Att renovera badrummet är en trevlig investering som inte bara höjer intrycket av din bostad utan även marknadsvärdet på bostaden. Ett snyggt helkaklat badrum med klinkergolv kan ge din bostad ett rejält lyft. Vad gäller egentligen när man skall renovera sitt badrum? Vi går till djupet med bestämmelser och regler kring att renovera badrum.
Artikelns innehåll:
1. Måste badrummet renoveras av hantverkare?
2. Anlita hantverkare & få ett våtrumsintyg / kvalitetsdokument
3. Renovera badrummet själv
4. Sätta kakel på befintligt kakel
5. Sätta kakel på våtrumstapet
6. Måla på kakel eller våtrumstapet
7. Låna till badrumsrenoveringen
Klicka för att gå direkt ner till önskad sektion av artikeln
Måste badrummet renoveras av en hantverkare?
Villa:
I en villa eller ett friköpt radhus är det alltid fritt fram att renovera badrummet själv. Eventuella skador som uppstår drabbar ju då endast ditt eget hus.
Bostadsrätt:
Om det inte står något i bostadsrättsföreningens stadgar så får du renovera ditt badrum själv.
Vissa bostadsrättsföreningar skriver in i stadgarna att badrumsrenoveringar måste utföras av hantverkare med någon sorts våtrumslicens. Detta gör föreningar för att undvika skador på fastigheten som bostadsrätten ligger i. Står det inget i stadgarna är det alltså fritt fram att renovera själv.
Om du väljer att renovera själv så är det viktigt att utföra renoveringen på ett korrekt sätt så att det inte blir fuktskador eller vattenläckor. Om du utför en renovering som försäkringsbolaget inte godkänner så kan försäkringsbolaget i värsta fall neka dig ersättning vid en eventuell skada. Det kan bli fruktansvärt dyrt om du har otur. Bor du i ett flervåningshus så kan det rinna ner vatten till grannarna och skapa fuktskador även i grannarnas lägenheter. Det kan bli extremt kostsamt så var försiktig.
Låna till renoveringen
Värdet på bostaden ökar normalt mer än själva investeringen så är det värt att låna pengar för att genomföra renoveringarna. Ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån alternativt löser privatlånet när du säljer bostaden.
På Compricer.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Anlita hantverkare med våtrumslicens & få ett våtrumsintyg / kvalitetsdokument
Du bestämmer dig för att ta det säkra före det osäkra och väljer att anlita en hantverkare för att renovera ditt badrum. Det kommer att kosta dig allt från ca 25 000 kr och uppåt. Priset beror mestadels på vilken typ av material du väljer. Våtrumsmatta och våtrumstapet är det billiga alternativet, kakel på väggarna och klinkergolv är det dyra alternativet. Ett normalstort badrum med klinkergolv och kaklade väggar brukar normalt kosta mellan 80 000 kr – 125 000 kr att renovera.
Vissa hantverkare är certifierade vilket gör att du får ett våtrumsintyg när badrummet är klart. Ett våtrumsintyg är väldigt bra att kunna visa för spekulanter vid en försäljning av bostaden. Det ger trygghet till spekulanter och det gör att priset på bostaden oftast blir högre vid en eventuell försäljning.
Ett tips är alltså att anlita en firma som har någon sorts våtrumscertifiering, till exempel hos BKR eller GVK. Då vet du med säkerhet att firman vet vad som krävs vid en badrumsrenovering.
Hantverkare ger alltid 10 års garanti på badrummet
Väljer du att anlita en hantverkare innebär det att du får 10 års garanti på badrumsrenoveringen tack vare konsumentköplagen (17 § KTjL). Det är hantverkarens firma du vänder dig emot ifall du skulle få problem med ditt renoverade badrum.
Tänk på att välja en hantverkarfirma som inte är på väg att gå i konkurs. Om företaget lägger ner eller går i konkurs så gäller inte längre din 10 åriga garanti.
Jämför priser och offerter från hantverkare
Servicefinder.se hjälper dig kostnadsfritt att jämför priser och samla in offerter från olika hantverkare.
Du väljer själv om du vill anlita något av företagen som lämnar offert eller inte. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Renovera badrummet själv
Du kan även välja att anlita en hantverkare som gör jobbet svart eller så kan du göra jobbet själv. Det viktigaste att tänka på då är vad försäkringsbolaget kommer att säga om det skulle uppstå en vattenläcka eller fuktskada. Om arbetet är utfört på ett korrekt sätt enligt rådande branschregler så täcker din hemförsäkring med bostadsrättstillägg eventuella skador. Slarvar du så kan försäkringsbolaget neka ersättning och kostnaderna kan då bli höga vid en skada.
