Renovera badrum – vad säger försäkringsbolaget & våtrumsintyg

120
Renovera badrum

Att renovera badrummet är en trevlig investering som inte bara höjer intrycket av din bostad utan även marknadsvärdet på bostaden. Ett snyggt helkaklat badrum med klinkergolv kan ge din bostad ett rejält lyft. Vad gäller egentligen när man skall renovera sitt badrum? Vi går till djupet med bestämmelser och regler kring att renovera badrum.

Får man renovera badrummet själv i en bostadsrätt eller måste det vara en professionell hantverkare med våtrumslicens och våtrumsintyg/kvalitetsdokument?

Detta är en mycket vanlig fråga och det finns många självutnämnda experter som tror sig veta vad som gäller. Här är facit: Om det inte står något i bostadsrättsföreningens stadgar så får du renovera ditt badrum själv. Vissa bostadsrättsföreningar skriver in i stadgarna att badrumsrenoveringar måste utföras av hantverkare med våtrumslicens. Detta gör föreningar för att undvika skador på fastigheten som bostadsrätten ligger i. Står det inget i stadgarna är det alltså fritt fram att renovera själv.

Om du väljer att renovera själv så är det viktigt att utföra renoveringen på ett korrekt sätt, som gör att det inte blir fuktskador eller vattenläckor. Om du utför en renovering som försäkringsbolaget inte godkänner så kan försäkringsbolaget i värsta fall neka dig ersättning vid en eventuell skada. Det kan bli fruktansvärt dyrt om du har otur. Bor du i ett flervåningshus så kan det rinna ner vatten till grannarna och skapa fuktskador även i grannarnas lägenheter. Det kan bli extremt kostsamt så var försiktig.

I en villa eller ett friköpt radhus är det alltid fritt fram att renovera själv och skador som uppstår drabbar endast ditt eget hus.

Lånelöfte, renoveringslån eller förhandla ner dina nuvarande räntor

Med hjälp av den kostnadsfria hemsidan Lånekoll.se kan du låna till renoveringar, skaffa lånelöfte eller få gratis hjälp att förhandla ner dina nuvarande räntor på dina lån. Lånekoll.se jämför upp till 30 st banker och har tidigare hjälpt kunder att få ända ner till 1,09% i ränta på bolånen. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Renovera badrummet genom att anlita en hantverkare med våtrumslicens och få ett våtrumsintyg/kvalitetsdokument.

Du bestämmer dig för att ta det säkra före det osäkra och väljer att anlita en hantverkare för att renovera ditt badrum. Det kommer att kosta dig allt från ca 25.000 kr och uppåt. Priset beror mestadels på vilken typ av material du väljer. Våtrumsmatta och våtrumstapet är det billiga alternativet, kakel på väggarna och klinkergolv är det dyra alternativet. Ett normalstort badrum med klinkergolv och kaklade väggar brukar normalt kosta mellan 80.000 kr – 125.000 kr att renovera.

Väljer du att anlita en hantverkare med våtrumslicens kommer du att få ett våtrumsintyg av hantverkaren när arbetet är utfört. Detta våtrumsintyg innebär att du normalt sett har 10 års garanti på badrumsrenoveringen. Det är hantverkarens firma som du vänder dig emot ifall du skulle få problem med ditt badrum. Ett våtrumsintyg är väldigt bra att kunna visa för spekulanter vid en försäljning av bostaden. Det ger trygghet till spekulanter och det gör att bostaden stiger i slutpris vid en eventuell försäljning. Tänk på att välja en hantverkarfirma som inte är på väg att gå i konkurs. Om företaget lägger ner eller går i konkurs så gäller inte längre ditt våtrumsintyg.

Anlitar du en hantverkare så får du göra ROT-avdrag på arbetskostnaden.
I vår artikel om ROT- och RUT-avdrag kan du läsa mer om vad ROT-avdrag är samt hur det fungerar.

Renovera badrummet själv utan våtrumslicens och därmed inget våtrumsintyg.

