Medlemskap i bostadsrättsförening

Medlemskap i bostadsrättsförening

En förutsättning för att kunna bli ägare av en bostadsrätt är ett godkänt medlemskap i bostadsrättsförening. Bostadsrättsföreningen måste helt enkelt godkänna köparen/köparna som medlemmar i föreningen för att en överlåtelse skall gå igenom.
Att ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen är något som man gör i samband med att man skriver ett köptekontrakt eller överlåtelseavtal. Om en fastighetsmäklare hjälper till med överlåtelsen så har denne koll på vart ansökan skall skickas. Det brukar också vara fastighetsmäklaren som skickar in ansökan när den signerats av köparen. Om du säljer privat, utan mäklare måste du själv ordna med en ansökan och sedan skicka den till rätt mottagare när du skrivit ett avtal med en köpare.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Medlemskap i bostadsrättsförening

Om en förvaltare hjälper bostadsrättsföreningen med den ekonomiska förvaltningen så skall medlemskapsansökan skickas till förvaltaren. Några exempel på de största företagen inom förvaltning av bostadsrättsföreningar i Sverige:

 • HSB
 • Riksbygen
 • SBC
 • Husjuristerna

Vad som krävs för en godkänd medlemskapsansökan

En bostadsrättsförening får endast neka en medlemskapsansökan på ekonomiska skäl om inget annat står i föreningens stadgar. Det kan ibland röra sig om att föreningen endast godkänner ägare som är 65 år eller äldre. Detta måste då stå med i stadgarna för att det skall vara en godkänd grund att neka nya medlemmar.
Föreningen eller förvaltaren tar ut en kreditupplysning på den/de som söker medlemskap och underdsöker om de sökande har en taxerad inkomst samt om de har några betalningsanmärkningar. Om man saknar taxerad inkomst eftersom man arbetar utomlands eller av annan anledning så kan man komplettera sin ansökan.
Komplettering sker med arbetsgivarintyg eller annat bevis på att man kan betala sin månadsavgift till bostadsrättsföreningen framöver.

Nekat medlemskap – överklagan

Om en bostadsrättsförening nekat en ny medlem på felaktiga grunder så kan man välja att överklaga detta. Man vänder sig då till Hyresnämnden med sin överklagan.
Om styrelsen i en bostadsrättsförening nekat en ny medlem på felaktiga grunder och detta leder till ekonomisk skada för säljaren eller köparen av bostadsrätten så kan styrelsemedlemmarna bli personligt ersättningsskyldiga för skadan som de orsakat.
Det är därför av största vikt att människor som sitter i en styrelse för en bostadsrättsförening har koll på alla lagar och regler som gäller.

Sälja bostad – anlita någon som kan

Utöver medlemskapet så finns det en uppsjö med olika regler och lagar som skall följas när man säljer och köper en bostadsrätt. Om du inte vill riskera att bryta mot dessa och hamna i knipa så rekomenderar vi att du tar kontakt med en fastighetsmäklare.
På hemsidan Mäklarofferter.se kan du se en topplista över de bästa mäklarna i ditt område. Du kan även helt kostnadsfritt hämta in offerter och jämföra olika fastighetsmäklare för att kunna välja det alternativ som passar dig bäst. Allt på hemsidan Mäklarofferter är gratis och du förbinder dig inte till någonting när du gör en ansökan.

Skall du köpa bostad?

Innan du går på visning eller lägger ett förhandsbud måste du ha ett lånelöfte klart. En hemsida som kan ordna riktigt låga räntor och är snabba med lånelöften är Lånekoll.se. Tack vare att de jämför upp till 30 st banker brukar Lånekoll enligt vår erfarenhet kunna erbjuda riktigt låga räntor till sina kunder både på bolån och privatlån. De har tidigare ordnat räntor ända ner till 1,09 % på bolån åt vissa kunder.

