Renovera badrum – vad säger försäkringsbolaget & våtrumsintyg

24

Att renovera badrummet är en trevlig investering som inte bara höjer intrycket av din bostad utan även marknadsvärdet på bostaden. Ett snyggt helkaklat badrum med klinkergolv kan ge din bostad ett rejält lyft. Vad gäller egentligen när man skall renovera sitt badrum? Vi går till djupet med bestämmelser och regler kring att renovera badrum.

Får man renovera badrummet själv i en bostadsrätt eller måste det vara en professionell hantverkare med våtrumslicens och våtrumsintyg/kvalitetsdokument?

Detta är en mycket vanlig fråga och det finns många självutnämnda experter som tror sig veta vad som gäller. Här är facit: Om det inte står något i bostadsrättsföreningens stadgar så får du renovera ditt badrum själv. Vissa bostadsrättsföreningar skriver in i stadgarna att badrumsrenoveringar måste utföras av hantverkare med våtrumslicens. Detta gör föreningar för att undvika skador på fastigheten som bostadsrätten ligger i. Står det inget i stadgarna är det alltså fritt fram att renovera själv. Om du väljer att renovera själv så är det viktigt att utföra renoveringen på ett korrekt sätt, som gör att det inte blir fuktskador eller vattenläckor. Om du utför en renovering som försäkringsbolaget inte godkänner så kan försäkringsbolaget i värsta fall neka dig ersättning vid en eventuell skada. Det kan bli fruktansvärt dyrt om du har otur. Bor du i ett flervåningshus så kan det rinna ner vatten till grannarna och skapa fuktskador även i grannarnas lägenheter. Det kan bli extremt kostsamt så var försiktig.
I en villa eller ett friköpt radhus är det givetvis alltid fritt fram att renovera själv och skador som uppstår drabbar endast ditt eget hus.

Renovera badrummet genom att anlita en hantverkare med våtrumslicens och få ett våtrumsintyg/kvalitetsdokument.

Du bestämmer dig för att ta det säkra före det osäkra och väljer att anlita en hantverkare för att renovera ditt badrum. Det kommer att kosta dig allt från ca 25.000 kr och uppåt. Priset beror mestadels på vilken typ av material du väljer. Våtrumsmatta och våtrumstapet är det billiga alternativet, kakel på väggarna och klinkergolv är det dyra alternativet.
Ett normalstort badrum med klinkergolv och kaklade väggar brukar normalt kosta
mellan 80.000 kr – 125.000 kr att renovera.

Väljer du att anlita en hantverkare med våtrumslicens kommer du att få ett våtrumsintyg av hantverkaren när arbetet är utfört. Detta våtrumsintyg innebär att du normalt sett har 10 års garanti på badrumsrenoveringen. Det är hantverkarens firma som du vänder dig emot ifall du skulle få problem med ditt badrum. Ett våtrumsintyg är väldigt bra att kunna visa för spekulanter vid en försäljning av bostaden. Det ger trygghet till spekulanter och det gör att bostaden stiger i slutpris vid en eventuell försäljning. Tänk på att välja en hantverkarfirma som inte är på väg att gå i konkurs. Om företaget lägger ner eller går i konkurs så gäller inte längre ditt våtrumsintyg.
Anlitar du en hantverkare så får du göra ROT-avdrag på arbetskostnaden.
I vår artikel om ROT- och RUT-avdrag kan du läsa mer om vad ROT-avdrag är samt hur det fungerar.

Renovera badrummet själv utan våtrumslicens och därmed inget våtrumsintyg.

Du väljer att anlita en hantverkare svart eller att göra jobbet själv.
Det viktigaste är att tänka på vad försäkringsbolaget kommer att säga om det skulle uppstå en vattenläcka eller fuktskada. Om arbetet är utfört på ett korrekt sätt enligt rådande branschregler så täcker din hemförsäkring med bostadsrättstillägg eventuella skador. Slarvar du så kan försäkringsbolaget neka ersättning och kostnaderna kan då springa iväg vid en skada. Var noga med att dokumentera alla steg i renoveringen av badrummet genom att ta tydliga bilder med en kamera, spara kvitton och skriva ner processen. Det gör att du sedan kan visa försäkringsbolaget hur du gått till väga vid renoveringen. Om du dokumenterat ordentligt så kan du även visa detta vid en försäljning och de flesta spekulanterna kommer att vara nöjda med det för att känna sig trygga i affären.

