Medlemskap i bostadsrättsförening

24
Medlemskap i bostadsrättsförening

En förutsättning för att kunna bli ägare av en bostadsrätt är ett godkänt medlemskap i bostadsrättsförening. Bostadsrättsföreningen måste helt enkelt godkänna köparen/köparna som medlemmar i föreningen för att en överlåtelse skall gå igenom.
Att ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen är något som man gör i samband med att man skriver ett köptekontrakt eller överlåtelseavtal. Om en fastighetsmäklare hjälper till med överlåtelsen så har denne koll på vart ansökan skall skickas. Det brukar också vara fastighetsmäklaren som skickar in ansökan när den signerats av köparen. Om du säljer privat, utan mäklare måste du själv ordna med en ansökan och sedan skicka den till rätt mottagare när du skrivit ett avtal med en köpare.

Medlemskap i bostadsrättsförening

Om en förvaltare hjälper bostadsrättsföreningen med den ekonomiska förvaltningen så skall medlemskapsansökan skickas till förvaltaren. Några exempel på de största företagen inom förvaltning av bostadsrättsföreningar i Sverige:

 • HSB
 • Riksbygen
 • SBC
 • Husjuristerna

Vad som krävs för en godkänd medlemskapsansökan

En bostadsrättsförening får endast neka en medlemskapsansökan på ekonomiska skäl om inget annat står i föreningens stadgar. Det kan ibland röra sig om att föreningen endast godkänner ägare som är 65 år eller äldre. Detta måste då stå med i stadgarna för att det skall vara en godkänd grund att neka nya medlemmar.
Föreningen eller förvaltaren tar ut en kreditupplysning på den/de som söker medlemskap och underdsöker om de sökande har en taxerad inkomst samt om de har några betalningsanmärkningar. Om man saknar taxerad inkomst eftersom man arbetar utomlands eller av annan anledning så kan man komplettera sin ansökan.
Komplettering sker med arbetsgivarintyg eller annat bevis på att man kan betala sin månadsavgift till bostadsrättsföreningen framöver.

Nekat medlemskap – överklagan

Om en bostadsrättsförening nekat en ny medlem på felaktiga grunder så kan man välja att överklaga detta. Man vänder sig då till Hyresnämnden med sin överklagan.
Om styrelsen i en bostadsrättsförening nekat en ny medlem på felaktiga grunder och detta leder till ekonomisk skada för säljaren eller köparen av bostadsrätten så kan styrelsemedlemmarna bli personligt ersättningsskyldiga för skadan som de orsakat.
Det är därför av största vikt att människor som sitter i en styrelse för en bostadsrättsförening har koll på alla lagar och regler som gäller.

Sälja bostad – anlita någon som kan

Utöver medlemskapet så finns det en uppsjö med olika regler och lagar som skall följas när man säljer och köper en bostadsrätt. Om du inte vill riskera att bryta mot dessa och hamna i knipa så rekomenderar vi att du tar kontakt med en fastighetsmäklare.
På hemsidan Hittamäklare.se kan du se en topplista över de bästa mäklarna i ditt område. Du kan även helt kostnadsfritt hämta in offerter från flera olika fastighetsmäklare för att kunna jämföra och eventuellt välja det alternativ som passar dig bäst. Allt på hemsidan Hittamäklare är gratis och du förbinder dig inte till någonting när du gör en ansökan.

24 KOMMENTARER

 1. Hej! Ni skriver att: ”Att ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen är något som man gör i samband med att man skriver ett köptekontrakt eller överlåtelseavtal”. Jag undrar var som gäller vid ombildning från hyresrätt till bostadsrätt? När och hur ansöker man om medlemskap vid en sådan?
  Mvh.
  Henrik

  • Hej Henrik.

   Jag är tyvärr ingen expert på ombildningar.
   I vissa fall kan det göras en kreditupplysning på en köpare innan upplåtelseavtalet skrivs.
   I samband med att upplåtelseavtalet skrivs så blir man automatiskt direkt medlem i föreningen. Ingen separat medlemskapsansökan används i dessa fall.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Sandra.

   Ja man kan absolut bli medlem trots betalningsanmärkningar.
   Om man har en fast inkomst brukar det väga tyngst. Det bästa är att ringa ordföranden i bostadsrättsföreningen som du planerar att köpa en bostadsrätt i och fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Jag arbetspendlar till Stockholm från annan ort. Jag funderar på att köpa en liten bostadsrätt i Stockholm som övernattningslägenhet 1-2 dagar/vecka. Finns det något hinder för detta, att bostadsrättsföreningen kan neka medlemskap om man inte bor på heltid och är skriven i lägenheten?

  • Hej Charlie.

   Nej det är inga problem.
   Det finns föreningar som säger att de endast vill ha året-runt-boende men det är i princip omöjligt för en förening att hindra någon att köpa en lägenhet och använda den som en semesterbostad eller övernattningsbostad.

