Hyra ut via Airbnb

Hyra ut via Airbnb

Airbnb är en webbaserad tjänst för privatpersoner och företag som vill hyra ut bostäder under kortare tidsperioder, så kallad korttidshyra. I denna artikel går vi igenom vad det innebär att hyra ut via Airbnb och vad man skall tänka på vid användning av tjänsten.

Airbnb.com har har slagit igenom stort då det har skapat ett fungerande och oftast billigare alternativ till att bo på hotell när man söker boende runt om i världen. Det har också skapat möjligheten för privatpersoner runt om i världen att skapa inkomster genom att hyra ut delar av eller hela sin bostad på ett smidigt och säkert sätt.

Artikelns innehåll:
1. Vad skiljer Airbnb från andra hyresförmedlare?
2. Får jag hyra ut min bostad?
3. Konsekvenser vid otillåten uthyrning
4. Så fungerar det att hyra ut via Airbnb
5. Fördelar och nackdelar
6. Skatt vid uthyrning via Airbnb
7. Några smarta tips & råd innan du hyr ut
8. Hur hög hyra kan jag ta ut?

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Vad skiljer Airbnb från andra förmedlare?

Det som skiljer Airbnb från många andra tjänster för andrahandsuthyrning är att det är smidigt att hyra ut hela eller delar av bostaden under kort tid, exempelvis enstaka dygn.

De flesta andra hyresförmedlingar förmedlar andrahandsuthyrning på lite längre sikt, från en vecka upp till flera månader och ibland även flera år. Med Airbnb kan man till exempel hyra ut sin bostad när man själv är på semester eller bara borta över helgen. Man kan även hyra ut enskilda rum i sin bostad för att tjäna lite extra pengar.

Om du istället vill hyra ut din bostad under lång tid så är hemsidan Samtrygg.se toppenbra med alla de hjälpmedel och trygghetslösningar de erbjuder sina uthyrare och hyresgäster. Samtrygg erbjuder till exempel hyresgaranti, dvs de garanterar att den som hyr ut får sina pengar oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Får jag hyra ut min bostad?

Hus:
Du får hyra ut hur mycket du vill. Det finns inga gränser och du behöver inga tillstånd.

Lägenhet:
Om du bara skall hyra ut ett rum i din lägenhet är det fritt fram. Du behöver inget tillstånd och du riskerar inga konsekvenser. Du måste dock bo själv i lägenheten under tiden du hyr ut rummet, annars räknas det som andrahandsuthyrning och då måste du ha tillstånd.

Om du skall hyra ut hela lägenheten måste du ansöka om tillstånd, oavsett om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt. Det spelar heller ingen roll hur lång tid uthyrningen gäller. Du måste helt enkelt ha hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens godkännande innan du hyr ut din lägenhet. Se till att få godkännandet skriftligt (mail & sms räknas också som skriftligt)

Vad blir konsekvenserna vid otillåten uthyrning?

Det vanligaste är att man får en varning och ombeds att sluta med uthyrningen. Om du sedan bryter mot denna tillsägelse och fortsätter hyra ut din lägenhet så riskerar du att hyresvärden säger upp ditt hyreskontrakt, dvs du blir vräkt. Det är vanligt att grannar ringer och anmäler otillåten uthyrning eftersom det ständigt börjar röra sig nya personer i trappuppgångarna så chansa inte om du är rädd om ditt hyreskontrakt.

Om du hyr ut din bostadsrätt utan tillstånd riskerar du att bli ”avhyst”, dvs du tvingas sälja bostaden. Vägrar du sälja kopplas kronofogden in och tvångsförsäljer din bostad. Det skall dock väldigt mycket till för att du skall bli avhyst. Du får varningar och tillsägelser innan det går så långt.

