En försäljningsklausul, även kallat försäljningsvillkor, i kontraktet ger köparen rätt att dra sig ur affären och häva avtalet om denne inte lyckas få sålt sin nuvarande bostad inom en angiven tid (vanligtvis 6-8 veckor). Både köpare och säljare måste vara överens för att ett försäljningsvillkor skall läggas in i kontraktet. Ett försäljningsvillkor är ett så kallat återgångsvillkor.
Exempel:
Bertil har vunnit budgivningen på ett hus. Hans bank kräver att han skall sälja sin bostadsrätt innan han får låna några pengar till husköpet. Banken kräver att Bertil skall ha bostadsrätten såld, dvs han skall ha ett bindande överlåtelseavtal signerat av en köpare innan dess att han får skriva under ett bindande avtal för köpet av huset.
Säljaren av huset, Stina, accepterar detta och vill att Bertil skall få 8 veckor på sig att försöka sälja sin bostadsrätt. De skriver in en försäljningsklausul i kontraktet som ger Bertil denna möjlighet. Om Bertil inte lyckas få sålt sin bostad inom 4 veckor kan han dra sig ur husköpet och häva köpekontraktet.
Artikelns innehåll:
1. Exempel på hur en försäljningsklausul kan vara formulerad
2. Vad händer om köparen ej lyckas få sålt?
3. Skriva in ett pris i klausulen
4. Försäljningsklausul ur köparens synvinkel
5. Försäljningsklausul ur säljarens synvinkel
6. Lojalitetsplikten
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Exempel på formulering av en försäljningsklausul
”Köparen har för avsikt att sälja sin nuvarande bostad. Bostaden är en bostadsrätt som är belägen på adressen: Spökvägen 4, 442 50 Göteborg. Bostadsrätten har lägenhetsnummer 25 och är belägen i Brf Snippan.
Köparen skall senast den [datum] ingått ett bindande överlåtelseavtal avseende bostaden. Med bindande överlåtelseavtal avses här att bostadsrättens köpare beviljats medlemskap i bostadsrättsföreningen och att eventuella andra s.k. svävarvillkor i kontraktet är uppfyllda. Ett svävarvillkor innebär att köpet inte ännu inte är definitivt bindande utan kan återgå under vissa förhållanden.
Köpet skall återgå om köparen inte ingått ett bindande överlåtelseavtal senast den [datum] och därefter begär detta köps återgång senast fem arbetsdagar efter detta datum. Begäran om återgång skall framställas skriftligen till säljaren inom ovan angiven tid. Om köpet återgår skall eventuell inbetald handpenning till köparen utan rätt till skadestånd eller ersättning för någon av parterna.
Köparen har upplysts om sin lojalitetsplikt mot säljaren, vilket innebär att det åligger köparen (i förhållande till säljaren) att vidta samtliga nödvändiga åtgärder att få till stånd en försäljning av sin nuvarande bostad enligt ovan nämnda villkor. Om köparen inte fullgör detta åtagande kan säljaren ha rätt till skadestånd eller ersättning.”
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Om köparen inte lyckas sälja sin nuvarande bostad
Om köparen inte lyckas sälja sin nuvarande bostad har köparen alltså rätt att dra sig ur affären och säljaren kan inte kräva någon ersättning eller skadestånd för detta. Om säljaren vill så är det möjligt att ge ytterligare tid till köparen. Man kanske vill förlänga villkoret med ytterligare 2 veckor exempelvis. Om säljaren vill ge köparen mer tid måste ett tilläggsavtal skrivas.
Lojalitetsplikten gör att köparen är skyldig att gör allt den kan för att få sålt sin bostad och därmed få affären att gå igenom. Bryter man mot lojalitetsplikten riskerar man att bli ersättningsskyldig.
Pris i försäljningsklausulen
Det är möjligt att skriva in ett pris i klausulen. Det står då ungefär såhär i klausulen: ”köparen måste få sålt sin bostad för minst X kronor senast den [datum]”. Det angivna priset är köparen dock inte alltid tvungen att sälja för. Det kan finnas villkor i buden och andra förutsättningar som kan göra att köparen inte är tvingad att sälja bostaden för varken det priset eller högre.