Du väljer att anlita en hantverkare svart eller att göra jobbet själv.
Det viktigaste är att tänka på vad försäkringsbolaget kommer att säga om det skulle uppstå en vattenläcka eller fuktskada. Om arbetet är utfört på ett korrekt sätt enligt rådande branschregler så täcker din hemförsäkring med bostadsrättstillägg eventuella skador. Slarvar du så kan försäkringsbolaget neka ersättning och kostnaderna kan då springa iväg vid en skada. Var noga med att dokumentera alla steg i renoveringen av badrummet genom att ta tydliga bilder med en kamera, spara kvitton och skriva ner processen. Det gör att du sedan kan visa försäkringsbolaget hur du gått till väga vid renoveringen. Om du dokumenterat ordentligt så kan du även visa detta vid en försäljning och de flesta spekulanterna kommer att vara nöjda med det för att känna sig trygga i affären.

Det absolut säkraste alternativet är att riva ut det gamla badrummet och göra om allt från grunden. Byt golvbrunn, se till att den sitter tillräckligt långt från väggen och se till att det är ordentligt fall mot golvbrunnen. Golvbrunnen är det känsligaste stället i ett badrum och är den plats där överlägset flest fuktskador uppstår. I vissa föreningar erbjuder man en ersättning/kompensation till den som renoverar sitt badrum för just golvbrunnen.

Exempel

Du renoverar ditt badrum och får kompensation på 4000 kr från bostadsrättsföreningen för byte av golvbrunn vid uppvisande av kvitto. Detta gäller även om du väljer att anlita en hantverkare.

Du skall sedan se till att du följer branschens regler när du skapar ett tätskikt och vid rördragningar genom tätskiktet. Det är kritiskt att det utförs korrekt. Tätskiktet är det som hindrar fukt och vatten från att nå ut från badrummet ut i vägg och konstruktion. Kakel och klinker är inte tätt för fukt utan släpper igenom massor av fukt. Luftfuktigheten bakom ditt kakel och klinker är skyhög när du till exempel duschar i ditt badrum. Tätskiktet stoppar sedan fukten från att dra vidare och gör att den stannar i badrummet och torkar upp.

Att sätta kakel eller klinker direkt på befintligt kakel, klinker, våtrumsmatta eller våtrumstapet

Att sätta kakel och klinker på befintligt kakel, klinker eller direkt på våtrumstapet och våtrumsmatta är väldigt populärt idag. Vad säger då reglerna kring detta.
Att sätta kakel eller klinker rakt på gammalt kakel och klinker är helt okej.
Det är endast estetiskt och påverkar inte tätskiktet. Det viktiga, och svåra är att få det tätt och fint runt golvbrunnen för att undvika att det samlats vatten mellan de olika lagren av kakel/klinker.

Att sätta kakel och klinker på befintlig våtrumsmatta eller våtrumstapet är däremot en knivigare fråga. Detta beror på att själva våtrumstapeten och och mattan ÄR det befintliga tätskiktet. Det sitter med andra ord inget tätskikt bakom våtrumsmattan och våtrumstapeten. Enligt försäkringsbolagen är det generellt sett inte godkänt att sätta kakel och klinker direkt mot våtrumsmatta och våtrumstapet. Det finns vissa speciella våtrumsmattor och våtrumstapeter som är godkända för att sätta kakel och klinker direkt på. Det krävs då en speciell typ av fix. Fix kallas det lim som fäster plattorna mot väggen. Det är alltså inte godkänt av försäkringsbolagen att sätta kakel och klinker i sitt gamla 90-tals badrum med befintlig våtrumsmatta och våtrumstapet. Vanligt fix kan göra att våtrumsmattan och våtrumstapeten spricker bakom plattorna. Det kan orsaka fuktskador som då hemförsäkringen inte täcker.
Bor du i en villa eller ett enplansradhus med golvvärme i badrummet så är risken dock liten att någon större fuktskada skulle uppstå. Bor du däremot i en lägenhet så är detta sätt att renovera ditt badrum inte att rekommendera.

Oavsett om renoverar själv eller om du väljer att anlita en hantverkare för att renovera ditt badrum så är kostnaderna avdragsgilla i deklarationen.
Du kan läsa mer om vad som gäller för avdrag i deklarationen vid renoveringar

Låna till badrumsrenovering

Att renovera ett gammalt badrum brukar vara en god investering. Oftast har man inte tillräckligt med pengar på kontot för att bekosta en renovering av badrummet.
Det smartaste är att ta ett tillfälligt renoveringslån som man sedan kan baka in i sitt befintliga bolån eller lösa i samband med att man säljer bostaden.