Så fungerar det att hyra ut via Airbnb

Airbnb.com har en avdelning för dig som vill hyra ut och en annan för de som hyr. När man ska hyra ut så får man svara på en rad olika frågor om lägenheten och sedan kan man välja när, till vilket pris, och under vilka omständigheter, man vill hyra ut. Om du till exempel åker på en månads semester kan du välja att hyra ut din bostad för 600 kr per natt, mellan 2:a juli och 29:e juli men bara för de som bokar fyra dagar eller längre. Du sätter alltså villkoren själv som hyresvärd.

När du får en förfrågan från en gäst på Airbnb så har du sedan 24 timmar på dig att svara. Du kan se recensioner av denna hyresgäst från tidigare boenden om gästen har nyttjat Airbnb tidigare och skapa dig en uppfattning om personen/personerna är bra hyresgäster. Du kan sedan välja om du vill hyra ut eller ej till den personen. Tänk på att om du tackar nej för ofta eller inte svarar på förfrågningar i tid så får du en sämre ranking hos Airbnb som hyresvärd och hamnar längre ner på listan av alternativ när gäster söker efter bostad i ditt område.

När gästen anländer är det ditt jobb att se till att det är städat, att det finns rena lakan och så vidare. Du sätter själv upp regler som styr vad gästen får och inte får göra i lägenheten (tex röka, ta med husdjur, ha fester osv). Du kan till exempel skriva att du förväntar dig att gästen grovstädar efter sig. Det vanligaste är dock att du som hyresvärd städar, tvättar osv efter att gästen lämnat bostaden och du kan också ta ut en kostnad för detta. Inkomsten från detta kan du ju välja att använda för att anlita en städservice.

Airbnb har en försäkring, utöver din hemförsäkring, som hjälper dig om något går sönder eller liknande under hyresgästens vistelse i bostaden.

Fördelar och nackdelar

Airbnb kan inte jämföras med de flesta andra uthyrningstjänster eftersom det är en något annorlunda typ av tjänst som främst är riktad till korttidsboende
Fördelar och nackdelar med Airbnb är:

Fördelar

Du kan hyra ut under korta perioder, tex ett dygn eller två
Du kan hyra ut enbart ett rum, en del av bostaden eller hela bostaden
Smidig uthyrningsprocess
Mycket bra ”att tänka på” guider finns på hemsidan
Du kan se recensioner av hyresgästen från tidigare boenden

Nackdelar

➖ Airbnb tar ut en serviceavgift för sina tjänster
➖ Vissa hyresgäster kan visa dålig hänsyn vid korttidsuthyrning
➖ Ohyra som exempelvis vägglöss kan komma med resenärer

Skatt

Du skall deklarera den inkomst du får från uthyrningen i din deklaration. Du skall betala skatt om du hyr ut hela eller delar av din bostad för mer än 40 000 kr (schablonavdraget) på ett kalenderår. Om din uthyrning inte överstiger 40 000 kr behöver du inte betala någon skatt. Skatten är på 30 procent av överskottet/vinsten efter alla avdrag. Det är lite olika regler för småhus, bostadsrätt och hyresrätt

Hus eller del av hus:

Du får dra av 40 000 kr + 20% av hyresintäkterna när du skall räkna fram den del av hyresintäkterna som skall beskattas vid uthyrning av hus eller rum i hus.

Räkneexempel:
Du hyr ut hela din villa för totalt 60 000 kr under året. Uträkningen blir då:
+ 60 000 kr
– 40 000 kr (schablonavdraget)
– 12 000 (20% av 60 000 kr)
= 8 000 kr
Du skall alltså skatta 30% på 8 000 kr, dvs 2400 kr

Bostadsrätt eller del av bostadsrätt:

Du får dra av 40 000 kr + hela eller delar av månadsavgiften till bostadsrättsföreningen.
Om du bara hyr ut delar av bostadsrätten skall du räkna ut ungefär hur stor del av bostadsrätten som hyrs ut.