När du gör en ansökan om lånelöfte på Lånekoll.se så förbinder du dig inte till att ta ett lån. Du ber endast hemsidan att räkna på om din ekonomi räcker till för att låna till ett eventuellt bostadsköp samt att du får erbjudanden från bankerna. Att ansöka om ett lånelöfte är helt gratis och man förbinder sig inte till något.

69 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Hur lång tid får det ta för styrelsen i brf att godkänna ett medlemskap? Sålt min bostadsrätt i december & köparen har ännu inte godkänts som medlem. Enligt styrelsen behöver förvaltaren göra en avflyttningsbesiktning av min bostadsrätt, avseende brandvarnare & elinstallationer, innan ett godkännande. Min mäklare & jag har upprepade gånger påpekat för förvaltaren att de behöver göra besiktningen men inget händer. Förseningen har bl.a. lett till att jag behövt lösa ett handpenningslån till min nya bostad, ett lån som inneburit extrakostnader för mig. Kan jag kräva ersättning från styrelsen för dessa kostnader?

  Mvh
  Anders

  • Hej Anders.

   4 veckor brukar styrelsen ha på sig att hantera medlemskapsansökningar.
   Jag tror att du kan ha möjlighet att kräva ersättning av föreningen om de brustit i hanteringen så att extra kostnader uppstått.
   Jag är dock inte 100% säker på vad som gäller.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej, jag ska flytta till en annan bostad 31/3 och därmed bli medlem i en annan bostadsrättsförening. Min nuvarande förening önskar att jag fortsätter mitt uppdrag i styrelsen t o m maj månad. Är det tillåtet? Kan jag fortsätta mitt uppdrag även då jag flyttat och bytt förening?

 3. Vår styrelseordörande har flyttat från föreningen men vägrar avsäga sig ordförandeskapet. Kan resten av styrelsen avsätta honom?

  • Hej Anita.

   Jag vet inte säkert men jag tror att det är vid nästa föreningsstämma som ni kan välja en annan ordförande.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Vad händer om man har köpt en lägenhet o inte får godkänt medlemskap?
  Köpet går tillbaka till säljaren, vad får köparen betala för kostnad?

  • Hej Maria.

   Inga kostnader. Köparen får tillbaka hela handpenningen och blir inte ersättningsskyldig för något.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Medlemskap i brf förening
  Styrelsen har hamnat i knipa gällande medlemskap. Mamma har gett dottern bostaden i gåva. Mamman har flyttat till ett serviceboende. Dottern har bott med mamman i lägenheten. Dottern har ingen inkomst och ingen förmögenhet. Styrelsen har begärt kompletterande uppgifter. Det har nu snart gått en månad sedan ansökan kom in. Enligt föreningens stadgar så kan dottern inte nekas inträde i föreningen, men det känns inte bra att ta in en medlem som inte kan betala månadsavgiften, för det leder så småningom till vräkning. Mamman har legat efter med avgiften ett antal gånger under tiden de bott här. Senast var det 2 månadsavgifter som betalades först när det gått till kronofogden.

  • Hej Birgitta.

   Om det står i stadgarna att ni inte kan neka så skall ni inte neka.
   Nekar ni medlemskapet trots att stadgarna säger att ni inte får det så riskerar ni i styrelsen som tar beslutet att bli personligt skadeståndsskyldiga.
   Som styrelse får man inte agera emot vad stadgarna säger. Då är man ute på väldigt hal is.

   Ni måste godkänna dottern och sedan får ni gå via kronofogden om hon inte betalar avgiften.
   pengarna kommer ni ju att få in till slut oavsett eftersom föreningen får sina pengar som den boende är skyldig om bostaden tvångsförsäljs.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Min pappas faster bor i en hyresrätt i Stockholm vars förening gjordes om till BRF för ca 20 år sedan. Pappas faster var pensionär redan då och kunde ej köpa lägenheten, så hon fick fortsätta hyra den. Kan min pappa, som är närmsta arvinge då hon ej har egna barn el andra nära släktingar, ta över lägenheten? Helst köpa den?

   Tack!

   • Hej Alva.