Om försäljningsklausulen inte innehåller något lägsta försäljningspris innebär det att köparen är skyldig att acceptera ett anbud som framstår som marknadsmässigt eller till och med något under det bedömda marknadsvärdet.
Försäljningsvillkor ur köparens synvinkel
Som köpare är det klockrent om du kan få med ett försäljningsvillkor i kontraktet. Det tar ju bort all risk för dig. Skulle inte din egna försäljning gå vägen kan du ju dra dig ur köpet och du har inte förlorat några pengar.
Risken är dock att säljaren väljer bort dig om du kräver att få med ett försäljningsvillkor i kontraktet. Säljaren vill oftast inte ta den risken utan säljer istället till någon annan budgivare som inte ställer detta krav.
Om din bank kräver att du säljer din nuvarande bostad för att få låna till en ny bostad har du följande alternativ:
1. Få med ett försäljningsvillkor i kontraktet när du köper ny bostad
2. Övertala banken att ta bort detta krav
3. Chansa, köp en ny bostad utan försäljningsvillkor i kontraktet och hoppas på att du lyckas få sålt din bostad innan du får tillträde till, och skall betala din nya bostad (rekommenderas inte)
4. Sälj din nuvarande bostad med tillträde långt fram i tiden så att du hinner köpa en ny bostad innan du måste flytta ur din gamla (fungerar bra om du har en reservbostad att flytta till i värsta fall, exempelvis flytta hem till föräldrar)
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Zensum.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Zensum kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Försäljningsvillkor ur säljarens synvinkel
Som säljare är det inte roligt med försäljningsvillkor i kontraktet. Skulle köparen inte lyckas sälja sin bostad är man ju tillbaka på ruta ett igen. Då får man genomföra en ny försäljningsprocess om inte någon av de andra budgivarna fortfarande är intresserade och vill köpa.
Om du är säljare och vinnaren i budgivningen på din bostad måste ha med ett försäljningsvillkor i kontraktet kan det ofta vara bättre att välja att någon av de andra budgivarna får köpa din bostad, dvs någon budgivare som inte behöver ha med ett försäljningsvillkor. Det kan till och med vara värt att gå ner i pris för att få till en försäljning utan försäljningsvillkor.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Lojalitetsplikten
Lojalitetsplikten innebär att både köpare och säljare är skyldiga att göra sitt bästa för att alla klausuler i kontraktet uppfylls och att affären blir bindande. Bryter man mot lojalitetsplikten riskerar man att bli skadestånds- och ersättningsskyldig till motparten.
Vid en försäljningsklausul innebär det att köparen är skyldig att göra sitt bästa för att få bostaden såld. Om ett lägsta försäljningspris finns angivet i klausulen är säljaren skyldig att acceptera ett bud på den nivån. Om inget pris finns angivet är säljare skyldig att acceptera bud på marknadsvärdet eller strax under. Skambud måste dock inte accepteras.
🔗 Läs vår djupgående artikel om lojalitetsplikt
Vanliga frågor och svar
Det är ett villkor som skrivs in i kontraktet.
Det är ett villkor som skrivs in i kontraktet som ger köparen rätt att dra sig ur affären om denne inte får sålt sin egna bostad inom en viss tid.
Man riskerar att bli ersättningsskyldig för motpartens ekonomiska förluster.
En klausul i kontraktet som gör att affären kan återgå under särskilda förutsättningar. Några andra exempel på återgångsvillkor är besiktningsvillkor & lånevillkor.
Hej
Min mor och far har köpt ett hus
Det är nu 14 veckor kvar innan de ska skriva sista innan inflytt
Försäljarna hittade att deras luftvärmepump har gått sönder och nu kräver köparna på att betala detta * fast säljarna fortfarande bot i huset och anv det *
Detta kommer från deras mäklar som oxå säger att
* om de vill kan de skita i göra nått och bara lämna huset som det är *
När vi åberopar en av clausuerna så säger mäklaren att det inte gäller 🤔 dvs det som står i kontraktet.