Använd den helt kostnadsfria hemsidan Lendo.se för att undersöka var du kan få den bästa räntan och de bästa villkoren på ditt renoveringslån. Du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter hos Lendo och det är helt gratis.

Sälja bostaden?

Om du skall sälja bostaden när du renoverat klart ditt badrum så behöver du välja en riktigt bra mäklare. Använd den kostnadsfria hemsida Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja vilken mäklare som skall hjälpa dig med en skriftlig värdering eller med att sälja bostaden. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på Hittamäklare.se och deras tjänster är helt gratis.

120 KOMMENTARER

 1. Grymt bra guide/info!!
  Jag har själv planerat att kakla om mitt badrum som har våtrumstapet idag.
  Jag bor på våning 4 av 5 så det kanske är en dum ide med tanke på riskerna.

  Jag visste inte det att limmet/fixet för kakel kan få våtrumsmattan att spricka.

  • Hej Reparera mera
   Vilket bra och passande namn.
   När du bor i ett flervåningshus är riskerna för stora skador större och du bör undvika att kakla direkt på våtrumstapeten och mattan.
   Där har du förstått det hela helt korrekt.
   Läs istället vår guide till hur du kan hitta en bra hantverkare som hjälper dig att renovera ditt badrum på bästa möjliga sätt.
   Här finner du en länk till vår artikel om att välja rätt hantverkare och ta in offerter:
   https://www.ekonomifokus.se/bostad/renovera/renovera-bostad-tips-och-trix

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Enligt vilken myndighet/organisation gäller 10 års garanti om våtrumsintyg finns? Gvk?

  Är våtrumsintyg en ”skyddad titel”? Om ja, måste byggare ansöka om licens för att utfärda dessa och vem kvalitetssäkrar att inte felaktiga våtrumsintyg utfärdas?

  • Hej Adam.
   Entreprenören är den som står för och ansvarar för garantin. Det normala är att man får 10 års garanti på badrummet när man anlitar en hantverkare med rätt behörighet/våtrumslicens.
   För att bli behörig/auktoriserad för att bygga eller renovera våtrum krävs det att man gått en utbildning hos Byggkeramikrådets (BKR) eller AB Svensk Våtrumskontrolls (GVK).
   – BKR kallar sina intyg för för Kvalitetsdokument.
   – GVK kallar beviset om våtrum enligt Säkra Våtrum för Våtrumsintyg.

   Enligt Bkr och GVK så förekommer det falska Våtrumsintyg och Kvalitetsdokument ute bland oseriösa byggföretag. Därför är det viktigt att kolla upp att verkligen företaget är godkänt hos någon av branschorganisationerna som utger dessa dokument. Det händer även att oseriösa byggföretag fortsätter marknadsföra sig som godkänd trots att deras certifikat blivit indraget. Googla alltid det företaget du tänkt anlita och kolla deras ekonomi och att dem inte är svartlistade på något vis. Du kan också se ifall företaget är medlem hos antingen Bkr eller GVK.

   https://www.gvk.se/hitta-foretag/hitta-foretag/ – Här kan du se anslutna företag hos GVK
   https://www.bkr.se/medlemsforetag/ – Här kan du se anslutna företag hos BKR

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Menar ni på fullaste allvar att det är godkänt att renovera ett badrum med svart arbete o få det försäkrat om det är utfört fackmannamässigt??

  • Hej Morgan.

   Om det uppstår en skada så täcker rätt hemförsäkring om allt är gjort enligt de våtrumskrav som var rådande när renoveringen utfördes.
   Man är inte tvungen att anlita en hantverkare för att det skall vara godkänt.
   Det menar vi på fullaste ansvar.

   mvh admin på Ekonomifokus

 4. Jag ville bara säga att jag gillar era artiklar om renovering skarpt.
  Just den synvinkeln på det att man skall renovera på ett sätt som ger bäst avkastning på investerat kapital tycker jag är väldigt intressant.

  • Hej Stripen.

