Försäljningsklausul i kontraktet

Försäljningsvillkor i kontraktet - bostad

Ett försäljningsvillkor/försäljningsklausul i kontraktet ger köparen rätt att dra sig ur en bostadsaffär och häva avtalet om denne inte lyckas få sålt sin nuvarande bostad inom en angiven tid (vanligtvis 6-8 veckor). Både köpare och säljare måste vara överens för att ett försäljningsvillkor skall läggas in i kontraktet.

Exempel:
Bertil har vunnit budgivningen på ett hus. Hans bank kräver att han skall sälja sin bostadsrätt innan han får låna några pengar till husköpet. Banken kräver att Bertil skall ha bostadsrätten såld, dvs han skall ha ett bindande överlåtelseavtal signerat av en köpare innan dess att han får skriva under ett bindande avtal för köpet av huset.

Säljaren av huset, Stina, accepterar detta och vill att Bertil skall få 8 veckor på sig att försöka sälja sin bostadsrätt. De skriver in en försäljningsklausul i kontraktet som ger Bertil denna möjlighet. Om Bertil inte lyckas få sålt sin bostad inom 4 veckor kan han dra sig ur husköpet och häva köpekontraktet.

Artikelns innehåll:
1. Exempel på hur en försäljningsklausul kan vara formulerad
2. Om köparen ej lyckas få sålt
3. Skriva in ett pris i klausulen
4. Försäljningsklausul ur köparens synvinkel
5. Försäljningsklausul ur säljarens synvinkel


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Exempel på formulering av en försäljningsklausul

”Köparen har för avsikt att sälja sin nuvarande bostad. Bostaden är en bostadsrätt som är belägen på adressen: Spökvägen 4, 442 50 Göteborg. Bostadsrätten har lägenhetsnummer 25 och är belägen i Brf Snippan.

Köparen skall senast den [datum] ingått ett bindande överlåtelseavtal avseende bostaden. Med bindande överlåtelseavtal avses här att bostadsrättens köpare beviljats medlemskap i bostadsrättsföreningen och att eventuella andra s.k. svävarvillkor i kontraktet är uppfyllda. Ett svävarvillkor innebär att köpet inte ännu inte är definitivt bindande utan kan återgå under vissa förhållanden.

Köpet skall återgå om köparen inte ingått ett bindande överlåtelseavtal senast den [datum] och därefter begär detta köps återgång senast fem arbetsdagar efter detta datum. Begäran om återgång skall framställas skriftligen till säljaren inom ovan angiven tid. Om köpet återgår skall eventuell inbetald handpenning till köparen utan rätt till skadestånd eller ersättning för någon av parterna.

Köparen har upplysts om sin lojalitetsplikt mot säljaren, vilket innebär att det åligger köparen (i förhållande till säljaren) att vidta samtliga nödvändiga åtgärder att få till stånd en försäljning av sin nuvarande bostad enligt ovan nämnda villkor. Om köparen inte fullgör detta åtagande kan säljaren ha rätt till skadestånd eller ersättning.”

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Om köparen inte lyckas sälja sin nuvarande bostad

Om köparen inte lyckas sälja sin nuvarande bostad har köparen alltså rätt att dra sig ur affären och säljaren kan inte kräva någon ersättning eller skadestånd för detta. Om säljaren vill så är det möjligt att ge ytterligare tid till köparen. Man kanske vill förlänga villkoret med ytterligare 2 veckor exempelvis. Om säljaren vill ge köparen mer tid måste ett tilläggsavtal skrivas.

Skriva in ett pris i försäljningsklausulen

Det är möjligt att skriva in ett pris i klausulen. Det står då ungefär såhär i klausulen: ”köparen måste få sålt sin bostad för minst X kronor senast den [datum]”.

Om försäljningsklausulen inte innehåller något lägsta försäljningspris innebär det att köparen är skyldig att acceptera ett anbud som framstår som marknadsmässigt eller till och med något under det bedömda marknadsvärdet.

Försäljningsvillkor ur köparens synvinkel

Som köpare är det klockrent om du kan få med ett försäljningsvillkor i kontraktet. Det tar ju bort all risk för dig. Skulle inte din egna försäljning gå vägen kan du ju dra dig ur köpet och du har inte förlorat några pengar.

Risken är dock att säljaren väljer bort dig om du kräver att få med ett försäljningsvillkor i kontraktet. Säljaren vill oftast inte ta den risken utan säljer istället till någon annan budgivare som inte ställer detta krav.

Om din bank kräver att du säljer din nuvarande bostad för att få låna till en ny bostad har du följande alternativ:

1. Få med ett försäljningsvillkor i kontraktet när du köper ny bostad
2. Övertala banken att ta bort detta krav
3. Chansa, köp en ny bostad utan försäljningsvillkor i kontraktet och hoppas på att du lyckas få sålt din bostad innan du får tillträde till, och skall betala din nya bostad (rekommenderas inte)
4. Sälj din nuvarande bostad med tillträde långt fram i tiden så att du hinner köpa en ny bostad innan du måste flytta ur din gamla (fungerar bra om du har en reservbostad att flytta till i värsta fall, exempelvis flytta hem till föräldrar)

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Försäljningsvillkor ur säljarens synvinkel

Som säljare är det inte roligt med försäljningsvillkor i kontraktet. Skulle köparen inte lyckas sälja sin bostad är man ju tillbaka på ruta ett igen. Då får man genomföra en ny försäljningsprocess om inte någon av de andra budgivarna fortfarande är intresserade och vill köpa.