Vi har kollat igenom finns ingen clausu som emot säger det som står i kontraktet, så vet ej vad de ska göra eller hus vi ska gå till väga
Hej Robin.
Om luftvärmepumpen var gammal så har säljarna inget ansvar att byta ut den eller reparera den. Som köpare kan man då förvänta sig att en gammal pump kan gå sönder när som helst.
Om pumpen är ny eller relativt ny är säljarna skyldiga att laga eller byta ut pumpen mot en likvärdig.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej.
Om vi säljer vårt hus med en säljklausul och tecknar upp oss på en hyresrätt där köparen sen inte får sålt sin bostadsrätt pga att de inte accepterar bud. Kan vi då kräva dem på de 3 hyrorna vi kommer åka på under uppsägningstiden av vår hyresrätt?
Hej Viktor.
Det beror på vad ni skrivit i klausulen. Har ni skrivit att ni har rätt till ersättning i ett sådant scenario så är svaret ja.
Har ni inte skrivit något om ersättning i klausulen så är svaret nej.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vi har köpt en bostadsrätt och har ett svävarvillkor som innebär att vi skall ha sålt vår bostadsrätt för minst ett visst belopp och skrivit kontrakt senast ett visst datum.
Vi har nu en köpare som är villig att betala det angivna beloppet men de vill inte flytta in förrän 6 månader efter kontraktskrivningen. Måste vi sälja till den köparen eller kan vi bryta vårt kontrakt?
Hej Ulla.
Jag kan inte svara med 100% säkerhet men min bedömning är att ni är skyldiga att acceptera budet eftersom 6 månader inte borde anses som oskäligt.
Accepterar ni inte budet riskerar ni att bryta mot lojalitetsplikten.
Du kan ringa mäklarsamfundets kundombudsman om du vill tala med deras jurist om ärendet och få ett bättre svar men jag tror att de kommer säger samma sak som jag. Det är gratis att ringa.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Vi har en pågående bostadsaffär där vi har köpt en bostad med en försäljningsklausul på vår nuvarande bostad. Tidsfristen är om två veckor och vi har inga bud på vårat hus.
Hur går en hävning till, borde vi kontakta en jurist? Måste vi som köpare gå med på en eventuell förlängning om säljaren skulle erbjuda mer tid?
Hej Janne.
Nej ingen jurist behövs. Ni måste inte gå med på en förlängning.
Det enda ni behöver göra om ni vill dra er ur affären är att skicka ett mail till säljaren där ni meddelar att ni inte vill fullfölja köpet baserat på att er nuvarande bostad inte blivit såld enligt klausulen.
Mailet måste skickas innan tidsfristen i klausulen löper ut. Brev går också bra men mail är att föredra, se till att det meddelas skriftligen iallafall. Lägg även en kopia på mailet till mäklaren.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vad händer när försäljningsklausulen är uppfylld? Skrivs det nytt kontrakt, eller tilläg till det gamla försäljningskontraktet?
Hej Mats.
Det beror lite på hur klausulen är formulerad. Men det normala är:
Om köparen vill dra sig ur affären måste köparen meddela det skriftligen inom den angivna tiden.
Om köparen inte drar sig ur så löper affären på och villkoret anses uppfyllt när tidsfristen för villkoret löpt ut.
Inget nytt avtal behövs om affären skall löpa på med tidigare avtalade villkor.
Om köparen prutar på priset eller man kommer överens om att ändra villkor i affären behövs däremot ett tilläggsavtal.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi som köpare har en klausul där vi ska ha sålt vår bostadsrätt innan 30/6. Vi har haft visning utan att någon var intresserad. Kan Vi bryta kontraktet innan 30/6 eftersom ingen är intresserad av vår bostadsrätt?
Hej Gabriella.
Nej, enligt lojalitetsplikten är ni skyldiga att göra allt ni kan för att försöka få sålt er bostad inom angiven tid.