Var noga med att dokumentera alla steg i renoveringen av badrummet genom att ta tydliga bilder med en kamera, spara kvitton och skriva ner processen. Det gör att du sedan kan visa försäkringsbolaget hur du gått till väga vid renoveringen. Om du dokumenterat ordentligt så kan du även visa detta vid en försäljning och de flesta spekulanterna kommer att vara nöjda med det för att känna sig trygga i affären.
Riv ut hela badrummet – det säkra alternativet
Det absolut säkraste alternativet är att riva ut det gamla badrummet och göra om allt från grunden. Byt golvbrunn, se till att den sitter tillräckligt långt från väggen och se till att det är ordentligt fall mot golvbrunnen. Golvbrunnen är det känsligaste stället i ett badrum och är den plats där överlägset flest fuktskador uppstår. I vissa föreningar erbjuder man en ersättning/kompensation till den som renoverar sitt badrum för just golvbrunnen.
Exempel
Du renoverar ditt badrum och får kompensation på 4000 kr från bostadsrättsföreningen för byte av golvbrunn vid uppvisande av kvitto. Detta gäller oavsett om du väljer att anlita en hantverkare eller göra jobbet själv.
Du skall sedan se till att du följer branschens regler när du skapar ett tätskikt och vid rördragningar genom tätskiktet. Det är kritiskt att det utförs korrekt. Tätskiktet är det som hindrar fukt och vatten från att nå ut från badrummet ut i vägg och konstruktion. Kakel och klinker är inte tätt för fukt utan släpper igenom massor av fukt. Luftfuktigheten bakom ditt kakel och klinker är skyhög när du till exempel duschar i ditt badrum. Tätskiktet stoppar sedan fukten från att dra vidare och gör att den stannar i badrummet och torkar upp.
Låna till renoveringen
Värdet på bostaden ökar normalt mer än själva investeringen så är det värt att låna pengar för att genomföra renoveringarna. Ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån alternativt löser privatlånet när du säljer bostaden.
På Compricer.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Kakel eller klinker rakt på gammalt kakel och klinker
Detta är godkänt av försäkringsbolagen. Det är endast estetiskt och påverkar inte tätskiktet. Det viktiga, och svåra är att få det tätt och fint runt golvbrunnen för att undvika att det samlats vatten mellan de olika lagren av kakel/klinker.
Kakel på kakel är godkänt eftersom det inte påverkar tätskiktet
Kakel och klinker på befintlig våtrumsmatta eller våtrumstapet
Detta är däremot en knivigare fråga. Detta beror på att själva våtrumstapeten och mattan ÄR tätskiktet. Det sitter med andra ord inget tätskikt bakom våtrumsmattan och våtrumstapeten. Enligt försäkringsbolagen är det generellt sett inte godkänt att sätta kakel och klinker direkt mot våtrumsmatta och våtrumstapet.
Det finns vissa speciella våtrumsmattor och våtrumstapeter som är godkända för att sätta kakel och klinker direkt på. Det krävs då en speciell typ av fix. Fix kallas det lim som fäster plattorna mot väggen. Det är alltså inte godkänt av försäkringsbolagen att sätta kakel och klinker i sitt gamla 90-tals badrum med befintlig våtrumsmatta och våtrumstapet. Vanligt fix kan göra att våtrumsmattan och våtrumstapeten spricker bakom plattorna. Det kan orsaka fuktskador som då hemförsäkringen inte täcker. Bor du i en villa eller ett enplans radhus med golvvärme i badrummet så är risken dock liten att någon större fuktskada skulle uppstå. Bor du däremot i en lägenhet så är detta sätt att renovera ditt badrum inte att rekommendera.
kakel på våtrumstapet är vanligtvis inte godkänt eftersom tätskiktet påverkas
Måla på kakel eller våtrumstapet
Det går utmärkt att måla på kakel eller våtrumstapet med våtrumsfärg. Försäkringsbolagen säger inget om det eftersom det endast är en estetisk förändring och påverkar inte tätskiktet.