Det absolut säkraste alternativet är att riva ut det gamla badrummet och göra om allt från grunden. Byt golvbrunn, se till att den sitter tillräckligt långt från väggen och se till att det är ordentligt fall mot golvbrunnen. Golvbrunnen är det känsligaste stället i ett badrum och är den plats där överlägset flest fuktskador uppstår. I vissa föreningar erbjuder man en ersättning/kompensation till den som renoverar sitt badrum för just golvbrunnen.

Exempel

Du renoverar ditt badrum och får kompensation på 4000 kr från bostadsrättsföreningen för byte av golvbrunn vid uppvisande av kvitto. Detta gäller även om du väljer att anlita en hantverkare.

Du skall sedan se till att du följer branschens regler när du skapar ett tätskikt och vid rördragningar genom tätskiktet. Det är kritiskt att det utförs korrekt. Tätskiktet är det som hindrar fukt och vatten från att nå ut från badrummet ut i vägg och konstruktion.
Kakel och klinker är inte tätt för fukt utan släpper igenom massor av fukt.
Luftfuktigheten bakom ditt kakel och klinker är skyhög när du till exempel duschar i ditt badrum. Tätskiktet stoppar sedan fukten från att dra vidare och gör att den stannar i badrummet och torkar upp.

Att sätta kakel eller klinker direkt på befintligt kakel, klinker, våtrumsmatta eller våtrumstapet

Att sätta kakel och klinker på befintligt kakel, klinker eller direkt på våtrumstapet och våtrumsmatta är väldigt populärt idag. Vad säger då reglerna kring detta.
Att sätta kakel eller klinker rakt på gammalt kakel och klinker är helt okej.
Det är endast estetiskt och påverkar inte tätskiktet. Det viktiga, och svåra är att få det tätt och fint runt golvbrunnen för att undvika att det samlats vatten mellan de olika lagren av kakel/klinker.

Att sätta kakel och klinker på befintlig våtrumsmatta eller våtrumstapet är däremot en knivigare fråga. Detta beror på att själva våtrumstapeten och och mattan ÄR det befintliga tätskiktet. Det sitter med andra ord inget tätskikt bakom våtrumsmattan och våtrumstapeten. Enligt försäkringsbolagen är det generellt sett inte godkänt att sätta kakel och klinker direkt mot våtrumsmatta och våtrumstapet. Det finns vissa speciella våtrumsmattor och våtrumstapeter som är godkända för att sätta kakel och klinker direkt på. Det krävs då en speciell typ av fix. Fix kallas det lim som fäster plattorna mot väggen.
Det är alltså inte godkänt av försäkringsbolagen att sätta kakel och klinker i sitt gamla
90-tals badrum med befintlig våtrumsmatta och våtrumstapet.
Vanligt fix kan göra att våtrumsmattan och våtrumstapeten spricker bakom plattorna.
Det kan orsaka fuktskador som då hemförsäkringen inte täcker.
Bor du i en villa eller ett enplansradhus med golvvärme i badrummet så är risken dock liten att någon större fuktskada skulle uppstå. Bor du däremot i en lägenhet så är detta sätt att renovera ditt badrum inte att rekommendera.

Oavsett om renoverar själv eller om du väljer att anlita en hantverkare för att renovera ditt badrum så är kostnaderna avdragsgilla i deklarationen.
Du kan läsa mer om vad som gäller för avdrag i deklarationen vid renoveringar

Låna till badrumsrenovering

Att renovera ett gammalt badrum brukar vara en god investering. Oftast har man inte tillräckligt med pengar på kontot för att bekosta en renovering av badrummet.
Det smartaste är att ta ett tillfälligt renoveringslån som man sedan kan baka in i sitt befintliga bolån eller lösa i samband med att man säljer bostaden.

Använd den helt kostnadsfria hemsidan Lendo.se för att undersöka var du kan få den bästa räntan och de bästa villkoren på ditt renoveringslån. Du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter hos Lendo och det är helt gratis.

Baka in renoveringslånet i ditt bolån

Om du skall sälja bostaden när du renoverat klart ditt badrum, eller om du skall baka in ditt renoveringslån i ditt befintliga bolån så måste du komma i kontakt med en fastighetsmäklare. Använd den kostnadsfria hemsida Hittamäklare.se för att jämföra offerter från mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja vilken mäklare som skall hjälpa dig med en skriftlig värdering eller med att sälja bostaden. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på Hittamäklare.se och deras tjänster är helt gratis.

