla HSB-lägenheter om man går via en mäklare. Fastighetsmäklarna kan ta fram pålitlig prisstatistik via portaler som de har mot till exempel HSB och Riksbyggen.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

16 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Det såldes ett hus (friliggande villa) och slutpriset visades på Hemnet. Nu hittar jag inte priset längre.
  Mina frågor är:
  1. Kan man ta bort slutpriset från Hemnet (friliggande villa) och vem kan göra det isf?
  2. Om husets slutpris tas bort från Hemnet, ingår det priset i kommande statistik för sålda bostäder som man brukar publicera varje månad?

  • Hej Denis.

   1. Ja, säljaren, mäklaren och köparen kan ta bort slutpriser genom att kontakta Hemnet alternativt be mäklaren ta bort slutpriset från sitt it-system. Däremot är slutpriser på fastigheter offentlig information så informationen går att få tag i ändå hos Lantmäteriet.
   2. Det vågar jag inte svara på med säkerhet men jag tror att det räknas in i statistiken eftersom jag tror att statistiken baseras på Lantmäteriets uppgifter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Olof.

   Ja, alla försäljningar av fastigheter är offentliga uppgifter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej Lena.

   Nej då blir det svårt om du inte hittar det på Booli eller Hemnet.
   Du får maila den mäklaren som ansvarade för försäljningen så lär du kunna få slutpriset.

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Micke.

   Det beror på vilka hemsidor som bostäderna har annonserats ut på och om det gäller bostadsrätter så beror det också på om mäklaren valt att visa slutpriset i statistiken.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Anna.

   Försäljningspriser på fastigheter är offentliga uppgifter så det är tyvärr upp till Hemnet hur de vill göra.
   Du kan ju alltid försöka med att maila Hemnet och be dom ta bort det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Japp, fel slutpris ligger på booli för lägenheten vi köpte. Budgivningen började digitalt men avslutades muntligt. Booli bara visar den senaste buden som var i systemet, vilken var 200 000 kr mindre än det vi köpte för.

  • Hej Adele.

   Man kan höra av sig till Booli och få slutpriset korrigerat om det visar fel.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej,
  Vi sålde ett radhus äganderätt. Frågade mäklaren varför slutpriset inte syns på hemnet istället står bara :”borttaget från hemnet” och svaret var att både säljare och köpare måste komma överens om att publicera. Kan det stämma? Tack för svar!

 4. Kan man välja att inte publicera slutpriset? Även retroaktivt om försäljningen ligger några år bakåt i tiden?

  • Hej Svenja.

   Ja, på sajterna Hemnet, booli osv kan du välja att slutpriset inte skall visas.
   För villor är det dock en offentlig uppgift.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här