    Din pappa kan endast ta över sin fasters kontrakt om hyresvärden (i detta fall bostadsrättsföreningen) godkänner det.
    Det är endast hans faster som har rätt att köpa bostaden till marknadsvärdet. Om inte hon vill köpa loss den så lär föreningen vilja sälja den på öppna marknaden.
    Din pappa kan ju alltid fråga föreningen om han får köpa loss den istället för fastern men det bestämmer föreningen isåfall om de vill acceptera det.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej det är nämligen såhär att jag har ett skrivet kontrakt till en BR. Jag står 100% på lånet själv. Föreningen nekade mig medlemskap. Hur går jag till väga…. kan någon annan stå som ägare av bostaden men jag står på bolånet.

   • Hej Elias.

    Nej det lär inte banken godkänna.
    Du kan prata med föreningen och fråga om du kan deponera en säkerhet på 6 st månadsavgifter eller liknande så att de godkänner dig.

    Jag har tyvärr ingen bra lösning för dig såhär på rak arm.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej

   Jag har nyligen sålt min lägenhet (privat BRF) men stylingbolaget jag anlitade via mäklaren råkade göra sönder ett fönster i trapphuset precis innan visningen. Stylingbolaget har garanterat att åtgärda detta och stå för alla kostnader (processen är påbörjad och dom har skickat ett intyg till föreningen om att dom betalar och att processen är påbörjad). Nu säger föreningen att dom inte godkänner köparen som ny medlem förrän skadan är helt åtgärdad och betalad av stylingbolaget. Det är en någorlunda lång process att laga glaset (blyinfattat specialglas) och godkännandet drar därför ut på tiden. Har dom verkligen rätt att använda skadan som en hållhake för godkännande av den nya medlemmen? Han har ju inget med detta att göra. Kan inte tänka mig att detta är reglerat i stadgarna. Tack

   • Hej Camilla.

    Nej, föreningen har absolut inte rätt att göra så.
    Du kan meddela styrelsen att de riskerar att bli personligt ersättningsskylda till alla eventuella ekonomiska skador som du lider på grund av att dom agerar felaktigt.
    Skulle din affär skita sig på grund av detta så är det bara att stämma styrelsen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej :Jag undrar hur långt en bostadsrättförening får gräva i mitt privatliv.Tex vilken som är min pojkvän och vad han har för bakgrund.Har dom rätt att kolla upp information hos polisen?Jag har precis flyttat in i en lägenhet och känner mig övervakad.Har jag rätt att ha någon boende hos mig om personen ej är skriven hos mig.

   • Hej Stina.

    Föreningen har endast rätt att kolla upp din ekonomi (göra en UC) i samband med att du ansöker om medlemskap när du köper en bostad.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej,

   Jag har köpt en lägenhet. Jag har inte betalningsanmärkningar men jag har fått tredskodom anmärkning från domstolen för jag inte har medverkat domen. Jag hade inte fått någon kallelse men domstolen säger att jag skulle göra mitt försvar skriftligt och det gjorde jag inte. Jag har betalat skulden sedan innan den hamnade hos kronofogden. Jag har god ekonomi och inga skulder. Kan föreningen neka mitt medlemskap? Tack för ditt svar

   • Hej Kalle.

    Föreningen gör endast en UC/kreditkontroll. På en sådan står inga treskodomar med vad jag vet så föreningen kommer inte att neka på grund av den.

    Mvh admin på Ekonomiokfus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Hoppas på svar då jag hamnat i en ganska knivig situation. Jag är medlem i en liten bostadsrättsförening, 3 lägenheter. Problemet är att två av dessa lägenheter ägs av en och samma person (inte jag). De har olovligt hyrt ut lägenheten i flera år och vi har valt att se mellan fingararna när det gäller detta för att inte bråka. Nu har vi kommit till ett stadium då vi känner att vi kanske måste flytta och även om vi bor kvar vill vi ha in en tredje part i bostadsrättföreningen för att få bättre förhandlingsläge. Då vill vi såklart att lägenhet nr 3 säljs annars säljs en lägenhet i en falsk förening. Jag har förstått att vi kan säga upp medlemskap pga olovlig uthyrning och tvångssälja lägenheten. Kan en förening med bara två medlemmar göra det?
   En annan situation är att de andra ägarna pratar om att de bara tänker skriva över lägenheten på deras son, vilket gör att det i realiteten fortfarande bara blir två parter i föreningen. Kan vi neka medlemskap till nära släktingar pga att det blir få parter i föreningen?
   Det andra alternativet är att vi upplöser föreningen och därefter säljer hela huset, men det förlorar vi alla på.
   Tack på förhand

