Hem Bostad Köpa bostad Försäljningsklausul i kontraktet

Försäljningsklausul i kontraktet

0
Försäljningsvillkor i kontraktet - bostad

Artikelns innehåll:
1. Exempel på hur en försäljningsklausul kan vara formulerad
2. Om köparen ej lyckas få sålt
3. Skriva in ett pris i klausulen
4. Försäljningsklausul ur köparens synvinkel
5. Försäljningsklausul ur säljarens synvinkel

Ett försäljningsvillkor/försäljningsklausul i kontraktet ger köparen rätt att dra sig ur en bostadsaffär och häva avtalet om denne inte lyckas få sålt sin nuvarande bostad inom en angiven tid (vanligtvis 6-8 veckor). Både köpare och säljare måste vara överens för att ett försäljningsvillkor skall läggas in i kontraktet.

Exempel:
Bertil har vunnit budgivningen på ett hus. Han har alla sina pengar investerade i sin nuvarande bostadsrätt så hans bank kräver att han skall sälja sin bostadsrätt innan han får låna några pengar till husköpet. Banken kräver att Bertil skall ha bostadsrätten såld, dvs han skall ha ett bindande överlåtelseavtal signerat av en köpare innan dess att han får skriva under ett bindande avtal för köpet av huset.

Säljaren av huset, Stina, accepterar detta och vill att Bertil skall få 8 veckor på sig att försöka sälja sin bostadsrätt. De skriver in en försäljningsklausul i kontraktet som ger Bertil denna möjlighet. Om Bertil inte lyckas få sålt sin bostad inom 4 veckor kan han dra sig ur husköpet och häva kontraktet.

Exempel på formulering av en försäljningsklausul

”Köparen har för avsikt att sälja sin nuvarande bostad. Bostaden är en bostadsrätt som är belägen på adressen: Spökvägen 4, 442 50 Göteborg. Bostadsrätten har lägenhetsnummer 25 och är belägen i Brf Snippan.

Köparen skall senast den [datum] ingått ett bindande överlåtelseavtal avseende bostaden. Med bindande överlåtelseavtal avses här att bostadsrättens köpare beviljats medlemskap i bostadsrättsföreningen och att eventuella andra s.k. svävarvillkor i kontraktet är uppfyllda. Ett svävarvillkor innebär att köpet inte ännu inte är definitivt bindande utan kan återgå under vissa förhållanden.

Köpet skall återgå om köparen inte ingått ett bindande överlåtelseavtal senast den [datum] och därefter begär detta köps återgång senast fem arbetsdagar efter detta datum. Begäran om återgång skall framställas skriftligen till säljaren inom ovan angiven tid. Om köpet återgår skall eventuell inbetald handpenning till köparen utan rätt till skadestånd eller ersättning för någon av parterna.

Köparen har upplysts om sin lojalitetsplikt mot säljaren, vilket innebär att det åligger köparen (i förhållande till säljaren) att vidta samtliga nödvändiga åtgärder att få till stånd en försäljning av sin nuvarande bostad enligt ovan nämnda villkor. Om köparen inte fullgör detta åtagande kan säljaren ha rätt till skadestånd eller ersättning.”

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Om köparen inte lyckas sälja sin nuvarande bostad

Om köparen inte lyckas sälja sin nuvarande bostad har köparen alltså rätt att dra sig ur affären och säljaren kan inte kräva någon ersättning eller skadestånd för detta. Om säljaren vill så är det möjligt att ge ytterligare tid till köparen. Man kanske vill förlänga villkoret med ytterligare 2 veckor exempelvis. Om säljaren vill ge köparen mer tid måste ett tilläggsavtal skrivas.

Skriva in ett pris i försäljningsklausulen

Vissa mäklare väljer att skriva in ett pris i klausulen. Det står då ungefär såhär i klausulen: ”köparen måste få sålt sin bostad för minst X kronor senast den [datum]”. Denna formulering är dock inte bindande eftersom det inte går att tvinga någon att sälja sin bostad. Att skriva in ett pris i klausulen är alltså helt meningslöst juridiskt sett. Detta vet dock inte de flesta bostadsköpare om vilket gör att de tror att de är tvingade att sälja sin nuvarande bostad om de får bud som överstiger det angivna priset. Mäklarna skriver alltså in ett pris i klausulen eftersom det ökar sannolikheten att köparen faktiskt säljer sin bostad och att då hela affären går igenom.

Försäljningsvillkor ur köparens synvinkel

Som köpare är det klockrent om du kan få med ett försäljningsvillkor i kontraktet. Det tar ju bort all risk för dig. Skulle inte din egna försäljning gå vägen kan du ju dra dig ur köpet och du har inte förlorat några pengar.

Risken är dock att säljaren väljer bort dig om du kräver att få med ett försäljningsvillkor i kontraktet. Säljaren vill oftast inte ta den risken utan säljer istället till någon annan budgivare som inte ställer detta krav.

Om din bank kräver att du säljer din nuvarande bostad för att få låna till en ny bostad har du följande alternativ:

1. Få med ett försäljningsvillkor i kontraktet när du köper ny bostad
2. Övertala banken att ta bort detta krav
3. Chansa, köp en ny bostad utan försäljningsvillkor i kontraktet och hoppas på att du lyckas få sålt din bostad innan du får tillträde till, och skall betala din nya bostad (rekommenderas inte)
4. Sälj din nuvarande bostad med tillträde långt fram i tiden så att du hinner köpa en ny bostad innan du måste flytta ur din gamla (fungerar bra om du har en reservbostad att flytta till i värsta fall, exempelvis flytta hem till föräldrar)

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos upp till 30 st banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Försäljningsvillkor ur säljarens synvinkel

Som säljare är det inte roligt med försäljningsvillkor i kontraktet. Skulle köparen inte lyckas sälja sin bostad är man ju tillbaka på ruta ett igen. Då får man genomföra en ny försäljningsprocess om inte någon av de andra budgivarna fortfarande är intresserade och vill köpa.

Om du är säljare och vinnaren i budgivningen på din bostad måste ha med ett försäljningsvillkor i kontraktet kan det ofta vara bättre att välja att någon av de andra budgivarna får köpa din bostad, dvs någon budgivare som inte behöver ha med ett försäljningsvillkor. Det kan till och med vara värt att gå ner i pris för att få till en försäljning utan försäljningsvillkor.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

INGA KOMMENTARER

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här