Räkneexempel:
Du hyr ut rum i din bostadsrätt som motsvarar 50% av bostadsrättens boyta i totalt 8 månader under året.
Din månadsavgift till föreningen är 3000 kr/mån
Du får totalt 80 000 kr i hyresintäkter.
Uträkningen blir då:
+ 80 000 kr
– 40 000 kr (schablonavdraget)
– 12 000 kr (50% av 3 000 kr * 8 månader )
= 28 000 kr
Du skall alltså skatta 30% på 28 000 kr, dvs 8400 kr

Hyresrätt eller del av hyressrätt:

Du får dra av 40 000 kr + hela eller delar av hyran.
Om du bara hyr ut delar av bostadsrätten skall du räkna ut ungefär hur stor del av bostadsrätten som hyrs ut.

Räkneexempel:
Du hyr ut rum i din hyresrätt som motsvarar 25% av hyresrättens boyta i totalt 10 månader under året.
Din hyra är 7 000 kr/mån
Du får totalt 60 000 kr i hyresintäkter.
Uträkningen blir då:
+ 60 000 kr
– 40 000 kr (schablonavdraget)
– 17 500 kr (25% av 7 000 kr * 10 månader )
= 2500 kr
Du skall alltså skatta 30% på 2500 kr, dvs 750 kr

Smarta tips och regler vid uthyrning

 • Det kan klassas som hotellverksamhet enligt hyreslagen ifall du hyr ut din hyresrätt i andrahand utan tillstånd från hyresvärd, och ifall uthyrningen görs i väldigt stor utsträckning.
 • Du behöver inte tillåtelse vid uthyrning utav ett rum. Dock måste du bo där själv samtidigt som uthyrningen sker.
 • Glöm inte att göra skatteavdragen vi går igenom under rubriken skatt, längre upp i artikeln
 • På Airbnb´s hemsida kan du kolla upp potentiella hyresgästers betyg från tidigare hyresvärdar ifall de tidigare hyrt via någon annan.
 • Du måste ansöka om godkännande före uthyrning av bostadsrätt & hyresrätt.
 • Plocka bort saker du är rädd om och värdefulla saker. Gör en lista över inventarier som finns i bostaden innan du hyr ut.
 • Se över dina försäkringar. Läs även igenom vad Airbnb:s försäkring täcker för skador.

Hur hög hyra kan jag ta ut?

Det finns gränser för hur mycket hyra man får ta ut. Läs vår artikel om skälig hyra för att ta reda på hur man räknar.

Om man hyr ut en hyresrätt och tar ut för hög hyra riskerar man att bli anmäld till Hyresnämnden av sin hyresgäst. Då riskerar man att bli återbetalningsskyldig, dvs man riskerar att tvingas betala tillbaka den del av hyran som hyresnämnden anser är oskälig. Om du exempelvis betalar 6000 kr i månaden för din hyreslägenhet men hyr ut den i 3 veckor för totalt 20 000 kr kan hyresnämnden anse att en skälig hyra är 3/4 av månadshyran, dvs 4500 kr. Du får då betala tillbaka 15 500 kr till hyresgästen.

Risken att bli anmäld vid korttidsuthyrning är dock minimal. Vid längre uthyrning är risken större.

Vid uthyrning av bostadsrätt eller hus kan Hyresnämnden inte tvinga dig att betala tillbaka den del av hyran som anses oskälig. Det gäller alltså bara för hyresrätter.

Vårt råd är att du tar ut så hög hyra som möjligt men ser till att spara en del av hyresintäkterna så att du har råd att betala tillbaka en del OM du blir anmäld och återbetalningsskyldig.

Du kan använda vår kalkylator för att räkna ut en skälig hyra för din bostad. Den fungerar för hus, bostadsrätter och hyresrätter.