   • Hej Sara.

    En bostadsrättsförening måste ha minst 3 medlemmar så nuvarande situation är inte laglig om ni endast är 2 st.
    Detta måste ni ändra på genom att en av lägenheterna säljs eller överlåts på annat sätt. Om det funkar med sonen vågar jag inte svara på men jag tror att det beror på om sonen är vuxen och har taxerad inkomst att göra.
    Om sonen är vuxen och arbetar så ser jag inga problem med att de skriver över lägenheten på honom.

    Att försöka vräka och tvångsförsälja är absolut inte en process som ni vill ge er in på. Det kommer kosta mer pengar och tid än det är värt.
    Du får tala med den andra ägaren och så får ni komma fram till en bra lösning.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Jag är pensionär. Jag har köpt en lägenhet kontant. Som jag ska äga 90% och min dotter 10%. Men min dotter är arbetslös. Kan föreningen neka medlemskap.

   • Hej Jan.

    Det beror på. Vem skall bo i lägenheten?
    Om du själv skall bo i lägenheten och har en taxerad inkomst och inga betalningsanmärkningar så kommer du inte bli nekad.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej, jag och min syster vill köpa en bostadsrätt tillsammans som övernattningslägenhet. Vi har eget permanentboende på varsitt håll. Kan bostadsrättsförening neka oss medlemskap pga att vi är systrar som köper en övernattningslägenhet. Vi avser att bo där vid skollov och helger.

   • Hej Eva.

    Vissa föreningar ställer krav på att man skall bo där permanent men i de allra flesta fall är det inga konstigheter.
    Jag är inte säker på att föreningar kan kräva permanent boende dock enligt lag.
    Hade jag varit er så hade jag bara låtsats att ni skall bo där permanent.
    När ni sedan blivit godkända medlemmar i bostadsrättsföreningen så kommer det inte bli några problem i efterhand.

    Mvh admin på Ekonomifokus.

  • Det enda skälet till att man som förening kan neka medlemskap idag är om det föreligger betalningsanmärkningar. Din sambo kan i det läget stå som ensam köpare om det är möjligt för er.

   Med vänlig hälsning
   Anders Bergqvist
   Ordförande bostadsrättsförening
   Huskvarna

   • Hej Anders.

    Tack för ditt svar.
    En för låg taxerad inkomst är också ett godkänt skäl för nekande.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Jag och min sambo har nyligen köpt en BR och väntar nu på beslut om vårt medlemskap. Jag har har sedan tidigare några betalningsanmärkningar men idag inga skulder hos kronofogden. Min sambo har inga anmärkningar. Avgiften är låg, lite under 3k. Vår sammanlagda inkomst är ca 80k. Vi är beviljade lånet ihop. (Ränta + amortering ca 3,5k/mån)
   Skulle styrelsen kunna neka oss medlemskap?

   • Hej DS.

    Ja de kan neka er och jag tror även att de har rätt till att neka er om de vill eftersom ni har betalningsanmärkningar.
    Ni får helt enkelt avvakta och se.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej !
   Jag tänkte skriva själv överlåtelse avtal med min säljare(släkting) utan mäklare och skriva ansökan om medlemskap i föreningen, sen ska skicka allt samtidigt till föreningen . Frågan är går det bra med blankett som man skaffar själv ? Vad behövs mer ?
   Mvh Temirzon

   • Hej Temirzon.