   Tack för din input.
   Vi såg att det saknades info med den approachen på nätet idag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej! riktigt bra information, jag önskar att jag hade läst detta innan renovering av mitt badrum. En familjemedlem har renoverat mitt badrum. Nu ska jag sälja min bostad och föreningen kräver att en firma med våtrumscertifikat ska ha utfört det, och vill ha intyg på det. Det har jag givetvis inte. Jag har då frågat föreningen om de godkänner att badrummet besiktas av typ Anticimex, de går inte med på det heller, i sin stadgar har de skrivit att det ska ha utförs av en auktoriserad hantverkare. Hur gör jag nu? jag har panik och redan fått budgivare för min bostad. Snälla kan ni vägleda mig till hur jag ska göra? Måste jag riva ner hela mitt badrum och börja om? :/

  • Hej.

   Tyvärr har jag inga tips eller råd att ge dig.
   Det verkar som att du eller din köpare får renovera om badrummet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Men måste jag riva ner hela? Vilka delar av ett badrum måste ske med våtrumsintyg? tänker om jag tar bort golvet och gör om den bara… eller måste jag riva ner väggarna också? Känns så onödigt…

    • Hej igen.

     Ett tätskikt kan inte delvis fixas till utan allt måste göras om från början och eftersom föreningens stadgar kräver det så måste en hantverkare med våtrumslicens installera ett nytt tätskikt både på väggar och golv.
     Eventuellt bedömer även hantverkaren att golvbrunnen måste bytas eller att installationen av golvbrunnen måste förbättras.
     Så hela badrummet måste rivas om det skall bli godkänt och att du skall få ett våtrumsintyg samt 10 års garanti.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej,Mitt namn är Akram.jag ska bygga själv mitt badrum.Vad har för råd och tips tiil mig.Min gamla erfarenhet sitter fortfarnde i huvudet.Men jag bygga enligt försäkringskrav och ta foto på varje steg
  mvh
  Akram

  • Hej Akram.

   Du borde definitivt lära dig hur dagens regler är för badrum, följa dom reglerna och dokumentera noggrant med bilder och beskrivningar för hur du gjort jobbet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej ska köpa en lgh bredvid där jag bor. Det är en etagelägenhet och har två badrum. Han som bodde där innan dom som bor där nu har renoverat badrummen själv. Och det finns inget dokumenterat på dom, men dom gjordes 2004-2005. Dom är helkaklade. I april i år så var det en kille där och fuktmäte runt alla känsliga ställen och det vissa inte på någon fukt. Kan man då anse att det är rätt gjort ? Och skulle det vissa sig vid en rivning av badrummen på grund av tex skada att allt ser bra och rätt ut. Gäller det några försäkringar då ? Eller är det bara rätt upp och ner en lägenhet utan våtrum ?
  Har försökt få dom att förstå det här gör mig lite orolig vid eventuellt fuktskada. Men dom kan ej förstå det eftersom det har haft en kille där och fuktmät, det finns papper från han att det ser okej ut. Med vänlig hälsning,

  • Hej Rickard.

   Du kan INTE avgöra om badrum är korrekt renoverade enbart genom en fuktmätning.
   För att se det måste man riva ner allt kakel och klinker.
   Det innebär att om det skulle uppstå en vattenskada kan du bli ansvarig om ej underarbetet är korrekt utfört.

   Tyvärr finns den risken alltid när man inte har dokumentation eller våtrumsintyg på badrummet.
   Ett badrum kan se jättesnyggt ut men ändå kan underarbetet/tätskiktet vara fel utfört och då är det bostadsrättsinnehavaren som är ansvarig.

   Risken finns vid felrenoverat badrum att inte din hemförsäkring tar det.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Okej. Men om det skulle vissa sig vid en rivning av försäkringsbolaget vid eventuell skada gäller försäkring då ?
  Eller är men körd oavsett.

 9. Men om försäkringsbolaget skulle behöva riva badrummet vid en skada och det visar sig att allt är gjort rätt enligt boken gäller försäkring då eller är man kör hur man än gör.

 10. Hej
  Jag vill renovera mitt badrum. Avloppet, golvbrunn och golvvärmen har ett vvs företag avgjort. Elektrikern gjorde sitt, men det som är kvar är tättskikten och att sätta kakel och klinker.
  Min fråga är att kan man avgöra själv tättskikten och att sätta kakel och klinkar?

  • Hej Mona.