Måla på kakel eller våtrumstapet är godkänt eftersom det inte påverkar tätskiktet
ROT-avdrag och avdragsgilla kostnader vid försäljning
Anlitar du en hantverkare så får du göra ROT-avdrag på arbetskostnaden. I vår artikel om ROT- och RUT-avdrag kan du läsa mer om vad ROT-avdraget är samt hur det fungerar.
Anlitar du hantverkare för att renovera ditt badrum så är kostnaden som blir kvar efter ROT-avdraget avdragsgill i deklarationen när du säljer bostaden.
- Du kan läsa mer om vad som gäller för avdrag i deklarationen vid renoveringar
Låna till badrumsrenovering
Att renovera ett gammalt badrum brukar vara en god investering. Oftast har man inte tillräckligt med pengar på kontot för att bekosta en renovering av badrummet. Det smartaste är att utöka befintligt bolån eller ta ett tillfälligt renoveringslån, dvs ett privatlån som man sedan kan baka in i sitt befintliga bolån eller lösa i samband med att man säljer bostaden.
Låna till renoveringen
Värdet på bostaden ökar normalt mer än själva investeringen så är det värt att låna pengar för att genomföra renoveringarna. Ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån alternativt löser privatlånet när du säljer bostaden.
På Compricer.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Frågor och svar
Villa: Ja
Bostadsrätt: Ja, om det inte står något annat i föreningens stadgar
Det är ett intyg som hantverkaren lämnar vid våtrumsrenoveringar som visar att hantverkaren är våtrums-certifierad av BKR- eller GVK exempelvis
Ja, anlitar du en hantverkare får du 10 års garanti på badrummet även om hantverkaren inte lämnar något våtrumsintyg. Det är konsumentköplagen som gör att man alltid får 10 års garanti.
Bostadsrätt: Allt, så länge bostadsrättsföreningen inte skrivit något annat i sina stadgar.
Villa: Allt
Läs även:
- Flippa bostadsrätt/lägenhet med vinst – komplett guide
- Flippa hus – komplett guide
Om en säljare av en bostadsrätt har renoverat sitt badrum själv (han är snickare) och har fått hjälp av en certifierad plattsättare (enligt GVK) som gjorde tätskiktet (webers tätskikt), men där skriftliga underlag i form av kvalitetsdokument saknas men där han har dokumenation i form av bilder.
Skulle bilderna kunna garantera att detta är gjorts fackmannamässigt eller behövs ett våtrumsintyg?
Hej Angelica.
Dokumentation i form av bilder kan användas för att kontrollera att badrummet är korrekt renoverat. Om badrummet är korrekt renoverat kommer försäkringar att gälla även om kvalitetsdokument eller våtrumsintyg saknas.
Om det däremot inte finns något företag som är ansvarigt för badrumsrenoveringen har du inte 10 års garanti på arbetet eftersom du inte har något företag att vända dig mot vid en eventuell reklamation.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej, räcker det med en muntlig utfästelse om att badrumsrenoveringen är fackmannamässigt eller behöver det vara en skriftlig utfästelse för att det ska gälla vid tvist?
Hej Elsa.
Muntlig gäller men det är ju omöjligt att bevisa att det finns en utfästelse om det blir ord mot ord.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej vi bor i en brf (radhus) förening där badrummet är renoverat till viss del. Vad vi kan se själva med ögat, har man bytt ut badrumsmattan och målat om väggarna med våtrumsfärg. Detta kan ha skett för ca 10 år sedan och vi är den 4e familjen som bor hr efter renovering. Vi har inte sett norra intyg och vi vet heller inte vem som utfört arbetet men vi har hört att det skall ha gjorts via firma, föreningen har heller inte tilldelats några certifikat eller kvitton.
Vår plan är nu att plocka bort badkaret för att ersätta den med en duschhörna. Det som är haken är bara att vi inte är säkra på om badrummet är renoverat på ett sätt så att den skall klara av den nya belastningen av vattenmängd.
Vi är rädda att orsaka en skada i onödan. Hur ska vi gå till väga? Vi vill gärna förnya badrummet med en ny duschhörna, helst utan att behöva göra ingrepp och förändring i övriga ytskikt, delvis för kostnadens skull och för att vi tror att det är i gott skick.
Har ni tips på hur vi skall göra?
Hej Felicia.
Det enda säkra alternativet är att ni installerar en duschkabin. Sätter ni bara in duschväggar tar ni väldigt stora risker eftersom ni inte vet med säkerhet att tätskikt och golvbrunn är korrekt installerade.
