Renovera badrum – vad säger försäkringsbolaget & våtrumsintyg

4

Att renovera badrummet är en rolig investering som inte bara höjer intrycket av din bostad utan det höjer även marknadsvärdet på bostaden. Ett snyggt helkaklat badrum med klinkergolv kan ge din bostad ett rejält lyft. Vad gäller egentligen när man skall renovera sitt badrum? Vi går här till djupet med bestämmelser och regler kring att renovera badrum.

Får man renovera badrummet själv i en bostadsrätt eller måste det vara en professionell hantverkare med våtrumslicens och våtrumsintyg/kvalitetsdokument?

Detta är en mycket vanlig fråga och det finns många självutnämnda experter som tror sig veta vad som gäller.
Här är facit: Om det inte står något om ämnet i bostadsrättsföreningens stadgar så får du renovera ditt badrum själv. Vissa bostadsrättsföreningar skriver in i stadgarna att badrumsrenoveringar måste utföras av hantverkare med våtrumslicens. Detta gör man för att undvika skador på fastigheten som bostadsrätten är belägen i. Står det inget så är det fritt fram att renovera själv. Om du väljer att renovera själv så är det ändå viktigt att utföra renoveringen på ett sätt som gör att det inte blir fuktskador eller vattenläckor. Om du gör en renovering som inte försäkringsbolaget godkänner så kan försäkringsbolaget i värsta fall neka dig ersättning vid en eventuell skada och det kan bli fruktansvärt dyrt. Bor du i ett flervåningshus så kan det rinna ner vatten till grannarna och skapa fuktskador även i grannarnas lägenheter. Detta kan bli extremt kostsamt så var försiktig.
I en villa eller en friköpt bostad är det givetvis alltid fritt fram att renovera själv.

Renovera badrummet genom att anlita en hantverkare med våtrumslicens och därmed få ett våtrumsintyg/kvalitetsdokument.

Du bestämmer dig för att ta det säkra före det osäkra och väljer att anlita en hantverkare för att renovera ditt badrum. Detta kommer att kosta allt från ca 25.000 kr och uppåt. Priset beror på vilken typ av material du väljer. Våtrumsmatta och våtrumstapet är det billigaste alternativet. Kakel på väggarna och klinkergolv är det dyra alternativet.
Ett normalstort badrum med klinkergolv och kaklade väggar brukar normalt kosta
mellan 80.000 kr – 125.000 kr att renovera.

Väljer du att anita en hantverkare med våtrumslicens så kommer du att få ett våtrumsintyg av hantverkaren när arbetet är utfört. Detta våtrumsintyg innebär att du normalt sett har 10 års garanti på badrumsrenoveringen. Det är då hantverkarens firma som du vänder dig emot ifall du skulle få problem med ditt badrum. Ett våtrumsintyg är väldigt bra att kunna visa för spekulanterna vid en försäljning av din bostad. Detta ger trygghet till spekulanten och gör oftast att bostaden stiger i slutpris vid en eventuell försäljning. Tänk på att välja en hantverkarfirma som inte är på väg att gå i konkurs. Om företaget lägger ner eller går i konkurs så gäller inte längre ditt våtrumsintyg.

Om du bestämt dig för att anlita en hantverkare så kan du läsa vår guide över hur du skall tänka när du skall anlita en hantverkare.
I guiden finner du tips kring hur du går till väga för att välja ut en bra hantverkare.
Anlitar du en hantverkare så får du göra ROT-avdrag på arbetskostnaden.
I vår artikel om ROT- och RUT-avdrag kan du läsa mer om vad ROT-avdrag är samt hur det fungerar.

Renovera badrummet själv utan våtrumslicens och därmed inget våtrumsintyg.