    Det går utmärkt.
    Googla fram ett överlåtelseavtal bara: jag tror HSB har ett överlåtelseavtal där medlemskapsansökan är inkluderad som ni kan ladda ner gratis.
    Skicka sedan det till föreningen när det är ifyllt och signerat.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.

   Vad gäller om jag redan äger bostaden och min andre hälft flyttar in hos mig?
   Ska den också prövas eller är det fritt fram att meddela om att ett namn till ska stå på dörren?

   //Jessica

   • Hej Jessica.

    Om ni vill att din andra hälft skall stå som delägare på bostaden måste ni skicka in en ansökan.
    Om inte så räcker det att byta namnet på dörren.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! En köpare som inte skriver sig på adressen där den köpt sin Brf! Kan denna person räknas som medlem och använda sin rösträtt vid tex års stämman.

   • Hej Anders.

    Ja den personen har lika stor rösträtt som alla andra.
    Om det inte (mot förmodan) skulle stå något annat i stadgarna.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tack Jan . Ja det har jag o dottern gjort.
   Är dessutom en väldigt liten förening bara två huslängor ..sex trapphus

   Så föreningen känner man ju liksom

  • Hej Andreas!
   Först och främst, tack för ditt engagemang på den här sidan och folks frågor.

   Det är så att vi köpte ett hus utan att ha sålt vår lägenhet. Ganska snart lyckades vi sälja vår lägenhet och vi fick 4,45 milj för lägenheten. När vi skrev på pratade köparna om att de tänkt att ha lägenheten som lägenhet i Stockholm och ha kvar sitt hus på annan ort och använda det på sommaren. De var osäkra på om de skulle skriva sig där. Brf fick nys på detta och ställde frågor till köparna om de verkligen skulle vara permanenta boende. Det står tydligen i Brf:s andra paragraf: ”Föreningen har till ändamål att främja medlemmars ekonomiska intressen genom att i föreningens fastighet upplåta bostäder för permanent boende till nyttjande åt medlemmar utan begränsning i tiden”. När köparna fick reda på detta bestämde de sig att skriva på fastigheten och kunde också visa att de hade arbete i Stockholm. Först blev de nekade en gång varpå köparen inkom med överklagan där de beskrev sin situation. Men föreningen nekade köparna ändå medlemskap och hänvisade till den ”samlade bilden” (alltså något subjektivt). Föreningens ordförande är en person som varit ordförande väldigt länge och bestämmer det mesta i föreningen, även fast det är vi som gett hen mandatet till det på föreningsstämmorna. Efter nekandet av medlemskapet försökte jag prata med ordföranden men hen var benhård.
   Köparna hävde köpet och vi var ju helt desperata, ska vi behöva häva vårt köp av huset och bli skyldiga massvis med pengar (som vi förstått det). Vi la ut lägenheten till försäljning igen men hade denna gång stor tidsnöd och nödgades att ta ett bud på 150 000 kronor mindre än de första köparna – dessutom fick vi stå med två boenden i tre månader.

   Nu är min fråga till dig – kan en styrelse verkligen göra så här? Köparna skulle skriva sig på lägenheten och hade arbete i kommunen.
   Vad kan vi göra i det här fallet som säljare? Kan vi ta det här vidare till hyresnämnden? Vi läste någonstans att det är köparna som måste dra det vidare.
   Vi vill gärna ta det här vidare men är livrädda för att gå ännu mer back på det här…

   Tacksam för svar!

   • Hej Erik.

    En styrelse kan bli ersättningsskyldig personligen för en sådan sak.
    Den paragraf som du nämner är en standardparagraf som finns i nästan alla stadgar.
    Den paragrafen kan man inte neka något medlemskap på.

    Om det inte finns en paragraf i stadgarna där det står att köparen måste skriva sig på lägenheten (vilket det väldigt sällan finns) så är din ordförande ute och simmar på djupt vatten. Det hänger alltså på vad som står i stadgarna om du har rätt till ersättning från styrelsen eller inte. Styrelsen måste ha en specifik paragraf att hänvisa till alternativt att köparen har en dålig ekonomi för att de skall kunna neka medlemskap.