   Du kan göra det själv sålänge du gör det exakt så som branschreglerna kräver.
   Var även noga med att dokumentera allt arbete med bilder osv.

   Mvh admin på EKonomifokus

 11. Hej! Jag bor i lägenhet där föreningen kräver att renoveringar är utförda av någon med rätt licens men jag undrar om jag får byta ut spegelskåpet i badrummet som har belysning och el i sig till en annan där belysningen sitter annorlunda? Eller måste även ett sådant litet projekt utföras av någon med våtrumslicens?
  Mvh Christina

  • Hej Christina.

   Du kan byta det själv.
   Se dock till att täta ordentligt om du borrar nya hål som gör hål i tätskiktet.

   mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej! Tack för en mycket bra infosida. Otroligt pedagogiskt och konkret, fin start på dagen denna julaftonsmorgon. 🙂 Jag funderar renovera mitt lilla badrum i min bostadsrätt mångt å mycket själv men ändå anställa fackman för ”kritiska momenten” och på det sätt få vårumsintyg. Går detta? Vilka är i så fall dessa moment?

  I övrigt läser jag ovan att man ej får sätta klinkers på våtrumsmatta och ser nu att detta är gjort i min lägenhet (förmodligen av förra ägarna, ej mig, har bott här i 5 år). Om jag får vattenskada då, är jag skyldig att betala detta? Kan jag kräva ersättning av förra ägarna för att renovera?

  Tack och God Jul!

  • Hej Niclas.

   Det kan vara svårt att hitta en firma som ”bara gör de kritiska momenten” och som är beredd att ge ett våtrumsintyg på det.
   Rivningen av det gamla badrummet kan du absolut göra själv. Resten tvingas du nog att anlita en firma för om du skall få ditt våtrumsintyg.

   Du riskerar absolut att försäkringsbolaget nekar ersättning vid en eventuell vattenskada om du har en bostad där man kaklat på våtrumstapet. Det spelar ingen roll om det är du eller föregående ägare som gjort det. Du är ansvarig oavsett.
   Om det blir en skada så är det dessutom för sent för dig att kräva ersättning för skadan.
   Tidsgränsen för dolda fel på en bostadsrätt är 2 år.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej.

  jag skulle vilja sätta upp lite skåp i badrummet .Så min fråga är kort och gott kan man borra hål i kaklet och tätskiktet själv utan att få problem med garanti och försäkringar ? jag bor i ett radhus som är en bostadsrätt och skåpen är tänkta att var i våtzon 2.

  Tacksam för svar
  Tobbe

  • Hej Tobias.

   Ja det går fint att sätta upp nya skåp.
   Det går bra att borra hål i kakel och tätskikt så länge du tätar hålen ordentligt med silikon.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej,

  Jag och min sambo ska köpa en lägenhet men är lite oroliga över badrummet.
  Till ytan ser allt jättefräsch ut men dem kan inte visa en dokumentation från något företag, dock så har dem dokumentation på slutbesiktningen och den var grön.
  Hur bör jag tänka här? Jag antar att jag förlorar 10års garanti pga att våtcertifikatet inte kan visas och att ist får nöja mig med 2 års garanti pga dolda fel som säljaren måste nämna. I stadgarna står endast att det skall ske på ett fackmässigt sätt.

  • Hej Nichlas.

   Du har helt rätt. Se till att få en skriftlig utfästelse från säljaren att det är fackmannamässigt utfört för då kan du hävda att det är ett dolt fel om det skulle visa sig att det inte är fackmannamässigt utfört.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej, vi har köpt en lägenhet, där det finns kakel på väggarna i badrummet, men på golvet är det en våtrumsmatta.
  Vi skulle vilja lägga klinkers på golvet med värmegolv, men fick höra att man inte bara kan göra om golvet för när man river bort våtrumsmattan så kan även tätskiktet på väggarna förstöras, mattan går ju upp en liten bit på väggarna. Utan att vi i så fall även måsta sätta nytt kakel på väggarna, stämmer detta?
  Tacksam för svar

  • Hej Majvor.

   Det stämmer. Ni kan inte riva ut mattan för då bryter ni tätskiktet.
   Om jag vore er så hade jag satt klinkergolv på den matta som ligger där idag. Se till att använda rätt typ av lim så att inte limmet fräter på mattan.