Välj typ av bostad
Nyhet! Nu upp till 12 månaders hyresgaranti vid uthyrning genom Samtrygg. Dessutom kostnadsfri annonsering och verifierade hyresgäster
I samarbete med

Registrera sig på Airbnb

Det är kostnadsfritt att registrera sig på Airbnb.com och att vara medlem. Det man betalar är en serviceavgift när man hyr ut eller hyr en bostad via Airbnb.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

84 KOMMENTARER

 1. Hej! Om jag har en arrendestuga kan jag exempelvis göra avdrag på mitt arrende ”min hyra” till skatteverket i samband med uthyrningen?.

  • Hej Emma.

   Nej beräkningen är densamma oavsett, dvs:

   Hyresintäkter
   -Schablonavdraget
   -20% av hyresintäkterna.
   = intäkter som skall beskattas med 30%

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej, jag har en stuga på gården och en lägenhet utöver mitt privata boende , är det den sammanlagda av båda i täckterna jag betalar ska träffa på eller hyra man ut och skattar per bostad. Tack så mycket

  • Hej Sofia.

   Du skall göra en separat beräkning per bostad. Du får alltså nyttja schablonavdraget (40 000 kr) två gånger, en gång per bostad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej, i min familj har vi ett sommarhus som vi delar på. Nu vill vi hyra ut en nybyggd lägenhet ovan garaget. Kan vem som helst av oss hyra ut den? Kan tex min pappa hyra ut den för Max 40000 och sen jag också hyra ut den för min räkning, eller är det 40000 per bostad innan skatt dvs. Vi skulle alltså vilja maxa inkomsten utan att behöva skatta 🙂

  • Hej Frida.

   Det är per bostad tyvärr. Schablonavdraget skall alltså isåfall delas upp mellan delägarna, ni kan inte använda 40 000 kr i schablonavdrag per person.

   Skatteverket har täppt till alla luckor, de tänker på allt 😉

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Har ett flerfamiljshus och kommer hyra ut en lägenhet via Airbnb. Kommer jag så behöva skatta enligt den schablon på denna sida? M

  • Hej Isak.

   Ja, om du äger huset privat och inte via företag skall du beskattas enligt beräkningen i artikeln.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej Hej!
  Jag har ett hus i Sydafrika som jag har börjat hyra ut på airbnb. Jag får pengarna direkt i Sverige. Är det då i Sverige jag ska skatta på pengarna?

 6. Det är kostnadsfritt att registrera sig på Airbnb.com och att vara medlem.
  Medlemsavgiften då? Den måste man väl betala, och hur stor är den?

  Räkneexempel:
  Du hyr ut din villa för totalt 60 000 kr under året. Uträkningen blir då:
  + 60 000 kr
  – 40 000 kr (schablonavdraget)
  – 12 000 (20% av 144 000 kr) Detta måste väl vara fel
  = 8 000 kr
  Du skall alltså skatta 30% på 8 000 kr, dvs 2400 kr

  • Hej J.

   1. Vilken medlemsavgift menar du? Jag känner inte till någon medlemsavgift. Du får gärna länka till den.

   2. Ja uträkningen har det smygit sig in ett litet fel i där. Det skall såklart inte stå 144 000 kr, det skall stå 60 000 kr där.
   Jag justerar det, tack för tipset!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej
  Jag äger en fastighet och den fastigheten har 4 st stora lägenheter som är möblerade. Vardera lägenhet är 4 rummare på ca 85 kvm. Får jag lov att hyra ut dessa lägenheter? Då jag äger fastigheten behöver jag då be om tillstånd? Jag äger även marken .

  • Hej Paula.

   Du får hyra ut hur mycket du vill och du behöver inte be om tillstånd.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej
  Min fru äger en gård med sina syskon och det är en näringsfastighet eftersom den ingår i deras företag.
  Är det några speciella regler om man hyr ut via Airbnb?

  • Hej Tord.

