Renovera badrum – vad säger försäkringsbolaget & våtrumsintyg

Renovera badrum

Att renovera badrummet är en trevlig investering som inte bara höjer intrycket av din bostad utan även marknadsvärdet på bostaden. Ett snyggt helkaklat badrum med klinkergolv kan ge din bostad ett rejält lyft. Vad gäller egentligen när man skall renovera sitt badrum? Vi går till djupet med bestämmelser och regler kring att renovera badrum.

Får man renovera badrummet själv i en bostadsrätt eller måste det göras av en hantverkare?

Villa:
I en villa eller ett friköpt radhus är det alltid fritt fram att renovera badrummet själv. Eventuella skador som uppstår drabbar ju då endast ditt eget hus.

Bostadsrätt:
Om det inte står något i bostadsrättsföreningens stadgar så får du renovera ditt badrum själv alternativt ta hjälp av en kompis.
Vissa bostadsrättsföreningar skriver in i stadgarna att badrumsrenoveringar måste utföras av hantverkare med någon sorts våtrumslicens. Detta gör föreningar för att undvika skador på fastigheten som bostadsrätten ligger i. Står det inget i stadgarna är det alltså fritt fram att renovera själv.

Om du väljer att renovera själv så är det viktigt att utföra renoveringen på ett korrekt sätt, som gör att det inte blir fuktskador eller vattenläckor. Om du utför en renovering som försäkringsbolaget inte godkänner så kan försäkringsbolaget i värsta fall neka dig ersättning vid en eventuell skada. Det kan bli fruktansvärt dyrt om du har otur. Bor du i ett flervåningshus så kan det rinna ner vatten till grannarna och skapa fuktskador även i grannarnas lägenheter. Det kan bli extremt kostsamt så var försiktig.

Lånelöfte, renoveringslån eller förhandla ner dina nuvarande räntor

Med hjälp av den kostnadsfria hemsidan Lånekoll.se kan du låna till renoveringar, skaffa lånelöfte eller få gratis hjälp att förhandla ner dina nuvarande räntor på dina lån. Lånekoll.se jämför upp till 30 st banker och har tidigare hjälpt kunder att få ända ner till 1,09% i ränta på bolånen. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Anlita hantverkare med våtrumslicens & få ett våtrumsintyg / kvalitetsdokument.

Du bestämmer dig för att ta det säkra före det osäkra och väljer att anlita en hantverkare för att renovera ditt badrum. Det kommer att kosta dig allt från ca 25.000 kr och uppåt. Priset beror mestadels på vilken typ av material du väljer. Våtrumsmatta och våtrumstapet är det billiga alternativet, kakel på väggarna och klinkergolv är det dyra alternativet. Ett normalstort badrum med klinkergolv och kaklade väggar brukar normalt kosta mellan 80.000 kr – 125.000 kr att renovera.

Väljer du att anlita en hantverkare kommer du att få ett våtrumsintyg av hantverkaren när arbetet är utfört. Detta våtrumsintyg innebär att du får 10 års garanti på badrumsrenoveringen. Det är hantverkarens firma som du vänder dig emot ifall du skulle få problem med ditt badrum. Ett våtrumsintyg är väldigt bra att kunna visa för spekulanter vid en försäljning av bostaden. Det ger trygghet till spekulanter och det gör att bostaden stiger i slutpris vid en eventuell försäljning. Tänk på att välja en hantverkarfirma som inte är på väg att gå i konkurs. Om företaget lägger ner eller går i konkurs så gäller inte längre din 10 åriga garanti.

Ett tips är att anlita en firma som har någon sorts våtrumscertifiering, till exempel BKR- eller GVK certifiering. Då vet du med säkerhet att firman vet vad som krävs vid en badrumsrenovering.

Tips: Jämför offerter från hantverkare
Dorunner.se kan du samla in offerter från olika hantverkare med en enda ansökan. Du kan sedan jämföra hantverkarna och deras offerter för att hitta den bästa. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

Anlitar du en hantverkare så får du göra ROT-avdrag på arbetskostnaden.
I vår artikel om ROT- och RUT-avdrag kan du läsa mer om vad ROT-avdraget är samt hur det fungerar.

Renovera badrummet själv och därmed inget våtrumsintyg.

Du väljer att anlita en hantverkare svart eller att göra jobbet själv.
Det viktigaste är att tänka på vad försäkringsbolaget kommer att säga om det skulle uppstå en vattenläcka eller fuktskada. Om arbetet är utfört på ett korrekt sätt enligt rådande branschregler så täcker din hemförsäkring med bostadsrättstillägg eventuella skador. Slarvar du så kan försäkringsbolaget neka ersättning och kostnaderna kan då springa iväg vid en skada. Var noga med att dokumentera alla steg i renoveringen av badrummet genom att ta tydliga bilder med en kamera, spara kvitton och skriva ner processen. Det gör att du sedan kan visa försäkringsbolaget hur du gått till väga vid renoveringen. Om du dokumenterat ordentligt så kan du även visa detta vid en försäljning och de flesta spekulanterna kommer att vara nöjda med det för att känna sig trygga i affären.

Det absolut säkraste alternativet är att riva ut det gamla badrummet och göra om allt från grunden. Byt golvbrunn, se till att den sitter tillräckligt långt från väggen och se till att det är ordentligt fall mot golvbrunnen. Golvbrunnen är det känsligaste stället i ett badrum och är den plats där överlägset flest fuktskador uppstår. I vissa föreningar erbjuder man en ersättning/kompensation till den som renoverar sitt badrum för just golvbrunnen.

Exempel

Du renoverar ditt badrum och får kompensation på 4000 kr från bostadsrättsföreningen för byte av golvbrunn vid uppvisande av kvitto. Detta gäller även om du väljer att anlita en hantverkare.