Hade jag varit ni så hade jag antingen installerat en duschkabin eller så hade jag totalrenoverat badrummet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Vi har precis sålt vår bostadsrätt, den köptes utan våtrumsintyg då förra ägaren ej hade ett sådant. Badrummet är nu 18 år gammalt och ej varit några fel under tiden vi bott här ca 7 år. Nu kräver föreningen att vi ska uppvisa våtrumsintyg som vi ej har och dessutom för en så gammal renovering. När blev det lagstiftat om våtrumsintyg? och kan föreningen verkligen kräva oss på detta då det ej är vi som har renoverat badrummet
Hej Caroline.
Jag vågar inte riktigt svara på denna fråga för jag är inte helt säker på svaret.
Mitt råd är att du kontaktar mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivnning av deras jurist.
Telefon: 08-83 22 66
mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Bor i bostadsrätt och Mitt badrum var renoverat sen stambytte i 94-96 talet, kakel hade släppt ut och anmälde till försäkringen och de har kommit en besiktningsman som mätt och visade fukt och de har kommit även entreprenörer och tagit bort några kakel plattor på väggen och då dem såg att det fanns inga tätskikt? Så vad gäller det på det här situationen? Kan jag kräva på föreningen som ska stå på all kostnaden för badrummet gjordes sen 94-96 talet ?
Hej Bette.
Nej, det vad andra regler på den tiden. Då renoverade man ofta utan tätskikt.
Jag är tyvärr ganska säker på att du kommer få stå för renoveringskostnaderna själv.
Mvh admin på Ekonomifokus
regler för tätskikt på nya gipsväggar i badrum?
Hej Boris.
Jag kan inte de exakta reglerna där tyvärr så jag kan inte erbjuda något bra svar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Om firman slutade och finns inte längre på marknaden och har inte längre behörigheter att renovera badrum,gäller do 10 års garanti?
Hej Dariusz.
Om firman lagt ner finns det inte längre någon firma att kräva garantin av.
Finns firman kvar är de fortfarande bundna till garantiutfästelsen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim!
Jag måste bara säga att artikeln är väldigt informativ så ta k för det. Jag fick svar på många av mina frågor, bara en sista fråga, badrums renoveringen om det har gjort av en firma, gäller garantin i 10 år eller är det olika?
Hälsningar David
Hej David.
Om det är gjort av en firma så skall den firman alltid lämna 10 års garanti.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim,
Jag vill inte göra stora renovertingar men har en missfärgad badrumsmatta som jag vill göra nånting åt. Har du bra råd?
Det är en matta som går lite upp mot väggen och har kakel på väggarna.
Kan jag bara lägga en våtrumsmatta på den gamla mattan?
Hej Shima.
Det är bättre att du målar den med våtrumsfärg.
Annars rekommenderar jag att du river ut den gamla mattan och lägger in en ny.
Låter du den gamla ligga kvar riskerar du att få mögelproblem.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Vi har renoverat badrummet för ca 5 år sedan. Det visade sig på en gång att mattan blev gul bakom handdukar, men bleknade när vi tog bort dom. Men kommer tillbaka på en gång. Nu ser vi att duschhörnan är flammig o gul oxå.
Vad gäller? Garanti? Tillverkaren eller hantverkaren?
Hej Eva-Maj.
Jag förstår inte riktigt vad felet är men kontakta hantverkaren.
Eventuella fel borde gå på garantin.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Jag fönderar på att renovera badrumet och undrar om man måste anlita firm för att flytta på brunnen samt vvs rör vid behov? Eller är det ok om man gör det själv?
Mvh
Hej Kanske.
Ja du får renovera själv. Tänk på att försäkringen inte täcker eventuella skador om du inte renoverar enligt rådande branschregler så var noggrann och dokumentera renoveringen ordentligt med bilder skriv ner hur du renoverat.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. jag heter Ingemo; Här kommer en annorlunda fråga. Vi har upptäckt att det verkar vara vattenskada i frmakanten på toalettens golv. Har kontaktat en firma och de säger att hela badrumme måste göras om. Toaletten är liten, och duchen bredvid toastolen. De sde til oss att rören inte fick gå genom golvet längre, utan nu är nya regler och de måse gå in genom väggen och ner och ut. Vilket innebär totalrivning. Huset är byggt vid sekelskiftet gisar jag. När elen drogs in här såsitter el knappen på insidan av toaletten, men jag vet när vi checkade detta i förra huset, så var det skillnad på gamla toaletter och nybyggen som gällde. Så vad gäller här? Måste hela rasket rivas och nya väggar, nya rör och ny el till? Verkligen acksam för hjälp. När jag ändå frågar, kan man isället sätta in kompostoalett och inte göra så krånglig renovering, vi bor på liten gård på landet, så inte så viktigt med det senaste för vår del?
med vänliga hälsningar Ingemo
Hej Ingemo.
