Medlemskap i bostadsrättsförening

2
Medlemskap i bostadsrättsförening

En förutsättning för att kunna bli ägare av en bostadsrätt är ett godkänt medlemskap i bostadsrättsförening. Bostadsrättsföreningen måste helt enkelt godkänna köparen/köparna som medlemmar i föreningen för att en överlåtelse skall gå igenom.
Att ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen är något som man gör i samband med att man skriver ett köptekontrakt eller överlåtelseavtal. Om en fastighetsmäklare hjälper till med överlåtelsen så har denne koll på vart ansökan skall skickas. Det brukar också vara fastighetsmäklaren som skickar in ansökan när den signerats av köparen. Om du säljer privat, utan mäklare måste du själv ordna med en ansökan och sedan skicka den till rätt mottagare när du skrivit ett avtal med en köpare.

Medlemskap i bostadsrättsförening

Om en förvaltare hjälper bostadsrättsföreningen med den ekonomiska förvaltningen så skall medlemskapsansökan skickas till förvaltaren. Några exempel på de största företagen inom förvaltning av bostadsrättsföreningar i Sverige:

 • HSB
 • Riksbygen
 • SBC
 • Husjuristerna

Vad som krävs för en godkänd medlemskapsansökan

En bostadsrättsförening får endast neka en medlemskapsansökan på ekonomiska skäl om inget annat står i föreningens stadgar. Det kan ibland röra sig om att föreningen endast godkänner ägare som är 65 år eller äldre. Detta måste då stå med i stadgarna för att det skall vara en godkänd grund att neka nya medlemmar.
Föreningen eller förvaltaren tar ut en kreditupplysning på den/de som söker medlemskap och underdsöker om de sökande har en taxerad inkomst samt om de har några betalningsanmärkningar. Om man saknar taxerad inkomst eftersom man arbetar utomlands eller av annan anledning så kan man komplettera sin ansökan.
Komplettering sker med arbetsgivarintyg eller annat bevis på att man kan betala sin månadsavgift till bostadsrättsföreningen framöver.

Nekat medlemskap – överklagan

Om en bostadsrättsförening nekat en ny medlem på felaktiga grunder så kan man välja att överklaga detta. Man vänder sig då till Hyresnämnden med sin överklagan.
Om styrelsen i en bostadsrättsförening nekat en ny medlem på felaktiga grunder och detta leder till ekonomisk skada för säljaren eller köparen av bostadsrätten så kan styrelsemedlemmarna bli personligt ersättningsskyldiga för skadan som de orsakat.
Det är därför av största vikt att människor som sitter i en styrelse för en bostadsrättsförening har koll på alla lagar och regler som gäller.

Sälja bostad – anlita någon som kan

Utöver medlemskapet så finns det en uppsjö med olika regler och lagar som skall följas när man säljer och köper en bostadsrätt. Om du inte vill riskera att bryta mot dessa och hamna i knipa så rekomenderar vi att du tar kontakt med en fastighetsmäklare.
På hemsidan Hittamäklare.se kan du se en topplista över de bästa mäklarna i ditt område. Du kan även helt kostnadsfritt hämta in offerter från flera olika fastighetsmäklare för att kunna jämföra och eventuellt välja det alternativ som passar dig bäst. Allt på hemsidan Hittamäklare är gratis och du förbinder dig inte till någonting när du gör en ansökan.

Fråga mäklaren

Nyhet! Ska du köpa eller sälja bostad?

Nu kan du få svar med hjälp av vår "Fråga mäklaren" tjänst.
Alla frågor besvaras av en mäklare.

Just nu finns det 21 besvarade frågor.

Ställ en fråga direkt

2 KOMMENTARER

 1. Hej! Ni skriver att: ”Att ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen är något som man gör i samband med att man skriver ett köptekontrakt eller överlåtelseavtal”. Jag undrar var som gäller vid ombildning från hyresrätt till bostadsrätt? När och hur ansöker man om medlemskap vid en sådan?
  Mvh.
  Henrik

  • Hej Henrik.

   Jag är tyvärr ingen expert på ombildningar.
   I vissa fall kan det göras en kreditupplysning på en köpare innan upplåtelseavtalet skrivs.
   I samband med att upplåtelseavtalet skrivs så blir man automatiskt direkt medlem i föreningen. Ingen separat medlemskapsansökan används i dessa fall.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Använd dig av formuläret eller testa våran tjänst Fråga mäklaren.

Please enter your comment!
Please enter your name here