Du skall sedan se till att du följer branschens regler när du skapar ett tätskikt och vid rördragningar genom tätskiktet. Det är kritiskt att det utförs korrekt. Tätskiktet är det som hindrar fukt och vatten från att nå ut från badrummet ut i vägg och konstruktion. Kakel och klinker är inte tätt för fukt utan släpper igenom massor av fukt. Luftfuktigheten bakom ditt kakel och klinker är skyhög när du till exempel duschar i ditt badrum. Tätskiktet stoppar sedan fukten från att dra vidare och gör att den stannar i badrummet och torkar upp.

Att sätta kakel eller klinker direkt på befintligt kakel, klinker, våtrumsmatta eller våtrumstapet

Att sätta kakel och klinker på befintligt kakel, klinker eller direkt på våtrumstapet och våtrumsmatta är populärt idag. Vad säger då reglerna kring detta. Att sätta kakel eller klinker rakt på gammalt kakel och klinker är helt okej. Det är endast estetiskt och påverkar inte tätskiktet. Det viktiga, och svåra är att få det tätt och fint runt golvbrunnen för att undvika att det samlats vatten mellan de olika lagren av kakel/klinker.

Att sätta kakel och klinker på befintlig våtrumsmatta eller våtrumstapet är däremot en knivigare fråga. Detta beror på att själva våtrumstapeten och och mattan ÄR det befintliga tätskiktet. Det sitter med andra ord inget tätskikt bakom våtrumsmattan och våtrumstapeten. Enligt försäkringsbolagen är det generellt sett inte godkänt att sätta kakel och klinker direkt mot våtrumsmatta och våtrumstapet. Det finns vissa speciella våtrumsmattor och våtrumstapeter som är godkända för att sätta kakel och klinker direkt på. Det krävs då en speciell typ av fix. Fix kallas det lim som fäster plattorna mot väggen. Det är alltså inte godkänt av försäkringsbolagen att sätta kakel och klinker i sitt gamla 90-tals badrum med befintlig våtrumsmatta och våtrumstapet. Vanligt fix kan göra att våtrumsmattan och våtrumstapeten spricker bakom plattorna. Det kan orsaka fuktskador som då hemförsäkringen inte täcker.
Bor du i en villa eller ett enplansradhus med golvvärme i badrummet så är risken dock liten att någon större fuktskada skulle uppstå. Bor du däremot i en lägenhet så är detta sätt att renovera ditt badrum inte att rekommendera.

Oavsett om renoverar själv eller om du väljer att anlita en hantverkare för att renovera ditt badrum så är kostnaderna avdragsgilla i deklarationen.
Du kan läsa mer om vad som gäller för avdrag i deklarationen vid renoveringar

Låna till badrumsrenovering

Att renovera ett gammalt badrum brukar vara en god investering. Oftast har man inte tillräckligt med pengar på kontot för att bekosta en renovering av badrummet.
Det smartaste är att ta ett tillfälligt renoveringslån som man sedan kan baka in i sitt befintliga bolån eller lösa i samband med att man säljer bostaden.

Använd den helt kostnadsfria hemsidan Lendo.se för att undersöka var du kan få den bästa räntan och de bästa villkoren på ditt renoveringslån. Du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter hos Lendo och det är helt gratis.

Sälja bostaden?

Om du skall sälja bostaden när du renoverat klart ditt badrum så behöver du välja en riktigt bra mäklare. Använd den kostnadsfria hemsida Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja vilken mäklare som skall hjälpa dig med en skriftlig värdering eller med att sälja bostaden. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på Hittamäklare.se och deras tjänster är helt gratis.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

110 KOMMENTARER

 1. Hej.
  Vikten av ett beslut om våtrumsarbeten i Brf vs behörighet ?
  Är det så att ett dokumenterat styrelsebeslut sedan antal år tillbaka har ett lika tungt värde som om beslutet skulle varit infört i stadgarna ?
  Är kravet lika starkt underbyggt från Brf med styrelsebeslut och dessutom i kombination med information vad som gäller i aktuell Brf vid våtrumsarbeten ?
  Eller är det skrivet i sten att beslut ska vara inskrivet i stadgarna ?
  Tacksam för svar.

  • Hej micael.

   Jag vet faktisk inte helt säkert om det tvunget måste stå med i stadgarna eller om ett gammalt styrelsebeslut gäller.
   Jag tror att styrelsebeslutet gäller.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej
  Jag har just fått ett badrum renoverat, försäkringsärende. Mattläggaren är auktoriserad och har gett kvalitetsintyg. Anticimex har besiktat och anmärkt på lutningen/fallet. Mattläggaren säger att det är snickaren (även han auktoriserad) som spacklat. Huset ska säljas. Hur bör jag tänka för att försäkra mig om att inte hamna i fel sits, d v s den som får stå för kalaset!

  • Hej Ninnie

   Jag tycker du skall kräva att snickaren åtgärdar felet.
   Du har 10 års garanti så om lutningen är felaktig måste snickaren åtgärda det.

   Om du vill sälja utan att åtgärda felet bör du se till att köparen skriftligen godkänner felet så att du inte riskerar att bli ersättningsskyldig i efterhand.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Om man behöver olika hantverkare inblandade som rörmokare, mattläggare, elektriker och en snickare hur bör jag tänka då när ja begär om offert?

  Tack för tips.

  • Hej Torbjörn.

   Jag förstår inte riktigt frågan men du kan ju välja mellan att anlita en enda firma som fixar allt eller så kan du anlita alla de olika hantverkarna separat själv.
   Oavsett så bör du ju samla in ett gäng olika offerter och jämföra. Hade jag varit du så hade jag anlitat en enda firma som fixar allt om jag inte hade bra kunskaper och kontakter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here