Jag vet tyvärr inte svaren på dina frågor.
Du får nog fråga någon som arbetar med renoveringar av badrum.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Om jag anställer ett företag att hantera hela min renovering av badrum i bostadsrätt, efteråt så får jag våtrumsintyg. Behöver jag även få intyg över behörighet på elektriker som utför jobbet?
Hej Sara.
Om du själv anlitar elektriker så är det viktigt att du ser till att anlita seriösa hantverkare med rätt licenser.
Om du anlitar ett företag som sköter allt, dvs el, tätskikt osv så får du en garanti där på att allt skall vara rätt utfört och behöver då inte kolla upp varje enskild hantverkare.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Sara.
Om du själv anlitar elektriker så är det viktigt att du ser till att anlita seriösa hantverkare med rätt licenser.
Om du anlitar ett företag som sköter allt, dvs el, tätskikt osv så får du en garanti där på att allt skall vara rätt utfört och behöver då inte kolla upp varje enskild hantverkare. Då ingår allt under samma garanti.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej igen Joakim,
Företaget som gjorde badrummet finns fortfarande kvar och finns reggade på Byggkeramikrådets hemsida när man söker på det. Betyder det något?
Mvh
Hej igen Gustav.
Ja det betyder att bolaget finns och att de förhoppningsvis renoverat enligt Byggkeramikrådets riktlinjer.
Det betyder dock inte att ni har rätt till ett våtrumsintyg i efterhand.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim,
Jag och min sambo har köpt en lägenhet där badrummet har renoverats av en anlitad firma 2016. Säljaren påstod att allt var OK och byggt av hantverkare. Vid tillträdesdagen så kom det fram att hon inte hade något intyg från hantverkaren men hon hade däremot kvar originalfakturan, som hon gav till oss. Räcker den här fakturan till något? Styrker den att badrummet är byggt på ett ”fackmannamässigt”-sätt? Ska vi anlita en besiktningsman? Kan vi hålla säljaren ansvarig om en ev. besiktningsman skulle upptäcka fel?
Till det så pågår just nu vattenstamsbyte i fastigheten samt badrummet och rörläggarna på plats har inte påpekat att något skulle vara konstigt.
Många frågor – tack på förhand för svar.
Hej Gustav.
Fakturan ger 10 års garanti på badrummet.
Ni behöver inte anlita en besiktningsman om inget uppenbart är fel på badrummet.
Om en besiktningsman upptäcker fel nu i efterhand så kan ni inte kräva något av säljaren i efterhand så länge det inte räknas som ett dolt fel, dvs ett fel som besiktningsmannen inte hade kunnat upptäcka vid köpet, om en besiktning hade genomförts då.
Hittar ni fel på badrummet nu så skall firman som renoverat åtgärda det på garantin.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi ska byta plastmatta i ett badrum som har kakel på väggarna. Mattan går upp ca. 10 cm upp till kakelplattorna. Vi håller på med att ta in offerter men jag får så olika svar:
En säger att det kan vi göra, en säger att man måste ta bort nedersta kakel raden, en säger att man måste även åtgärda väggarna för att kunna lämna badrummet enligt gällande branschregler.
Vad är sant? Vi vill ju ha det enligt GVK.
Mvh Caroline
Hej Caroline.
Jag är tyvärr inte säker på vad som är det rätta svaret.
Jag tror dock att att väggarna också måste åtgärdas för att det skall bli godkänt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Har sett i många inredningsgrupper och pysselgrupper på Facebook att det tvistas rejält om huruvida det är ok eller ej att sätta så kallad dekorplast/dekorvinyl på badrumsgolv. Många fäster det direkt på våtrumsmattan för att dölja exempelvis en ”ful färg” från 20-40 år tillbaka. Många påstår att det blir hemska mögel och fuktskador om man fäster dekorplast på golvet, andra påstår att inget sådant händer. Vad är egentligen sanningen?