   Mvh admin på Ekonomifokus.se

 16. Hej
  Jag undrar hur man kan på egen hand piffa till våtrumsgolv. Är det godkänt att sätta dekorplast utanpå våtrumsgolvet? Kan man få en gul vask att bli vit? 🙂

  Mvh

  • Hej Anneli.

   Tyvärr har jag inget bra svar på dina frågor.
   Det bästa är nog att ringa något företag/butik som sysslar med badrum.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Jag ska ev köpa ett hus byggt 2006/07 där det inte finns något våtrumscertifikat.
  Jag har sett bilder och allt ser ut att ha gjorts på rätt sätt förutom att det inte finns en tröskel utan badrumsklinkers möter hallklinkers utan uppbyggt tätskikt under badrumsdörren mellan badrum och hall.
  Det är golvvärme i både badrum och hall och lutningen mot brunnen är mycket bra.
  Måste hela badrummet renoveras pga detta eller kan man ta bort fogen mellan badrum och hall och silikona där?

  • Hej Anna.

   Det kommer säkert att fungera utmärkt ändå men det är du som får avgöra om du vågar ta risken.
   Uppenbarligen har den som gjort badrummet inte haft koll på branschregler och därför kan du ju inte veta om resten av badrummet är korrekt gjort.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Hej ska kakla om badrummet det sitter kakel
  där nu. Kan jag regla upp en vägg utanför den
  gammla och sen göra nytt tätskit sen kakel

  • Hej Ulf.

   Det vet jag faktiskt inte men det låter inte som en bra ide.
   Mitt tips är att kontakta någon våtrumsexpert och fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 19. Hej! Jag och min sambo funderar på att köpa en bostadsrätt där ägaren renoverade badrummet själv år 2017, med andra ord finns inget våtrumscertifikat. Det upptäcktes vattenskador från lägenheten ovanför (innan renoveringen startade) och brf stod för kostnader av nya plyfaskivor och gipsskivor + att brf godkände att ägaren genomförde arbetet. Det finns ett papper som bekräftar detta och det finns ett dokument där säljaren bekräftar att tätskiktet i badrummet är utfört enligt SCHÖNNOX anvisningar och att brf godkänt brunnen.

  Är detta tillräckligt med dokument och bevis om man inom två år skulle upptäcka ett dolt fel?

  • Hej Mathilda.

   Ja om säljaren skriftligt bekräftar att tätskiktet är korrekt utfört så har ni rätt till ersättning om det skulle visa sig att det inte stämmer.

   Mvh admin på EKonomifokus

 20. Hej,

  Jag köpte en lägenhet BRF år 2016. Frågade säljaren innan budgivningen om våtrumsintyg för badrummet. ”Ja det finns”, blev svaret. Badrummet är nu sju år gammalt. Jag tvivlar inte på att det är fackmannamässigt utfört. Problemet är att jag funderar på att sälja lägenheten för att flytta till större och hittar inget våtrumsintyg. Vad ska jag göra?

  • Hej Borttappat våtrumsintyg.

   Du får försöka få fatt i våtrumsintyget annars får du sälja den utan våtrumsintyg.
   Om du inte får tag i det kan du kan säga vid försäljningen att du kan tänka dig att skriva in i avtalet att ”badrummet är fackmannamässigt renoverat”.
   Då tar du ansvar för badrummets renovering och köparen kan kräva ersättning av dig i upp till 2 år efter försäljningen om badrummet visar sig inte vara renoverat enligt fackmannamässiga regler.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej, jag vill ställa en fråga om badrummet. I januari började renovera oss badrummet, för att vi fick en skada. Första steg det var ifrån BRF. Nu är maj och de renoverar fortfarande, dessutom de gjorde många fel under jobbet. Kan man välja en annat företag att de ska fortsätta arbete?

  • Hej Ruta.

   Du borde kunna byta om du är missnöjd.
   Det skall inte ta flera månader att renovera ett badrum.

   Mvh admin på EKonomifokus

 22. Hej!

  Jag har en lgh med en våtrumsmatta där det tidigare stått ett badkar. Nu duschar vi endast på våtrumsmattan men undrar om jag snabbt som attan borde sätta in en duschkabin?
  Hur tar jag reda på om badrummet endast var avsett för badkar?
  Finns det något annat sätt att lösa det? Vill absolut inte få någon fuktskada.