Om du är säljare och vinnaren i budgivningen på din bostad måste ha med ett försäljningsvillkor i kontraktet kan det ofta vara bättre att välja att någon av de andra budgivarna får köpa din bostad, dvs någon budgivare som inte behöver ha med ett försäljningsvillkor. Det kan till och med vara värt att gå ner i pris för att få till en försäljning utan försäljningsvillkor.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

9 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Vi som köpare har en klausul där vi ska ha sålt vår bostadsrätt innan 30/6. Vi har haft visning utan att någon var intresserad. Kan Vi bryta kontraktet innan 30/6 eftersom ingen är intresserad av vår bostadsrätt?

  • Hej Gabriella.

   Nej, enligt lojalitetsplikten är ni skyldiga att göra allt ni kan för att försöka få sålt er bostad inom angiven tid.
   Om säljaren skulle gå med på att bryta kontraktet i förtid är det däremot inga problem.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej, Har sålt mitt hus, där köparen har en klausul på sin försäljning.
  Det står bland annat ”Begäran om återgång ska framställas skriftligen till säljaren inom ovan angiven tid.”
  Vad gäller om köparen inte inkommer med skriftlig framställan i tid, går köpet igenom i detta fall? och hur tolkar man det skriftligt, ska det vara ett formellt brev eller räcker ett e-post meddelande eller ett SMS?

  • Hej Timo.

   Ja precis, om köparen inte begär återgång inom angiven tid så går köpet igenom.
   Som skriftligt räknas exempelvis sms, mail eller brev.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Jag som säljare till mkn bostad hade ett skrivet kontrakt med en köpare på 2,7 milj där han hade en försäljningsklausul på sitt hus på 5,650 milj och en lojalitetsplikt att göra allt som krävdes för att sälja huset. Kontraktet skrevs i mitten av nov och han hade till den 31 jan på sig att sälja. Huset har under hela denna tid aldrig varit ute till försäljning vare sig på mäklarens hemsida eller Hemnet. Bara som ”på gång” på Mäklarens hemsida. Jag och min mäklare har ifrågasatt hans säljprocess att den varit undermålig hela tiden och att köparen borde gjort mer men köparen skyller nu i efterhand på sin sambo som vägrat lägga ut huset till försäljning. Han fick ett bud på 5,5 milj och jag gav honom även möjligheten att köpa min bostad till ett lägre pris för att mötas halvvägs men han sa nej till budet utan min vetskap. Har jag rätt till skadestånd och är det rimligt med 260 000 kr?

  Nu har jag varit tvungen att sälja om min bostade med 125 000 kr mindre säljpris plus 55 000 kr nytt mäklararvode plus 3 månaders extra boende (brfavgift + ränta bolån ca 8000/mån) och lånekostnader tills den nya familjen flyttar in.
  Nu har jag krävt honom på skadestånd på 260 000 (handpenningen som min mäklare låst) som är det jag förlorat i försäljning, nytt arvode och extra boendekostnader för 3 månader.
  Mvh Mathias

  • Hej Mathias.

   Ja det kan vara så att du har rätt till ersättning eftersom det verkar som att köparen brustit i sin lojalitetsplikt.
   Om så är fallet bör det vara summan:
   125000 + 55000 + räntekostnader och eventuella övriga kostnader du haft pga kontraktsbrottet
   som du kan kräva i ersättning.

   Du kan alltså bara kräva ersättning för de direkta kostnader och förluster du gjort på grund av kontraktsbrottet.

   Mitt råd är att du kontaktar mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivnning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Vad händer om köparen får bud på angivet lägsta pris skrivet i försäljningsklausulen men säger nej? Om de senare då enbart får lägre bud och vill återgå med köpet pga för låga bud är de inte då skadeståndskyldiga?
  Tex om man skrivit försäljningsklausul med 3.2 som lägsta försäljningspris, om då köparen får bud på sitt hus för 3.2 men säger nej. Och senare går tiden ut så återgår köpet. Kan inte säljaren då kräva skadestånd just på lojalitetsplikten?

 5. Hej detta stämmer inte helt 100 då tingsrätt och hovrätt trots klausuler dömt till säljarens fördel när inte köparen bedömts gjort allt för att sälja. I ett fall hävdade även tingsrätten att försäljningsklausul inte är en ångerrätts klausul, köparen kan inte tex åberopa den klausulen om de nekat bud som är marknadsmässiga

  • Hej Anonym.

   Det stämmer att det finns något som heter lojalitetsplikt. Det innebär att bägge parter är skyldig att gör sitt bästa för att affärens alla klausuler och villkor skall gå igenom och att affären skall bli av.
   Bryter man mot lojalitetsprincipen så kan man bli ersättningsskyldig.

   Men, sannolikheten att man skall vinna en tvist baserat på lojalitetsplikten bedömer jag som väldigt liten när det gäller ett försäljningsvillkor. Så liten att den inte är värd att nämna i denna artikel då det mest rör till det för läsaren.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här