Slutpriser – hus & lägenheter

0
slutpriser bostad

På internet finns ett antal hemsidor som publicerar slutpriser för bostäder som säljs.
De hemsidor som är mest pålitliga är de stora jättarna i branschen:

  • Hemnet.se
  • Booli.se

Hemnet använder och publicerar statistiken från alla de försäljningar som görs via deras egna hemsida Hemnet.se. Booli spindlar istället en massa andra sajter efter informationen och publicerar den på sin hemsida Booli.se. Booli “spindlar” även Hemnets statistik vilket innebär att de slutpriser som finns på Hemnet vanligtvis finns även på Booli.

Statistik över slutpriser

Booli hämtar sin statistik från Lantmäteriet (villor/hus) och Hemnet (bostadsrätter). De hämtar även statistik från fastighetsmäklarnas hemsidor. Där scannar de och läser av alla pågående budgivningar som läggs upp på Hemnet och mäklarnas hemsidor. När budgivningen sedan tas bort från till exempel Hemnet så utgår Booli ifrån att det högsta budet i budgivningen blev slutpriset. Detta leder som ni förstår till att det kan bli rejäla felaktigheter i statistiken. Ibland kan ju en bostad säljas till ett lägre bud än det som är angivet i budgivningen. Till exempel om det prutas på priset efter en besiktning eller om säljaren väljer någon av budgivarna som INTE hade det högsta budet.

Varför syns inte alla slutpriser i statistiken

Som säljare av en bostadsrätt kan man välja att inte visa slutpriset. Då kommer det inte med i statistiken. För friköpta hus är det offentlig information från Lantmäteriet så den kan man inte ta bort. Det kan även bli problem när en bostad säljs utan offentlig budgivning. Om ingen offentlig budgivning publiceras någonstans på nätet så kan inte Booli få tag i de korrekta uppgifterna.

Var därför lite uppmärksam när du tolkar statistiken på dessa hemsidor. Den stämmer inte alltid helt och är därför inte 100% pålitlig. Däremot brukar man kunna se hyfsat väl om slutpriset som publiceras är från en budgivning och om det är rimligt.

Kan man ändra slutpriset efteråt?

Ja, som säljare eller mäklare kan man kontakta Booli och Hemnet och be dom att redigera slutpriset ifall det blivit fel.

Kan man få tag i 100% korrekt statistik?

Ja, man kan maila eller ringa den mäklare som ansvarat för försäljningen. Då får man det korrekta slutpriset. Man kan även få tag i prisstatistik på till exempel alla HSB-lägenheter om man går via en mäklare. Fastighetsmäklarna kan ta fram pålitlig prisstatistik via portaler som de har mot till exempel HSB och Riksbyggen.

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren

Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att jämföra tjänster och offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda Hittamäklare.se och man förbinder sig inte till något när man fyller i en ansökan.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here