Du väljer att anlita en hantverkare svart eller att göra jobbet själv.
Det viktigaste är att tänka på vad försäkringsbolaget kommer att säga om det skulle uppstå en vattenläcka eller fuktskada. Om arbetet är utfört på ett korrekt sätt enligt rådande branschregler så täcker din hemförsäkring med bostadsrättstillägg eventuella skador. Slarvar du så kan försäkringsbolaget neka ersättning och kostnaderna kan då springa iväg vid en skada. Var noga med att dokumentera alla steg i renoveringen av badrummet genom att ta tydliga bilder med en kamera, spara kvitton och skriver ner processen. Detta gör att du sedan kan visa försäkringsbolaget hur du gått till väga vid renoveringen. Om du dokumenterat ordentligt så kan du även visa detta vid en försäljning och de flesta spekulanterna kommer att vara nöjda med det för at känna sig trygga i affären.

Det absolut säkraste alternativet är att riva ut det gamla badrummet och göra om allt från grunden. Byt golvbrunn, se till att den sitter tillräckligt långt från väggen och se till att det är ordentligt fall mot golvbrunnen. Golvbrunnen är det känsligaste stället i ett badrum och är den plats där överlägset flest fuktskador uppstår. I vissa föreningar erbjuder man en ersättning/kompensation till den som renoverar sitt badrum för just golvbrunnen.

Exempel

Du renoverar ditt badrum och får kompensation på 4000 kr från bostadsrättsföreningen för byte av golvbrunn vid uppvisande av kvitto. Detta gäller även om du väljer att anlita en hantverkare.

Du skall sedan se till att du följer branschens regler när du skapar ett tätskikt och vid rördragningar genom tätskiktet. Detta är kritiskt att det utförs korrekt. Tätskiktet är det som hindrar fukt och vatten från att nå ut från badrummet ut i vägg och konstruktion.
Kakel och klinker är inte tätt för fukt utan släpper igenom massor av fukt.
Luftfuktigheten bakom ditt kakel och klinker är skyhög när du till exempel duschar i ditt badrum. Tätskiktet stoppar sedan fukten från att dra vidare och gör att den stannar i badrummet och torkar upp.

Att sätta kakel eller klinker direkt på befintligt kakel, klinker, våtrumsmatta eller våtrumstapet

Att sätta kakel och klinker på befintligt kakel, klinker eller direkt på våtrumstapet och våtrumsmatta är väldigt populärt idag. Vad säger då reglerna kring detta.
Att sätta kakel eller klinker rakt på gammalt kakel och klinker är helt okej.
Detta är endast estetiskt och påverkar inte tätskiktet. Det viktiga och svåra är att få det tätt och fint runt golvbrunnen för att undvika att det samlats vatten mellan de olika lagren av kakel/klinker.

Att sätta kakel och klinker på befintlig våtrumsmatta eller våtrumstapet är däremot en knivigare fråga. Detta beror på att själva våtrumstapeten och och mattan ÄR det befintliga tätskiktet. Det sitter med andra ord inget tätskikt bakom våtrumsmattan och våtrumstapeten.
Enligt försäkringsbolagen är det generellt inte godkänt att sätta kakel och klinker direkt mot våtrumsmatta och våtrumstapet. Det finns dock vissa speciella våtrumsmattor och våtrumstapeter som är godkända för att sätta kakel och klinker direkt på. Det krävs då en speciell typ av fix. Fix kallas det lim som fäster plattorna mot väggen.
Det är alltså inte godkänt av försäkringsbolagen att sätta kakel och klinker i sitt gamla
90-talsbadrum med befintlig våtrumsmatta och våtrumstapet.
Vanligt fix kan göra att våtrumsmattan och våtrumstapeten spricker bakom plattorna.
Detta kan orsaka fuktskador som då hemförsäkringen inte täcker.
Bor du i en villa eller ett enplansradhus med golvvärme i badrummet så är risken dock liten att någon större fuktskada skulle uppstå. Bor du däremot i en lägenhet så är detta sätt att renovera ditt badrum inte att rekommendera.

Oavsett om renoverar själv eller om du väljer att anlita en hantverkare för att renovera ditt badrum så är kostnaderna för detta avdragsgilla i deklarationen.
Du kan läsa mer om vad som gäller för avdrag i deklarationen vid renoveringar.