   Om det är en krånglig förening så kan man som köpare bara hävda att man tänkt bo i bostaden året runt men sedan kan man nyttja den som man vill.

   Mvh Ekonomifokus

 3. Kan jag ansöka medlemskap i brf om jag inte äger bostadsrätt själv utan det är min äkta man som äger bostadsrätten? Vi flyttade in samtidigt och gifte oss året efter.

  • Hej Ingrid.

   Du och din man äger lägenheten ihop eftersom ni är gifta.
   Om du vill att bostadsrättsföreningen skall skriva in dig som 50% ägare av lägenheten i sitt lägenhetsregister så måste även du bli medlem i föreningen. Endast ägare av bostadsrätter i föreningen behöver vara medlemmar.
   Egentligen finns det ingen anledning för dig att skrivas in som medlem och delägare eftersom du ändå äger 50% via giftermålet.

   Mvh admin på EKonomifokus

   • Hej Andreas.
    Tack för svaret. Anledningen, att jag vill vara medlem i våran bostadsrättsföreningen är att det är svårt med folk som vill ställa upp som styrelseledamot. Så har jag tackat ja till att vara styrelseledamot. Och då föreslog andra medlemmar att jag skulle också vara medlem i bostadsföreningen. Det hade jag inget emot till och inte min man heller. Jag har blivit redan medlem i HSB Göta.
    Mvh Ingrid.

 4. Hej. Jag har precis gift mig med min fru som äger en bostad. Hur ansöker jag medlemskap i föreningen vi är bosatta i.?

  • Hej Maik.

   Om det är till exempel en HSB, Riksbyggen eller SBC-förening kan du oftast hitta blanketter på deras hemsidor eller ringa och be att få blanketten.
   Du kan dock enkelt skriva en egen ansökan där du och din fru skriver under att ni vill att även du skall stå med som ägare hos föreningen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej,
  Jag har skrivit under ett köpavtal till en lägenhet och ansökat till medlemskap samtidigt ,men vicevärden vill att min fru står med på avtalet och jag förstår inte varför! vad kan man göra ?
  Tack!

  • Hej Mossab.

   Vicevärden eller bostadsrättsföreningen kan ej bestämma att din fru skall stå med som delägare på avtalet.
   Det enda som kan göra att din fru måste stå med som delägare är om din inkomst är för låg för att föreningen skall kunna godkänna din medlemskapsansökan.
   Om din inkomst inte räcker till kan det krävas att även din fru står med som delägare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej,
  jag har hört att en förening kan neka medlemskap om den sökande har betalningsanmärkningar etc men inte på grund av för låg inkomst.
  Är det verkligen så att en förening kan neka medlemskap på den grunden att den sökande inte har anställning och/eller viss inkomst?
  /Urban

  • Hej Urban.

   Betalningsanmärkningar och för låg inkomst är de två anledningarna som föreningar kan neka medlemskap på.
   Det handlar om att föreningen måste kunna säkerställa att den sökande kommer kunna betala in månadsavgiften varje månad.
   Om inkomsten är för låg så kommer inte det att kunna ske. Därmed har föreningen rätt att neka på det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej Andreas,
  om vi släpper frågan ang. betalningsanmärkning och inriktar oss på inkomst så ser lagtexten ut som följer:
  ” 2 § Sådana stadgevillkor för medlemskap är utan verkan som innebär
  1. att ett visst medborgarskap eller en viss inkomst eller förmögenhet skall utgöra förutsättning för inträde i föreningen…”
  Här behövs ju ingen tolkning av lagtexten. Det framgår, tydligt. ”… en viss inkomst” – det är således ett brott mot bostadsrättslagen att neka medlemskap med hänsyn till inkomst. Hur ser du på detta?

  • Hej igen Urban.

   Föreningar kan neka på inkomsten. jag har själv varit med om det i egenskap som mäklare.
   Det var då HSB-jurister som hjälpte föreningen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej!

  På denna hemsida står det något som motsäger det du skriver ovan:
  ”Det är inte tillåtet att utestänga någon från medlemskap i en bostadsrättsförening på den grunden att viss inkomst eller viss förmögenhet krävs […]”
  bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/faktablad/medlemsprovning
  Utifrån det låter det som att du kan vara arbetslös och ändå godkännas som medlem i en förening.
  Vilket är egentligen det rätta?

 9. Hej!
  I vilken lag, kapitel och paragraf/-er finns det information om hur stor andel av en bostadsrätt man måste äga för att föreningens styrelse skall kunna bevilja en ansökan om medlemsskap? I vår förenings stadgar står inget om detta.

 10. Kan man sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening utan att vara medlem, hyra i andrahand?

  • Hej Gunilla.

   Man kan sitta i en styrelse utan att vara medlem .

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here