   Jag tolkar din fråga som att det är företaget som skall hyra ut via Airbnb. Uthyrningen görs ju i företaget så det är bara att hyra ut och att skatta för vinsterna i företaget precis som vanligt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej,
  Vet inte om du kan hjälpa mig med den här
  Frågan men provar 😊
  Jag är utskriven från Sverige men äger en sommarstuga som jag skulle vilja hyra ut. Behöver jag beskatta inkomsten i Sverige när dem kommer in på mitt konto i det land där jag är bosatt?
  Om jag nu behöver beskatta, gäller schablonavdraget mig likaså när jag är utskriven?

  Tack på förhand
  Angelique

  • Hej Angelique.

   Jag är inte 100% säker men jag tror att du skall betala skatt precis som alla andra vid uthyrning av din stuga.
   Samma skatteregler alltså.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej!

  Är det helt förbjudet att hyra ut min 1a som är en hyresrätt via airbnb, med nya lagstiftningen? Om nej, måste man fortfarande kontakta sin hyresvärd fastän det handlar om enstaka korta perioder tex 1-3st helger max?

  Hälsningar,
  Anna

  • Hej Anna.

   Det beror på vad som står i ditt hyreskontrakt.
   Det står med största sannolikhet att hyresvärden måste godkänna eventuell andrahandsuthyrning.
   Det innebär att du måste har godkännande från hyresvärden om du hyr ut i andrahand, oavsett tidsperiod.

   Om du inte har godkänt för uthyrningen riskerar du att bli vräkt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Margaretha.

   Jag har dålig koll på den gränsen tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej!
  Bor ensam i en bostadsrätt lägenhet. Jag reser ofta på korta perioder. Får jag hyra ut lägenheten medan jag är på resa?

  • Hej Aziz.

   Vanligtvis måste du ansöka hos bostadsrättsföreningen om du får hyra ut i andra hand.
   Det beror på vad som står i stadgarna.
   Om föreningen godkänner det så är det fritt fram.

   Mvh admin på EKonomifokus

 12. Hej,
  Vi har ett företag som äger en bostad som vi vill hyra ut.
  Hur hanterar Airbnb och vi momsen på uthyrningen?
  Med vänlig hälsning, Anton

  • Hej Hanna.

   Det vet jag inte säkert tyvärr men jag tror att du får sköta det vid sidan av i så fall, dvs utanför deras plattform.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej! Jag har köpt ett fritidshus i Skåne och bor i Dalarna. Jag vill hyra ut, men att det ska sköta sig lite själv. Jag tänkte installera kodlås, ej erbjuda lakan och sätta en avgift om inte gästen grovstädar. Eftersom jag inte är på plats tänkte jag sätta lågt pris. Min bror finns dock i närheten och kan hålla viss koll och ge assistans. Är detta en rimlig tanke, eller går det emot airbnbs koncept?
  Mvh Anne

  • Hej Anne.

   Jag vet inte säkert men det borde inte vara något problem eftersom din bror finns där och kan hjälpa till.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Vad innebär domen i Hovrätten enl DN i dag 14/2 2020 där en hyresvärd förlorat sitt
  hyreskontrakt? Hyrt ut 49 ggr på 4 år och enl DN bott där själv. Innebär det slutet för att hyra ut
  via airbnb? Tydligen har Hyresgästföreningen/hyresnämnden drivit ärendet.
  Hur ska man tolka denna dom?
  Har ni läst hela domen? Själv har jag inte tillgång till den.

  • Hej Gun.

   Jag har inte läst domen tyvärr.
   Jag tror absolut inte att det är slutet för Airbnb i Sverige.
   Det känns lite drastiskt att dra den slutsatsen.

   Mvh admin på EKonomifokus

 15. Hej,
  Jag hyr ett radhus (en bostadsrätt) som jag delar och nu när min inneboende flyttar funderar jag på att hyra ut rummet på Airbnb istället.
  Måste man ha tillstånd från bostadsrättsföreningen för att göra detta?
  Tack på förhand.
  A

  • Hej Anastasia.

