En förutsättning för att kunna bli ägare av en bostadsrätt är att man blir godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen. Bostadsrättsföreningen måste helt enkelt godkänna köparen/köparna som medlemmar i föreningen för att en överlåtelse skall gå igenom.
Att ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen är något som man gör direkt efter köpare och säljare skrivit under överlåtelseavtalet. Det brukar vara mäklaren som skickar in ansökan om medlemskap till föreningen. Om du säljer privat, utan mäklare måste du själv ordna med en ansökan och sedan skicka den till föreningens styrelse efter du skrivit ett avtal med en köpare.
Medlemskapsansökan
Om en förvaltare hjälper bostadsrättsföreningen med den ekonomiska förvaltningen så skall medlemskapsansökan skickas till förvaltaren. Om föreningen inte har någon förvaltare skall ansökan skickas till föreningens styrelse. Några exempel på de största företagen inom förvaltning av bostadsrättsföreningar i Sverige:
- HSB
- Riksbygen
- SBC
- Husjuristerna
Vad krävs för en godkänd medlemskapsansökan?
En bostadsrättsförening får endast neka en medlemskapsansökan på ekonomiska skäl om inget annat står i föreningens stadgar.
Ibland kan vissa föreningar endast godkänna medlemmar som är 65 år eller äldre. Detta måste då stå med i stadgarna för att det skall vara en godkänd grund att neka nya medlemmar.
Föreningen eller förvaltaren tar ut en kreditupplysning på den/de som söker medlemskap och undersöker om den blivande medlemmen har en taxerad inkomst samt om det finns betalningsanmärkningar.
Om den sökande saknar taxerad inkomst på grund av arbete utomlands eller av annan anledning så kan man komplettera sin ansökan. Komplettering sker med arbetsgivarintyg eller annat bevis på att man har en inkomst och kan betala sin månadsavgift till bostadsrättsföreningen framöver.
Nekat medlemskap – överklagan
Om en bostadsrättsförening nekat en ny medlem på felaktiga grunder så kan man välja att överklaga detta. Man vänder sig då till Hyresnämnden med sin överklagan. Om styrelsen i en bostadsrättsförening nekat en ny medlem på felaktiga grunder och detta leder till ekonomisk skada för säljaren eller köparen av bostadsrätten så kan styrelsemedlemmarna bli personligt ersättningsskyldiga för skadan som de orsakat. Det är därför av största vikt att människor som sitter i en styrelse för en bostadsrättsförening har koll på alla lagar och regler som gäller.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.
Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
har föreningen rätt att neka en medlem som är handikappad och sitter i rullstol en dörr öppnare till lägenhet med krav att den skall åtgärdas vid av flyttning frän lägenheten
Hej Karin.
Jag vågar inte svara på vad som gäller för handikapsanpassning tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån
Hej, har man som bostadsrättsförening rätt att neka om den som söker finns i brottsregistret, har föreningen rätt att begära ett utdrag ur registret när någon vill köpa bostad?
Hej Eva.
Nej, man får endast neka pga ekonomiska skäl eller om man har särskilda medlemskrav inskrivna i stadgarna, exempelvis att föreningen bara skall acceptera medlemmar som är 65+ eller liknande.
Mvh admin på Ekonomifokus
En ny medlem från den 22 januari 2021, hävdar att han har rätt att bestrida beslut som Styrelsen tagit innan han bodde i/var medlem i, Bostadsrättsföreningen och därmed ”strunta i att betala”. T.e.x: beslutade Styrelsen och stämman, genom att på Föreningsstämma gällande räkenskapsår 1 jan-31 dec 2019, att koppla in fiber till samtliga lägenheter och att Brf bekostade fiberinkoppling, samtidigt slöts ett avtal angående leverans av TV via fiber till en kostnad av 110 kr/månad och lgh, TV avgiften erlägger varje lgh. till Brf. I och med ingånget avtal får samtliga boende, rabatt på TV avgift via fiber (t.o.m. 31 okt 2025), hade var och en slutit egna avtal hade det kostat mer än det dubbla per månad. Samtliga boende i Brf (endast 7 lgh), godkände förslaget på stämman, godkännandet finns nedskrivet i stämmoprotokoll gällande räkenskapsåret 1 jan-31 dec 2019. Vid årsstämman gällande räkenskapsåret 1 jan-31 dec 2021, tog personen ånyo upp denna fråga och hävdar att han absolut har all rätt i världen att motsätta sig styrelse/stämmobeslut och fortfarande ”strunta i att betala TV-avgiften” . Fråga: Har medlem som ej bodde i Brf under år 2019 & 2020 rätt att motsätta sig på Föreningsstämman tagna beslut, när han inte bodde i Brf och därmed hävda att hans rösträtt trädde i kraft långt innan han blev medlem i Brf? Kan inte riktigt finna någonstans om hur detta förhåller sig, i vår styrelse har vi ansett att rösträtten i Brf inträffar först när man blivit medlem och därför inte har rätt att rösta om styrelsebeslut/stämmobeslut som härrör sig till tiden innan man blev medlem i föreningen och därmed inte kan ifrågasätta styrelsens tagna beslut. Vore mycket intressant att få reda på om ”personen” har rätt eller om vår styrelse har rätt, måste få till ett slut på denna fråga, eftersom ”personen” anser att ”styrelsen är dåligt påläst” och är vi det får vi ändra på våra svar till ”personen” och be om ursäkt, men ett slut måste till. Hoppas någon kan hjälpa oss.
Vänligen,
Pauline
Hej Ann-Eva.
Nej, medlemmen har ingenting att säga till om i detta läget. Betalar han inte så är det bara att skicka ärendet vidare för indrivning precis som vanligt.
mvh admin på ekonomifokus