    Jag tycker definitivt att du skall tala med en jurist om detta och se vad du har för möjligheter.
    Ett tips är att börja med att ringa mäklarsamfundets kundombudsman som ger dig gratis juridisk vägledning via telefon.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh Admin på EKonomifokus

  • Jag köpte min lägenhet kontant 2017
   Min far stod med på ansökan till föreningen då jag hade betalningsanmärkningar.

   Nu har min far avlidit . meningen var att jag skulle skrivas 100% på lägenheten efter ett tag så fort ansökan beviljats.

   Nu föll det i glömska och min far dog hastigt alldeles för tidigt. Nu vägrar min mor skriva ur dödsboet från föreningen.

   Jag har alltså köpt lägenheten kontant . bara jag och min dotter har bott här från dag ett och vi är folkbokförda här.

   Vad kan jag göra för att inte riskera mitt boende

   • Hej Pernilla.

    Det där är tyvärr utanför mina juridiska kunskaper.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hur länge får föreningen vänta med att bevilja medlemskap? Jag har sålt en lägenhet men två månader senare har bostadsrättsföreningen ännu inte gett besked om köparens medlemskap. Inflyttningsdatum närmar sig och snart måste hon lämna sitt hus (som hon i sin tur har sålt). Vad kan jag göra för att få besked?

   • Hej TuVu.

    2 månader är inte okej.
    Föreningen skall behandla ansökan inom 4 veckor.
    Ring föreningen och meddela att de kan bli ersättningsskyldiga ifall de inte behandlar ansökan direkt och om det skulle bli några problem för dig på grund av deras slarv.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Kan man sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening utan att vara medlem, hyra i andrahand?

   • Hej Gunilla.

    Man kan sitta i en styrelse utan att vara medlem .

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   I vilken lag, kapitel och paragraf/-er finns det information om hur stor andel av en bostadsrätt man måste äga för att föreningens styrelse skall kunna bevilja en ansökan om medlemsskap? I vår förenings stadgar står inget om detta.

  • Hej!

   På denna hemsida står det något som motsäger det du skriver ovan:
   ”Det är inte tillåtet att utestänga någon från medlemskap i en bostadsrättsförening på den grunden att viss inkomst eller viss förmögenhet krävs […]”
   bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/faktablad/medlemsprovning
   Utifrån det låter det som att du kan vara arbetslös och ändå godkännas som medlem i en förening.
   Vilket är egentligen det rätta?

  • Hej Andreas,
   om vi släpper frågan ang. betalningsanmärkning och inriktar oss på inkomst så ser lagtexten ut som följer:
   ” 2 § Sådana stadgevillkor för medlemskap är utan verkan som innebär
   1. att ett visst medborgarskap eller en viss inkomst eller förmögenhet skall utgöra förutsättning för inträde i föreningen…”
   Här behövs ju ingen tolkning av lagtexten. Det framgår, tydligt. ”… en viss inkomst” – det är således ett brott mot bostadsrättslagen att neka medlemskap med hänsyn till inkomst. Hur ser du på detta?

   • Hej igen Urban.

    Föreningar kan neka på inkomsten. jag har själv varit med om det i egenskap som mäklare.
    Det var då HSB-jurister som hjälpte föreningen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   jag har hört att en förening kan neka medlemskap om den sökande har betalningsanmärkningar etc men inte på grund av för låg inkomst.
   Är det verkligen så att en förening kan neka medlemskap på den grunden att den sökande inte har anställning och/eller viss inkomst?
   /Urban

   • Hej Urban.

    Betalningsanmärkningar och för låg inkomst är de två anledningarna som föreningar kan neka medlemskap på.
    Det handlar om att föreningen måste kunna säkerställa att den sökande kommer kunna betala in månadsavgiften varje månad.
    Om inkomsten är för låg så kommer inte det att kunna ske. Därmed har föreningen rätt att neka på det.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   Jag har skrivit under ett köpavtal till en lägenhet och ansökat till medlemskap samtidigt ,men vicevärden vill att min fru står med på avtalet och jag förstår inte varför! vad kan man göra ?
   Tack!