Om säljaren skulle gå med på att bryta kontraktet i förtid är det däremot inga problem.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, Har sålt mitt hus, där köparen har en klausul på sin försäljning.
Det står bland annat ”Begäran om återgång ska framställas skriftligen till säljaren inom ovan angiven tid.”
Vad gäller om köparen inte inkommer med skriftlig framställan i tid, går köpet igenom i detta fall? och hur tolkar man det skriftligt, ska det vara ett formellt brev eller räcker ett e-post meddelande eller ett SMS?
Hej Timo.
Ja precis, om köparen inte begär återgång inom angiven tid så går köpet igenom.
Som skriftligt räknas exempelvis sms, mail eller brev.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag som säljare till mkn bostad hade ett skrivet kontrakt med en köpare på 2,7 milj där han hade en försäljningsklausul på sitt hus på 5,650 milj och en lojalitetsplikt att göra allt som krävdes för att sälja huset. Kontraktet skrevs i mitten av nov och han hade till den 31 jan på sig att sälja. Huset har under hela denna tid aldrig varit ute till försäljning vare sig på mäklarens hemsida eller Hemnet. Bara som ”på gång” på Mäklarens hemsida. Jag och min mäklare har ifrågasatt hans säljprocess att den varit undermålig hela tiden och att köparen borde gjort mer men köparen skyller nu i efterhand på sin sambo som vägrat lägga ut huset till försäljning. Han fick ett bud på 5,5 milj och jag gav honom även möjligheten att köpa min bostad till ett lägre pris för att mötas halvvägs men han sa nej till budet utan min vetskap. Har jag rätt till skadestånd och är det rimligt med 260 000 kr?
Nu har jag varit tvungen att sälja om min bostade med 125 000 kr mindre säljpris plus 55 000 kr nytt mäklararvode plus 3 månaders extra boende (brfavgift + ränta bolån ca 8000/mån) och lånekostnader tills den nya familjen flyttar in.
Nu har jag krävt honom på skadestånd på 260 000 (handpenningen som min mäklare låst) som är det jag förlorat i försäljning, nytt arvode och extra boendekostnader för 3 månader.
Mvh Mathias
Hej Mathias.
Ja det kan vara så att du har rätt till ersättning eftersom det verkar som att köparen brustit i sin lojalitetsplikt.
Om så är fallet bör det vara summan:
125000 + 55000 + räntekostnader och eventuella övriga kostnader du haft pga kontraktsbrottet
som du kan kräva i ersättning.
Du kan alltså bara kräva ersättning för de direkta kostnader och förluster du gjort på grund av kontraktsbrottet.
Mitt råd är att du kontaktar mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivnning.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Vad händer om köparen får bud på angivet lägsta pris skrivet i försäljningsklausulen men säger nej? Om de senare då enbart får lägre bud och vill återgå med köpet pga för låga bud är de inte då skadeståndskyldiga?
Tex om man skrivit försäljningsklausul med 3.2 som lägsta försäljningspris, om då köparen får bud på sitt hus för 3.2 men säger nej. Och senare går tiden ut så återgår köpet. Kan inte säljaren då kräva skadestånd just på lojalitetsplikten?
Hej detta stämmer inte helt 100 då tingsrätt och hovrätt trots klausuler dömt till säljarens fördel när inte köparen bedömts gjort allt för att sälja. I ett fall hävdade även tingsrätten att försäljningsklausul inte är en ångerrätts klausul, köparen kan inte tex åberopa den klausulen om de nekat bud som är marknadsmässiga
Hej Anonym.
Det stämmer att det finns något som heter lojalitetsplikt. Det innebär att bägge parter är skyldig att gör sitt bästa för att affärens alla klausuler och villkor skall gå igenom och att affären skall bli av.
Bryter man mot lojalitetsprincipen så kan man bli ersättningsskyldig.
Men, sannolikheten att man skall vinna en tvist baserat på lojalitetsplikten bedömer jag som väldigt liten när det gäller ett försäljningsvillkor. Så liten att den inte är värd att nämna i denna artikel då det mest rör till det för läsaren.
Mvh admin på Ekonomifokus