24 KOMMENTARER

 1. Grymt bra guide/info!!
  Jag har själv planerat att kakla om mitt badrum som har våtrumstapet idag.
  Jag bor på våning 4 av 5 så det kanske är en dum ide med tanke på riskerna.

  Jag visste inte det att limmet/fixet för kakel kan få våtrumsmattan att spricka.

  • Hej Reparera mera
   Vilket bra och passande namn.
   När du bor i ett flervåningshus är riskerna för stora skador större och du bör undvika att kakla direkt på våtrumstapeten och mattan.
   Där har du förstått det hela helt korrekt.
   Läs istället vår guide till hur du kan hitta en bra hantverkare som hjälper dig att renovera ditt badrum på bästa möjliga sätt.
   Här finner du en länk till vår artikel om att välja rätt hantverkare och ta in offerter:
   https://www.ekonomifokus.se/bostad/renovera/renovera-bostad-tips-och-trix

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Enligt vilken myndighet/organisation gäller 10 års garanti om våtrumsintyg finns? Gvk?

  Är våtrumsintyg en ”skyddad titel”? Om ja, måste byggare ansöka om licens för att utfärda dessa och vem kvalitetssäkrar att inte felaktiga våtrumsintyg utfärdas?

  • Hej Adam.
   Entreprenören är den som står för och ansvarar för garantin. Det normala är att man får 10 års garanti på badrummet när man anlitar en hantverkare med rätt behörighet/våtrumslicens.
   För att bli behörig/auktoriserad för att bygga eller renovera våtrum krävs det att man gått en utbildning hos Byggkeramikrådets (BKR) eller AB Svensk Våtrumskontrolls (GVK).
   – BKR kallar sina intyg för för Kvalitetsdokument.
   – GVK kallar beviset om våtrum enligt Säkra Våtrum för Våtrumsintyg.

   Enligt Bkr och GVK så förekommer det falska Våtrumsintyg och Kvalitetsdokument ute bland oseriösa byggföretag. Därför är det viktigt att kolla upp att verkligen företaget är godkänt hos någon av branschorganisationerna som utger dessa dokument. Det händer även att oseriösa byggföretag fortsätter marknadsföra sig som godkänd trots att deras certifikat blivit indraget. Googla alltid det företaget du tänkt anlita och kolla deras ekonomi och att dem inte är svartlistade på något vis. Du kan också se ifall företaget är medlem hos antingen Bkr eller GVK.

   https://www.gvk.se/hitta-foretag/hitta-foretag/ – Här kan du se anslutna företag hos GVK
   https://www.bkr.se/medlemsforetag/ – Här kan du se anslutna företag hos BKR

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Menar ni på fullaste allvar att det är godkänt att renovera ett badrum med svart arbete o få det försäkrat om det är utfört fackmannamässigt??

  • Hej Morgan.

   Om det uppstår en skada så täcker rätt hemförsäkring om allt är gjort enligt de våtrumskrav som var rådande när renoveringen utfördes.
   Man är inte tvungen att anlita en hantverkare för att det skall vara godkänt.
   Det menar vi på fullaste ansvar.

   mvh admin på Ekonomifokus

 4. Jag ville bara säga att jag gillar era artiklar om renovering skarpt.
  Just den synvinkeln på det att man skall renovera på ett sätt som ger bäst avkastning på investerat kapital tycker jag är väldigt intressant.

  • Hej Stripen.

   Tack för din input.
   Vi såg att det saknades info med den approachen på nätet idag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej! riktigt bra information, jag önskar att jag hade läst detta innan renovering av mitt badrum. En familjemedlem har renoverat mitt badrum. Nu ska jag sälja min bostad och föreningen kräver att en firma med våtrumscertifikat ska ha utfört det, och vill ha intyg på det. Det har jag givetvis inte. Jag har då frågat föreningen om de godkänner att badrummet besiktas av typ Anticimex, de går inte med på det heller, i sin stadgar har de skrivit att det ska ha utförs av en auktoriserad hantverkare. Hur gör jag nu? jag har panik och redan fått budgivare för min bostad. Snälla kan ni vägleda mig till hur jag ska göra? Måste jag riva ner hela mitt badrum och börja om? :/

  • Hej.