   Nej det behöver du inte så länge som det handlar om en inneboende och du bor där själv samtidigt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 16. Hej
  Jag äger privat en liten hyresfastighet som består av fem lägenheter och jag bor där inte själv.
  Tänkte prova att hyra ut 3 st av dessa på airbnb och undrar om det finns några hinder för detta?
  Mvh Joakim

 17. Hej, ska hyra ut en möblerad lägenhet för kortare tidsperioder via airbnb.
  Skall man skriva hyresavtal ?
  Hur betalar gästerna, ger man sitt kontonummer eller går det via airbnb..?

  • Hej Erica.

   Gästerna betalar till airbnb som sedan betalar ut pengarna till värdens konto.
   Airbnb skriver såhär om kontrakt:

   ”Kan värdar be gäster att skriva på ett kontrakt?
   Ja. Vissa värdar kräver att gäster skriver på ett kontrakt eller hyresavtal innan incheckning.

   För värdar
   Om du vill att dina gäster ska skriva på ett kontrakt måste detta krav och de huvudsakliga villkoren framgå innan bokning. Det enklaste sättet är att nämna att du vill att dina gäster skriver på ett avtal i annonsbeskrivningen för ditt boende och sedan inkludera kontraktets villkor i din meddelandetråd med gästen.

   Airbnb kan inte hjälpa dig att driva igenom specialvillkor i ditt eget kontrakt.”

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Hej! Har jag förstått detta rätt nu? Man kan inte hyra en hyresrätt och sedan hyra ut den via Airbnb utan att bo där själv även om man har fått tillåtelse av fastighets ägaren?

  Tack på förhand! Med vänlig hälsning Victor

  • Hej Victor.

   Jo jag känner inte till att det skall vara något problem.
   Dock tror jag att de allra flesta hyresvärdar kommer säga nej till att du hyr ut lägenheten via airbnb och inte bor där själv.

   Mvh admin på EKonomifokus

 19. Hej,

  Gällande ”Du hyr ut skattefritt upp till 40.000 kr per år.” är det per person i hushållet eller är det per villa/lägenhet

  MVH
  Kim

 20. Hejsan!
  Bra artikel!
  En fråga; kan man alltså inte hyra ut enstaka rum i en villa om man inte själv bor där?
  Mvh
  Niclas

 21. Hej,
  Jag ska hyra ut min lägenhet på 77 kvm (3 ROK). Hur ska jag registera mig och påbörjar uthyrningen från augusti ?
  MVH
  C J

  • Hej Cathy.

   Du får följa instruktionerna på Airbnb:s hemsida. Om du inte lyckas där så får du kontakta deras support.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Barbro.

   Vi är inte Airbnb. Vi har endast skrivit en artikel om Airbnb.
   Du får kontakta deras kundtjänst eller använda deras hemsida för att undersöka vad som är fel.

   Mvh admin på EKonomifokus

 22. Hej! Om jag hjälper andra personer att hyra ut (dvs jag tar hand om all admin, lägger upp på airbnb möter upp gäster etc), via mitt eget bolag, behövs det då ngn annan försäkring förutom husägarnas hemförsäkring?

  • Hej Charlie.

   Det kan jag tyvärr inte svara på. Du får fråga Airbnb om det.

   Mvh admin på EKonomifokus

 23. Hej
  Jag hyr ut via airbnb idag 1 rum av min 4:a. Jag undrar hur mycket får jag tjäna in innan jag behöver ta upp detta till skatteverket? Vid vilken summa per år går den gränsen?
  Såg bara info ang bostadsrätter på 40tusen per år men har för mig det är en mindre summa för hyresrätter?

  Mvh
  Nathalie

 24. Hej om jag hyr ut ett fritidshus veckovis finns det reglerat inom skatteverket några skattegränser eller hur ser det ut?

  • Hej Urban.

