
Vad gäller om man äger en bostadsrätt och vill glasa in balkongen? Det går vi igenom i denna artikel.
Glasa in balkongen – steg för steg guide
- Ta reda på om bostadsrättsföreningen godkänner inglasning
- Ta reda på eventuella krav från föreningen på inglasningen
- Ansök om bygglov hos bygglovsenheten i din kommun
- Upprätta ett avtal med föreningen som styr vem som ansvarar för underhåll osv.
- Glasa in balkongen
Ökar värdet på bostadsrätten av inglasning?
Vanligtvis ökar bostadsrättens värde lika mycket eller mer än kostnaden för inglasningen om inglasningen görs på ett bra sätt. Det är exempelvis viktigt att inglasningen går att öppna upp. Går inte det så är det inte säkert att investeringen betalar sig.
En studie av Lumon visar följande resultat:
- 73% av alla svarande i Nederländerna, visade sig vara villiga att betala minst 6000 euro extra för ett ramfritt, skjutbart och infällbart inglasningssystem på en balkong med en standardstorlek på 7m2
- 80% av bostadsrättsägare i Centraleuropa anser att en balkonginglasning ökar värdet på lägenheten med mer än 5%
💡 Låna till inglasningen
Värdet på bostaden ökar normalt mer än själva investeringen så är det värt att låna pengar för att genomföra inglasningen. Det enklaste är att ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån alternativt löser privatlånet när du säljer bostaden.
På Lendo.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Vanliga frågor och svar om inglasning
Ja, det räknas som en fasadändring och det kan påverka brandskydd och utrymningsvägar. Detta gör att man måste ha bygglov för inglasning av balkongen.
Om föreningen beslutat att glasa in alla balkonger så är det föreningen som betalar. Om så inte är fallet får du betala inglasningen själv.
Nej
Ja
Det står i avtalet med föreningen. Om balkongen glasats in av föreningen är det sannolikt föreningen som ansvarar för underhållet. Om du själv har glasat in balkongen är det sannolikt du som ansvarar för underhållet av inglasningen.
Ja, om föreningen godkänner det och man blir beviljad bygglov av kommunen.
En normal kostnad för inglasning är 30 000 – 80 000 kr plus eventuella kostnader för bygglov.
Vanligtvis mellan 5 000 – 8 000 kr
Om inget beslut finns i bostadsrättsföreningen
Saknas beslut om inglasning kan man ta upp frågan på nästa föreningsstämma och rösta om huruvida föreningen skall godkänna inglasning av balkonger eller inte.
Om föreningen har god ekonomi kan man rösta om att föreningen skall bekosta inglasning av samtliga balkonger i föreningen. Detta kan exempelvis sänka föreningens uppvärmningskostnader.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.
Hej.
Fråga 1. Får man bygga en balkong i egen regi utan bygglov, och utan medgivande från bostadsrättsföreningen?
Fråga 2. Vid en senare försäljning av bostadsrätten, vem ansvarar i så fall för underhåll och reparationer av balkongen? Är det föreningen eller den nya köparen av bostadsrätten?
Hej Svante.
1. Nej
2. Om du fått tillåtelse av föreningen och bygglov för balkongen så styrs underhållsansvaret av vad som avtalats i ”balkongavtalet” med bostadsrättsföreningen
Mvh admin på Ekonomifokus