  • Hej Katarina.

   Våtrumsmatta och våtrumstapet är godkända och utmärkta tätskikt.
   Det du bör kolla upp är att golvbrunnen ser bra ut och att klämringen i golvbrunnen sitter rätt. Det är i golvbrunnen som skador riskerar att uppkomma i ditt badrum låter det som.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Hej

  Jag behöver hjälp med en fråga. Bor i en bostadsrätt och tydligen har badrummet blivit felrenoverat av förra ägaren då man inte ordnade så att brunnen stod rätt till vid renovering. Det har blivit en vatten skada och försäkringen täcker denna kostnad. Dock vill inte styrelsen stå för sin del av rivning och för att bekosta ny brunn fastän försäkringsbolaget har nämnt i beslutet att de ersätter föreningen för kostnader. Vad bör jag göra är det en självklarhet att föreningen bör bekosta renovering av brunn el kan föreningen ha stadgar som säger att det är bostadsrättsinnehavaren som står för denna kostnad?

  Tacksam för svar

  • Hej Layal.

   Föreningen har absolut ingen skyldighet att betala något om en bostadsrättsinnehavare har gjort en fuskrenovering.

   Mvh admin på EKonomifokus

 24. Hej!
  Har ett duschutrymme (1,20×0,80 m) och tätskikt är utfört med matta som är nedvikt vid golvbrunn med klämring. Golvbrunnens lock ligger dock ca 25 mm under golvets yta. Mattans yta är i stort sätt vågrät utan större fall mot brunnen. Mattan uppvikt mot vägg 10 cm och kakel på vägg.
  Vill nu lägga klinkers på golvet och har anskaffat en för mattan godkänd primer och en förhöjningsram med klinkerram (Jafo Klinkerram universal, RSK 7133873).
  Vill nu på något sätt få bättre fall, 1 %, mot golvbrunnen.
  Min fråga är: Trots att man frångår GVK:s normer, att utföra en fallspackling ovanpå bef matta och sedan lägga kakel?

  • Hej Eric.

   Jag är ingen våtrumsexpert tyvärr så mitt tips är att du ringer en våtrumsexpert och fråga denna fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 25. Helt nytt kakel har en BRF byggt upp på väggar i badrum. Med finns kvar äldre kakel från slutat av 70-talet på golvet. Hur kan jag byta golvets kakel ?

  • Hej Astrid.

   Om du skall få badrummet helt korrekt och godkänt av försäkringsbolagen så kan du inte bara byta golvet. Då måste du renovera hela badrummet.

   Mvh admin på EKonomifokus

 26. hej!

  Jag ska börja bygga ett nytt hus som jag kommer få stommonterat. Där jag planerar att göra badrummen själva, allt förutom det som har att göra med vatten och el. Hur kan jag få mitt badrum godkänd i ett nytt hus samt ett våtrumsintyg?

  Mvh Jasse

  • Hej Jasse.

   Det enda sätt du kan få ett våtrumsintyg (vad jag känner till) är genom att anlita en våtrumscertifierad hantverkare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 27. Hej vad gäller vid nybygge ska bygga nytt hus och en släkting ska lägga kakel och klinkers i våtrummen dock så har han inte licens men kunskapen har han.vilka regler gäller kan kommunen kräva att arbetet är gjort av någon med våtrumslicens och vad säger försäkringsbolaget jag behöver inte ett våtrumsintyg för egen del utan min fråga är om det är möjligt att göra på det här viset.

  • Hej Johan.

   Kommunen kräver inget sådant.
   Det går utmärkt att göra badrummen själv i ditt hus.
   Se bara till att dokumentera allt arbete väl så att du har ett bra underlag att visa försäkringsbolaget vid en eventuell skada.
   Fråga försäkringsbolaget innan du bygger hur de tycker att du skall dokumentera.

   Mvh admin på EKonomifokus

 28. Hej var ska jag vända mig.Vårat badrum renoverades av föreningen brf 2002-2003 men det har börjat bli sprickor i golvet och väggen längst ner i duschen .Vet ej om det är något för det har sprängt för ny bygge runt om i några år eller för vi har tvättstuga och torkrum under våran lägenhet.