   Det är de vanliga skattereglerna som gäller oavsett om du hyr ut veckovis eller månadsvis.
   Du hyr ut skattefritt upp till 40.000 kr per år.

   Mvh admin på EKonomifokus

 25. Hej! Jag kan inte logga in på Airbnb.
  Först säger ni att jag redan har ett konto när jag vill skapa ett. Sen att jag inget har när jag försöker logga in.
  Och att mitt lösenord är fel. Tacksam för hjälp med detta.!

  • Hej Eva.

   Vi är inte Airbnb.
   Du får maila deras support.

   Mvh admin på EKonomifokus

 26. Hej,
  Vi har lagt ut vårt hus för uthyrning i juli. Bostaden med pool ligger i en förort till Stockholm och prisnivån ligger likvärdigt med andra liknande hus. Vi har inte fått en enda förfrågan ännu (ca 2 veckor sedan vi la ut). Det är fortfarande drygt 2 mån kvar, brukar bokningar komma sent? Vi har satt att man minimum ska boka 5 nätter, kan det vara så att många undviker att boka då?

  Vänliga hälsningar Magdalena

  • Hej Magdalena.

   Jag är tyvärr inte så insatt så att jag kan svara på din fråga.
   Men förmodligen handlar det om pris och att ni har minimum 5 dagar för hyresgäster.
   Ju mer begränsningar desto färre potentiella hyresgäster.

   Mvh admin på EKonomifokus

 27. Hej, vi bor i en hyrestätt och tänkte hyra ut ett runm korttids och bo själva i lägenheten. Måste man ansöka om godkännande hos hyresvärden?

  Med vänlig hälsning
  Ida

  • Hej Saida.

   Nej inte om ni själva skall bo i bostaden samtidigt.
   Då blir hyresgästerna inneboende hos er och då har inte hyresvärden något att säga till om så länge inga problem uppstår.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 28. Hej,
  Vi har en bostadsrätt, vi tänker att hyra ut ett rum o bo i lägenheten själva.
  Föreningen säger att vi inte får hyra ut via Airbnb för att det räknas som hotellverksamhet.

  Vem har rätt då?

  Med vänlig hälsning
  Olle

 29. Hej,
  I vår förening godkänner man inte korttids andrahandsuthyrning. Vi han dock funderat på att hyra ut vårt gästrum på helger osv när vi är hemma. Om vi bor här och hyr ut gästrummet med Airbnb då och då, räknas det så som andrahandsuthyrning?

  • Hej Carro.

   Det räknas då som inneboende och det behöver du aldrig ha tillstånd för.
   Det kan således föreningen inte säga nej till.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 30. Hej,
  Vi har hyrt ett hus i Sydney över Jul och Nyår, vi konstaterar att erbjudandet var i AUD men valutan man dragit är USD, vem kan jag komma i kontakt med, hyresvärden ?

  • Hej Björn.

   Det var en fråga som jag tyvärr inte kan svara på.
   Du får kontakta Airbnb.

   Mvh admin på EKonomiokfus

 31. Finns det särskilda regler för långtidsuthyrning av sitt gästrum när det gäller prissättning i Sverige? Alltså behöver priset justeras efter ett visst antal dagar?

  • Hej Jenny.

   Tyvärr har jag ej svaret på din fråga så jag får tyvärr be dig att kontakta hyresnämnden eller liknande med din fråga.
   Hyran skall vara skälig iallafall.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 32. Hur sätter man priset för t.ex ett rum i ett hus med tillgång till badrum kök och vardagsrum med tv. Gästen/gästerna delar allt utom sitt eget rum med värden.
  Är det möjligt att lägga fram rena lakan och gästen bäddar själv.
  Vilken kostnad kan jag ta ut per sängplats?

  Spännande sett! Kan ju bli nya vänner för livet.

  • Hej Pia.