Låna till badrumsrenovering

Att renovera ett gammalt badrum brukar vara en god investering. Oftast har man inte tillräckligt med pengar på kontot för att betala en renovering av badrummet.
Det bästa är då att ta ett lån till renoveringen.

Låna pengar

Använd den helt kostnadsfria hemsidan Mittbolån.se för att få den bästa räntan och de bästa villkoren. Mittbolån.se kan även hjälpa dig att förhandla ner räntan på ditt nuvarande bolån. De kan även hjälpa dig att baka in badrumsrenoveringen i ditt befintliga bolån vilket gör att du får minsta möjliga räntekostnad för renoveringen. Du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter och det är helt gratis.


Warning: file_get_contents(https://maklaren.ekonomifokus.se/categories.json): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 500 Internal Server Error in /home/ekonomifokus/public_html/wp-content/themes/Newspaper/loop-single.php on line 108

Fråga mäklaren

Nyhet! Ska du köpa eller sälja bostad?

Nu kan du få svar med hjälp av vår "Fråga mäklaren" tjänst.
Alla frågor besvaras av en mäklare.

Just nu finns det 0 besvarade frågor.

Ställ en fråga direkt

4 KOMMENTARER

 1. Grymt bra guide/info!!
  Jag har själv planerat att kakla om mitt badrum som har våtrumstapet idag.
  Jag bor på våning 4 av 5 så det kanske är en dum ide med tanke på riskerna.

  Jag visste inte det att limmet/fixet för kakel kan få våtrumsmattan att spricka.

  • Hej Reparera mera
   Vilket bra och passande namn.
   När du bor i ett flervåningshus är riskerna för stora skador större och du bör undvika att kakla direkt på våtrumstapeten och mattan.
   Där har du förstått det hela helt korrekt.
   Läs istället vår guide till hur du kan hitta en bra hantverkare som hjälper dig att renovera ditt badrum på bästa möjliga sätt.
   Här finner du en länk till vår artikel om att välja rätt hantverkare och ta in offerter:
   https://www.ekonomifokus.se/bostad/renovera/renovera-bostad-tips-och-trix

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Enligt vilken myndighet/organisation gäller 10 års garanti om våtrumsintyg finns? Gvk?

  Är våtrumsintyg en ”skyddad titel”? Om ja, måste byggare ansöka om licens för att utfärda dessa och vem kvalitetssäkrar att inte felaktiga våtrumsintyg utfärdas?

  • Hej Adam.
   Entreprenören är den som står för och ansvarar för garantin. Det normala är att man får 10 års garanti på badrummet när man anlitar en hantverkare med rätt behörighet/våtrumslicens.
   För att bli behörig/auktoriserad för att bygga eller renovera våtrum krävs det att man gått en utbildning hos Byggkeramikrådets (BKR) eller AB Svensk Våtrumskontrolls (GVK).
   – BKR kallar sina intyg för för Kvalitetsdokument.
   – GVK kallar beviset om våtrum enligt Säkra Våtrum för Våtrumsintyg.

   Enligt Bkr och GVK så förekommer det falska Våtrumsintyg och Kvalitetsdokument ute bland oseriösa byggföretag. Därför är det viktigt att kolla upp att verkligen företaget är godkänt hos någon av branschorganisationerna som utger dessa dokument. Det händer även att oseriösa byggföretag fortsätter marknadsföra sig som godkänd trots att deras certifikat blivit indraget. Googla alltid det företaget du tänkt anlita och kolla deras ekonomi och att dem inte är svartlistade på något vis. Du kan också se ifall företaget är medlem hos antingen Bkr eller GVK.

   https://www.gvk.se/hitta-foretag/hitta-foretag/ – Här kan du se anslutna företag hos GVK
   https://www.bkr.se/medlemsforetag/ – Här kan du se anslutna företag hos BKR

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Använd dig om formuläret eller testa vår nya tjänst Fråga mäklaren.

Please enter your comment!
Please enter your name here