Hitta rätt hantverkare

hitta och anlita hantverkare

Här kan du läsa om viktiga punkter att kolla upp innan du anlitar en hantverkare. Det bästa är oftast att anlita en hantverkare som du känner eller hört gott om. Här hittar du tipsen ifall du vill hitta rätt hantverkare och saknar kontakter inom branschen.

Har din hantverkare rätt kunskap och behörighet?

Det är extra viktigt att hitta rätt hantverkare vid komplexa renoveringar, där det kan uppstå skador och problem oi efterhand om dessa inte utförs korrekt. Du vill undvika att i efterhand få fukt- och mögelskador. Även arbeten med el-installationer kan utgöra en risk, då en brandrisk. Exempel på kritiska renoveringar är badrum, takomläggning, ytterväggar, ventilations arbeten, eldragningar, dränering runt hus, mm.

Tips: Jämför offerter från hantverkare
Dorunner.se kan du samla in offerter från olika hantverkare med en enda ansökan. Du kan sedan jämföra hantverkarna och deras offerter för att hitta den bästa. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

Fråga efter referenser och tidigare arbeten

Fråga din hantverkare efter tidigare utförda arbeten att visa upp. Många företag har listor med referenser till tidigare utförda arbeten. Många byggföretag har också före- och efterbilder från tidigare arbeten på sin hemsida.

Googla på företaget du ska anlita

Google är det perfekta verktyget ifall man vill hitta bluff-företag och oseriösa hantverkare. Sök på företagsnamnet och kolla flera sidor på Google. Det är vanligt att folk skriver i forum på nätet ifall man råkat ut för en oseriös hantverkare. Bluff-företag brukar snabbt få kritik på nätet. Man kan ibland hitta betyg och omdömen på nätet hos olika jämförelsesajter och betygsidor.

Kolla upp företagets ekonomi på Allabolag.se

Gå till allabolag.se och sök på företaget och kolla upp hur firmans ekonomi. Du vill aldrig anlita ett företag som går med förlust och som inte kan visa upp bra resultat. Här kan du tyvärr inte hitta enskilda firmor och dess resultat. När det kommer till enskilda företag ska du be om F-skattebevis. Du kan också kolla med Skatteverket.

Ifall en hantverkare går i konkurs så gäller inte längre de garantier som du fått på det utförda arbetet. Detta är särskilt viktigt vid våtrumsrenoveringar. Du kan också hitta lediga hantverkare hos Hantverkare.se där samtliga företag är kvalitetssäkrade.

Kolla in svarta listan

Råd och rön har skapat en lista över företag som inte vill fullfölja allmänna reklamationsnämndens beslut över klagomål där kunden fått rätt i frågan och har rätt till ersättning. Ett företag som inte vill göra rätt för sig förtjänar en plats på svarta listan.

Denna typ av försäkring bör din hantverkare inneha ifall denne bedriver en seriös firma. Tänk dig själv att du bygger ett hus och mitt under bygget så går företaget i konkurs. Du har även nytta av denna försäkring ifall hantverkaren drar ut för mycket på tiden och bryter tidsplanen grovt. Du kan i ett sådant fall behöva få hjälp med att bryta befintligt avtal och inleda ett nytt med annan hantverkarfirma. Du kan även som privatperson teckna färdigställandeförsäkring.

Hitta rätt hantverkare med certifiering och behörighet

I de flesta branscher finns det organisationer som erbjuder företag att ansluta sig ifall dom uppfyller uppsatta krav. Det ställs krav på att vissa utbildningar ska genomföras ihop med slutprov. Hantverkaren ska också arbeta efter korrekta modeller vad det gäller arbetsutförande och val av material från godkända leverantörer. Därför ska du alltid fråga företaget efter certifikat och intyg.

Våtrum – Kontrollera att din hantverkare är en godkänd våtrumsinstallatör och kan lämna ett våtrumsintyg för detta. Här ska det också finnas bilder på kritiska delar som rörgenomföringar, golvbrunn, dragning av golvvärme innan gjutning, uppbyggnaden av tätskiktet. På våtrumsintyget ska också namnet på produkterna vara med.

Golvbranshens våtrumskontroll (GVK) – Här kan du hitta företag som är godkända för att utföra våtrumsarbeten inom plastmattor.

Byggkeramikrådet (BKR) – Här hittar du godkända företag som kan hjälpa dig kakla om ditt badrum.

VVS arbeten – Anlita helst auktoriserade företag ifall du ska utföra vatteninstallationer. Du kan på sakervatten.se hitta godkända vvs montörer som kan lämna intyg på ett korrekt utfört arbete.

Måleribranschens våtrumskontroll (MVK) – En organisation som arbetar med färgproducenter och måleriföretag. Hitta en målare som är MVK ansluten ifall du ska måla i ditt badrum.

El arbeten – Du som ägare till en bostad har skyldigheten att elinstallationerna är korrekt utförda. Du kan på www.elsakerhetsverket.se kolla upp ifall hantverkaren är en behörig elektriker. Du kan också här se ifall elektrikern har fått sin behörighet återkallad eller fått varningar.

Snickare – Du ska fråga efter ett yrkesbevis ifall du anlitar en snickare. Detta yrkesbevis får snickaren efter ha arbetat 10 000 på ett företag. Om snickaren fortfarande är under läroperiod ska dennes arbete kontrolleras av behörig snickare eller övrig kontrollant.

Takläggare – Den absolut viktigaste delen på en bostad. Här måste du verkligen hitta rätt hantverkare. 

Finansiera dina renoveringar

Om du inte gjort en underhållsplan och sparat undan ett kapital till dina renoveringar så finns det andra lösningar. Du kan ta ett renoveringslån. Renoveringslån finns med flera olika upplägg. I vår artikel om renoveringslån går vi igenom de olika alternativen.
Läs våra artiklar om renoveringslån och underhållsplan för att lära dig mer och trygga din ekonomiska framtid och säkerställ att skicket på din bostad förblir gott i framtiden.

Låna till renoveringen
Värdet på bostaden ökar normalt mer än själva investeringen så är det värt att låna pengar för att genomföra renoveringarna. Ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån alternativt löser privatlånet när du säljer bostaden.

På Lendo.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

2 KOMMENTARER

  1. Hej. Jag o min man har Accepterat en offert från en byggfirma till att ordna vårt badrum. Nu i efterhand tycker vi att det är allt för dyrt o vi har faktiskt inte helt råd med det… (Vi har inte ROT-avdrag som vi trodde)
    Kan vi upphäva avtalet?! Vi har godkännt anbudet via mail. Får vi betala en böter till företaget? Hur fungerar detta?
    Hoppas verkligen någon kan vara behjälplig med svar.
    Mvh/Mona

    • Hej Mona.

      Jag är tyvärr inte rätt person att svara på en sådan fråga.
      Börja med att ring hantverkaren och fråga. Om de kräver ersättning kan du ju ringa konsumentombudsmannen och fråga vad som gäller.
      Jag antar att du har någon sorts rätt att bryta avtalet med hänvisning till någon lag/regel.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här