   Det är svårt för mig att säga hur mycket du kan ta betalt.
   Du får kika vad andra tar för liknande uthyrning i samma område som du bor i eller i andra liknande städer.
   Du kan även kika på airbnb.se/host/homes och se ungefär vad du kan ta betalt.
   Med Airbnb har du full kontroll över din tillgänglighet, dina priser, husregler och hur du själv interagerar med gäster.
   Du får alltså bestämma allt själv.

   Lycka till med uthyrningen!

   Mvh admin på EKonomifokus

 33. Hej,
  min make och jag har en liten hyresfastighet, tre lägenheter, vi bor själva i av lägenheterna. En lägenhet är ledig nu i sommar. kan vi anlita airbnb för uthyrning av denna? Vi har även tanker om att hyra ut delar av vår lägenhet som är för stor för oss.
  Tacksam för svar
  Med vänlig hälsning
  Torill

  • Hej Torill.

   Jag ser inga bekymmer med att hyra ut via Airbnb för er.
   Om det är en näringsfastighet som ni äger så kan det vara värt att kolla upp det med Skatteverket först men jag kan som sagt inte se att det skulle vara några problem med det.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Torill

   Javisst kan ni hyra ut er lägenhet via airbnb. Man kan även lägga in annons på blocket och hitta folk som söker boende där. När det kommer till uthyrning av rum i bostad kan ni prova tjänsten http://www.samtrygg.se. Här kan man både hyra ut rum eller delar i lägenheten samt förstås hela lägenheten.

   Mvh: Admin på Ekonomifokus.se

 34. Hej Hanna.

  Tyvärr har jag dålig koll på reglerna för uthyrning utomlands så jag kan ej svara på din fråga.

  Mvh admin på Ekonomifokus

 35. När ska hyresgästen betala in hyran och när får hyresvärden hyran?

  T.ex. hyresgästen bokar idag (9 januari) en vecka i sommar för 10.000:-
  Måste hyresgästen betala in detta idag?
  Om ja, när får hyrevärden då pengarna? Imorgon eller en vecka innan hyresgästen flyttat in eller efter den har flyttat in?

  • Hej Sten.

   ”Betalningsuppgifter för hyresgästen registreras när den skickar en bokningsförfrågan. När hyresvärden väl godkänt förfrågan, eller om gästen genomför en bokning med hjälp av Boka direkt, debiteras hela beloppet från gästens valda betalningsmetod med en gång.”

   ”Oavsett om bokningen gäller en vistelse som äger rum om två dagar eller två månader håller Airbnb kvar betalningen fram till 24 timmar efter incheckning innan de skickar den till hyresvärden”

   Mvh admin på Ekonomifokus

 36. Hej!
  Jag funderar på att hyra ut min bostadsrätt på Airbnb ett tag framöver då jag inte vill sälja just nu och jag bor på en annna adress.
  Jag har inte ansökt att få hyra ut på Airbnb, jag har endast mejlat föreningen och frågat vad för info de behöver inför en eventuell andrahandsuthyrning.
  Brukar bostadsrättsföreningar godkänna Airbnb? Finns det något bra argument man kan använda sig av?
  Min Brf vill ha info varför jag ska hyra ur, hur länge och till vem.
  Det är ju lite knepigt att veta till vem innan jag ens fått godkännande att hyra ut!!?

  Tack!

  • Hej Stina.
   Tyvärr brukar inte bostadsrättsföreningar godkänna korttidsuthyrning.
   Dom vill undvika att det blir en massa spring i huset. Jag tror tyvärr inte att dom kommer godkänna att du hyr ut via Airbnb.
   Föreningen vill ha ett skäl till uthyrningen och dom vill veta vem som skall bo där istället för att dom skall ha koll på vilka som bor i lägenheten.

   Så länge det står i föreningen stadgar att styrelsen måste godkänna eventuella andra-hands-hyresgäster så får du tyvärr rätta dig efter det.
   Hitta istället en riktigt bra hyresgäst som vill bo där under en längre tid.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här