Hej Cecilia.
Jag är tyvärr för dåligt insatt i det du nämner så jag vet faktiskt inte.
Mvh admin på EKonomifokus
Hejsan, det är så här nämligen att jag har hamnat i en tvist med säljaren ..för ca 3 månader så skrev jag kontrakt om en lägenhet..och kontraktet är påskrivet ..men föreningen har nu gjort en status kontroll på lägenheten 3 veckor innan säljarna ska flytta ut och det har hittats tyvärr fuktskada på badrummet vilket jag inte hade räknat med när jag skrev på kontraktet ..så min fråga just nu är ..har jag rätt och upphäva köpet om inte säljaren fixar badrummet? Jag håller med att det är kontraktsbrott om jag inte fullföljer kontraktet men i det här fallet om inte skadan åtgärds så är också lägenheten inte i befintligt skick som jag köpte den ..och skadan är ju hittad men dom har inte börjat åtgärda problemet ännu ..och inflyttningsdatum är den 29 april vilket är på onsdag och vet varken vad jag ska göra om mäklaren säger att det jag som kommer stå för den eller om försäkringen inte täcker badrummet eftersom den är 15 år gammal..så vad tycker ni jag ska göra i denna fall ..försöker verkligen med få fram så logiska svar som jag kan få men jag har svårt med det..och jag hoppas ni har dom svaren jag söker…om ni kan ringa mig så vore jag jätte tacksam så jag kan få så bra svar som möjligt och snabbare eftersom 29 april står jag med lägenheten o vet varken in eller ut hur det kommer bli..mvh
Hej Wesam.
Tyvärr är det som mäklaren säger.
Du måste tillträda bostaden och badrummet ditt ansvar. Du skulle ha undersökt badrummet innan du skrev kontrakt och köpte lägenheten.
Eftersom badrummet är 15 år gammalt så anser lagen att du kan räkna med att badrummet kan bli ett problem när som helst.
Hade det varit ett nyare badrum hade du kunnat hävda att det var ett dolt fel men när badrummet är 15 år gammalt blir det nog tyvärr svårt.
Mvh admin på Ekonomifokus
29 april nästa år?!
Hej Anonym.
Bra fråga. Det undrar jag med 🙂
Mvh admin på EKonomifokus
Om man behöver olika hantverkare inblandade som rörmokare, mattläggare, elektriker och en snickare hur bör jag tänka då när ja begär om offert?
Tack för tips.
Hej Torbjörn.
Jag förstår inte riktigt frågan men du kan ju välja mellan att anlita en enda firma som fixar allt eller så kan du anlita alla de olika hantverkarna separat själv.
Oavsett så bör du ju samla in ett gäng olika offerter och jämföra. Hade jag varit du så hade jag anlitat en enda firma som fixar allt om jag inte hade bra kunskaper och kontakter.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag har just fått ett badrum renoverat, försäkringsärende. Mattläggaren är auktoriserad och har gett kvalitetsintyg. Anticimex har besiktat och anmärkt på lutningen/fallet. Mattläggaren säger att det är snickaren (även han auktoriserad) som spacklat. Huset ska säljas. Hur bör jag tänka för att försäkra mig om att inte hamna i fel sits, d v s den som får stå för kalaset!
Hej Ninnie
Jag tycker du skall kräva att snickaren åtgärdar felet.
Du har 10 års garanti så om lutningen är felaktig måste snickaren åtgärda det.
Om du vill sälja utan att åtgärda felet bör du se till att köparen skriftligen godkänner felet så att du inte riskerar att bli ersättningsskyldig i efterhand.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej.
Vikten av ett beslut om våtrumsarbeten i Brf vs behörighet ?
Är det så att ett dokumenterat styrelsebeslut sedan antal år tillbaka har ett lika tungt värde som om beslutet skulle varit infört i stadgarna ?
Är kravet lika starkt underbyggt från Brf med styrelsebeslut och dessutom i kombination med information vad som gäller i aktuell Brf vid våtrumsarbeten ?
Eller är det skrivet i sten att beslut ska vara inskrivet i stadgarna ?
Tacksam för svar.
Hej micael.
Jag vet faktisk inte helt säkert om det tvunget måste stå med i stadgarna eller om ett gammalt styrelsebeslut gäller.
Jag tror att styrelsebeslutet gäller.
Mvh admin på Ekonomifokus