Slutpriser – hus & lägenheter

slutpriser bostad

På internet finns ett antal hemsidor som publicerar slutpriser för bostäder som säljs.
De hemsidor som är mest pålitliga är de stora jättarna i branschen:

 • Hemnet.se
 • Booli.se

Hemnet använder och publicerar statistiken från alla de försäljningar som görs via deras egna hemsida Hemnet.se. Booli hämtar istället slutpriser direkt från mäklarnas it-system osv och publicerar de på sin hemsida Booli.se.

Booli ”spindlar” även vissa andra hemsidors statistik. Det bästa är därför att kolla in både Hemnets och Boolis slutpriser så att man inte missar något.

Booli hämtar sin statistik från:

 • Lagfarter
 • Mäklarsystem (mäklaren skickar slutpriset via sitt it-system)
 • APIer
 • Inrapporterade manuellt via mäklare
 • Köpare eller säljare hör av sig till Booli
 • Robotar hämtar sista bud från publika budgivningar (syns endast på Booli och kommer att fasas ut ganska snart framöver när de går över till verifierade slutpriser)

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Statistik över slutpriser

Booli hämtar sin statistik från Lantmäteriet (villor/hus) och mäklarnas it-system (bostadsrätter). De hämtar även statistik från fastighetsmäklarnas egna hemsidor. Där scannar de och läser av alla pågående budgivningar. När budgivningen sedan tas bort från mäklarens hemsida så utgår Booli ifrån att det högsta budet i budgivningen blev slutpriset. Detta leder som ni förstår till att det kan bli rejäla felaktigheter i statistiken. Ibland kan ju en bostad säljas till ett lägre bud än det som är angivet i budgivningen. Till exempel om det prutas på priset efter en besiktning eller om säljaren väljer någon av budgivarna som INTE hade det högsta budet.

Varför syns inte alla slutpriser i statistiken

Som säljare av en bostadsrätt kan man välja att inte visa slutpriset. Då kommer det inte med i statistiken. För friköpta hus är det offentlig information från Lantmäteriet så den kan man inte ta bort. Det kan även bli problem när en bostad säljs utan offentlig budgivning. Om ingen offentlig budgivning publiceras någonstans på nätet så kan inte Booli få tag i de korrekta uppgifterna.

Var därför lite uppmärksam när du tolkar statistiken på dessa hemsidor. Den stämmer inte alltid helt och är därför inte 100% pålitlig. Däremot brukar man kunna se hyfsat väl om slutpriset som publiceras är från en budgivning och om det är rimligt.

Kan man ändra slutpriset efteråt?

Ja, som säljare eller mäklare kan man kontakta Booli och Hemnet och be dom att redigera slutpriset ifall det blivit fel.

Kan man få tag i 100% korrekt statistik?

Ja, man kan maila eller ringa den mäklare som ansvarat för försäljningen. Då får man det korrekta slutpriset. Man kan även få tag i prisstatistik på till exempel alla HSB-lägenheter om man går via en mäklare. Fastighetsmäklarna kan ta fram pålitlig prisstatistik via portaler som de har mot till exempel HSB och Riksbyggen.

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren

Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda Mäklarofferter.se och man förbinder sig inte till något när man fyller i en ansökan.

14 KOMMENTARER

  • Hej Olof.

   Ja, alla försäljningar av fastigheter är offentliga uppgifter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Lena.

   Nej då blir det svårt om du inte hittar det på Booli eller Hemnet.
   Du får maila den mäklaren som ansvarade för försäljningen så lär du kunna få slutpriset.

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Micke.

   Det beror på vilka hemsidor som bostäderna har annonserats ut på och om det gäller bostadsrätter så beror det också på om mäklaren valt att visa slutpriset i statistiken.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Anna.

   Försäljningspriser på fastigheter är offentliga uppgifter så det är tyvärr upp till Hemnet hur de vill göra.
   Du kan ju alltid försöka med att maila Hemnet och be dom ta bort det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 1. Japp, fel slutpris ligger på booli för lägenheten vi köpte. Budgivningen började digitalt men avslutades muntligt. Booli bara visar den senaste buden som var i systemet, vilken var 200 000 kr mindre än det vi köpte för.

  • Hej Adele.

   Man kan höra av sig till Booli och få slutpriset korrigerat om det visar fel.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   Vi sålde ett radhus äganderätt. Frågade mäklaren varför slutpriset inte syns på hemnet istället står bara :”borttaget från hemnet” och svaret var att både säljare och köpare måste komma överens om att publicera. Kan det stämma? Tack för svar!

   • Hej Svenja.

    Ja, på sajterna Hemnet, booli osv kan du välja att slutpriset inte skall visas.
    För villor är det dock en offentlig uppgift.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here