   • Hej Mossab.

    Vicevärden eller bostadsrättsföreningen kan ej bestämma att din fru skall stå med som delägare på avtalet.
    Det enda som kan göra att din fru måste stå med som delägare är om din inkomst är för låg för att föreningen skall kunna godkänna din medlemskapsansökan.
    Om din inkomst inte räcker till kan det krävas att även din fru står med som delägare.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej. Jag har precis gift mig med min fru som äger en bostad. Hur ansöker jag medlemskap i föreningen vi är bosatta i.?

   • Hej Maik.

    Om det är till exempel en HSB, Riksbyggen eller SBC-förening kan du oftast hitta blanketter på deras hemsidor eller ringa och be att få blanketten.
    Du kan dock enkelt skriva en egen ansökan där du och din fru skriver under att ni vill att även du skall stå med som ägare hos föreningen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Kan jag ansöka medlemskap i brf om jag inte äger bostadsrätt själv utan det är min äkta man som äger bostadsrätten? Vi flyttade in samtidigt och gifte oss året efter.

   • Hej Ingrid.

    Du och din man äger lägenheten ihop eftersom ni är gifta.
    Om du vill att bostadsrättsföreningen skall skriva in dig som 50% ägare av lägenheten i sitt lägenhetsregister så måste även du bli medlem i föreningen. Endast ägare av bostadsrätter i föreningen behöver vara medlemmar.
    Egentligen finns det ingen anledning för dig att skrivas in som medlem och delägare eftersom du ändå äger 50% via giftermålet.

    Mvh admin på EKonomifokus

    • Hej Andreas.
     Tack för svaret. Anledningen, att jag vill vara medlem i våran bostadsrättsföreningen är att det är svårt med folk som vill ställa upp som styrelseledamot. Så har jag tackat ja till att vara styrelseledamot. Och då föreslog andra medlemmar att jag skulle också vara medlem i bostadsföreningen. Det hade jag inget emot till och inte min man heller. Jag har blivit redan medlem i HSB Göta.
     Mvh Ingrid.

  • Jag arbetspendlar till Stockholm från annan ort. Jag funderar på att köpa en liten bostadsrätt i Stockholm som övernattningslägenhet 1-2 dagar/vecka. Finns det något hinder för detta, att bostadsrättsföreningen kan neka medlemskap om man inte bor på heltid och är skriven i lägenheten?

   • Hej Charlie.

    Nej det är inga problem.
    Det finns föreningar som säger att de endast vill ha året-runt-boende men det är i princip omöjligt för en förening att hindra någon att köpa en lägenhet och använda den som en semesterbostad eller övernattningsbostad.

    Om det är en krånglig förening så kan man som köpare bara hävda att man tänkt bo i bostaden året runt men sedan kan man nyttja den som man vill.

    Mvh Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

   • Hej Sandra.

    Ja man kan absolut bli medlem trots betalningsanmärkningar.
    Om man har en fast inkomst brukar det väga tyngst. Det bästa är att ringa ordföranden i bostadsrättsföreningen som du planerar att köpa en bostadsrätt i och fråga.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Ni skriver att: ”Att ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen är något som man gör i samband med att man skriver ett köptekontrakt eller överlåtelseavtal”. Jag undrar var som gäller vid ombildning från hyresrätt till bostadsrätt? När och hur ansöker man om medlemskap vid en sådan?
   Mvh.
   Henrik

   • Hej Henrik.

    Jag är tyvärr ingen expert på ombildningar.
    I vissa fall kan det göras en kreditupplysning på en köpare innan upplåtelseavtalet skrivs.
    I samband med att upplåtelseavtalet skrivs så blir man automatiskt direkt medlem i föreningen. Ingen separat medlemskapsansökan används i dessa fall.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here