   Tyvärr har jag inga tips eller råd att ge dig.
   Det verkar som att du eller din köpare får renovera om badrummet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Men måste jag riva ner hela? Vilka delar av ett badrum måste ske med våtrumsintyg? tänker om jag tar bort golvet och gör om den bara… eller måste jag riva ner väggarna också? Känns så onödigt…

    • Hej igen.

     Ett tätskikt kan inte delvis fixas till utan allt måste göras om från början och eftersom föreningens stadgar kräver det så måste en hantverkare med våtrumslicens installera ett nytt tätskikt både på väggar och golv.
     Eventuellt bedömer även hantverkaren att golvbrunnen måste bytas eller att installationen av golvbrunnen måste förbättras.
     Så hela badrummet måste rivas om det skall bli godkänt och att du skall få ett våtrumsintyg samt 10 års garanti.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej,Mitt namn är Akram.jag ska bygga själv mitt badrum.Vad har för råd och tips tiil mig.Min gamla erfarenhet sitter fortfarnde i huvudet.Men jag bygga enligt försäkringskrav och ta foto på varje steg
  mvh
  Akram

  • Hej Akram.

   Du borde definitivt lära dig hur dagens regler är för badrum, följa dom reglerna och dokumentera noggrant med bilder och beskrivningar för hur du gjort jobbet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej ska köpa en lgh bredvid där jag bor. Det är en etagelägenhet och har två badrum. Han som bodde där innan dom som bor där nu har renoverat badrummen själv. Och det finns inget dokumenterat på dom, men dom gjordes 2004-2005. Dom är helkaklade. I april i år så var det en kille där och fuktmäte runt alla känsliga ställen och det vissa inte på någon fukt. Kan man då anse att det är rätt gjort ? Och skulle det vissa sig vid en rivning av badrummen på grund av tex skada att allt ser bra och rätt ut. Gäller det några försäkringar då ? Eller är det bara rätt upp och ner en lägenhet utan våtrum ?
  Har försökt få dom att förstå det här gör mig lite orolig vid eventuellt fuktskada. Men dom kan ej förstå det eftersom det har haft en kille där och fuktmät, det finns papper från han att det ser okej ut. Med vänlig hälsning,

  • Hej Rickard.

   Du kan INTE avgöra om badrum är korrekt renoverade enbart genom en fuktmätning.
   För att se det måste man riva ner allt kakel och klinker.
   Det innebär att om det skulle uppstå en vattenskada kan du bli ansvarig om ej underarbetet är korrekt utfört.

   Tyvärr finns den risken alltid när man inte har dokumentation eller våtrumsintyg på badrummet.
   Ett badrum kan se jättesnyggt ut men ändå kan underarbetet/tätskiktet vara fel utfört och då är det bostadsrättsinnehavaren som är ansvarig.

   Risken finns vid felrenoverat badrum att inte din hemförsäkring tar det.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Okej. Men om det skulle vissa sig vid en rivning av försäkringsbolaget vid eventuell skada gäller försäkring då ?
  Eller är men körd oavsett.

 9. Men om försäkringsbolaget skulle behöva riva badrummet vid en skada och det visar sig att allt är gjort rätt enligt boken gäller försäkring då eller är man kör hur man än gör.

 10. Hej
  Jag vill renovera mitt badrum. Avloppet, golvbrunn och golvvärmen har ett vvs företag avgjort. Elektrikern gjorde sitt, men det som är kvar är tättskikten och att sätta kakel och klinker.
  Min fråga är att kan man avgöra själv tättskikten och att sätta kakel och klinkar?

  • Hej Mona.

   Du kan göra det själv sålänge du gör det exakt så som branschreglerna kräver.
   Var även noga med att dokumentera allt arbete med bilder osv.

   Mvh admin på EKonomifokus

 11. Hej! Jag bor i lägenhet där föreningen kräver att renoveringar är utförda av någon med rätt licens men jag undrar om jag får byta ut spegelskåpet i badrummet som har belysning och el i sig till en annan där belysningen sitter annorlunda? Eller måste även ett sådant litet projekt utföras av någon med våtrumslicens?
  Mvh Christina

  • Hej Christina.

   Du kan byta det själv.
   Se dock till att täta ordentligt om du borrar nya hål som gör hål i tätskiktet.

   mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here