  • Hej Suzana.

   Garantin på badrummet har gått ut så du får tala med en hantverkare och se om det är något som behöver åtgärdas.
   Du kan även snacka med föreningen. Jag vet föreningar som har fått ersättning av bygget som sprängt eller pålat i närheten av bostäder och att det blivit skador på bostäderna på grund av det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 29. Jag såg Admin sa något om förfalskade Intyg,Kvalitetsdokument som hade kommit upp på marknaden ? Är det fel att skriva ett eget kvalitetsdokument hur badrummet är gjort med tätskikt och att man har uppfyllt Boverkets regler samt BBV ? Och vad skulle skillnaden vara att få ett Intyg från någon Behörig företag samt göra ett själv som bevisar hur arbetet är utfört ?

  • Hej Johan.

   Ett våtrumsintyg från en firma innebär en garanti på att badrummet är utfört enligt konstens regler.
   Ett våtrumsintyg innebär även 10 års garanti på badrummet från företaget som utfärdar intyget.
   Då har du alltså en firma att vända dig mot om något skulle visa sig vara fel på badrummet.

   Du kan gör egen dokumentation med beskrivningar och bilder över arbetet som är gjort.
   Det kan underlätta vid en försäljning samt i kontakten med försäkringsbolaget.
   Men att skriva ett ”eget våtrumsintyg” går inte.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Varför kan jag inte skriva att jag följer Boverketets regler och Byggkeramikrådet med alla punkter som på samma sätt som att vara behörig samt att tätskikts utförande finns noterat ? Men det går inte enligt dig ? Det viktiga är ju att dokumentara arbetet och hur du utfört ditt arbete . Att Byggkeramikrådet har Patant på Kvalitetsdokument tror jag inte på eftersom du följer dagens regler .

     • Hej igen Johan.

      Om man har en firma och våtrumslicens så innebär våtrumsintyget att man lämnar 10 års garantin.

      Mvh admin på EKonomifokus

    • Hej Johan.

     Man kan tyvärr inte som privatperson skriva egna våtrumsintyg. Man måste vara ett företag och ha våtrumslicens.
     Lycka till med ditt badrum.

     Mvh admin på EKonomifokus

 30. Kan det vara så att jag är företagare ?
  Och vad skulle skillnaden vara menar du mellan att vara Behörig mot skriva ett eget?
  Är denna Våtrumslicens något krav för att få 10års garanti på något ?

  • Hej igen Johan.

   Ja precis, om man har ett våtrumsintyg så innebär det 10 års garanti på badrummet.
   Företaget som utfärdat licensen är det som lämnar garantin.

   Mvh Admin på Ekonomifokus

 31. Och om en skada skulle ske ? Får du ersättnig om företaget är med BKR med sin behörighet även om företaget har gjort ett misslyckandet ?

  • Hej igen Johan.

   Ja precis. Om det uppstår en skada inom garantitiden som beror på att företaget gjort något fel på badrummet så är företaget skyldigt att åtgärda felet och fixa till problemen som uppstår.
   En vanlig garanti helt enkelt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 32. Hejdan.
  Kanske en konstig fråga men kan man och får man lägga ny våtrumsmatta ovan den gamla både på golv och vägg utan att ta bort den gamla?
  Finns inga skador på gamla mattorna varken på golv eller vägg.

  • Hej Sven.

   Jag vet inte tyvärr.
   Jag har aldrig hört någon som gjort det så jag har inget bra svar på din fråga tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 33. Hej,
  jag har kollat med olika firmor att renovera mitt badrum på ca 6kvm golv yta samt kakla och lägga klinkers

  vissa firmor säger 3-5 veckor
  vissa säger 1 vecka
  och andra = 1-2 veckor

  går det verkligen att renovera ett badrum på 7 dar på ett korrekt sätt, jag menar det känns som att det är omöjligt på 7 dar?

  • Hej Ron.

   Jag är inte helt säker men jag tror att det skall gå att genomföra på en vecka på ett korrekt sätt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 34. Hej
  Vad händer om ett företag har renoverat badrummet och lämnat våtrumsintyg och går i konkurs? Hur fungerar garantin då?